Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Tipuri de analiza economica

Tipuri de analiza economica


Tipuri de analiza economica

Necesitatea cunoasterii stiintifice a realitatilor economice a impus clasificarea tipurilor de analiza dupa mai multe criterii, dupa cum urmeaza:

q      Dupa sfera de cuprindere a activitatii sau fenomenului respectiv se pot distinge:

a)     Analiza microeconomica, ce se desfasoara la nivel de intreprindere, studiaza comportamentul acesteia, are in vedere factorii ce ii determina rezultatele si relatiile acesteia pe diferite piete;

b)     Analiza macroeconomica, ce studiaza fenomenele economice la nivelul grupurilor de subiecti economici reuniti la nivel de ramura economica, economie nationala, economie mondiala, utilizeaza marimi globale specifice;.q      Dupa raportul dintre momentul in care se efectuaza analiza si momentul de desfasurare a fenomenului analizat se pot intalni:

a)     Analiza post-operatorie (post-factum), ce are loc dupa desfasurarea fenomenului, se bazeaza pe variabile cunoscute, certe;

b)     Analiza previzionala (prospectiva), ce are drept scop evolutia realizarii obiectivului propus in viitor, se bazeaza pe variabile presupuse, estimate, incerte.

q      Dupa natura insusirilor fenomenului analizat exista:

a)     Analiza cantitativa, ce se refera la determinari cantitative exprimate in diferite unitati de masura privind greutatea, suprafata, volumul, numarul si durata in timp etc., asigura cuantificarea si masurarea actiunii factorilor asupra rezultatelor;

b)     Analiza calitativa, ce are in vedere insusirile de baza ale fenomenelor, factorii care le conditioneaza si le identifica, sta la baza elaborarii de modele prin metode de tehnica avansata.

q      Dupa modul de urmarire in timp a fenomenului analizat se pot distinge:

a)     Analiza statica - studiaza fenomenele fara a lua in considerare evolutia lor in timp, studiaza fenomenul la un moment dat, luandu-l drept criteriu de referinta;

b)     Analiza dinamica - studiaza fenomenele legat de evolutia lor in timp, poate fi influentata, odata cu parcurgerea timpului, de factori care actioneaza asupra rezultatelor obtinute.

q      Dupa modul de studiere a fenomenelor exista:

a)     Analiza economica - vizeaza functiunea de exploatare, independent de functiunea financiara;

b)     Analiza tehnico-economica - este fundamentata pe imbinarea dintre elementele tehnice si elementele economice;

c)     Analiza financiara - se refera in special la fluxurile financiare care se pot constitui in evolutia activitatii intreprinderii;

d)     Analiza economico-financiara - relifeaza corelatia dintre activitatea economica si activitatea financiara.

In practica se mai intalnesc o serie de analize cu scop special: analiza financiara, analiza tehnico-financiara si analiza diagnostic.

Analiza diagnostic

Diagnosticul se executa cand se pune problema restructurarii sau retehnologizarii intreprinderii de catre comitete mixte.

In functie de obiectivele urmarite putem avea:

analiza diagnostic generala - stabileste pozitia unitatii in mediul sau;

analiza diagnostic partiala - urmareste compartimentele sau subsistemele unitatii;

analiza diagnostic speciala.

Diagnosticul unui agent economic are in vedere rezultatele din trecut, posibilitatile de supravietuire pe piata si perspectivele de viitor.

Diagnoza se termina cu un raport care cuprinde:

pozitia agentului economic pe piata de desfacere;

situatia aprovizionarii din surse interne si externe;

rezultatele probabile privind productia, competitivitatea produselor si echilibrul financiar.

Studiile de fezabilitate sunt necesare in cadrul procesului de privatizare si sunt utile atat intreprinderii, cat si potentialilor investitori. Cuprind:

descrierea agentului economic (organigrama, profil de fabricatie, scurt istoric);

starea tehnica si economico-financiara (capacitati de productie, active fixe, circulante, imobilizari in curs, patrimoniu, capital social, potential uman, capacitate de plata, solvabilitate si autofinantare);

situatia utilizarii potentialului tehnico-economic si uman prin indicatori specifici;

ratele de rentabilitate;

situatia datoriilor si efectul de levier.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.