Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Theorising planificarea teritoriala

Theorising planificarea teritoriala
Theorising planificarea teritoriala

De fond

1 Introducere

Acum trecem de la explicatii teoretice a procesului de planificare regionala pentru explicatii de fond natura regiuni. Cum vom explica prosperitatea din unele regiuni, si declinul altora? ce determina structura spatiala a regiunilor, si care sunt determinantii durabili pentru dezvoltarea regionala? Determinantii dezvoltarii regionale sunt multi si coplexi si, astfel cum a fost remarcat de Hilhorst (1971) acum multi ani, explicatia prezinta o sarcina descurajatoare . teoria contributiei la fondul regional, explicatii cu privire la natura si conditiile de regiuni, provin de la o mare varietate de surse - o scurta privire dezvaluie volumul atat de oficial Studii Regionale. 'Ambalarea ' diverselor teorii constituie o problema majora. In 1960, Friedmann si Alonso au publicat un text pe seminale de dezvoltare regionala si de planificare (Friedmann si Alonso 1964), care a incercat sa organizeze cunostinte relevante, in trei domenii largi: organizatii spatiale, urbanizare si teorii de crestere regionala. O alta abordare este de a face diferenta intre 'macro', inter-regionale de abordare, care se axeaza pe inter-relatiile dintre regiuni, ca intreg, si micro, sau intra-regional de abordare, care se axeaza pe actiunile individuale de agenti in cadrul unei regiuni. Exista, de asemenea, pe partea ofertei si a cererii pe partea de abordari, precum si de variatiile pe academice / disciplina punct de plecare. In timp, a fost considerabil inter-si amestecarea fusing de explicatiiIn plus, desi factorii economici sunt de o importanta fundamentala, de dezvoltare este cu mult mai mult de dezvoltarea economica sau cresterea economica. Ea poate fi vazuta ca un proces multi-dimensional, inclusiv, in plus fata de procesul de dezvoltare economica, dezvoltarea sociala procesele de distribuire cauza cu aspecte legate de dezvoltare, si politice / administrative dezvoltarea proceselor in cauza, cu schimburi in influenta si putere de grupuri si persoane fizice. toate aceste procese sunt legate de inter-complexe si interdependenta - de distribuire a impactului cresterii economice, a productivitatii efect al factorilor sociali si asa mai departe.

dezvoltarea regionala poate fi vazuta ca si procesul de dezvoltare multidimensional intr-o anumita zona, o regiune.

Acest capitol incearca sa ofere o imagine de ansamblu a acestui domeniu dinamic de fond regional teorie, de acele aspecte de o importanta speciala pentru a contemporan planificarea regionala, prin adoptarea unei structuri de trei simpla. cea mai substantiala prima sectiune ofera o scurta o privire de ansamblu asupra uneia dintre cele mai traditionale teorii de dezvoltare regionala, inainte de a se concentra pe elemente-cheie care determina competitivitatea relativa a regiunilor constituind sub-regiunile. acest lucru este stabilit in cadrul fortelor de globalizare si de schimbari dramatice in structura economiilor avansate a natiunii spre mai multe economii bazate pe cunoastere.////// Acesta este urmat la punctul 3 de o discutie a teoriilor regionale de amenajare a spatiului de structura, inclusiv ierarhii a localitatilor, poli de crestere, coridoare de transport si de concepte, cum ar fi polul central al regiunii de activitati si servicii. pct. 4 se stabileste in discutie teoretica-un context mai larg de durabilitate si analizeaza determinanti unei regiuni de dezvoltare durabila. Capitolul se incheie cu cateva reflectii cu privire la evolutia si la posibilii urmatorii pasi in natura si explicatia dinamicii la nivel regional de dezvoltare a sistemelor.

2 CRESTERE ECONOMICA SI DEZVOLTARE REGIONALA

2.1 Structurarea discutiei

Dezvoltarea regionala are ambele dimensiuni o fuga scurta si una lunga. toate regiunile si sub-regiunile experienta scurt rula suisuri si coborasuri in prosperitate, iar unele dintre tehnicile de analiza pentru astfel de modificari sunt discutate in capitolul 8. Dar pe termen lung caracterul de dezvoltare a regiunilor, masurata, de exemplu, in termeni de venituri, de iesire, populatia se schimba si ocuparea fortei de munca, poate varia de la scara larga, precum si unele regiuni pot avea pe termen lung declin in timp ce altele pot avea zeci de ani de relativa prosperitate. In mod similar, in cadrul regiunilor, anumite sub-regiuni ar putea fi considerabil mai prospere decat altele. Ce factori de cont pentru o astfel de varianta? In general este recunoscut faptul ca regionale de crestere si dezvoltare pot rezulta din determinanti fie endogeni sau exogeni - este de la factori de interne sau externe, la o regiune, sau mai mult de obicei, de la o combinatie a celor doua. o cheie determinant extern este nivelul de cerere pentru produse si servicii de-o regiune. Determinantii interni se refera mai mult la furnizarea de factori din regiune, cum ar fi de calitate a fortei de munca, sistemelor locale de inovare, de transport si comunicatii. acolo a fost o crestere de recunoastere a ofertei regionale de crestere, si de o concentrare de jos in sus asupra unora dintre principalii actori implicati in procesul de dezvoltare regionala. Abordarea a evoluat la explicatii relativ nivelurile regional si ratele de crestere si dezvoltare este de discutat aici, in doua etape. Prima are o scurta prezentare a unora dintre teoriile de crestere economica regionale traditional/clasice - identificarea externa si interna, agregate, dimensiuni economice si non-economice . Exista, de asemenea, discutia conceptelor care incearca sa explice daca cresterea economica este convergenta sau divergenta. Cea de-a doua etapa se axeaza pe mai multe contemporane regiuni determinant competitive, de desen, de exemplu cu privire la activitatea lui Krugman (1991), Porter (2002, 2003), Parkinson (2004) si altii, si care acopera factori, cum ar fi inovarea, diversitatea economica si decizii strategice procesul de luare a capabilitatilor.

2.2 Teorii 'traditionale' ale cresterii economice regionale

Modele de agregate de crestere

Acestea sunt modelele care sunt spatial agregate, abstracting din spatiu si se uita la regiune, in ansamblul ei. Unele modele se concentreza pe cresterea economica din interior, cum ar fi sectorul teoriei (Clark 1940), precum si etapele legate de teorie (Hoover 1948). Ambele incearca sa explice regionale de crestere, in termeni de o progresie de evolutie a unei regiuni economice ale structurii de la unul bazat pe sectoare de primar, secundar prin sectoare de productie la unul bazat pe tertiar/sectoare de servicii.

Alte modele se concentreza asupra cresterii economice din afara, recunoscand ca nu sunt regiuni de vid sigilate impotriva tuturor impulsurilor externe, dar sunt deschise pentru fluxurile de comert exterior din lume. Teoria de baza a exportului (Europa de Sud-1955; Tiebout 1956) prevede modelul clasic, care considera ca nivelul cererii externe pentru produsele dintr-o regiune de export a industriilor in care critica determinant cresterile economice regionale. Cresterea unei regiuni este determinata de exploatarea unor avantaje naturale si a ratei de crestere a exporturilor regionale de baza, care sunt, la randul lor, in mare masura influentate de nivelul cererii externe, din alte regiuni si tari. Veniturile din vanzarile la export vor conduce la dezvoltarea de activitati residentire, miscarile de capital si a fortei de munca, dezvoltarea economiilor externe si viitorul cresterii regionale. In lumea globalizarii externe, mediul national si international al economiei regiomale nu poate fi ignorat. Economiile internationale sunt din ce in ce mai deschise; exista, de asemenea, schimbari structurale majore spre industria high-tech a consumatorilor si producatorilor de servicii. Exportand cresterea, va duce intotdeauna la cresterea regionala, exclusiv exportand cresterea determinata de cererea externa? Daca, de exemplu, exista constrangere pe infrastructura necesara pentru ca serviciulul de crestere sau de afaceri locale cu privire la inovare, regiunea nu poate beneficia mult de stimuli externi. Astfel de factori interni pot fi de o importanta deosebita si se impletesc cu determinantii externi .O alta directie de teorie in 'buna moneda' a anilor 1980 a fost ca valurile de dezvoltare regionala au venit in valuri lungi (Marshall, 1987). Kondratieff identifica in anii 1920 'valuri lungi' in economia mondiala, cu un ciclu de aproximativ 50 - 60 de ani. Schumpeter (1954) a subliniat rolul de tehnologie in valuri lungi de formare. O combinatie de idei a condus la postulare ca industria natiunilor avansate a evoluat prin intermediul a patru cicluri Kondratieff, inainte de a intra in cea de-a cincea anii 1980/1990 au fost asociati cu inovatii majore in noua tehnologie - micro-electronica, informatica, bio-tehnologie, precum si industriile similare. Din pacate, teoria valurilor-lungi nu poate clarifica locatia regionala a cerintelor inovatoare pentru dezvoltare, ci doar ofera un cadru descriptiv util.


Abordarea defalcata - analiza structurii industriale

Modele discutate mai sus nu recunosc importanta structurii industriale in procesul de crestere economica regionala, dar natura lor globala poate ascunde importante variatii regionale. Industria nu este omogena iar unele industrii creasc mult mai repede decat altele. In mod similar, unele regiuni creasc mai repede decat altele. Ca structura industriala variaza de la o regiune la alta, este tentant sa atraga evident concluzia ca nu exista relatii de cauzalitate intre o structura industriala si de cresterea regionala. Structura industriala analizeaza aceasta relatie. Primul pioner din Marea Britanie Barlow Raport (a se vedea HMSO 1940 Anexa II), ulterior, a fost redescoperit de Perloff et toate. In (1960) SUA, a castigat popularitate in aplicare in Regatul Unit in anii 1960/1970 in conformitate cu noul titlu de 'analiza shift-share' (a se vedea, de exemplu, Stilwell 1969). Le-a fost, de asemenea, considerabil sub rezerva critica (Stilwell 1970) in parte, pentru ca este mai putin o crestere a teorii regionale si mai mult o analiza tehnica. Inca mai au de mult pentru a-l aplauda. Modul de abordare necesita o izolare a efectelor regiunii industriale asupra structurii sale de crestere de peste o anumita perioada de timp, folosind un reprezentant variabil - in mod normal, ocuparea fortei de munca. Totalul de ocupare a fortei de munca regionale de crestere (G) este impartita in parti (N) de schimbare (P, D), componente, dupa cum urmeaza:

Componenta 'partilor nationale' (N)- reprezinta suma ocuparii fortei de munca regionale - ar fi crescut in cazul in care acesta a crescut la peste rata nationala in perioada de studiu. Acesta este un lucru normal pentru regiunea din care abaterile de schimbare pot fi masurate.

Componenta 'shift' reprezinta suma cu care regionalele de crestere au o deviatie de la nivel partilor nationale, fiind pozitiv in zonele prospere si negativ in zonele deprimate. Schimbarea neta poate fi impartita in doua componente:

Componenta 'schimbarii proportionale' (P), uneori cunoscuta sub numele de componenta 'structurala' sau 'amestec industrial', valoarea masurilor nete regionale, schimbari atribuite de amestec de sectoare industriale in regiune. La nivel national, in consecinta, mai multe sectoare cu crestere rapida in regiune, cu atat vor fi mai multe componente pozitive.

Componenta 'schimbarii diferentiale' (D), uneori cunoscuta sub numele de componenta 'de localizare' sau 'regionala', este restul. Aceasta suma de masuri net regionale face trecera de la o regiune cu factori interni - cum ar fi bune abilitati de munca si sisteme de transport. Acesta fiind pozitiva pentru o regiune cu avantaje de localizare si negativa pentru una cu dezavantaje.

In Regatul Unit aplicatia lui Stilwell (1969) a aratat ca in regiunea prospera de Sud-Est, in anii 1960, doar doua treimi din ocuparea fortei de munca regionala de crestere (G) ar putea fi explicata prin componenta schimbarii proportionalitatii (P), numai, ceea ce sugereaza ca principalele motive pentru cresterea economica a fost amestecul de la nivel national in crestere industriei din regiune. Intr-adevar, o mica schimbare a factorului diferential negativ (D) sugereaza faptul ca unii factori de localizare in regiune, cum ar fi congestie, poate a fost efectiv inhibarea potentialului de crestere reflectat in amestecarea industriala. Pentru regiunea de Nord-Vest, prezentarea analizei atat diferential negativa si proportionalitatii componenta schimbarii proportionalitatii, asa cum se reflecta in cresterea performantei sarace din regiune, in anii 1960.

Convergente sau divergente regionale de crestere economica?

intrebarea daca lacunele in prosperitatea regionala vor largi sau ingusta in timp este de o importanta considerabila pentru planificatorul de regionale. Factor de fluxuri intre regiuni (de exemplu, de circulatie a capitalului pentru a exploata costuri mai mici, in regiunile depresionare) si dezvoltarea economiilor de scara in zone prospere, in teorie, ar putea duce la coverdenta. In practica, cu toate acestea, tendinta de convergenta poate fi limitata de imobilitatea factorului de miscari intre sectoare si regiuni, si de esecul de diseconomies pentru a avea un impact asupra ratei de crestere a regiunii prospere.Pe de alta parte, mai multe hibride, teorii de crestere regionala care recunosc in mod clar ca cresterea regionala ar putea fi mai divergenta decat convergenta sunt 'teorii centru-periferie' de Hirschman (1958), Friedmann (1967) si Myrdal (1957). Figura 1 ilustreaza argumente generale in spatele acestor teorii. Regiunea A initial se dezvolta mai rapid decat regiunea B, deoarece dispune de anumite avantaje naturale si/sau de om. Cu toate acestea, contrar unele teorii de crestere, aceasta divergenta initiala nu poate fi auto-corectata, si, intr-adevar, procesul poate fi cumulativ, cu 'bogate obtinand si mai bogate si sarace obtinand si mai sarace'. Myrdal a explicat acest proces de cauzalitate cumulativa din punct de vedere al raspandirii vartejurilor adverse. Raspandirea efectelor sunt cele care favorizeaza fortele de convergenta intre regiunile bogate si sarace. Crescand cea bogata ar putea cere mai multe produse de la regiunea saraca stimuland astfel cresterea. Economiile de scara, pot, de asemenea, afecta regiunule prospere. Oricum, Myrdal a crezut ca efectele unei astfel de raspandiri ar fi invariabil mai mult decat compensata de vartejul de efecte. Cresterea cererii de bunuri periferice nu se poate materializa in cazul in care bunurile periferice sunt in primul rand cele cu venituri reduse, cu o elasticitate a cererii, cum ar fi bunurile agricole. In plus, si de o importanta deosebita, selectiv, afara de migratie a capitalului si a fortei de munca calificate din regiune sarace in regiuni bogate poate face mai mult rau, apoi bine, reducand capacitatea de a regiunii sarace sa concureze. Astfel cum am observat deja, economiile din regiunile bogate pot avea, de asemenea, un impact redus fiind compensate de economii si alte prestatii sociale.Teoreticianul sprijina conceptul de crestere economica regional divergenta, pe baza de control, la fel de mult ca structura, industriei. De exemplu, Olanda (1976) a sustinut ca cauza fundamentala a dezechilibrului regional a fost capitalismul in sine, si mai ales puterea in crestere a intreprinderilor multinationale (MNEs). A vazut acestea din urma ca o concentrare in regiunile cele mai prospere ale unei tari, si a ramas acolo etansa la masurile de politica sa-si mute ei, si ameninta sa paraseasca tara cu totul, daca acestea nu se fac in felul lor. Acest lucru poate fi o supra-evaluare riguroasa a activitatilor MNEs, si multi au mutat o parte a activitatilor lor la regiunile problema. Dar acest lucru poate aduce propriile probleme de o mai mare control extern si de dependenta intr-o economie periferica - cu posibile implicatii politice (a se vedea Firn 1975, in ceea ce priveste Scotia).

Factorii sociali si politici in cresterea regionala

Dupa cum sa mentionat in sectiunea precedenta, factorii politici si sociali sunt de o importanta considerabila in cresterea si dezvoltarea regionala, dar acestea au avut un profil scazut in teoriile traditionale. Cu toate acestea, au existat unele contributii semnificative, iar acestea sunt pe scurt notat aici. Klaassen (1968), de exemplu, a luat nota de importanta facilitatilor sociale in cresterea economica regionala. Pe o tactica usor diferita, Pahl, (1970) a sustinut ca localizarea unui individ intr-un sens spatiala fundamental influentat lui / sansele sale de viata din cauza constrangerilor a impus cu privire la accesul la facilitatile sociale, cum ar fi educatia. Din practica, Regiunea de Nord strategia pe echipe (NRST 1975) a atras atentia asupra proportie mai mare de mediu socio-economice, in Nord, comparativ cu media nationala, si cu situatia inversa, in Sud-Est. Factorii precum acestia pot limita afinitatea pentru antreprenoriat si pentru a consolida imobilitatea sociala si profesionala, care se poate limita indigene de auto-ajutorare si impiedica adoptarea de noi concepte si tehnologii. O discutie contemporana a rolului de factorii sociali in cresterea economica si dezvoltarea regionala (Regional de Studii Jurnalul 2005), intareste importanta 'capitalului social '. Termenul 'capitalului social ' este un concept fuzzy, dar a fost definit ca si 'retele, norme, relatii, valori, sfarsitul sanctiunilor informale care formeaza cantitatea si calitatea de co-operativa de o societate interactionala ' (de performanta si inovare Unitatea de 2002 p. 5). Aceasta poate implica link-uri asociatii de orizontala si verticala ('de corelare ' capital social). Storper (1995) subliniaza importanta 'Inter-renegociata dependenta ' (cum ar fi retelele de incredere si de cooperare) care poate fi important in explicarea competitivitatea relativa a regiunilor si sub-regiuni, dupa cum va fi discutata in continuare de mai jos, si, in Capitolul 8.

Factorii politici sunt, desigur, centrali in politica regional de a lua deciziile, de politica regionala sunt deciziile politice cu privire la alocarea spatiala a resurselor. Unele teorii traditionale au realizat o invazie de a se limita la construirea factorilor politici in teoriile de crestere regionala. De exemplu, suplimentare fata de Olanda , idei in sectiunea precedenta, Kohr (1971) a sustinut principiul de neglijare periferice - cu regiuni indepartate, fiind vazuta ca, departe de ochii si in afara de spirit a factorilor de decizie centrale. Hechter (1975) a sustinut ca regiunile, cum ar fi Tara Galilor, pot fi tratate ca si colonii interne, in termen de o natiune. Implicatiile de argumente sunt nevoia de a manipula politic, precum si spatiul economic de a genera cresterea economica regionala, acordand o mai mare greutate politica a problemelor regiunilor. Astfel, deciziile de politica regionala adesea reflecta un compromis intre eficienta economica, echitatea si de oportunitatea politica, iar acest lucru ar trebui sa fie recunoscute in orice discutie de crestere regionala. Va reveni la o evaluare mai contemporan al politicii de planificare regionala in capitolele viitoare.

2.3 Regiunile competitive - o abordare contemporana

Prezentare generala - regiunile competitive si orase

Din 1980 a existat o recunoastere tot mai mare de o serie de factori determinanti cheie in natiuni, regiuni si orase, care contribuie la explicarea competitivitatii lor relativa si performanta economica in lume. Acesti factori determinanti includ o serie de factori in mare masura, de aprovizionare-adversa cum ar fi capacitatea de inovare si calitatea fortei de munca a unei zone. Acestea sunt adesea discutate cu referire in special la natura in schimbare a economiilor, cu trecerea marcat spre industriile de inalta tehnologie si cunoastere intreprinderi mari consumatoare (a se vedea Hall si Markusen 1958 pentru un exemplu timpuriu de high-tech factori de locatie). Unii dintre sustinatorii-cheie ai abordarii competitive - cum ar fi Krugman, Porter si Parkinson - au fost deja mentionate mai sus. Un element important in scris, o mare parte a lor este rolul central al oraselor / regiunile urbane in cadrul regiunilor contextul mai larg si natiuni, precum si importanta capacitatii de inovare. Krugman (1,991), a declarat ca 'din cele mai bune moduri de a intelege economia este accea de a studia orasele sale'. In mod similar, Porter a subliniat modul in care gruparea geografica a industriilor ajuta la explicarea atat performanta competitiva a acestor industrii, iar succesul regiunilor si oraselor in care aceste grupari sunt amplasate (Porter 1998,2003). Dar care sunt factorii determinanti cheie ale competitivitatea economica a regiunilor si oraselor lor? Analiza structurala a lui Porter, precum si factorii care stau la baza procesului economiilor nationale si regionale de succes a fost foarte influent. Argumentul lui fundamental este ca o competitivitate se bazeaza pe productivitate si subliniaza faptul ca productivitatea inovare - 'o regiune sau un standard de natiunii de trai (avere) este determinat de productivitatea cu care o utilizeaza capitalul sau uman, si a resurselor naturale. Definitia adecvata a competitivitatii este productivitatea (Porter 2002). In contextul globalizarii, economiile avansate trebuie sa se concentreze pe valoarea adaugata ridicata a produselor si a serviciilor si care urmeaza sa fie inovatoare in acest sens (Porter 2003).

Parkinson, et al. (2004), in studiul lor comparativ de ceea ce fac orasele europene competitive, a analizat datele cantitative a 50 de orase mari si canvassed punctele de vedere ale partilor interesate cheie in 30 de orase. Cinci factori au fost in mod constant identificati ca fiind principalii factori de competitivitate. Acestea au fost sisteme de inovare, calitatea fortei de munca, diversitatea economica si de specializare, conectivitate si luarea de decizii strategice de capacitate. Lucrarile ulterioare de stat major din Regatul Unit 'din orasele de Raportul' (ODPM 2005d) a intarit aceste constatari. Biroul (adjunct al prim-ministrului ODPM) raportul consolidat, de asemenea, principalele directii ale abordarii competitiv:Noua intelepciune conventionala este faptul ca natiunile, regiunile si orasele trebuie sa fie mai competitive pentru a supravietui pe piata, noul fiind falsificat de globalizare si de noile tehnologii de informare. In cadrul guvernului, interesul a crescut in bazele regionale ale competitivitatii nationale. Guvernul sa concentrat asupra competitivitatii regiunilor tarii, oraselor si, mai recent, regiunilor urbane, ca parte a obiectivelor proprii pentru a imbunatati performantele de productie si de inovare a economiei nationale. In mod similar, Comisia Europeana sustine ca imbunatatirea competitivitatii oraselor in regiunile mai putin dezvoltate ale Europei este vital pentru desfasurarea coerentei sociale.Figura 2, extrasa din statul Raportului Cities (ODPM 2005d), evidentiaza principalele parghii ale competitivitatii - de relevanta la fel de mult la regiuni cu privire la orase. Se face referire, de asemenea, interesant de teoriile care stau la baza / concepte. Legaturi cu unele dintre teorii traditionale, cum ar fi baza de export si de teoria evolutiei, sunt evidente. Altele, cum ar fi legatura de cauzalitate cumulativa, sunt, de asemenea, mentionat in raport. Urmatoarea sectiune evidentiaza variatii in Marea Britanie competitivitatea regionala. Aceasta este urmata de o explorare sumara a determinanti cheie / drivere, precum si alte concepte relevante / teorii, cum ar fi de grupare.

Variatiile in Marea Britanie ale competitivitatii regionale

Tabelul 1 ofera un index al Regatului Unit competitivitatii regionale, astfel cum a asamblate de Huggins (2003). Cele trei care stau la baza utilizari factor de model (1) intrari - densitate de afaceri (firme de capital), bazata pe cunoastere afaceri ca o proportie din toate afacerile, si participarea economica globala (rate de activitate economica), (2) iesiri - productivitatea (PIB-ul pe de capital) si (3) rezultatele tangibile - nivelul de castiguri medii (Full-salarii timp) si rata de somaj. Acesta releva foarte clar continuitatea profunda, natura nord-sud impart in avere economice din Marea Britanie, cu cele trei regiuni GSE care furnizeaza forta motrice a economiei britanice.

Acest lucru este verificat si impartit la scara mai multor orase regiune (folosind Calatorie la Locul de Munca domenii - TTWAs) de constatarile din 'starea oraselor din Raportul' (ODPM 2005d). De exemplu, aceasta demonstreaza veniturile medii pe saptamana de uz casnic (ajustate pentru costurile locuintelor) si pe valoarea adaugata bruta de capital substantial mai mari in GSE TTWAs, cum ar fi Oxford, Reading si Cambridge, decat in natiunea la exporturile large. Vizibile sunt, de asemenea, exemple de variatiile intra-regional - inclusiv buzunare prospere in regiunile problema (vezi capitolul 8, figura 8.1) .

Factorii determinanti cheie ai regiunilor competitive

Pentru economiile bazate pe cunoastere, cum ar fi Marea Britanie, cele mai importante forte de conducere sunt idei, inovatie, nivel ridicat de pregatire de oameni si de investitii de risc (ODPM 2005d). Elementele cheie tind sa fie extrem de concentrate intr-un numar limitat de regiuni urbane, permitandu-le pentru a obtine avantaje competitive si de a exporta in pietele mondiale. Date privind inovarea este limitata, dar cererile de brevet si nivelurile de investitii si capital de risc constituie un bun inceput. Cererile de brevet sunt deosebit de ridicate in Oxford, Canbridge, Aldershot, Reading, Ipswich si Bristol TTWAs. Begg (2002) vede 'investability' (cum investable o zona este) ca regiunile-cheie pentru a competitive, si se determina prin capital public (cum ar fi infrastructura de transport), pietele factor si o serie de factori sociali si de guvernare.

Calitatea din forta de munca este strans asociata cu mentinerea unui sistem de inovare intr-o regiune. Importanta variatiilor in capitalul uman a fost deja observat in discutie a teoriilor traditionale. Rapoarte recente (Simmie et al. 2006; ODPM 2005d) indica o corelatie intre nivelul intermediar si abilitatile de invatamant superior si a capacitatii unei zone de a dezvolta o economie inovatoare, bazata pe cunoastere. Florida (2002) a sustinut importanta clasei 'A' creativ 'si' geografia de talent ', prin care un amestec bogat de antreprenori, filantropi, factorii de decizie politica la nivel local si serviciile profesionale vin impreuna intr-o zona de a oferi conducere, viziune si exemple de Ce se poate face (a se vedea Lawton Smith et al. 2005; Glasson et al. 2006, pentru exemplul de Oxfordshire in Marea Britanie).

Importanta diversitatii pentru competitivitatea economica, a generat o dezbatere. Rezultatul pare a fi ca exista avantaje in a avea o combinatie de specializare si a diversitatii, 'diversitate grupata', combinata cu o capacitate de adaptare. Parkinson, et al. (2004) au ilustrat valoarea de o diversitate de sectoare economice pentru succesul economic al oraselor europene - dar orasele cele mai de succes, de asemenea, au avut un nivel inalt de specializare in cadrul unor sectoare cheie. Acest lucru reflecta necesitatea de cunostinte foarte sofisticate si de competenta in bunuri si servicii moderne, cu toate ca exista pericolul de a deveni blocat, in special, traiectoriile structurale si tehnologice pe care le poate face vulnerabile la schimbari in concurenta si comert (ODPM 2005d). Pentru economii avansate sectoarele cheie tind sa fie mai mult decat de servicii de fabricatie. De-industrializarea, in anii 1970 si 1980 a redus cota procentuala de fabricatie pentru totalul locurilor de munca pentru a nu cu mult sub 20 la suta, desi unele de fabricatie, in special bazate pe high-tech, poate fi semnificativ la prosperitatea regionala (nota, de exemplu, impactul de Rolls Royce si Toyota Derbyshire pe sub-regiunile din Marea Britanie East Midland). Serviciile sunt acum sectoarele cheie de crestere, inclusiv financiare, de afaceri, administratie publica, invatamant, sanatate si servicii sociale.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiTheorising planificarea teritoriala
COMPETITIVITATEA INTERNATIONALA: CONCEPT SI MASURARE A NIVELULUI SI DINAMICII PROCESULUI
Contabilitatea impozitelor si taxelor ca obligatii fiscale ale intreprinderii
PROIECT ABSOLVIRE ATESTAT ECONOMIE - STUDIUL ACTIVITATII ECONOMICE LA FIRMA S.C.SPORTVIC.S.R.L.
Influente de natura endogena asupra comportamentului consumatorului.Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu