Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Prezentarea Agentiei de Calatorii Mara New si analiza activitatii economice

Prezentarea Agentiei de Calatorii Mara New si analiza activitatii economice


Prezentarea Agentiei de Calatorii Mara New si analiza activitatii economice

Turismul organizat a aparut o data cu afirmarea turismul ca fenomen de masa si se desfasoara numai pe baza de contracte incheiate intre prestatorii de servicii turistice si agentiile de turism

1 Prezentare generala

Agentia de Calatorii Mara New este un tur-operator de categoria A, infiintata in 1997 si membra a celor mai prestigioase asociatii nationale si internationale A.N.A.T. - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism si I.A.T.A. - Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni. Forma juridica este societate cu raspundere limitata si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile in vigoare. De asemenea, reprezinta in Romania cea mai importanta firma de turism din Europa, concernul german "TUI". Prin intermediul acestui tur-operator, publicul roman are acces la flota de aeronave proprie a concernului, la multele cluburi de vacanta si lanturi hoteliere raspandite in intreaga lume: Club Robinson, Club Magic Life, Club Med, Riu Hotels, Grecotel, Iberohotel, Gruotel, GeBeCo, Dr. Tigges, Carnival Cruise, Festival Cruise si altele.Agentia fost infiintata cu scopul de a deservi companii si institutii, oameni de afaceri si turisti ce calatoresc in tara si strainatate. Agentia Mara New dispune de personal calificat cu o bogata experienta profesionala, este gata in orice moment sa raspunda celor mai inalte exigente ale clientelei si ofera o paleta foarte diversificata de servicii care inscriu aceasta agentie in randul tur-operatorilor din Romania. Agentia selecteaza cu atentie rutele si tarifele companiilor aeriene, hotelurile si salile de conferinte, precum si diversele programe turistice pentru a satisface exigentele clientilor.

Agentia editeaza de doua ori pe an brosuri si pliante, atat pentru activitatea de incomming, cat si pentru cea de outgoing, in paginile carora turistii romani, cat si cei straini, pot regasi oferta diferitelor hoteluri situate in statiuni montane, de litoral sau balneare din Romania, programe turistice cu tematica, diferite servicii suplimentare, precum si intreaga oferta de servicii a agentiei.

Personalul angajat al agentiei este tanar si cu pregatire superioara, ceea ce garanteaza si in acelasi timp, explica dinamismul si calitatea superioara a prestatiilor.

Totodata, modalitatea de salarizare, care imbina salariul fix cu o serie de prime, comisioane si excursii stimulatoare, se dovedeste a fi o solutie inteligenta si motivata pentru activitatea salariatilor agentiei.

Agentia dispune de doua sedii situate in doua dintre cele mai importante galerii comerciale din Bucuresti si anume in cadrul Galeriilor World Trade Center si in cadrul Galeriilor Mario Plaza.

1.1 Clientii agentiei

Infiintata in 1997, Agentia de Calatorii Mara New a devenit un tur-operator care poseda experienta pentru a organiza toate tipurile de calatorii in tara si peste hotare.

Clientii agentiei se impart in doua grupe:

clienti care solicita pachete turistice externe (turisti romani)

clienti care solicita pachete turistice interne, axate in special pe turism cultural si de tratament (turisti romani si straini)

Din prima categorie fac parte:

turisti din Bucuresti sau din provincie

oameni de afaceri

institutii

oameni politici

A doua categorie este formata din clienti adepti ai uneia dintre urmatoarele forme de turism:

turism cultural

turism de tratament

Agentia Mara New este recunoscuta, atat pe plan national, cat si pe plan international, prin contractul incheiat in vara anului 2001 cu marele tur-operator german TUI. Pentru a putea obtine baza materiala contractata, o agentie trebuie sa aiba o imagine conturata in peisajul autohton si sa ofere garantie financiara. Mara New a indeplinit ambele conditii inca din 1997 (cand agentia a luat fiinta) si din vara 2001 cand a fost semnat contractul cu cel mai mare tur-operator european pentru segmentul international. Agentiile care nu indeplinesc aceste conditii si care solicita locuri de cazare in strainatate pot apela la Mara New. Intre Agentia Mara New si agentia solicitanta se va incheia o conventie.

1.2 Oferta de servicii

Mara New ofera clientilor sai, atat romani, cat si straini, o oferta variata de servicii:

o          Rezervari de bilete de avion pe toate cele 24 companii aeriene acreditate IATA Romania (Austrian Airlines, Air France, Alitalia, Aeroflot, American Airlines, British Airways, Carpatair, Czech Airlines, Emirates, El Al Israel Airlines, Finnair, KLM - Royal Dutch Airlines, Malev - Hungarian Airlines, Air Malta, Air Moldova, Lufthansa German Airlines, Swiss Air Lines, Air Ukraina, LOT Polish Airlines, Hemus Air Bulagarian Aviation Company LTD, Olympic Airlines, Syrian Arab Airlines, Tarom - Romanian Air Transport, Turkish Airlines). Cu ajutorul acordurilor bilaterale incheiate intre companiile aeriene acreditate IATA Romania si celelalte companii ce isi desfasoara activitatea in celelalte colturi ale lumii, se pot vinde pentru turisti bilete de avion pentru orice destinatie turistica, pe orice companie aeriana. Chiar si pe Air Caraibe - companie aeriana ce deserveste insulele Saint Martin si Saint Bartheleme in Arhipelagul Caraibe, fiecare avion ne avand mai mult de 10 locuri, dar circula cu o frecventa asemanatoare "taxiurilor de pe bulevard", dupa spusele turistilor.

Comanda se poate face telefonic, prin fax, prin e-mail sau on-line pe pagina de internet a agentiei, iar clientul primeste raspunsul (cel mai mic tarif, cea mai buna ruta si cel mai bun orar de zbor) din partea agentiei in cel mai scurt timp posibil.

De asemenea, agentia ofera si consultanta in ceea ce priveste alegerea zborului, linei aeriene, rutei, a duratei si costului calatoriei. Livrarea biletelor se face direct la sediul societatii, in cazul deplasarilor in interes de serviciu (Business Travel) sau a clientilor foarte importanti (VIP Travel). Plata poate fi facuta in lei sau in valuta, pretul unui bilet emis de agentie nefiind mai mare decat cel emis direct la companie, dar poate fi mai mic. Orice aranjament special se negociaza, iar in cazul unui contract avantajos pe termen indelungat se asigura diferite servicii cu titlu gratuit (transfer la aeroport, tururi de oras, cine festive etc).

Un serviciu suplimentar oferit de agentie este programul de Frequent Flyer al companiilor aeriene. Daca clientul este un calator fidel pentru o anumita companie aeriana, el va beneficia de asistenta in dobandirea statutului de frequent flyer pentru linia aeriana respectiva, cat si in monitorizarea contului de mile dobandite. In urma acestui program se poate beneficia de diverse reduceri la hoteluri, inchirieri de masini, magazine si chiar calatorii gratuite cu avionul, in functie de numarul de mile adunate.

o          Organizarea de cursuri de pregatire, conferinte, seminarii in Bucuresti si in tara, cu toate serviciile aferente: sali de conferinta dotate corespunzator, cazare, transport, translatori, servicii speciale.

Pentru organizarea acestui tip de manifestare pot fi oferite diverse variante, in functie de bugetul alocat actiunii: sali functionale de diferite capacitati, sali functionale cu diverse configuratii (classroom, board room, theatre style etc.) in cadrul Complexului World Trade Center, Centrului de Afaceri Marea Neagra, in cadrul hotelurilor din Bucuresti si din tara care beneficiaza de sali de conferinte moderne, precum si in diferite alte institutii, la propunerea clientului. Aceste servicii sunt specifice mai ales activitatilor de Business Travel desfasurate de agentie.

o          Derularea formalitatilor de obtinere a vizelor turistice pentru calatoriile in strainatate, in tarile care necesita obtinerea vizei.

Agentia se ocupa, in urma furnizarii de catre turist a intregii documentatii cerute de consulatul tarii pentru care se solicita viza, de toate formalitatile necesare obtinerii vizei.

o          Rezervari la hoteluri in Romania si in strainatate

Agentia efectueaza rezervari in conditiile unor tarife mai mici decat cele pe care turistul le poate obtine direct de la receptia hotelului. De asemenea, rezervarea facuta prin agentie ofera garantia obtinerii sale si in perioade foarte aglomerate (sezon, targuri, expozitii etc.). Sistemele folosite in acest scop sunt TUI, All European Travel - pentru zona Regatului Unit al Marii Britanii, Gulliver Travel Association - pentru cele mai importante orase de pe glob. Pentru orice alta localitate se poate apela si la tur-operatorul tarii respective care in cel mai scurt timp, prin intermediul postei electronice furnizeaza tariful si disponibilitatea la hotel. Pentru Romania, din pacate, un tur-operator nu exista, rezervarile facandu-se direct, prin contract, cu hotelul. In ultima vreme au inceput sa se contureze anumite agentii tur-operatoare pe anumite zone turistice din Romania cu care se colaboreaza prin cedare de comision.

o          Transport cu autocarul (curse regulate prin Agentia Touring) catre principalele destinatii europene: Germania, Spania, Franta, Olanda, Italia, etc.

o          Inchirieri de masini

Agentia faciliteaza clientilor sai inchirierea de masini, pentru interes turistic sau de afaceri, in tara sau in strainatate, in urma contractelor pe care le are cu TUI - rent auto, Hertz, Budged, Touring rent auto. Automobilele se pot inchiria cu sofer sau fara.

o          Servicii suplimentare pentru participantii la manifestari internationale

Acest serviciu este destinat oamenilor de afaceri care sosesc in Bucuresti si care doresc, in putinul timp pe care il au la dispozitie, sa efectueze scurte incursiuni turistice. In acest scop agentia propune tururi de oras cu ghid specializat.

o          Vacante in tara si in strainatate

Programele oferite de agentie sunt dedicate, atat turistilor romani, cat si celor

straini.

o          Tabere scolare pentru invatarea limbii straine la  ea acasa 

Aceste programe sunt dedicate tuturor categoriilor de varsta, de la minim 4 ani si se desfasoara in cadrul celor mai prestigioase scoli de vara internationale din Marea Britanie, Franta, Germania, Malta, Elvetia, Spania chiar si Cuba. De asemenea, se poate opta pentru varianta de a invata o limba straina in casa profesorului, in familii atent selectionate. Aceste cursuri imbina invatarea diferitor limbi straine cu practicarea sporturilor, cum ar fi in Marea Britanie unde se practica invatarea fotbalului o data cu limba engleza.

In afara acestor servicii caracteristice unui tur-operator, agentia Mara New, gratie multitudinii de oferte pe care o are de la partenerul sau german, poate pune la dispozitia clientilor sai servicii turistice diverse.

Prin activitatea sa, aceea de organizator de calatorii si prin seturile de cataloage care acopera doua sezoane (noiembrie-aprilie si aprilie-noiembrie), TUI analizeaza fiecare componenta a vacantei si foloseste toate mijloacele pentru a dezvolta aceste activitati si a multumi pe deplin turistul.

Activitatile de baza ale agentiei Mara New, in urma asocierii cu TUI, sunt:

organizarea de voiaj a la carte, de circuite si sejururi;

comercializarea serviciilor de transport aerian si cazare la tarife negociate;

punerea la dispozitia turistului a lanturilor de hoteluri si a hotelurilor-club, inclusiv cu spatii pentru copii;

colaborarea, prin TUI, cu agentii de turism din destinatiile unde TUI este reprezentat;

colaborarea cu companiile aeriene Condor, LTU si alte companii pentru charterele pe care le organizeaza anual pentru a servi anumite destinatii;

colaborarea cu societati de inchirieri de autoturisme cum ar fi Europcar in Europa, Alamo in S.U.A. etc;

sejururi lingvistice.

Acestea au dat nastere la alte activitati, care la randul lor si-au depasit obiectivele propuse initial:

yachting: inchirierea de veliere cu sau fara echipaj sau croaziere in cabina;

croaziere;

scufundari sub-marine;

organizarea de circuite cu autocarul.

1.3 Resurse umane

Personalul, de un inalt calibru, creeaza o atmosfera calda si prietenoasa si isi manifesta in orice moment disponibilitatea in a furniza servicii de o inalta calitate. Mara New selecteaza personal fara experienta pe care il formeaza in spiritul profesional al agentiei. Agentia porneste de la premisa ca este mult mai usor sa formezi un om decat sa il schimbi. Noii angajati urmeaza un stagiu de munca de 6 luni de acomodare in echipa, sase luni in care au ocazia sa dovedeasca ce calitati au, de ce sunt capabili. Daca dupa sase luni sunt acceptati, noii angajati ai agentiei trebuie sa stie ca Mara se ingrijeste de dezvoltarea carierelor personalului, care este incurajat sa profite de oportunitatile de cariera oferite de agentie. Mara New isi trimite angajatii la diferite cursuri de specializare si perfectionare pentru a-si mentine pozitia pe piata romaneasca.

Complexitatea activitatii agentiei se reflecta in multitudinea de departamente operationale, dupa cum se observa mai jos:

Departamentul Vanzari - Turism (4 persoane)

Departamentul Ticketing (3 persoane)

Departamentul Marketing (1 persoana)

Departamentul Productie (1 persoana)

Departamentul Incoming (1 persoane)

Office Manager (1 persoana)

Departamentul Contabilitate (2 persoane)

Intretinere retea (1 persoane)

Departamentul Administrativ (2 persoane)

1 sofer

Cerintele pentru personalul destinat vanzarilor sunt:

cunoasterea in profunzime a serviciilor vandute

cunoasterea limbilor de circulatie internationala

sa inspire incredere si simpatie

prezenta si educatie ireprosabila

intelegere si toleranta in relatiile cu clientii cei mai neavizati

spirit de initiativa si adaptare la cele mai insolite cerinte

1.4 Tur-operatorul german TUI

"Unii oameni sunt multumiti cu nivelul de 3 stele. Pentru noi nu este suficient, noi vrem sa realizam impreuna cel mai bun grup de turism din lume" - Dr. Michael Frenzel, Director Executiv TUI AG. Pe parcursul celor 30 ani de activitate, dintr-o companie de turism obisnuita TUI s-a transformat intr-un concern de turism international.

TUI (Touristik Union International) a luat fiinta in 1968 prin fuzionarea unor tur operatori de nivel mediu: Touropa, Scharnow-Reisen, Humel Reise si Dr. Tigges-Fahrten. Astazi, cu o cifra de afaceri de 1 miliard EUR, TUI este cel mai important tur-operator din Europa.

In cadrul concernului TUI se regasesc:

13 tur operatori care isi ofera produsele turistice pe 6 piete importante din Europa Centrala: Germania, Olanda, Belgia, Austria, Elvetia si Polonia

  • 30 marci diferite prezentate in cca. 120 cataloage

peste 10.000 hoteluri, intre care case de vacanta de categorii diferite sunt oferite in programele de destinatie si cele speciale. Pe langa acestea, exista o oferta foarte larga de excursii optionale, circuite, evenimente sportive si culturale, inchirieri autoturisme si rulote etc.

Agentia Mara New are acces la toate acestea prin intermediul sistemului de rezervari on-line "Start Web Client" si prin intermediul cataloagelor, care sosesc in agentie prin posta rapida semestrial, pentru fiecare sezon in parte in avans cu 2-3 luni si prin intermediul ofertelor speciale de tipul "Last Minute", "Top Angebot", "Tipp" si "Sparreisen".

Datorita ofertei foarte variate a grupului TUI, este relativ usor pentru personalul agentiei, cat si pentru potentialul client sa gaseasca produsul potrivit gusturilor sale.

Sa presupunem ca astazi nu este chiar astazi, ci este .. sa zicem .. 2025. Grupul a reusit sa ajunga la destinatii noi pentru turistii sai de pe pamant. Regiuni care acum 20 de ani nu erau asa de usor de atins, astazi sunt la indemana oricui. A reusit sa descopere forma ideala de turism, care permite clientilor sai sa calatoreasca atunci cand vor, pe pamant, pe mare si in aer, prin diferite forme de transport, de la forme modeste la luxul de clasa. Se pare ca in acest fel, aproape toate dorintele se pot indeplini.

Dar, cum va fi calatoria cu avionul in viitor? Unde vom calatorii si cum? Catre cele mai frumoase plaje din lume, catre cei mai inalti munti de pe Pamant? Vom putea oare inota alaturi de pesti in imense hoteluri subacvatice? Si poate chiar vom putea juca tenis la 20 m sub apa, in mare? Poate o calatorie in Australia va deveni un mod confortabil de petrecere a unui week-end, pentru ca vor fi aeronave care vor parcurge aceasta distanta in 2 ore in loc de 20 de ore. Sau vom calatori doar in mintea noastra, intr-un fel de cyberspace, ramanand confortabil acasa? Cine poate sa stie ce va fii?. Un singur lucru este insa sigur: grupul lucreaza la aceste perspective pentru ca a promis sa organizeze vacanta cea mai frumoasa in cea mai frumoasa perioada din an.

Astazi, maine si in zilele ce vor urma, in lumea turistica exista un mesaj pe care toata lumea il intelege: zambetul.

Schimbarea majora a celui mai mare grup turistic s-a completat la 26 iunie 2002 devenind TUI AG. Ideea de a furniza "vacante de la o singura sursa" a aparut in mijlocul anilor 90 alaturi de dorinta de a crea un grup integrat din cele mai bune companii de turism din Europa. Astazi, prin achizitionarea celor mai puternice lanturi si prin colaborarea strategica cu partenerii sai, TUI a reusit sa acopere 90% din piata turistica europeana.

Vara aceasta a fost prima oara cand hotelurilor de pe litoralul romanesc li s-a acordat un spatiu mai mare in cadrul cataloagelor si chiar o brosura a fost dedicata hotelurilor din lantul Riu.

1.5 Tarifele practicate si concurenta

Formarea si evolutia preturilor practicate in turism sunt rezultatul impactului unei multitudini de factori de natura economica, sociala, motivationala, geografica etc. Valoarea "produsului turistic" confruntata cu specificul activitatii turistice este dependenta de factorii naturali. Pretul de vanzare al "produselor turistice" nu are la baza cheltuielile medii de productie. Astfel abaterea pretului de vanzare de la valoarea va fi cu atat mai mare cu cat exploatarea resurselor turistice se va realiza in conditiile cele mai avantajoase.

Caracterul sezonier al consumului turistic determina o nuantare puternica a preturilor in functie de momentul consumului, concretizata prin diferente de 30-40 % intre preturile practicate in sezonul turistic fata de cele din extrasezon, exemplul cel mai elocvent fiind pentru hotelurile si satele de vacanta de pe litoral.

De asemenea, localizarea ofertei in raport cu elementul de atractie turistica atrage diferentieri ale preturilor tot atat de puternice ca si cele impuse de sezonalitate. De exemplu in statiunile de iarna, preturile inregistreaza diferente de pana la 40 % in functie de pozitia hotelului fata de partia de schi.

Din punct de vedere a agentiei, teoretic, ea trebuie sa isi adapteze politica comerciala pentru ambele categorii de turisti, atat cel experimentat ce calatoreste cu avionul, inchiriaza apartament si isi organizeaza singur agrementul si voiajul, cat si cel debutant care calatoreste cu masina, autocarul sta la hoteluri decente, cheltuieste mult pentru suveniruri si viziteaza barurile si discotecile in cautare de distractie. In ultimii ani, marile firme turistice si-au modificat politica de pret, multumindu-se cu marje de profit situate intre 1 si 4 %, pentru un volum marit al cifrei de afaceri.

Tarifele practicate de agentie difera in functie de zona, furnizor, tipul de locatie sau de serviciu etc.

In ceea ce priveste tarifele practicate pentru mijloacele de transport, asa cum am subliniat, se practica tarifele companiilor aeriene din care se primeste un comision de 7 sau 9 %, aferent fiecarui bilet de avion vandut, fara taxele de aeroport. La fel se procedeaza cu orice bilet de autocar, comisionul fiind inclus. Desi tarifele sunt stabilite la inceputul fiecarui sezon, acestea se pot modifica, de exemplu, datorita cresterii record a pretului petrolului care poate bulversa planurile de revigorare ale companiilor aeriene.

Desi la inceputul anului Giovanni Bisignani, directorul IATA, estimase ca in 2004 industria de profil se va bucura de o oarecare crestere, pretul record la care a ajuns recent barilul de petrol (40 USD) ii da peste cap preziviunile. Astfel, de la Qantas si Virgin Blue din Australia pana la British Airways in Europa, companiile au incercat sa transfere asupra calatorilor o parte din aceste costuri suplimentare. Astfel, inca din 13 mai 2004, British Airways a introdus o taxa suplimentara de 2,5 GBP pe segmentul de zbor in Marea Britanie si de 5 USD pe segment in restul tarilor.[1]

Tarifele practicate in cadrul cazarii variaza in functie de furnizorul de prestatie. In cazul tarifelor oferite de tur-operatorii directi din tara respectiva se adauga un comision de 20-25 % in functie de tariful net, perioada de cazare, client etc. (Observatie: intotdeauna se are grija sa nu se depaseasca tariful afisat la receptie). In cazul cazarilor contractate prin tur-operatorul TUI, acestea deja includ comisionul de 10 % , la care se poate adauga un supracomision in functie de vanzarile realizate. Acest sistem de bonificatie este valabil si in cadrul incasarilor pe compania Tarom. Cazarile realizate prin sistemul Amadeus au o taxa fixa de 20 EUR, indiferent de hotel, durata sejurului sau valoarea camerei, la care se adauga comisionul cedat de hotel in valoare de 10 % din totalul prestatiei. La capitolul cedari de comision intra si inchirierile de masini cu un procent de 10 % din valoarea totala a inchirieri.

La restul serviciilor oferite, ca de exemplu: bilete de tren, tururi de oras si ghizi, inchirieri de sali de conferinte, organizari de team-building sau alte manifestari de acest gen, tabere scolare, se adauga un comision de 20-25 %, in functie de diversi factori.

In ceea ce priveste concurenta in principal este formata in primul rand de agentiile reprezentante TUI si de cele acreditate IATA.

Pe primele locuri in Municipiul Bucuresti in domeniul comertului si turismului s-au clasat 166 de societati comerciale. Societatilor Olimpic International Turism SRL, Marshal Turism, Sind Roamania SRL li s-au decernat Trofeul de Exelenta pentru situarea pe primele trei locuri, timp de 5 ani consecutivi. De asemenea, agentiilor Happy Tour SRL, Ing Development SRL si Paralela 45 Turism li s-au decernat Distinctia de Excelenta.[2]

2 Analiza activitatii economice a Agentiei de Calatorii Mara New pe perioada 2003-2006

Inainte de a trece la analiza activitatii economice a Agentiei de Calatorii Mara New se vor face cateva consideratii asupra numarului de clienti si a distributiei acestora pe diferitele destinatii.

Repartitia pe zone a numarului de clienti (total ani si principalele zone turistice )

TABE NR. 2

Anii

Europa

America

Asia

Restul

Total

numar

procent

numar

procent

numar

procent

numar

procent


Sursa: calcule efectuate de autor pe baza datelor obtinute din chestionarelor Institutului National de Statistica 2003 - 2006

FIG. NR. 6  FIG. NR 7

Evolutia atat de oscilanta a numarului de turisti de-a lungul anilor si saltul realizat a fost in principal determinat de regimul vizelor ce a fost ridicat pentru romani incepand cu 1 ianuarie 2001. Astfel, circulatia dinspre Romania a fost mult imbunatatita. Europa isi pastreaza locul intai aceasta pozitie fiind determinata si de multele plecari in interes de serviciu ale clientilor. Aceste plecari spre Europa au fost sustinute si de ofertele speciale ale diferitelor companii aeriene care la fiecare inceput si sfarsit de sezon ofera niste tarife mult mai mici. Astfel foarte multi care isi organizau concediile cu autocarul sau masina proprie au schimbat mijlocul de transport.

FIG. NR. 8 FIG. NR. 9

America (incluzand America Centrala si de Sud) nu a prezentat o evolutie spectaculoasa fiind in mare reprezentata de cei care si-au castigat dreptul de sedere sau de cei care doresc sa isi petreaca cateva saptamani pe un vas de croaziera in Caraibe .Europa continua sa fie prima in preferintele turistilor si in anii 2005-2006, dar se observa o mica scadere de 28 % a preferintelor, crestere ce este observabila la Asia de 71 %. Asia inregistreaza aceasta crestere spectaculoasa datorita in principal Insulelor Maldive ce sunt considerate principala destinatie pentru petrecerea lunii de miere.

Numarul de turisti pentru Romania

TABEL NR. 3

Anii

Valea Prahovei

Litoral

Restul tarii

Total

Numar

procent

Numar

Procent

Numar

Procent

Sursa: calcule efectuate de autor pe baza datelor obtinute din chestionarelor Institutului National de Statistica 2003 - 2006

FIG NR 10  FIG. NR.11

In ceea ce priveste evolutia numarului de turisti din Romania, "Restul Tarii" (desemnand principalele orase) se detaseaza clar din punct de vedere numeric. Acest lucru se explica prin numarul celor care au plecat in interes de serviciu, anul 2003 fiind foarte bun din acest punct de vedere datorita colaborarii intre agentie si firme precum Metro, Praktiker, Volvo, societati care in permanenta si-au deschis noi sedii in tara sau au trimis personal ce tineau cursuri de instruire in diferite alte sedii din orasele importante. Scaderea inregistrata insa incepand cu anul 2004 este datorata incetarii colaborarii cu firma Metro. Restul turistilor au fost impartiti intre litoral si Valea Prahovei, unde din nefericire agentia nu a ales sa lucreze cu "alotment astfel existand destul de multe cazuri in care s-au refuzat clienti datorita lipsei de locuri de cazare. In general s-a mers pe vanzarea de litoral prin Agentia Eximtur, iar in privinta Vaii Prahovei, direct cu hotelul.

FIG.NR 12 FIG. NR 13

Scaderea inregistrata de turismul de "afaceri" de 20 % este in mare inregistrata datorita pierderii firmei Metro in anul 2004, firma care dupa cum se stie are magazine deschise in majoritatea oraselor importante.

Din pacate, asa cum se vede si in urmatorii ani, la capitolul intern, firma nu este bine pusa la punct si astfel nu este pregatita sa faca fata diversitatii de cereri, pierzand clienti si venituri prin acest lucru, iar aceasta se poate observa in cifrele destul de mici. In general, s-au onorat acele cereri venite din partea partenerilor ce aduc venituri pe alte planuri.

Performantele intreprinderii sunt apreciate in primul rand in termeni de "crestere", inteleasa ca aptitudine a societatii de a-si marii volumul de activitate.

Analiza performantelor este completata cu investigarea aspectelor privind rentabilitatea (in marime absoluta si relativa), sub acceptiunea sa economica, financiara si comerciala.

Pentru calculele ce urmeaza a fi realizate in analiza indicatorilor economico-financiari din perioada 2005-2006 se utilizeaza indici absoluti, indici relativi si indici medii dupa urmatoarele formule:

Sporul cu baza medie: Δi/1 = yi - y1

Sporul cu baza in lant: Δ i/i-1 = yi - yi-1

Indicele de evolutie cu baza fixa Ii/1 = yi/y1

Indicele de evolutie cu baza in lant Ii/i-1 = yi / y i-1

Ritmul de evolutie cu baza fixa Ri/1 = Ii/1 - 1

Ritmul de evolutie cu baza in lant : Ri/i-1 = Ii/i-1 - 1

Medie serie: Y= Σ yi/n

Sporul mediu de evolutie Δ= (yn - yi)/n-1

Indicele mediu de evolutie: Ī = (yn-y1)

Ritmul mediu de evolutie: R = I-1

Rata rentabilitatii comerciale (Rc) = P / CA *100

Rata rentabilitatii cheltuielilor Rr = P / Ch *100

Rata rentabilitatii economice Rre = P / Total active *100

Principalii indicatori economico - financiari

TABEL NR. 4  Milioane lei

Anii

Cheltuieli

Venituri

CA

Impozit pe profit

Rezultatul net

Activ total

Sursa: cifre obtinute din bilanturile contabile din perioada 2002 - 2006

Analiza cifrei de afaceri

Cifra de afaceri reprezinta veniturile care rezulta din exploatarea bazei materiale proprii prin vanzari. Intre valoarea cifrei de afaceri si valoarea veniturilor din exploatare exista cateodata diferente relativ mici rezultate din valoarea mijloacelor fixe obtinute cu forte proprii sau daca este cazul din subventii.

Pentru o analiza cat mai corecta, voi realiza in continuare transformarea din preturile curente in preturi comparabile folosind metoda deflatiei simple.

Analiza cifrei de afaceri in preturi comparate

TABEL NR. 5 Milioane lei

Anii

CA

Pr. curente

Indicele pr. de consum in servicii fata de 1999

CA

Pr. constante

Analiza cifrei de afaceri - indicatori absoluti si relativi

TABEL NR. 6

Anii

Indicatori absoluti

Indicatori relativi

De nivel

Modificari absolute

Indicele de dinamica

Ritmul de crestere

Valori Yi

Δi/1

Δ i/i-1

Ii/1

Ii/i-1

Ri/1

Ri/i-1

Analiza cifrei de afaceri - indicatori medii

TABELUL NR. 7

Indicatorii medii

Y

I

R

Din datele prezentate in tabel se observa ca cifra de afaceri in preturi constante are o usoara crestere pana in anul 2004 de 13%, avand un trend pozitiv, acest an fiind cel mai important, urmand o scadere de 33%, din pacate o cifra destul de mare. Aceasta scadere este in mare determinata in general de reducerea personalului care a dus la pierderea clientilor si la un volum mai mic de incasari. De asemenea pierderea firmei Metro la sfarsitul anului 2005 a determinat o scadere de 22% in anul 2006.

FIG. NR 14

Media de 22.461 mil. lei din nefericire in ultimul an nu este depasita, in mare fiind determinat acest fapt de motivele enumerate mai sus.

Aceasta cifra de afaceri este in general rezultata din 80 % vanzarea de bilete de avion si 20 % alte servicii. Din pacate acest raport in ultimii ani s-a schimbat, ajungand ca cifra de afaceri obtinuta din vanzarea biletelor de transport sa ajunga la 50 - 60 % , castigand teren turismul.

2.2 Analiza cheltuielilor

Cheltuielile reprezinta sumele sau valorile platite sau de platit. Evidenta se organizeaza pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor si se organizeaza dupa destinatia pe care o au in cadrul agentiei.

In activitatea agentiei, acestea se calculeaza cu scopul analizarii cailor de reducere a cheltuielilor, cu conditia ca analiza economica sa aiba in vedere faptul ca aceasta nu trebuie sa dauneze calitatii serviciilor.

Calculul cheltuielilor in preturi comparate

TABEL NR. 8 Milioane lei

Anii

Cheltuieli totale

Pr. curente

Indicele pr. de consum in servicii fata de 2002

Cheltuieli totale

Pr. constante

*Obs. Indicele aferent anului 2006 este Indicele general.

Analiza cheltuielilor - indicatori absoluti si relativi

TABEL NR. 9

Anii

Indicatori absoluti

Indicatori relativi

De nivel

Modificari absolute

Indicele de dinamica

Ritmul de crestere

Valori Yi

Δi/1

Δ i/i-1

Ii/1

Ii/i-1

Ri/1

Ri/i-1

Analiza cheltuielilor - indicatori medii
Tabel nr. 10

Indicatorii medii

Y

I

R

FIG. NR. 15

In termeni reali, cheltuielile au crescut cu 11 % din 2002 pana in 2004 si aceasta in mare datorita investitilor facute atat in modernizarea noului sediu din WTC cat si datorita cheltuielilor cu salariile si cursurile de specializare (TUI, Amadeus, IATA etc). De asemenea, deplasarile efectuate cu ocazia targurilor internationale de turism, ca de exemplu cel de la Berlin sau cel din Marea Britanie, au facut ca nivelul cheltuielilor sa creasca de la an la an. Incepand cu anul 2005 si cu inchiderea sediului din Cantemir, aceste cheltuieli incep sa scada cu 22%, de asemenea si scaderea numarului de personal angajat a antrenat aceasta scaderea.

Media de 22.496 mil. lei din fericire nu este depasita in ultimul an, acest lucru fiind determinat si de o buna gestiune a activitatii.

Analiza profitului

Profitul sau rezultatul pozitiv reprezinta excedentul veniturilor fata de cheltuieli, sau cu alte cuvinte, reprezinta sursa proprie de finantare a activelor create ca excedent al veniturilor fata de cheltuieli.

Analiza profitului in preturi comparate

TABEL NR. 11 Milioane lei

Anii

Profitul

Pr. curente

Indicele pr. de consum in servicii fata de 2002

Profitul

Pr. constante

TABEL NR. 12

Anii

Indicatori absoluti

Indicatori relativi

De nivel

Modificari absolute

Indicele de dinamica

Ritmul de crestere

Valori Yi

Δi/1

Δ i/i-1

Ii/1

Ii/i-1

Ri/1

Ri/i-1

Analiza profitului - indicatori medii

TABEL NR. 13

Indicatorii medii

Y

I

R

FIG. NR. 15

In termeni reali profitul a scazut cu aproape 50%. Totusi suma de aproximativ 219,65 mil. lei nu este de neglijat. Cu toate acestea, scaderea in termeni reali intr-un interval de 4 ani trebuie privita cu atentie.

Asa cum s-a sublinit si la cifra de afaceri, scaderea personalului, astfel pierderea clientilor a fost fatala pentru evolutia profitului scazand in anul 2004 cu 79 % fata de anul 2002. Incepand insa cu 2005, si cu deschiderea noului sediu in cadrul Galeriilor Mario Plaza acest lucru se amelioreaza inregistrand o crestere de 24 % in termeni reali. Dar oricum nu s-a ajuns nici macar la media realizata de 480,37 mil. lei.

Pentru ameliorarea acestui indicator trebuie luate in considerare doua categorii de masuri: cresterea in termeni reali a cifrei de afaceri prin cresterea numarului de turisti si/sau a tarifelor si rationalizarea cheltuielilor. Acest ultim aspect necesita un control managerial foarte atent si o analiza pertinenta a fiecarei categorii de cheltuieli. Pe de alta parte, trebuie avuta in vedere realizarea de investitii corespunzatoare, o eventuala reducere abuziva a cheltuielilor fiind in detrimentul calitatii serviciilor.

Analiza rentabilitatii

Notiunea de rentabilitate este legata, in general, de cea de profit, reprezentand "aptitudinea unei intreprinderi de a degaja in rezultat exprimat in unitati monetare"[3].

Diagnosticul rentabilitatii se realizeaza prin intermediul a trei categorii de rate de eficienta[4]:

rate de rentabilitate comerciala

rate de rentabilitate a cheltuielilor

rate de rentabilitate economica

TABEL NR. 14

Nr. Crt.

Indicatori

Formula

Rata rentabilitatii comerciale

Profit / CA *100

Rata rentabilitatii

cheltuielilor

Profit / Ch*100

Rata rentabilitatii economice

Profit / Total active * 100

Sursa: calcule efectuate de autor pe baza datelor din bilanturile contabile din perioada 2002 - 2006

Rentabilitatea este expresia sintetica a rezultatelor de orice natura, un indicator de referinta in orientarea deciziilor si comportamentului intreprinderilor. In cele ce urmeaza, sunt reprezentate grafic valorile care s-au inregistrat in perioada 2002 - 2006, cu interpretarile corespunzatoare valorilor inregistrate.

Rata rentabilitatii comerciale

Rata rentabilitatii comerciale caracterizeaza eficienta politicii comerciale (a procesului de aprovizionare, stocare si vanzare) si mai ales a politicii de preturi practicate de intreprindere.

In concordanta cu obiectivele analizei si sfera de integrare, acest indicator poate fi determinat prin implicarea in calitate de "efect" a rezultatului exercitiului.

FIG. NR. 16

Valoarea medie: 2.11%

Tendinta ratei comerciale consta in diminuarea continua a acesteia cu rezerve de imbunatatire in urmatoarele domenii: sporirea vanzarilor, cresterea puterii de negociere si obtinerea unor preturi de achizitie avantajoase, ameliorarea structurii vanzarilor in sensul cresterii ponderii celor cu o marja comerciala individuala mai mare, optimizarea cheltuielilor, maximizarea preturilor de vanzare.

In continuare sunt prezentate cu titlu de exemplu influentele evolutiei cifrei de afaceri si a rezultatului exercitiului asupra ratei rentabilitatii comerciale.

Rata rentabilitatii comerciale a inregistrat urmatoarea evolutie:

ΔRC = RC2003 - RC2002 = 1,15 - 0,72 = 0,43 % din care

1. Influenta cifrei de afaceri:

ΔCA = Rex02 / CA03 * 100 - Rex02 / CA02 *100 = 0,87 - 0,72 = 0,15 %

2. Influenta rezultatului exercitiului:

ΔRex = Rex03 / CA03 * 100 - Rex02 / CA03 *100 = 1,14 - 0.87 = 0,27 %

Modificarea cifrei de afaceri are o influenta directa asupra rentabilitatii comerciale, conducand in cazul dat la sporirea acesteia cu 0,15 %. Aceeasi influenta o are si profitul, dar cu o valoare mai mare de +0,27 %.

Rata rentabilitatii cheltuielilor

TABEL. NR. 15

Valoarea medie: 2,13%

Se observa o variatie destul de mare a cheltuielilor: de la 3,63 la 1,16, inregistrandu-se o scadere constanta pana in anul 2006, cand se inregistreaza pentru prima data un trend ascendent. Per total, s-a inregistrat o scadere de aproape 50%.

Tendinta ratei este de scadere, ca urmare a cresterii mult mai rapide a cheltuielilor fata de profitul brut.

Rata rentabilitatii economice

Rata rentabilitatii economice (Re) masoara performantele activului total al intreprinderii, pornind de la un rezultat economic si ansamblul mijloacelor utilizate. Rata rentabilitatii economice trebuie sa permita intreprinderii reinnoirea si cresterea permanenta a activelor sale intr-o perioada cat mai scurta, astfel incat se considera corespunzatoare o rata a rentabilitatii economice mai mare decat 25%.

TABEL NR. 16

Valoarea medie :15,56 %

Rata rentabilitatii economice este independenta de mecanismul de finantare, de presiunea fiscala, precum si de fluxurile exceptionale.

In ceea ce priveste tehnica de analiza, in teoria economica se utilizeaza frecvent descompunerea in asa-zisele rate explicative. Astfel rate rentabilitatii apare ca produs intre o rata de rotatie si o rata a marjei.

Re = RE / At * 100 = CA / At * RE / CA * 100

Rata rentabilitatii economice a crescut de la 2005 la 2006 cu + 2,44 %

ΔRe = Re03 - Re02 = 7,76 - 5,32 = 2,44%

Aceasta crestere a fost rezultatul:

1. Influentei rotatiei activului total:

Δ(CA/At) = (CA03/At03 - CA02/At02) * (RE02/CA02*100) = -0,40 %

2. Influenta marjei nete:

Δ(RE/CA) = (CA03/At02)*(RE03/CA03*100 - RE02/CA02*100) = 2,84%

Se remarca, in primul rand politica de asigurare preponderenta a rentabilitatii economice pe seama unei marje nete ridicate. Cresterea in timp a ratei este rezultatul actiunii contradictorii a celor doua marje explicative: marja neta a crescut determinand cresterea rentabilitatii economice pe cand scaderea rotatiei activelor a influentat negativ rentabilitatea.Capital, Nr.22, 27 mai 2004, pag 27

www.ccirb.ro

Colasse, B. - Le gestion financiere de l' intreprise - Ed PUF , Paris, 1993, pag 231

Stancu I. Finante -, Ed Economica, Bucuresti, 1997, pag 492 - 498

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.