Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Rolul si functiile banilor

Rolul si functiile banilor
Rolul si functiile banilor

a) Functia de masurator al valorii

Cu ajutorul banilor masuram valoarea tuturor marfurilor si evaluam activitatile economice, cheltuielile si rezultatele trecute, prezente si viitoare. Banii indeplinesc aceasta functie in calitate de bani ideali (imaginari), prezenta lor nefiind neaparat necesara. Unitatea baneasca proprie fiecarei tari constituie etalonul general, care difera de la o tara la alta. Expresia baneasca a masurari valorii este pretul. Pretul este expresia baneasca a valorii marfurilor, adica suma de bani la care se vinde si se cumpara pe piata un bun economic sau serviciu.

b) Mijloc de schimb

Banii sunt un intermediar in schimbul de marfurii. O data cu aparitia banilor schimbul sub forma trocului (M-M) este inlocuit cu schimbul de marfa contra bani adica M-B-M (schimbul de marfuri prin intermediul banilor). Aceasta formula contine doua acte distincte si anume: M-B (vanzarea) si B-M (cumpararea). Aceste doua acte pot fi de multe ori separate in timp si spatiu. Banii indeplinesc functia de mijloc de schimb in calitate de bani reali (prezenti efectiv) in numerar sau in conturile bancare.c) Mijloc de plata

Banii indeplinesc aceasta functie in cele mai diferite imprejurari si anume: la plata salariilor, la plata impozitelor, chiriilor, amenzilor, la plata datoriilor fata de creditori, datorii rezultate din cumpararea marfurilor pe credit sau din imprumuturile de bani.

d) Mijloc de tezaurizare (acumulare)

Acumularea de bani, in special de aur, pentru o perioada mai lunga de timp, cu un anumit scop a fost denumita de stiinta economica tezaurizare. Tezaurizarea a fost o operatiune specifica formatiunilor precapitaliste. Dupa aceea si mai ales in zilele noastre, datorita dezvoltarii creditului tezaurizarea clasica si-a pierdut sensul, deoarece moneda de hartie nu are valoare proprie si se depreciaza, iar cei ce poseda bani care le prisosesc, ii depun la banci pentru a obtine dobanda.

e) Functia de forma universala sub care se constituie rezervele agentilor economici, simbol al avutiei, detinerea lor conferind posesorului forta si putere economica.

f) Functia de bani universali este indeplinita de bani in relatiile dintre tari. In aceasta calitate a functionat mai mult timp marfa aur, indeplinind functia de masura a valorii, mijloc de schimb si de plata. In prezent, in relatiile dintre tari functioneaza monedele convertibile (dolarul, euro, yenul etc.).

Masa monetara reprezinta totalitatea mijloacelor banesti aflate in circulatie in economie intr-o anumita perioada.

Masa monetara este formata din numerar, compus din banknote si moneda metalica si bani scripturali, adica sume de bani din conturile bancare ale agentilor economici (persoane fizice, societati comerciale, institutii) sau din conturile de la casele de economii.

Marimea masei monetare este determinata de o serie de factori economico-financiari si anume: volumul bunurilor economice oferite de piata, nivelul preturilor si tarifelor, viteza de rotatie a banilor (adica numarul mediu de operatiuni de vanzare-cumparare si de plati efectuate de o unitate monetara intr-o anumita perioada de timp.

In functie de acesti factori, marimea masei monetare se exprima prin formula:

M =

unde:

P = nivelul preturilor si tarifelor;

y = cantitatea bunurilor economice puse in vanzare;

V = viteza de rotatie a banilor.

Sau M =

unde:

Sp = suma preturilor, marfurilor si tarifelor serviciilor ce urmeaza a fi realizate (volumul fizic x pretul unitar);

Ps = suma platilor scadente din perioada data;

C = suma preturilor marfurilor vandute pe credit (care nu necesita imediat moneda);

R = suma platilor ce se compenseaza reciproc;

Nr = numarul mediu de rotatii al unei unitati monetare.

O problema fundamentala a oricarei economii o constituie asigurarea

Echilibrului monetar, care se realizeaza atunci cand cantitatea de moneda aflata pe piata este in concordanta cu cererea de moneda, ambele laturii ale egalitatii trebuind sa fie in concordanta deplina cu cererea si oferta de bunuri si servicii.

Valoarea banilor se masoara prin puterea lor de cumparare, data sau exprimata prin cantitatea de bunuri materiale si de servicii ce se pot procura cu o unitate monetara. Rolul hotarator in acest sens revine nivelului si evolutiei preturilor si tarifelor.Reglarea (ajustarea) masei monetare o face Banca Centrala ca banca de emisiune, prin emisiunea sau retragerea de bani.

a) Emisiunea de bani se face in urmatoarele situatii:

cresterea volumului de bunuri si servicii;

acoperirea deficitului bugetului de stat;

acordarea de moneda nationala agentilor economici in schimbul celei straine prin intermediul pietei valutare.

b) Retragerea (diminuarea) numerarului intervine in urmatoarele situatii:

scaderea volumului de bunuri si servicii de pe piata;

existenta excedentului bugetar;

vanzarea de moneda straina in locul celei nationale;

Convertabilitatea reprezinta insusirea legala a monedei unei tari de a putea fi schimbata cu moneda altei tari in mod liber prin vanzare-cumparare pe piata valutara.

Convertabilitatea este de doua feluri si anume:

a) convertabilitatea deplina (integrala), cand moneda nationala poate fi schimbata fara nici o restrictie pe moneda altor tari;

b) convertabilitatea limitata (partiala), cand autoritatile monetare conditioneaza schimbarea monedei de natura operatiunilor (plati comerciale, export de capital etc.), de calitatea detinatorului sau de cantitatea de moneda ceruta pentru preschimbare.

Cursul de schimb reprezinta numarul de unitati monetare straine care se primesc la un moment dat in schimbul unei unitati monetare nationale.

Stabilitatea banilor este expresia unui echilibru intre cererea solvabila si oferta de bunuri si servicii si prin care aceasta ea joaca rolul esential in realizarea echilibrului general:

a) pentru ca banii sa-si poata indeplini in conditii normale functiile cunoscute, ei trebuie sa fie stabili in timp, adica sa-si pastreze puterea de cumparare;

b) stabilitatea banilor este o premisie importanta a stabilitatii pe piata, care influenteaza favorabil puterea de cumparare a oamenilor;

c) stabilitatea monetara este hotaratoare pentru raporturile cu monedele altor tari, pentru stabilitatea cursului valutar al monedei nationale.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

Organizarea sistemului bursier din Romania
STABILIREA PRETULUI IN INTREPRINDERE
Protectia informatiilor casificate in Economie
Tipuri de analiza economica
Preocupari de dinamizare a macroanalizei keynesiste (neokeynesismul) si de perfectionare a politicii economice dirijiste (new-economics)
PLANUL DE DEZVOLTARE RURALA AL ROMANIEI
COMPETITIVITATEA INTERNATIONALA: CONCEPT SI MASURARE A NIVELULUI SI DINAMICII PROCESULUI
ANALIZA PRODUCTIEI FIZICETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu