Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Industria metalelor radioactive (energetice) si rare

Industria metalelor radioactive (energetice) si rare


Industria metalelor radioactive (energetice) si rare

Uraniul - a fost descoperit in anul 1789 de M. Klaproth si separat ca UO2, pe care l-a considerat ca element nou, iar abia in anul 1941 el a fost obtinut ca metal pur de catre fizicianul Peligo. De regula uraniul se afla impreuna cu radiul. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in urma cercetarilor intreprinse s-a constatat ca uraniul este considerat o importanta sursa de energie.

Uraniul se gaseste in scoarta terestra in cantitati foarte mici, fiind strans asociat cu rocile granitice, dar si in roci sedimentare (sisturi, carbuni). Uraniul se afla in peste 100 de minerale din care cele mai cunoscute sunt: uraninit, pechblenda, brannerit, samarskit, fergusonit, davidit si altele.

Tipurile genetice de zacaminte sunt de origine hipo si mezotermale si se gasesc in Canada, Australia, Zair, Franta, Cehia, S.U.A. Alteori uraniul se afla in formatiuni de sisturi silicioase si carbunoase (in statele scandinave), sau in zacamintele metamorfozate (Africa de Sud, Canada).

In mod obisnuit, se exploateaza zacaminte pana la 0,5% UO2, dar in cazul rezervelor mari se ajunge pana la 0,05%.

Rezervele sigure de uraniu sunt estimate la l,85mil.t, iar cele probabile ajung la 3,3 mil. t., desi nu toate statele comunica aceste date deoarece este considerat un minereu strategic.

Principalele rezerve sunt cantonate in S.U.A. (28,8%), Australia (15%), Africa de Sud (13,5%), Canada (11,5%), Nigeria, Gabon, Namibia, Brazilia, Franta s.a.

Tabel nr. 77

Primii cinci producatori mondiali de uraniu

(mii.t./1999)

minereuri

Nr.

crt.

Statul

Productia

(mii.t.)

% din productia mondiala

Canada

Australia

Niger

Namibia

Rusia

TotalTotal mondial

Sursa: Quid, 2001

In prezent, importante exploatari se realizeaza in S.U.A. (in Cordiliera americana si podisurile inalte de la White Canyon, Lisbon Valley, Black Hills), Rusia (Urali, Transbaikalia), Canada (Lacul Ursilor, Lacul Athabaska), Africa de Sud (Witwatersrand), Australia (Rum Jungle, Radium Hill), China (Sinkiahg) si Cehia (Iachimov).

Uraniul este utilizat in energetica, tehnologia militara, medicina si in alte domenii.

Din aceeasi grupa mai fac parte radiu, thoriu si phetoniu, cu utilizari asemanatoare uraniului.

Metalele rare se gasesc in cantitati mici in scoarta terestra si sunt utilizate in special, in electrotehnica la reactoarele nucleare, constructii aerospatiale, etc.

Mercurul - este un metal lichid, prezent in cinabru, iar uneori se intalneste si in stare nativa. Este slab volatil si formeaza aliaje cu unele metale, numite amalgame. Este folosit la separarea aurului si argintului, in medicina, la fabricarea termometrelor si barometrelor.

Mercurul este cunoscut, inca din antichitate in Spania, iar cinabrul (HgS), este intalnit mai ales in zacaminte de origine hidrotermala.

Spania, cu o productie de 887 t., este cel mai mare producator din lume de mercur. Principalele centre de extractie, unele in cariera, se gasesc in Castilia, zona La Mancha.

Productii insemnate realizeaza si Italia (Monte Acoriata din Toscana), Iugoslavia, Rusia, statele din Caucaz, China, Turcia, Tunisia, Mexic, S.U.A., Peru, Chile, Columbia, Canada si Cehia.

Cadmiul este un metal alb-argintiu ce se gaseste in minereurile de zinc. Este folosit la obtinerea de aliaje rezistente la coroziune ca absorbant de neutroni in reactoarele nucleare si la prepararea culorilor. Principalele tari producatoare sunt: S.U.A., Rusia, Canada, Japonia si Spania.

Beriliul este un metal de culoare alb/cenusie si confera aliajelor rezistenta, duritate si stabilitate fata de agentii fizico-chimici.

Statele producatoare sunt: Brazilia, Argentina, R. D. Congo, Mozambic, Uganda, S.U.A. si Rusia.

Alte metale rare: zirconiu, cesiu, seleniu si bismut, au proprietati relativ asemanatoare si se gasesc in cantitati mici, iar productia oscileaza de la cateva tone, la 3000-4000 t./an.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.