Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie
Institutiile Sistemului Monetar International

Institutiile Sistemului Monetar International
Institutiile Sistemului Monetar International

Sistemul de la Bretton Woods a prevazut pe langa dispozitiile monetare propriu-zise infiintarea a doua organisme: Fondul Monetar International (F.M.I.) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.I.R.D.). Delegatii de la Conferinta de la Bretton Woods au afirmat ca se gasesc in fata unui paradox, constand in faptul ca Fondul Monetar International functiona ca o banca, punand la dispozitia membrilor sai credite pe termen scurt, iar banca, ce acorda membrilor sai imprumuturi pe termen lung, functioneaza ca un fond.

Cele doua organisme interesate de sprijin reciproc, cu statut de organism specializate ale O.N.U. functioneaza astfel:

Ca organ de finantare F.M.I. are un rol central in creditarea temporara a deficitelor balantelor de plati ale tarilor membre si in sprijinirea lor pentru adoptarea unei politici adecvate de realizare a echilibrului de balanta. Pentru aceasta, tarile in cauza trebuie sa se oblige sa aplice politici de redresare economica si valutara, pe termen scurt, prin mijloace de restrangere a cererii interne (consumul populatiei, investitiile agentilor economici, cheltuielile statului). Acestea sunt cunoscute sub denumirea de politica de austeritate.
Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost creata ca un nou tip de institutie interstatala, de finantare a investitiilor. B.I.R.D. s-a evidentiat printr-o activitate concreta in planul reconstructiei si dezvoltarii economice a tuturor tarilor membre.

Grupul Bancii Mondiale include:

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare;

Asociatia Internationala pentru Dezvoltare;

Corporatia Financiara Internationala;

Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor.

Figura 2.5 – Institutiile Sistemului Monetar International

Organization Chart

Fiecare dintre aceste patru institutii are un rol bine determinat in ceea ce priveste acordarea de sprijin tarilor in curs de dezvoltare, in vederea finantarii unor proiecte de creare si modernizare a infrastructurilor economice si sociale.

Calitatea de membru al B.I.R.D. este conditionata de cea de membru al F.M.I. Banca are aceeasi structura a participarii statelor membre, precum si organisme similare de conducere. Strategiile Bancii sunt stabilite anual in cadrul Comitetului de Dezvoltare, la care participa guvernatorii din partea statelor membre la B.I.R.D.

Principalii actionari ai Bancii Mondiale sunt:

T    S.U.A., care in 1989 creditau Banca cu 162773 parti, respectiv 17% din fondurile subscrise, si 16,33% din totalul voturilor;

T    Japonia, cu un pachet de 94020 parti (9,89%) si 9,43% din voturi;

T    Germania, Marea Britanie, Franta, Canada si Italia cu cate 7,29%, 6,99%, 4,76%, 2,78%, respectiv 2,55% din voturi.

Romania a aderat la Banca Mondiala in 1973, cu o subscriptie de 162,1 mil.$ (1621 parti), aceasta reprezentand in 1982: 0,41% din totalul fondurilor bancii respectiv 0,43% din voturi. Dupa marimea fondurilor subscrise, tara noastra se plaseaza in primele 50 de state membre ale B.I.R.D.

Potrivit statutului Bancii, varsamintele initiale de capital se fac in cota de 1% in aur sau dolari, sumele putand fi utilizate liber de Banca pentru oricare dintre operatiile sale, si 9% in moneda statului subscriptor. Cota de 9% se poate utiliza numai cu acordul tarii membre a carei moneda este in joc. Diferenta de 90% din partile subscrise nevarsate serveste la protectia obligatiilor.

Imprumuturile pe care le acorda B.I.R.D. pot fi solicitate de guvernul tarii membre, de un organism politic sau societate publica, fie de un organism privat sau societate privata, cu conditia ca aceste imprumuturi sa fie garantate de stat. Creditele acordate presupun o perioada de gratie de 5 ani si sunt rambursabile in termene de pana la 20 ani.

Finantarea activelor Bancii se face in proportie de peste 85% din imprumuturi, emisiuni de obligatiuni si investitii private, si numai 13% din capitalul propriu si rezerve.

Asociatia Internationala pentru Dezvoltare a fost infiintata in 1960, cu scopul de a ajuta financiar tarile foarte sarace. Creditele pe termen lung, in conditii favorabile, acordate de A.I.D. apar sub forma de ajutor bilateral sau ajutoare acordate de unele banci regionale de dezvoltare.

Accesul la fondurile A.I.D. este permis formal, numai tarilor cu PNB/loc. mai mic de 940 $, dar plafonul operational este de 580 $. Efectiv, creditele s-au acordat, in proportie de 90%, tarilor cu nivelul acestui indicator sub 400 $.

Initial, creditele A.I.D. erau acordate pe o perioada de pana la 50 de ani. Din 1987, termenul a fost redus la 40 de ani pentru tarile mai putin avansate, si la 35 de ani pentru celelalte tari beneficiare. Perioada de gratie la creditele A.I.D. este de 10 ani.

Corporatia Financiara Internationala a fost infiintata in 1956, avand ca scop: “stimularea expansiunii economice, incurajand dezvoltarea intreprinderilor private cu caracter productiv din regiunile mai putin dezvoltate, completand astfel operatiunile B.I.R.D.” Scopul existentei C.F.I. consta in dezvoltarea economica prin stimularea sectorului privat.C.F.I. completeaza doua probleme in cadrul Grupului Bancii Mondiale; rezolva problema investitiilor fara garantia guvernelor si furnizeaza capital, sub forma de participatii si imprumuturi pe termen lung.

Pana in 1990, numarul tarilor membre ale C.F.I. era de 133. Romania a devenit membra in septembrie 1990, prin Rezolutia 165.

Avand o activitate aparte, C.F.I. are un grad inalt de autonomie organizatorica si tehnica, de aceea se poate spune ca C.F.I. este, doar partial, integrata in Banca Mondiala. Din punct de vedere juridic si financiar, C.F.I. este separata de B.I.R.D.

Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor a fost infiintata in 1985, cu scopul de a asigura investitiile contra riscurilor politice in tarile lumii a treia. A.M.G.I. avea la infiintare un capital de 1082 mil. $, peste 50% fiind subscris de SUA si Marea Britanie.

Desi Banca Mondiala si Fondul Monetar International constituie entitati distincte, cele doua organisme lucreaza impreuna, intr-o stransa cooperare. Prezenta inca de la infiintare, aceasta cooperare a devenit mai pronuntata incepand din anii 1970. Principalele trasaturi ale celor doua institutii create la Bretton Woods, pot fi prezentate in urmatorul tabel:

Fondul Monetar International

Banca Mondiala

supravegheaza sistemul monetar international

promoveaza dezvoltarea economica in tarile celor mai sarace ale lumii

promoveaza stabilitatea cursului de schimb si cooperarea monetara internationala in randul tarilor membre

asista tarile in curs de dezvoltare prin finantarea pe termen lung a proiectelor si programelor de dezvoltare

acorda asistenta tuturor tarilor membre – atat tarilor industrializate, cat si celor in curs de dezvoltare – care se confrunta cu deficite temporare ale balantei de plati, oferindu-le credite pe termen scurt si mediu 

ofera tarilor in curs de dezvoltare si celor mai sarace, asistenta financiara speciala prin intermediul Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare

suplimenteaza rezervele valutare ale tarilor membre prin alocarile de D.S.T. 

incurajeaza intreprinderile private din tarile in curs de dezvoltare prin organismul afiliat, Corporatia Financiara Internationala

isi procura resursele financiare in principal din subscrierile cotelor tarilor membre

isi procura majoritatea resurselor prin imprumuturi pe piata internationala a obligatiunilor
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Referat structura bugetului la s.c andanid s.r.l.
Responsabilitatea auditorului intern
Influente direct observabile asupra comportamentului consumatorului
Economia politica – stiinta teoretica fundamentala
Fluxurile financiare si tabloul de finantare
Studiu de caz: luarea deciziei de investitii la s.c. amilux s.r.l.
CAI DEMINIMIZARE A RISCURILOR
Theorising planificarea teritoriala

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu