Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
STATUL SI ECONOMIA

STATUL SI ECONOMIA


STATUL SI ECONOMIA

Rolul statului in economia de piata

Interventia statului in economie este determinata de mai multi factori, cum sunt:

Asigurarea echilibrului si stabilitatii economice, care presupune un inalt nivel de ocupare a fortei de munca, reducerea dezechilibrelor sociale etc.;

Interventia in directia satisfacerii unor nevoi de baza a societatii, prin elaborarea unor programe agricole guvernamentale, programe energetice etc.;Prevenirea unor dezechilibre in domeniul finantelor publice, cresterii preturilor, somajului etc.;

Controlul inflatiei si adoptarea unor masuri antiinflationiste;

Echilibrarea balantei comerciale si a balantei de plati externe etc.

Implicarea statului si organelor guvernamentale in economia de piata este limitata, deoarece:

a) economia de piata este bazata pe proprietatea privata si pe libertatea de actiune a agentilor economici, carora statul nu le poate dicta ce trebuie sa faca;

b) exagerarea inteventiei statului in conditiile economiei de piata contrazice principiile acestei economii, conducand la forme dictatoriale de conducere specifice economiei de comanda.

Statul are rol de agent economic in calitate de producator si consumator, executant al bugetului, titular de emisiune monetara.

Bugetul tarii noastre poarta denumirea de buget public. El cuprinde doua verigi si anume: bugetul administratiei centrale de stat si bugetele locale ale organelor administrativ-teritoriale (judete, municipii, orase si comune). Un buget aparte este Bugetul asigurarilor sociale de stat, care se aproba o data cu bugetul administratie centrale de stat, dar se executa de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Veniturile bugetului de stat

A. Veniturile fiscale adica sume incasate la bugetul de stat sub forma impozitelor directe si indirecte.

1) Impozitele directe se percep pe profit, salarii si veniturile liber-profesionistilor etc.;

2) Impozite directe sub forma taxei pe valoare adaugata (TVA), accize, taxe vamale si alte taxe:

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit stabilit si perceput asupra valorii adaugate la fiecare stadiu al productiei si distributiei bunurilor economice;

Accizele sunt taxe specifice de consumatie, suportate de consumator, care se aplica unor produse din tara si din import.

B. Veniturile nefiscale sunt sume incasate la bugetul de stat nu ca impozit, ci ca obligatie stabilita pe alte baze, care provin din profitul Bancii Nationale, al regiilor autonome, dividendele Fondului Proprietatii de Stat etc.

C. Venituri din capital - din valorificarea unor bunuri ale statului.

D. Incasari din rambursarea imprumuturilor acordate.

Datoria publica reprezinta imprumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar.

Piata mondiala reprezinta ansamblul relatiilor de schimb, de vanzare-cumparare, monetare si de transferuri valorice, care au loc intre agentii economici din toate tarile lumii, considerate in complexitatea si interdepedendenta lor.

Diviziunea internationala a muncii - ea poate fi definita drept procesul istoric obiectiv de specializare a tarilor lumii in productia si comercializarea diferitelor bunuri pentru piata mondiala. Totodata, privita ca stare diviziunea internationala a muncii reprezinta ansamblul specializarii existente la un moment dat intre tari pentru participarea la schimburile economice internationale. Ea pune in evidenta locul si rolul fiecarei tari pe piata mondiala a diferitelor bunuri si servicii.

La baza diviziunii internationale a muncii stau mai multi factori:

1) inzestrarea diferita a tarilor cu resurse naturale;

2) progresul tehnic si nivelul diferit de dezvoltare;

3) dimensiunea teritoriului si marimea populatiei care determina marimea pietelor interne;

4) gradul de dezvoltare si diversificare a aparatului de productie;

5) conditiile naturale;

6) factori extra economici, care tin de optiuni politice traditii social-culturale etc.

Circuitul economic mondial reprezinta totalitatea fluxurilor economice internationale care iau nastere intre agentii economici din diferite tari in productie, cercetare stiintifica si schimb.

Comertul exterior cuprinde totalitatea relatiilor si tranzactiilor de import si export, realizate de o tara, intr-o perioada determinata de timp.

Comertul exterior indeplineste functii importante in procesul dezvoltarii economice a fiecarei tari:

Permite aprovizionarea fiecarei tari cu factori de productie, precum si cu bunuri de consum suplimentare si diverse;

Prin exporturi se procura mijloacele de plata a importurilor;

In conditiile in care schimburile externe se impletesc cu specializarea productiei si cu aprofundarea diviziunii muncii, comertul extern constituie un factor de crestere a eficientei economice in economia nationala;

Balanta de comert exterior reprezinta un tablou statistico-economic in care se reflecta, dupa o ordine stabilita, totalitatea operatiunilor de comert exterior realizate de o tara, intr-o perioada data. Ea cuprinde cumparaturile (importurile) si vanzarile (exporturile). Diferenta dintre acestea formeaza soldul balantei de comert exterior, care poate fi pozitiv, daca exporturile sunt mai mari decat importurile (balanta excedentara), sau negativ, in cazul in care importurile sunt mai mari decat exporturile (balanta deficitara); in cazul egalitatii, soldul este nul, iar balanta este echilibrata.

Balanta de plati este un tablou economico-statistic in care se inscriu si prin care se compara platile si incasarile efectuate de o tara, rezultate din relatiile cu alte tari pe o perioada de timp determinata (trimestrul,an).

Ca si balanta comerciala, balanta de plati poate fi:

Activa (excedentara), cand incasarile sunt mai mari decat platile;

Pasiva (deficitara), cand platile sunt mai mari decat incasarile;

Soldata (echilibrata), cand incasarile sunt egale cu platile.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.