Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Sistemul Electronic Al BVB

Sistemul Electronic Al BVB


Sistemul Electronic Al BVB

Sistemul electronic al Bursei de Valori Bucuresti are la baza o solutie de administrare a valorilor mobiliare furnizata de firma EFA Software Services Ltd., Canada. Acest sistem integrat in timp real contine urmatoarele componente, care impreuna formeaza o solutie completa de tranzactionare a valorilor mobiliare :

HORIZON TM - sistemul de tranzactinare

EQUATOR TM - sistemul de Compensare - Decontare si Registru

Elementul cheie care asigura succesul operatiunilor bursiere in BVB consta in capacitatea de a integra sistemele de mai sus, care completeaza un ciclu complet de tranzactionare, intr-un singur sistem electronic integrat.

HORIZON TM este sistemul automat de tranzactionare al BVB, ce permite agentilor de bursa sa tranzactioneze electronic de la distanta, prin conectare la o retea de comunicatii.EQUATOR TM este sistemul automat de decontare, compensare si registru al BVB. EQUATOR TM este integrat in timp real cu sistemul HORIZON TM si este accesat de la distanta de agentii de bursa si de agentii custode.

HORIZON TM si EQUATOR TM sunt sisteme foarte flexibile, parametrizate, putind fi configurate astfel incit sa satisfaca cerintele celor mai multe piete si sa se adapteze la permanenta nevoie de schimbare a fiecarei burse sau societate de compensare - decontare.

Ambele sisteme permit niveluri de acces diferentiat in functie de utilizatori sau clase de utilizatori. Utilizatorii care apartin unei Societati de Servicii de Investitii Financiare vor avea acces numai la functiile si datele la care au dreptul.

Poate exista acces diferentiat si intre Societatile de Servicii de Investitii Financiare ( SSIF ) fata de anumite resurse ale sistemului BVB, in functie de operatiile pe care le au de efectuat. Utilizatorii BVB au de asemenea acces diferentiat in concordanta cu atributiile lor in cadrul organizatiei, ceea ce permite o foarte buna mentinere a securitatii si confidentialitatii datelor. ( De exemplu, personalul BVB de la tranzactionare nu are acces la functiile de registru ale BVB, etc. )

SISTEMUL HORIZON TM

Bursa de Valori Bucuresti a implementat sistemul de tranzactionare HORIZON TM, sistem realizat cu tehnologie de ultima ora, flexibil, cu un grad ridicat de accesibilitate prin cai de comunicatie deschise si sigure.

O caracteristica importanta a noului sistem este acceptarea ordinelor de la distanta, fiecare broker putand tranzactiona din propiul birou prin aceasta facilitate creata de ' remote trading ', respectiv tranzactionarea de la distanta.

Sistemul se remarca si prin calitatea lui de a permite interconectarea facila cu alte sisteme bursiere si aceasta calitate este deosebit de importanta in contextul international al cooperarii regionale al burselor de valori din zona balcanica.

Sistemul de tranzactionare HORIZON TM este un sistem flexibil, dispunand de o gama larga de optiuni care permit configurarea si adaptarea lui la cerintele unei piete de capital moderne.

Aceste concepte il plaseaza printe sistemele moderne de tranzactionare

Unul din conceptele promovate de sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti il constituie configurarea mai multor piete in cadrul Bursei, fiecare avand specificul sau, evidentiat printr-o serie de elemente caracteristice cum ar fi :

program distinct de functionare

stari proprii

tipuri de ordine permise

reguli de tranzactionare proprii

alerte proprii.

In cadrul sistemului de tranzactionare distingem urmatoarele piete disponibile:

regular

odd - lot

deal

buy in

sell out


ofertelor publice

valorilor mobiliare necotate

de cotatii

hibrida

Piata Regular este piata principala pe care se tranzactioneaza blocuri de actiuni (un bloc de actiuni consta intr-un numar de actiuni stabilit de bursa). Aceasta modalitate de evitare a tranzactiilor mici este utilizata de toate bursele dezvoltate ale lumii. Aceasta piata principala este cea care stabileste pretul de referinta al actiunilor, respectiv pretul de inchidere al sedintei din ziua anterioara.In acest sens putem adauga faptul ca toate celelalte burse din lume folosesc pretul de inchidere ca pret de referinta si deci si Bursa de Valori Bucuresti s-a aliniat in acest fel standardelor internationale. Aceast piata poate fi in starile

initiala

pre-deschisa

deschisa

pre-inchisa

inchisa.

Pretul de deschidere al unui simbol in acesta piata este calculat in starea pietei de deschidere pe baza urmatoarelor criterii:

volum maxim care poate fi tranzactionat la deschidere

volum minim ramas netranzactionat

schimbarea neta fata de pretul de referinta

pret maxim

Volumul tranzactiilor introduse in piata Regular este un multiplu de bloc de 100 actiuni, fapt ce va conduce la cresterea volumului transferat pe tranzactie.

Sistemul este construit pe reguli de tranzactionare standard ale pietelor bursiere internationale cu tehnologie moderna ( creeat la vremea respectiva pentru a fi compatibil cu anul 2000 ).

Sistemul de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti: flexibil, accesibil, interconectabil si compatibil standardelor internationale Acest sistem a aliniat Bursa de Valori Bucuresti la standardele internationale, fiind un sistem flexibil, dispunand de o gama larga de optiuni care permit configurarea si adaptarea acestuia la cerintele unei piete moderne.

Tranzactionarea de la distanta ( remote trading ) precum si accesibilitatea sistemului care permite interconectarea facila cu alte sisteme bursiere sunt calitati foarte importante ale sistemului mai ales in conditiile si tendintele actuale de cooperare regionala cu bursele din zona balcanica.

Sistemul HORIZONTM aduce o serie de imbunatatiri procesului bursier:

creste viteza de executie a tranzactiilor,

informatiile referitoare la ordine si tranzactii sunt actualizate automat in timp real,

se mareste numarul maxim de utilizatori activi, iar

decontarea se poate face in paralel cu tranzactionarea pe alt calculator.

Sistem de tranzactionare are o interfata grafica prietenoasa care permite deschiderea simultana a mai multor ferestre pentru vizualizarea tuturor pietelor, cu un meniu de functii mult mai larg si generos, dand astfel posibilitatea introducerii unui numar mare de tipuri de ordine, pe langa cele deja intrate in obisnuinta agentilor si investitorilor.

Prima consecinta pe care agentii de valori mobiliare si investitorii au observat-o a fost aparitia mai multor piete in locul celei prezente initial in Bursa de Valori Bucuresti.

Astfel, dupa introducerea sistemului HORIZON TM au fost mai multe piete de tranzactionare fiecare cu caracteristici si regulamente diferite.

Un simbol poate fi tranzactionat in mai multe piete, avand definita o singura piata drept piata principala.

Datele din piata principala sunt preluate la determinarea statisticilor referitoare la indici precum si a statisticilor ce se vor elabora la nivelul Bursei.

Definirea unui simbol intr-o piata specifica determina formarea unei entitati simbol - piata care poate avea stari diferite de cea a pietei.

Pentru a ilustra activitatea unui simbol intr-o anumita piata Bursa poate elabora statistici la nivel de simbol - piata.

In vederea mentinerii unei piete ordonate si echitabile Bursa de Valori Bucuresti dispune in Sistemul de tranzactionare de instrumente de monitorizare a pietei, constand in configurarea unor parametrii de alerta a caror depasire determina transmiterea mesajelor de alerta specifice, participantilor la piata. In acest fel se adopta masurile corespunzatoare ducand chiar pana la oprirea simbolului sau a tranzactiei.

Sistem de tranzactionare HORIZONTM ofera posibilitatea setarii unor parametrii de alerta la nivel de tranzactii a caror depasire poate conduce la blocarea tranzactionarii simbolului implicat intr-o piata sau in toate pietele in care acesta tranzactioneaza.

Posibilitate blocarii tranzactiei sau a anularii ordinelor care au determinat depasirea nivelului configurat. Depasirea parametrului configurat la nivel de indice determina oprirea automata de la tranzactioanre a tuturor simbolurilor incluse in indice.

De o mare importanta in sistem este si partea de mesaje care se transmit in sistem si care defineste cu claritate si transparenta ce se intampla in sistem in fiecare moment, toti participantii din piata primind mesaje privind predeschiderea, deschiderea pietei, schimbarea starii pietei, variatia simbolului, oprirea simbolului, precum si mesaje trimise pe Intranet (pagina Bursei de Valori Bucuresti destinata celor care lucreaza in piata) privind comunicate de presa ale societatilor cotate .

Sistem de tranzactionare, avand o arhitectura avansata de tip client/server, permite utilizarea partajata, gestiunea si schimbul garantat al mesajelor intre diferite componente, o diseminare completa si imediata a informatiilor privind schimbarile intervenite in piata.

Pentru a face fata competitiei in economia globala a zilelor noastre, bursele de valori sunt foarte dependente de managementul si diseminarea in timp real a informatiei. Un mijloc de atragere a interesului investitorilor straini este un sistem de gestiune a pietei deschis, sigur si parametrizat. Sistemul implementat la Bursa de Valori Bucuresti este din ultima generatie.

HORIZON TM este un sistem de tranzactionare puternic si flexibil. Arhitectura avansata imbunatateste si automatizeaza intregul proces bursier.

HORIZON TM poate evolua in functie de nevoile in schimbare ale mediului afacerilor. Cai de comunicatie deschise si sigure optimizeaza accesibilitatea la tranzactionare. Pe langa acceptarea ordinelor de la distanta sau din ringul Bursei, se pot realiza conexiuni la alte sisteme de gestiune de ordine bursiere. Sistemul poate de asemenea sa inregistreze tranzactiile negociate in mod traditional prin strigare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.