Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Evolutia auditului intern

Evolutia auditului intern


EVOLUTIA AUDITULUI INTERN

Scopul initial al Institutului Auditorilor Interni - I.I.A. a fost acela de standardizare a activitatii de audit intern, plecand de la definirea conceptelor, stabilirea obiectivelor si continuand cu organizarea si exercitarea acestuia.

In timp, a avut loc o deplasare a obiectivelor auditului intern, respectiv de la furnizarea de informatii pentru manager, spre o colaborare cu auditul extern, caruia ii asigura o materie prima prelucrata, devenind totodata o activitate de sine statatoare.

Incepand din 1950, I.I.A. a emis norme proprii de audit intern, diferite de cele ale auditului extern. In timp, acestea s-au generalizat si din 1970 au devenit standarde de audit intern, care sunt intr-o permanenta miscare datorita evolutiei societatii ce se confrunta mereu cu noi provocari.

In 1941, J.B.Thurston, primul presedinte al Institutului International al Auditorilor Interni, declara cu o previziune uimitoare ca perspectiva cea mai stralucita a auditului intern va fi "asistenta manageriala". In 1991, Joseph J. Mossis - presedintele Institutului Auditorilor Interni din Marea Britanie, reia aceeasi remarca, dar in termeni mult mai exacti: "este clar pentru cei care lucreaza in cadrul functiei de Audit Intern ca acesta are un rol vital de jucat, ajutand conducerea sa ia in mana haturile controlului intern".[1]In ciuda unei evolutii spre o implicare mai mare in asistenta manageriala, construita piatra cu piatra, edificiul functiei de audit intern sufera datorita unor contradictii si disfunctii inerente oricarui inceput. In acest sens, domnul Jacques Renard in cartea sa, prezentata mai sus, avea doua explicatii foarte plauzibile, si anume:

un prea mare exces de mediatizare a termenului "audit", care are un impact deosebit asupra tuturor categoriilor de specialisti, cuvant la moda care da valoare si un aer savant celor care il folosesc, creandu-le impresia ca deja se afla inaintea progresului si a tehnicii, prin simpla utilizare a cuvantului AUDIT. In acest sens, putem confirma ca nu exista eveniment stiintific unde aproape in mod magic sa nu isi gaseasca locul si termenul "audit". In universitati au aparut o serie de discipline a caror denumire incepe astfel: "auditul", spre exemplu, "resurselor umane", iar disciplina respectiva inainte se numea "managementul resurselor umane" si se refera numai la management, si exemplele pot continua;

auditul intern nu se numeste intotdeauna audit intern si deseori in functie de cultura organizatiei, de practica in domeniu, de traditii si, nu in ultimul rand, de obiceiuri se mai folosesc termeni ca: inspectie, control financiar, verificare interna, control intern. Utilizarea acestor termeni, din pacate chiar si de catre specialisti in domeniu, creeaza multe confuzii pentru majoritatea oamenilor/practicienilor si in special in randul managerilor, care atunci cand aud de un auditor exclama cu inteles: "bine ati venit pentru ca niciodata un control nu este in plus".

Totusi practicienii auditului intern constata cu satisfactie evolutia rapida si pertinenta a acestuia, perceputa clar de toata lumea, in ciuda unor confuzii si disfunctii care mai apar; obiectivele auditului sunt atinse si el devine un ajutor de neevitat pentru manager. In acest sens, precizam ca, fostul presedinte al IFACI, Louis Vaurs, a subliniat evolutia conceptului de audit intern, afirmand ca "transformarile introduse de majoritatea auditorilor nu au fost observate cu adevarat de managerii nostri".[2] Cu parere de rau, trebuie sa observam ca aceasta remarca din ultimul deceniu al mileniului doi este inca de actualitate.

Auditul intern isi va atinge obiectivele daca exista un sistem de control intern organizat, formalizat, periodic, constituit din: standarde si norme profesionale, ghiduri procedurale, coduri deontologice (nu etice), care sa sustina morala profesiunii de audit, avand in vedere faptul ca auditorul trebuie sa fie in afara oricaror banuieli, "precum sotia Cezarului".

Activitatea compartimentului de audit intern se afla intr-o relatie de complementaritate cu Comitetul de audit, respectiv:

auditul intern ofera Comitetului de audit o analiza impartiala si profesionista asupra riscurilor organizatiei si contribuie la imbunatatirea informarii sale si a Consiliului de administratie, in ceea ce priveste securitatea acesteia;

Comitetul de audit garanteaza si consacra independenta auditului intern.

In acest fel, cele doua structuri contribuie la guvernarea eficienta a organizatiilor, dar in moduri de abordare diferite.

Profesia de audit intern se bazeaza pe un cadru de referinta flexibil, recunoscut in intreaga lume, care se adapteaza la particularitatile legislative si de reglementare ale fiecarei tari, cu respectarea regulilor specifice ce guverneaza diferite sectoare de activitate si cultura organizatiei respective.

Cadrul de referinta al auditului intern cuprinde:[3]

conceptul de audit intern, care precizeaza cateva elemente indispensabile:

auditul intern efectueaza misiuni de asigurare si misiuni de consiliere;

domeniile sale de responsabilitate sunt riscul, controlul intern si administrarea entitatii;

finalitatea auditului intern este aceea de a adauga valoare organizatiilor;

codul deontologic, care furnizeaza auditorilor interni principiile si valorile ce le permit sa-si orienteze practica profesionala in functie de contextul specific;

standardele profesionale pentru practica auditului intern, care ghideaza auditorii in vederea indeplinirii misiunilor si in gestionarea activitatilor specifice;

standardele de implementare practica care comenteaza si explica standardele si recomanda cele mai bune practici;

sprijinul pentru dezvoltarea profesionala, constituit in principal din lucrari si articole de doctrina, din documente ale colocviilor, conferintelor si seminariilor.

Cunoasterea si aplicarea acestui cadru de referinta ofera organizatiilor si organismelor de reglementare o asigurare privind nivelul de profesionalism al auditorilor interni. Nerespectarea lor nu inseamna numai sa te situezi in afara profesiei, dar mai ales sa te privezi de un mijloc de a fi mai eficace si mai credibil. Amatorismul nu poate sa functioneze in auditul intern, ci doar o abordare sistematica si metodica poate aduce un plus de valoare organizatiilor.Jacques Renard - Theorie et practique de l'audit interne, Editions d'Organisation, Paris, France, 2002, tradusa in Romania printr-un proiect finantat de PHARE, sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice, Bucuresti, 2003, p. 1.

Ibidem., op. cit., p. 16.

Norme profesionale ale auditului intern, publicate de IIA din SUA si comentate de IFACI din Franta, Bucuresti, 2002.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.