Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Scurt istoric - piata de capital

Scurt istoric - piata de capital


Scurt istoric - piata de capital

Produsele financiare , inainte de a capata forma actuala , erau negociate sub forma de contracte financiare transmisibile.

Aceste titluri de valori au beneficiat de o importanta semnificativa inca de la inceputurile Evului Mediu. Tendinta de creare a unor forme de negociere institutionalizate pentru creantele care apareau in contractele sus-mentionate a aparut pentru prima oara in Nordul Italiei , care era la vremea aceea regiunea cea mai dezvoltata din punct de vedere financiar. Prima atestare documentara a unor asemenea titluri are in primplan tranzactiile cvasibursiere care aveau loc in Luques. In anul comerciantii , curtierii si alti agenti de schimb aveau ca loc de intalnire Piata San Martino din Luques pentru a negocia aceste tranzactii cvasibursiere . De aici putem conchide ca inscrisurile comerciale au fost primele marfuri dematerializate pentru care s-a constituit o piata speciala.

Prima bursa din afara spatiului italic a luat nastere in 1309 in orasul flamand Bruges. Institutia isi datoreaza denumirea familiei Van der Borse care detinea un han , pe frontispiciul caruia se aflau gravate 3 pungi cu bani ( bourses ) , in acest loc desfasurandu-se periodic negocieri de metale pretioase , iar mai tarziu , de hartii de valoare . Datorita participantilor intalnirile informale de aici devin institutionalizate sub denumirea de Bursa din Bruges . Ideea s-a raspandit rapid in Flandra si zonele limitrofe , alte " bourses" deschizandu-se curand in Gent si Amsterdam . Coincidenta sau nu , acelasi semn distinctiv , al pungii cu bani ( la borsa ) era uzitat in orasele italiene Florenta , Genoa si Venezia pentru a descrie locul in care se incheiau tranzactiile cu valori . Inca din secolul al XIV - lea , in orasele din Nordul Italiei se negociau titluri pentru imprumuturile de stat emise in anul 1328 .

O perioada intinsa de timp dezvoltarea centrelor de acest gen a fost franata , fiind concentrata , aproape in exclusivitate , numai in orasele-port . Acest aspect se datoreaza necesitatii intrunirii unor conditii sine qua non pentru ca institutiile respective sa-si poata desfasura activitatea , pe langa o activitate economica intensa era nevoie si de respectarea unor obligatii contractuale , care nu puteau fi girate decat de autoritati si institutii credibile si demne de incredere .Prima societate pe actiuni cu un mare grad de capitalizare este considerata a fi Societatea Indiilor de Est ( Vereenigde Oost-Indische Compagnie ) care, incepand cu anul 1602 , avea actiunile negociate la Bursa din Amsterdam, prima bursa de capital din lume . In 1688 tranzactionarea actiunilor a demarat si in cadrul Bursei din Londra .

La 17 mai 1792 , 24 de brokeri s-au reunite pe strada 68 Wall Street semnand Intelegerea Buttonwood ( Buttonwood Agreement ) pe care o putem numi piatra de temelie a Bursei din New York , lucru care se petrece la 8 martie 1817 , institutia devenind Bursa din New York ( NYSE - New York Stock Exchange ) , denumirea sub care o regasim si in prezent .

Aparitia societatilor anonime si a actionarilor care permit materializarea de asocieri a constituit momentul de inflorire a burselor de valori. Marile nume inscrise la cota reflecta activitatea industriala si financiara care ia un avint important in secolul al -lea: transportul pe calea ferata, industria siderurgica, a exploatarii carbunelui, gazului metan si electricitatii, marile banci , etc.

Factorii dinamizatori ai secolului al XIX-lea i-au constituit mai intai membrii marii burghezii financiare, urmata de mica burghezie atrasa mai ales de imprumuturile obligatare realizate adesea de catre stat. Piata financiara franceza era in aceasta perioada mai mult obligatara, in timp ce Londra sau Berlinul aveau o piata de actiuni mai dinamica

Incepand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea , Londra devine prima piata bursiera din lume, pentru ca ulterior Wall Street-ul sa cucereasca aceasta pozitie. La inceputul secolului al XXI-lea, in lupta pentru intaietate a aparut un nou rival, bursa japoneza, Kabuto-cho , care are toate sansele sa devina prima piata financiara mondiala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.