Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Functiile bursei de valori

Functiile bursei de valori


Functiile bursei de valori

Bursa raspunde la trei tipuri de trebuinte, apropiate, si totusi distincte:

trebuinte de ordin macroeconomic(pentru economia nationala)

trebuinte de ordin microeconomic(pentru firme);

trebuinte de ordin individual(pentru posesorii de titluri sau pentru cei care detin economii disponibile pentru a fi investite).

Aceste trebuinte isi gasesc expresia in urmatoarele functii:

a) functii macroeconomice

bursa asigura, in primul rand, un circuit mai scurt si mai eficient intre economiile pe termen lung (cele ale persoanelor particulare) si nevoile de finantare ale intreprinderilor si colectivitatilor publice ( indeosebi ale statului). Prin aceasta, bursa a devenit un concurent puternic pentru sistemul bancar, deoarece limitarea posibilitatlor de miscare a solicitantilor de capitaluri este calificata adesea ca un fenomen de dezintermediere. Bursa devine, deci un mijloc esential si alternativ pentru creditul bancar, pentru finantarea economiei. Emitentii de actiuni sau obligatiuni nu ezita sa foloseasca simultan ambele modalitati de finantare;

bursa e un instrument prin care se asigura lichiditati in economie. Fiind deschisa practic in toate zilele lucratoare, detinatorii de valori mobiliare pot realiza foarte simplu si la un cost redus, transformarea acestora in bani.bursa e terenul si instrumentul unor restructurari sectoriale foarte importante. Prin oferta publica de cumparare sau de vanzare faciliteaza posibilitatea de a bate propria lor moneda, de a cumpara valori nu numai prin plati la vedere, ci si remitand actionarilor societatilor atacate actiuni ale intreprinderii atacatoare.

bursa e un loc de transfer al riscurilor, miscarea realizandu-se in sens invers in raport cu gradul de adaptare, cu capacitatea de a le suporta. Cei mai expusi riscurilor sunt micii actionari, cu forta economica scazuta, care in mod obisnuit pierd de pe urma speculatiilor bursiere.

b) functii microeconomice

bursa faciliteaza cresterea sau scaderea notorietatii firmelor cotate si influenteaza motivatia principala a intreprinzatorilor care se prezinta pe piata pentru a vinde sau a cumpara.

bursa permite cresterea fondurilor proprii; societatile noi care apar pe piata nu pot sa realizeze decat indirect o crestere de capital prin emiterea de noi actiuni care se vor vinde direct prin bursa.

bursa incita la o mai buna administrare a intreprinderilor.

a)       functii pe plan individual: faciliteaza obtinerea lichiditatii patrimoniului actionarilor si asigura totodata o evaluare cat mai exacta a averii personale. Numai piata bursiera asigura o asemenea suplete .Este mult mai greu de gasit in afara pietei un client dispus sa negocieze, sa cumpere titluri de valoare necotate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.