Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Efectele negative ale creditului asupra economiei

Efectele negative ale creditului asupra economiei


Efectele negative ale creditului asupra economiei

Pe cat de util si avantajos este creditul ca veriga indispensabila in mecanismul de functionare al economiei nationale, pe atat de periculos si dezavantajos devine atunci cand nu este utilizat in conformitate cu cerintele sale si ale echilibrului economic general.

Cel mai mare pericol il constituie folosirea lui abuziva determinata de iluzia ca prin sine insusi creditul reprezinta avutie. Supercreditarea duce la grave dezechilibre economice, monetare, generand in cele din urma inflatia. Banca Nationala incearca de obicei sa controleze creditul si masa monetara prin intermediul politicii ratei dobanzii. Functionarea acestei politici se bazeaza pe premisa ca: ratele inalte ale dobanzii reduc cererea de credite, implicit masa monetara, iar ratele scazute ale dobanzii majoreaza cererea de credite si prin aceasta masa monetara;Utilizarea creditului pentru finantarea unor activitati economice insuficient fundamentare poate duce la dezechilibrul structural in economie, la disproportii intre ramurile si sectoarele ei de activitate.

O folosire abuziva a creditului poate stimula si o exacerbare a operatiunilor speculative, o crestere a capitalului fictiv care pot ajunge la crahuri financiare.

Nu trebuie omise nici problemele riscului, presupuse de utilizarea creditului, in special pentru banci, care neluate in calcul, pot provoca prabusirea in lant a sistemului bancar, cu consecinte foarte grave pe plan economic, social si politic.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.