Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Tipuri de economi

Tipuri de economi


Tipuri de economi

Asa cum am vazut, sistemul economiei de piata se manifesta in forme diferite de la o tara la alta si de la o perioada la alta, avand o serie de caracteristici generale, dar si particularitati specifice. Luand in considerare modul in care este organizata si functioneaza economia de piata, sesizam existenta de-a lungul timpului a urmatoarelor tipuri:

ECONOMIA DE PIATA PURA, care poate fi privita si ca model teoretic, ce se caracterizeaza printr-o asemenea organizare a economiei in care raportul dintre cerere si ofera determina principiile de prioritate in producerea bunurilor. Piata este o piata cu concurenta libera - pura sau perfecta - in care formarea preturilor are loc in mod liber la toate categoriile de bunuri si servicii. Agentii economici, pe baza proprietatii private, actioneaza liber si independent, urmarindu-si fiecare interesul propriu. Forma de proprietate principala este proprietatea privata. Proprietatea de stat este in general limitata la cladiri publice si alte facilitati necesare guvernului pentru asigurarea functionarii apararii nationale, sistemului juridic, sistemului apararii publice, invatamantului public etc. Drept urmare, statul nu intervene in viata economica decat pentru a crea cadrul juridic necesar si in calitate de simplu cumparator, sau daca este cazul de producator si vanzator al anumitor bunuri.

Piata determina ce, cat, cum si pentru cine se se produce. Consumatorii pot cumpara tot ceea ce doresc, singura limita este data de veniturile lor banesti. Cu alte cuvinte, se manifesta din plin asa-numita suveranitate a consumatorului. Producatorii reactioneaza prompt la cererea consumatorilor, ei sesizeaza ca interesul lor este de a veni in intampinarea dorintelor acestora. Numai astfel, ei pot obtine profit si pot maximize profitul.

Mecanismul pretului reprezinta calea eficienta prin intermediul careia sunt alocate resursele in societate. El functioneaza fara interventia din exteriorul pietei, asigurand un sistem, precis de comunicare dintre cumparatori si vanzatori.

Desigur, acest tip sau model de economie de piata este in realitate plin de imperfectiuni. Apar inevitabil unele anomalii si dezechilibre, interventii administrative ale statului, ale monopolurilor, incalcari ale regulilor pietei libere. Un asemenea model are mai mult o prezenta teoretica, un model pur nu a existat si nici nu poate exista.

ECONOMIA DE COMANDA SAU ECONOMIA PLANIFICATA. Este tipul de economie opus economiei de piata pure, manifestandu-se ca o alternativa a acesteia, ca o solutie prin care se credea ca se pot elimina disfunctionalitatile ivite in mecanismele pietei. Economia de comanda are la baza proprietatea de stat, deciziile economice sunt luate centralizat. Prin plan se stabileste pentru fiecare agent economic ce, cat si cum sa produca. Interesul personal este subordonat interesului general. De mentionat ca si economia de comanda este tot o economie de piata in care legile pietei sunt incorsetate de planul centralizat, in care formarea preturilor se ghideaza numai partial dupe regulile pietei. Mecanismul preturilor este unul administativ, netinand cont de rationalitatea economica. Bunurile se vand si se cumpara pe piata , dar pe o piata dirijata de catre plan, prin reguli artificiale si nu naturale.Un asemenea tip de economie a fost cunoscut si de tara noastra in anii socialismului. Ea a reprezentat un adevarat dezastru pentru economia nationala provocand mari dezechilibre, risipa de resurse, lipsa de interes, apatie generalizata. Mai mult, prin mecanismele ei greoaie a contribuit la incetinirea procesului de dezvoltare si progres economic si social al tarii.

ECONOMIA MIXTA. Este tipul de economie de piata caracteristic pentru economiile contemporane. Economia mixta este o combinatie, o mixtura intre intreprinderile private si stat, acesta din urma fiind implicat atat in productia, cat si in distributia bunurilor. In economia mixta raspunsurile la intrebarile ce sa produci, cat de mult sa produci, cum sa organizezi productia si pentru cine sa produci sunt determinate atat de actiunile intreprinderilor private, cat si de masurile de interventie si de control ale statului in diferite domenii ale economiei. Mecanismele pietei libere se intrepatrund cu mecanismele dirijismului statal. Acestea din urma sunt mai puternice in unele ramuri in care proprietatea de stat este dominanta. Implicarea statului in economie difera de la o tara la alta.

Economia mixta este economia reala prezenta peste tot in lume. Caracterizarea acesteia trebuie facuta separat de la o tara la alta, in functie de gradul de interventie al statului in economie, de instrumentele si masurile de interventie pe care le promoveaza statul, de rolul pe care il indeplineste piata si mecanismele ei in reglarea vietii economice etc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.