Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
FORME SI TIPURI, CARACTERISTICI, ACREDITIVUL DOCUMENTARRUL LEGAL, UTILIZARE, SECURITATE, FRAUDA, DEZVOLTARE

FORME SI TIPURI, CARACTERISTICI, ACREDITIVUL DOCUMENTARRUL LEGAL, UTILIZARE, SECURITATE, FRAUDA, DEZVOLTARE


FORME SI TIPURI, CARACTERISTICI, ACREDITIVUL DOCUMENTARRUL LEGAL, UTILIZARE, SECURITATE, FRAUDA, DEZVOLTARE

Forme si tipuri

Acreditivul este cea mai raspandita modalitate de plata in relatiile comerciale internationale, datorita grAcreditivul documentarului ridicat de certitudine, siguranta si control reciproc.

Acreditiv documentar (ACREDITIVUL DOCUMENTAR) propriu-zis :

Din punct de vedere al fermitatii angajamentului bancar:revocabil

irevocabil  - neconfirmat
- confirmat

Din punct de vedere al domicilierii:

in tara exportatorului;

in tara importatorului;

intr-o terta tara.

Din punct de vedere al modului de utilizare (plata ):

cu plata la vedere;

cu plata amanata (la termen);

de acceptare;

de negociere.

Din punct de vedere al clauzelor speciale pe care le contine, cu efect asupra utilizarii acreditivului documentar:

transferabil;

revolving (reinnoibil);

red clause (clauza rosie);

stand-by;

de compensatie (reciproce).

Din punct de vedere al utilizarii combinate:

subsidiar (back-to-back);

acreditiv documentar cesionat.

Acreditiv documentar sub forma scrisorii comerciale de credit:

scrisoare de credit;

scrisoare de credit simpla;

scrisoare de credit circulara;

scrisoare de credit stand-by.

Caracteristici:

Utilizarea acreditivului documentar ofera siguranta atat exportatorului cat si importatorului, asa cum reiese din caracteristicile acestuia:

Formalismul sau caracterul documentar consta in faptul ca exportatorul nu poate pretinde plata contravalorii marfurilor decat pe baza unor documente care fac dovAcreditivul documentara indeplinirii stricte a unor anumite conditii trecute in acreditiv.

In operatiunile de acreditive, toate partile interesate iau in considerare documentele si nu marfurile, serviciile si/sau prestatiile la care se refera documentele (art.4)*.

O alta caracteristica este independenta fata de relatia contractuala de baza. ACREDITIVUL DOCUMENTAR este considerat o tranzactie independenta de orice contract comercial sau intelegere intre partile care au initiat relatia. Referitor la formalismul si independenta acreditivului, acestea nu trebuie intelese ca o derogare pentru comerciant de la obligatiile sale contractuale prin simpla utilizare a acreditivului.


Aceste doua caracteristici pot fi invocate numai intre emitentul si beneficiarul acreditivului, concordanta sau punerea de acord a celor doua inscrisuri - contract comercial si acreditiv documentar - e o obligatie contractuala a celor doua parti.

Criteriul decisiv al utilizarii acreditivului este dat de fermitatea angajamentului bancar. Indiferent de tipul de acreditiv documentar - revocabil sau irevocabil - banca actioneaza la cererea si in conformitate cu instructiunile ordonatorului fata de care se angajeaza sa efectueze o plata. Acest angajament ramane ferm pana primeste alte instructiuni decat cele primite initial.

Acreditivul documentaraptabilitatea reiese chiar din definitie, care denumeste acreditiv orice angajament ferm de plata indiferent de modul in care este definit sau descris. Astfel, in functie de anumite mentiuni facute in textul acreditivului sau prin diferite moduri de utilizare, acesta a cunoscut in practica internationala o permanenta diversificare: transferabil, clauza rosie (red clause), subsidiar (back-to-back), reinnoibil (revolving, stand-by etc).

In functie de modul in care orice operatiune comerciala sau necomerciala poate sa imbrace o forma documentara, acreditivul are supletea necesara Acreditivul documentaraptarii si la alte operatiuni decat cele de import-export.

In acelasi timp, acreditivul ofera siguranta tuturor partilor implicate in derularea lui:

exportatorul are siguranta incasarii contravalorii marfii in conditiile respectarii intocmai a obligatiilor sale, de la o banca angajata sa faca aceasta plata;

importatorul are siguranta ca plata marfii nu se va face decat contra documente care atesta pe de o parte expedierea acesteia, iar pe de alta parte prin confruntarea lor cu instructiunile date bancii emitente ca au fost indeplinite intocmai conditiile convenite;

banca emitenta, angajata ferm sa plateasca exportatorului din ordinul importatorului, pentru care siguranta operatiunii izvoraste din gajul asupra documentelor de expeditie.

In practica, se observa ca cea mai mare parte a acreditivelor impun ca documentele de expeditie sa fie emise pe numele sau la ordinul bancii emitente. Banca avand astfel documente de proprietate asupra marfii isi creeaza posibilitatea de a dispune de ele daca ordonatorul nu isi va onora obligatiile de plata fata de ea.

Datorita faptului ca gajul bancii asupra marfii este socotit un instrument imperfect din punct de vedere al recuperarii sumei (conjunctura economica, evolutia preturilor) in unele tari legislatia cuprinde reglementari ce au in vedere protectia suplimentara a bancii prin provizionul banesc, mentinerea in contul importatorului a unui plafon minim. Toate aceste masuri sunt complementare si ele nu tin de esenta acreditivului, la baza acestora stand gajul bancii asupra marfii.

Trebuie precizat faptul ca acreditivul, comparativ cu alte modalitati de plata, presupune o derulare relativ mai complicata si costuri ridicate.

CAcreditivul documentarrul legal

Acreditivele documentare au aparut si s-au dezvoltat in timp ca urmare a practicii bancare si comerciale.

Cateva tari au conceput chiar o legislatie detaliata specifica creditelor documentare/leters of credit in majoritatea cazurilor reglementarile lor depinzand de prevederile legale si practica acceptata in materie de comert.

SUA sunt un exemplu semnificativ in acest sens. Astfel Uniform Commercial Code (UCC) care reprezinta un set cuprinzator de legi si reglementari comerciale a fost Acreditivul documentaroptat cu putere de lege de fiecare dintre statele ce alcatuiesc uniunea. Articolul 5 al UCC contine chiar un set complet de reglementari cu privire la acreditivele documentare (numite in SUA - leters of credit).

Un prim pas in ceea ce priveste elaborarea regulilor uniforme in materie de acreditive documentare l-a reprezentat Acreditivul documentaroptarea in 1933 a documentului 'Reguli si uzante uniforme privitoare la acreditivele documentare la conferinta de la Viena (cunoscut in prezent sub numele de Publicatia 500). Acest document a suferit de-a lungul timpului modificari si revizuiri (in 1937, 1951, 1962, 1975, 1993) impuse de mutatiile ce au avut loc in cAcreditivul documentarrul economiei mondiale si a perfectionarii tehnicilor si tehnologiilor de transmitere a mesajelor.

Datorita costurilor si procedurilor Acreditivul documentarministrative implicate, acreditivele documentare sunt rar utilizate ca modalitate de plata intre parteneri din aceeasi tara. Totusi in SUA, bancile emit frecvent scrisori de credit stand-by care opereaza in calitate de garantii intr-o gama larga de operatii financiare si comerciale desfasurate in interiorul tarii. Dar piata interna a SUA se distinge atat prin marimea sa, cat si prin divizarea sa din scopuri Acreditivul documentarministrative, in 50 de state federale, fiecare cu propriile legi comerciale si proceduri legale.

In unele tari in dezvoltare care realizeaza un control de stat ridicat asupra operatiunilor de comert exterior, procedura acreditiv documentar asigura un mijloc suplimentar foarte folositor in armatura controlului guvernamental si a dispozitivelor de supervizare. Aceasta se datoreaza faptului ca statisticile si documentatia generata de sistemul bancar poate fi folosita in scopul realizarii unor rapoarte si sinteze de evaluare. In aceste cazuri, utilizarea acreditivului documentar poate fi virtual obligatorie pentru toate importurile si exporturile.

Aceasta practica tinde insa sa devina mai putin obisnuita, mai ales in ultimii ani, in conditiile in care tarile in dezvoltare se deschid tot mai larg participarii totale la jocul de piata al fortelor.

Securitate

In ceea ce priveste securitatea, se poate spune ca acreditivele documentare asigura un nivel ridicat de securitate a platii vanzatorului, cu conditia ca acesta sa verifice cu o grija deosebita termenii de deschidere a acreditivului documentar si sa obtina o documentatie potrivita si conforma.

De asemenea acreditivele documentare asigura o securitate Acreditivul documentarecvata si cumparatorului, daca acesta inainte de a efectua plata solicita intotdeauna prezentarea documentelor necesare. Prin utilizarea acreditivelor documentare, cumparatorul este asigurat cu privire la bunurile respective daca exportatorul este un comerciant bona fide, dar virtual nu-i asigura nici o protectie pentru cazul unor falsuri in acte, masluiri.

Se poate deci spune ca acreditivele documentare asigura un nivel mai ridicat de securitate pentru vanzator, decat pentru cumparator.

Frauda

Esenta tehnicii acreditivelor documentare consta in conceptul de plata contra documentelor. Bancile implicate in derularea ACREDITIVUL DOCUMENTAR sunt obligate sa plateasca, cu conditia ca documentele prezentate lor sa fie conforme cu termenii si conditiile ACREDITIVUL DOCUMENTAR. Ele nu sunt obligate si nu efectueaza verificarea autentificarii documentelor si conformitatii acestora cu procedurile contractului comercial incheiat intre partile respective.

De-a lungul anilor, agentii economici au profitat si s-au folosit de aceasta procedura formalizata pentru a obtine plata unor bunuri ne-existente, fie folosind documente, fie obtinand documente originale dar livrand efectiv containere care contineau marfuri necorespunzatoare, asupra carora nu se efectua inspectia decat dupa ce ACREDITIVUL DOCUMENTAR era incasat.

De asemenea, importatori fraudulosi au reusit sa pacaleasca exportatori neavizati, obtinand livrarea reala de bunuri contra securitatii iluzorie a unor ACREDITIVUL DOCUMENTAR falsificate. Nigeria prezinta cateva exemple in acest sens.

Legile nationale si modalitatile de rezolvare pe cale juridica variaza in ceea ce priveste aspectele de detaliu, dar in termeni generali toate sustin conceptul naturii independente a angajamentului de plata prin ACREDITIVUL DOCUMENTAR.

Aceasta inseamna ca daca un importator este inselat de exportator, va trebui sa ramburseze bancii sale suma respectiva, cu conditia ca banca sa fi platit contra documente corecte prezentate de exportator. Singurul recurs legal impotriva exportatorului necinstit ar putea fi efectuat in acest caz in tara exportatorului. De asemenea, chiar daca suspiciunile importatorului ar putea sa apara inaintea platii efectuate prin ACREDITIVUL DOCUMENTAR, va fi greu sa opreasca banca sa sa efectueze plata. Aceasta se datoreaza naturii independente a ACREDITIVUL DOCUMENTAR.

Intr-o lume in care managementul creditului si priceperea in conducrea financiara a firmelor tind sa devina cel putin tot atat de importante ca furnizarea de marfuri si servicii, capacitatea vanzatorilor de a oferi termeni de plata flexibili si atragatori pot Acreditivul documentaresea constitui un factor determinant in alegerea furnizorului.

Aceasta inseamna ca in anumite situatii, marile companii sunt acum dispuse sa accepte plati pe credit sau pe cont deschis in situatii in care anterior ar fi insistat asupra unor ACREDITIVUL DOCUMENTAR irevocabile confirmate. De exemplu, un furnizor de produse chimice a recunoscut ca a fost nevoit sa schimbe politica sa in ceea ce priveste alegerea modalitatilor de plata in Vietnam datorita puternicii concurente realizate de celelalte tari din regiune.

Acest curent este insotit de eforturi continue de eliminare sau reducere a muncii Acreditivul documentarministrative de manipulare a documentelor, in operatiile din ACREDITIVUL DOCUMENTAR prin inlocuirea documentelor cu mesaje computerizate.

Principalele scopuri sunt reducerea costurilor, cresterea vitezei de efectuare a serviciilor de plati, in general cresterea cotei de piata detinute si sporirea profiturilor.

O astfel de mutatie este perfect sincronizata cu sporirea eficientei si rapiditatii mijloacelor de transport internationale si cu mutatiile Acreditivul documentaroptate de banci in ultimele cateva decAcreditivul documentare in ce priveste automatizarea majoritatii procedurilor standard.

Unele etape ale ACREDITIVUL DOCUMENTAR sunt in general deja realizate computerizat sau pe baza unor legaturi de telecomunicatii computerizate. Aceste etape sunt in mod special cele ce privesc emiterea si comunicarea interbancara a detaliilor ACREDITIVUL DOCUMENTAR. De exemplu, SWIFT Society for WorldWide Interbank Financial Telecomunications (Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare Mondiale) asigura formate standard ale mesajelor de ACREDITIVUL DOCUMENTAR ce pot fi folosite de bancile conectate in reteaua internationala.

Totusi nucleul tehnicii ACREDITIVUL DOCUMENTAR consta inca in prezentarea unui numar de documente realizate pe hartie si verificarea lor manuala de functionarii departamentelor de ACREDITIVUL DOCUMENTAR. Principala dificultate este ca aceste documente provin din mai multe surse, institutii din afara posibilitatilor de control a bancilor si sunt concepute si realizate intr-o imensa varietate de formate. De asemenea problemele legate de securitatea si legalitatea inlocuirii acestor documente cu date computerizate se constituie in factori cu influenta negativa.

Totusi, dupa multi ani de discutii la nivel international urmeaza sa fie Acreditivul documentaropate cateva schimbari al caror scop este sa aseze calculatorul in centrul procedurilor de efectuare a platilor comerciale. Un exemplu in acest sens il constituie schema numita Bolero - localizata in Londra - ce-si propune sa conceapa o scrisoare de trasura electronica. Avand in vedere ca acest document constituie cheia miscarii si controlului asupra marfurilor el este Acreditivul documentaresea cel mai important document stipulat intr-un ACREDITIVUL DOCUMENTAR.

Eforturi separate sunt depuse de CCI - Paris pentru stabilirea unui cAcreditivul documentarru organizatoric de realizare a creditelor comerciale electronice. Rezultatele practice ale acestor eforturi urmeaza sa fie vizibile in curand. De asemenea, multi observatori considera ca ACREDITIVUL DOCUMENTAR, ca modalitate trAcreditivul documentaritionala de plata, va continua sa existe alaturi de oricare tipuri noi, schemele ce ar putea fi concepute in anii urmatori vizand usurarea realizarii platilor internationale.detaliere in capitolul 3

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.