Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
CONTINUTUL, FUNCTIILE SI ROLUL MONEDEI

CONTINUTUL, FUNCTIILE SI ROLUL MONEDEI


CONTINUTUL,FUNCTIILE SI ROLUL MONEDEI

1.1 CONCEPTUL DE MONEDA

1.2 FUNCTIILE SI ROLUL MONEDEI

1.3 CLASIFICAREA SI CARACTERISTICILE MONEDEI

1.4 PUTEREA DE CUMPARARE A MONEDEI

1.1 CONCEPTUL DE MONEDA

Moneda este considerata un barometru care inregistreaza cu precizie si promptitudine oscilatiile aparute in viata economica a unui stat. Dupa unii autori e cunoscuta piata triunghiulara a activitatilor cu caracter economic(monetaristii) dar dupa altii un lucru insignifiant. Moneda este cauza sau efect al evenimentelor din economie.

Orice activitate desfasurata in economie are si o exprimare monetara care permite efectuarea unor comparatii intre diversele bunuri si servicii.Fenomenologia monetara inregistreaza astazi actiuni precum financianizarea,banconizarea si dematerializarea monedei. Moneda,inzestrata fiind cu valoare,poate fi un impuls transmis datorita unor mecanisme complexe pe canale specifice precum sunt: canalul creditului,al ratei dobanzii,cursului de schimb.

Din partea simbolica a economiei catre partea reala a acesteia(economia bunurilor si serviciilor).

Procesele monetare sunt componente de baza ale proceselor economice dupa cum politicile monetar se integreaza in politicile macroeconomice.

Definirea monedei presupune pe de o parte cunoasterea acelor pattern-uri(modeluri) de manifestare a acesteia,capabile sa configureze trasee relativ usor de recunoscut,iar pe de alta parte reprezentarea caracterelor specificefiecarui proces monetar,dispuse sa deconspire componentele,functionalitatile si ipostazele acesteia.

Discursul cu privire la secventele rezonante ale monedei include obligatoriu notiuni precum sunt:

  • Depozitul necontrolabil si controlabil
  • Creditul adresat persoanelor juridice,firmelor sau statului si cel adresat gospodariilor individuale si populatiei
  • Banca-institutie de baza a sistemului monetar-bancar,centrala sau universala specializata
  • Performanta si riscul asociat acesteia
  • Lichiditatea si solvabilitatea
  • Politicile si strategiile etc.

Moneda este astfel considerata un lucru de intrepatrundere a teoriilor,politicilor si strategiilor orientate catre un management cat mai eficient al fondurilor proprii si atrase,al veniturilor si cheltuielilor in sensul optimizarii acestora pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare si crestere,mobilitate si profit.

Moneda aduna mentalitati,culturi si institutii diferite. Ea trebuie respectata pentru a fi acceptata, trebuie cunoscuta pentru a fi inteleasa dupa cum trebuie folosita pentru a fi considerata utila.

Conceptul de moneda asuma existenta unei piese de metal sau hartie emisa de o autoritate suverana si utilizata ca mijloc de plata sau de schimb. Cu acelasi inteles sunt utilizati banii care reprezinta un echivalent general al valorii marfurilor. Intre cele doua exista similitudini multiple generate de structura compozitionala,operationala si functionala asemanatoare,fapt pentru care conduce la similaritatea dintre circulatia monetara si cea baneasca.

1.2 FUNCTIILE SI ROLUL MONEDEI

Formele pe care le imbraca moneda sunt numeroase si in continua schimbare,fapt care permite o grupare,regrupare sau divizare a lor,relevate printr-o serie de functii semnificative:

a)Functia de instrument unic(mijloc) de plata si de schimb

Aceasta functie a aparut din necesitatea crearii unui instrument care sa mijloceasca schimbul economic. Cu ajutorul monedei, aceasta este disociata intr-o operatiune de vanzare flux real contra flux monetar si una de cumparare flux monetar pentru obtinerea bunuri real.

Moneda este considerata singura marfa capabila sa satisfaca nevoia de tranzactii a agentilor economici si a populatiei. Din acest motiv ea este declarata legala in interiorul granitelor statului respectiv siconsiderata general acceptata de participantii la tranzactie. La inceputurile economiilor monetare,in calitate de moneda,au fost utilizate diferite bunuri precum: ceaiul,mirodeniile,bijuteriile,aurul etc. Dupa cel de-al doilea razboi mondial,in Italia tigarile au fost utilizate drept moneda pentru achizitionarea bunurilor de stricta necesitate. De aici rezulta ca moneda poate sa circule si sa finanteze economia reala si fara a fi impusa de guverne sau autoritati in materie. Astazi, in calitate de moneda, sunt utilizate piesele metalice,bancnotele si moneda scripturala.

b)Functia de etalon al valorii bunurilor schimbate

Moneda permite exprimarea valorii bunurilor si serviciilor in termeni monetari cu ajutorul preturilor. Spre deosebire insa de alte forme de etalon precum kg,metru,secunda,etalonul valorii,cel care masoara raporturile de echivalenta dintre bunuri si servicii prin pret,prezinta o caracteristica specifica:importanta. Altfel spus,valoarea bunurilor si serviciilorvariaza de-a lungul unei perioade variabile de timp,consecinta a ei fiind cresterea/scaderea puterii de cumparare a monedei aflata in raport invers proportional cu modificarea pretului. Moneda este considerata indispensabila participantilor la trazactii,numai astfel aceasta putabt achizitiona bunurile sau serviciile pe care le prefera.

c)Functia de rezerva a valorii(mijloc de tezaurizare)

inclinatia catre economisire a agentilor economici si a populatiei permite crearea unor rezerve de avere/bogatie. Alaturi de aur,bijuterii,lucrari de arta,terenuri, moneda reprezinta o forma de existenta a lor. Avantajul ei decurge prin gradul sporit de lichiditate - usurinta prin care activele reale pot fi transformate in active monetare- moneda intr-o perioada cat mai scurta si cu cheltuieli minime. In aceasta perspectiva, moneda prezinta diferite grade de lichiditate,fiind studiata ca atare(vezi agregate monetare).

In perioada de manifestare a fenomenului inflationist, moneda lichida nu reprezenta cea mai buna formula de prezervare a valorii. Valoarea ei nominala difera de valoarea reala iar rata dobanzii nu compenseaza decat partial pierderile suferite din cauza inflatiei. Din acest motiv agentii economici si populatia cauta formule mai simple de conservare si crestere a rezervelor de avere,investiind fie in productii monetar-bancare perfectioniste si capabile sa pastreze valoarea, fie in metale pretioase,bijuterii etc.


d)Functia de standard al platilor amnate si baza a creditului

Indeplinind aceasta functie moneda isi evidentializeaza rolul in asigurarea derularii contractelor pe termen lung in sensul stabilirii la momentul actual a sumei ce urmeaza a fi platita sau incasata la o data viitoare precum si rolul de mijlocitar al creditului.

Dezvoltarea burselor de valori pentru contracte la termen accentueaza efectul obtinut datorita utilizarii monedei cu diferite grade de lichiditate.

In calitate de mijlocitor al creditului,moneda finanteaza tranzactiile din economie in beneficiul clientilor institutiilor bancare(moneda de rang secund) sau moneda bancilor comerciale si asigura o circulatie corespunzatoare datorita numeralului(piese metalice si bancnote create de banca centrala-moneda de prim rang sau moneda centrala)

e)Functia de unitate de cont

Datorita exprimarii interne in monetar a produselor si serviciilor existente in economie sa cuantifice valoarea adaugata,se realizeaza comparatii intre preturi si analize financiare,precum si inregistrari contabile.

Moneda indeplineste aceasta functie si fara existenta ei fizica,un exemplu in acest sens constituind-ul DST(SDR)-Drepturile Speciale de Tragere (Special Drowing Rights), activ monetar de rezerva creat in 1970 de F.M.I. si alocat bancilor centrale din statele membre proportional cu cota de participare a fiecaruia la fond

1.3 CLASIFICAREA SI CARACTERISTICILE MONEDEI

De-a lungul evolutiei sale in timp,moneda a trecut de la forma ei marfa la forma semn sau moneda bazata pe incredere. Pentru a marca modificarile de ordin cantitativ si calitativ ale monedei este necesara o clasificare a acesteia in functie de anumite criterii si un studiu al principalelor caracteristici.

Clasificarea monedei:

A.Dupa forma de existenta a monedei,in functie de care sunt deosebite doua categorii:

a) moneda materiala

b) moneda scripturala

Moneda materiala se imparte la randul ei in functie de calitatea materialului din care este confectionata in: metalica sau de hartie.Cea metalica cunoaste 2 tipuri: din metale pretioase sau din metale comune.

Moneda constituita din metale pretioase(aur,argint) a fost specifica perioadei monometalismului,bimetalismului,baterea si circulatia ei fiind posibila datorita caltatilor fizice si chimice ale acestora.Pe masura ce dimensiunea economico-sociala a vietii a devenit mai ampla,iar metalele pretioase utilizate si in alte scopuri decat monetare,s-a renuntat treptat la utilizarea acestora si s-a trecut la baterea de moneda din metale comune(aluminiu,zinc,cupru).

Moneda de hartie cunoaste doua forme: hartie reprezentativa(bancnota) si hartie conventionala(hartie-moneda). Bancnota are o circulatie precis reglementata,emisiunea ei fiind in sarcina Bancii Centrale(monetaria statului),garantia crearii acesteia constituind-o stocul de metale pretioasa si de devize aflate in posesia autoritatii monetare supreme.

Hartia-moneda este emisa pentru acoperirea unor nevoi urgente ale statului,pentru finantarea unor deficite mai ales in conditiile existentei unei depense a Bancii Centrale de puterea executiva(Guvernul).

Moneda scripturala (fiduciara) este un tip de moneda bazat pe incredere ce prezinta forme diverse de manifestare si anume cambii,bilete de ordin,cec-uri,carduri bancare,moneda electronica. Existenta monedei scripturale reprezinta deschiderea de catre posesor a unui cont la o institutie bancara si realizarea de operatiuni(palti/incasari) prin care se debiteaza sau se crediteaza contul respectiv aflat in relatie cu alte conturi deschise de alti titulari la aceeasi banca sau la alta banca,numite conturi de corespondent.

B.In functie de unitatea emitenta sunt 3 tipuri de moneda:

a) moneda creata de agenti economici

b) moneda creata de tezaur

c) moneda creata de banci

a)Este specifica perioadei de functionare a etaloanelor bazate pe aur,atunci cand participantii la tranzactii cedau monetariei statului aur sub forma de lingouri (1 lingou =12,44 kg aur) si primeau in schimb aur moneda.

b)Creatia monetara implica si participarea trezoreriei statului in conditiile existentei unor nevoi speciale ale acestuia.

c)Este compusa din moneda de prim rang creata de Banca Centrala sub forma refinantarilor acordate bancilor din sitem si moneda de rangsecund creata de bancile comerciale universale si specializate implicate in procesul de finantare al economiei in special pe canalul creditului.

C.In functie de obligatia asumata de institutia bancara se intalnesc 2 forme de moneda:convertibila si neconvertibila.

In sens larg,prin convertabilitate sunt desfiintate restrictiile si discriminarile cu privire la platile si transferurile internationale,iar in sens restrans obligatia bancilor din fiecare tara de a cumpara moneda proprie detinuta de alte banci daca aceasta provine din operatiuni curente.

Sunt cunoscute 2 feluri de convertabilitate:metalica si in valuta,ambele putand fi interna si externa. Cea metalica s-a practicat in perioada etalonului aur-moneda iar cea in valuta dupa 1944 odata cu infiintarea celor 2 organisme ale sistemului monetar international F.M.I. si Banca Mondiala.

Moneda neconvertibila este utilizata numai in interiorul granitelor unei tari si detinuta numai de persoane rezidente.

D.Dupa valoarea intriseca se intalnesc 2 forme de moneda:

a) cu moneda integrala(valoare nominala=valoarea materialului din care este confectionata)

b) moneda fiduciara/moneda semn(valoarea nominala atribuita difera de valoarea materialului din care este confectionata).

E.Dupa capacitatea liberatorie(circulatorie) sunt:

a) monedal legala este cea declarata prin lege care defineste unitatea monetara a unui stat.

b) moneda facultativa se constituie ca alternativa pentru perioadele de crestere rapida a preturilor si manifestare a fenomenului inflationist,de obicei o moneda puternica ,care nu inregistreaza fluctuatii semnificative fiind utilizata de populatie pentru a asigura protectie economiilor si investitiilor.

c) moneda fractionara a fost specifica perioadei bimetalismului si reprezinta moneda de argint care circula in paralel cu moneda de aur.

Diversitatea formelor sub care se prezinta moneda releva faptul ca o serie de caracteristici ale ei s-au pastrat in timp ,fapt care a permis exercitarea functiilor sale.

Caracteristicile monedei:

Cele mai importante caracteristici sunt: acceptabilitatea,stabilitatea,legalitatea,etalonul (standardul de valoare),portabilitatea,divizibilitatea si recunoasterea cu usurinta.

Pentru a fi acceptata,moneda trebuie sa fie declarata legala,sa fie cautata,universal dorita,in schimbul ei primindu-se bunuri si executarea serviciilor.

Pentru a fi stabila moneda trebuie sa nu fluctueze sau sa inregistreze fluctuatii nesemnificative,exercitandu-si astfel functia de mijloc de plata si standard al platilor amanate.

Instabilitatea monedei este de natura a determina utilizatorii,agentii economici si populatia sa se elibereze cat mai rapid de aceasta si astfel a crea dezechilibre majore in economie.

Legalitatea presupune adoptarea unor legi cu privire la aceasta cu caracter complex,sporind acceptabilitatea ei si urmarind o buna functionare a mecanismelor de plati si a circulatiei monetare.

In ceea ce priveste etalonul sunt cunoscute 2 forme:etalon monetar metalist si nemetalist. Cel metalist a avut la baza aurul(monometalism) si aurul+argintul (bimetalism). Etalonul nemetalist este puterea de cumparare.

1.4 PUTEREA DE CUMPARARE A MONEDEI

Este data de valoarea acesteia care la randul ei se calculeaza pe baza unor cantitati de bunuri si servicii determinate prin intermediul preturilor.

Puterea de cumparare este variabila,ea poate sa cresaca sau sa scada invers proportional cu modificarea preturilor in functie de spatii geografice,spatii economice si financiare, perioade de timp,situatii conjuncturale etc. Autoritatea monetara suprema, Banca Centrala urmareste sa realizeze in orice moment un echilibru intre cantitatea de moneda aflata in circulatie si cantitatea de bunuri si servicii produse. In aceasta directie este important a fi corelat ritmul de crestere al masei monetare cu cel al PIB-ului, echilibrandu-se cele 2 economii: metalica/simbolica si reala. Puterea de cumparare poate astfel sa creasca prin restrangerea semnelor monetare aflate in circulatie,o politica monetara forte de valorizare a monedei promovata si aplicata de Banca Centrala sau poate sa scada prin punerea in circulatie de moneda noua intr-o cantitate superioara celei "cerute"de economia reala,o politica monetara slaba de devalorizare a monedei nationale.

Puterea de cumparare este in functie de cantitatea de moneda centrala de prim rang creata de autoritatea monetara suprema si depinde intr-o masura inalta de cantitatea de moneda de rang secund creata de bancile comerciale implicate in procesul de finantare a economiei. In aceeasi directie este de dorit a se evita abuzul de hartie-moneda si cel de credit generat de eventualele constrangeri de politica monetara la nivelul Bancii Centrale sau de politica a creditului la nivelul bancilor comerciale.

Teoria moderna a puterii de cumparare asuma existenta unui cos in care sunt introduse bunuri si servicii ponderate in functie de rolul lor in cadrul operatiunii financiare. Cosul cuprinde bunuri in functie de necesitatile stricte,obiceiuri,traditii,anvergura comerciala si financiara. Cosul are un pret care reprezinta puterea de cumparare a monedei=∑ai*pi (ai=ponderea produsului i in totalul operatiunii comerciale;pi=pret monetar al produsului i)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.