Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » turism
Aspecte de circulatie turistica in Judetul Cluj

Aspecte de circulatie turistica in Judetul Cluj
Aspecte de circulatie turistica in Judetul Cluj


Potentialul turistic asigura motivatia declansarii actului recreativ, ii favorizeaza desfasurarea, dar numai in contextul existentei turistului ca element dynamic.

Circulatia turistica participa, alaturi de fondul turistic si baza materiala, la definirea fenomenului turistic. Fluxul turistic presupune deplasarea vizitatorilor intre localitatea de resedinta, considerata zona emitatoare si locul in care se gasesc obiectivele turistice, adica zona receptoare. Volumul circulatiei turistice nu este intotdeauna direct proportional cu cel al valorii patrimoniului turistic. Un rol important il are actiunea de stimulare a circulatiei turistice, prin promovarea obiectivelor vizate. Principalii indici ce caracterizeaza circulatia turistica sunt: evolutia numarului de turisti, numarul inoptarilor, gradul de utilizare a capacitatilor de cazare, locul de provenienta al turistilor (turisti interni sau externi).
In cazul turismului cultural, circulatia turistica nu poate fi masurata decat partial din cauza faptului ca nu se tine o evidenta exacta a numarului de turisti care viziteaza obiective culturale. Aceasta si datorita faptului ca accesul la majoritatea dintre ele este gratuit, in judetul nostru doar la muzee percepandu-se taxe de intrare. O alta cauza este scurta durata a itinerariilor culturale, care in multe cazuri se deruleaza pe perioada unei zile. Astfel, lipsesc o serie de indicatori caracteristici, precum: numarul de nopti de cazare realizate, gardul de ocupare a capacitatiilor de cazare existente. In cazul turismului cultural sezonalitatea este mult mai redusa decat in cazul turismului recreativ, obiectivele culturale putand fi vizitate aproape tot timpul anului. Totusi numarul de turisti care viziteaza astfel de obiective creste in perioada de vara, avand in vedere faptul ca acset tip de turism se practica de cele mai multe ori in aer liber, fiind astfel conditionat de timpul frumos.

Am ales doua studii de caz pentru a reliefa circulatia turistica: Muzeul de arta din Cluj-Napoca si Manastirea Nicula.

In cazul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, evidentele turistilor care viziteaza acest edificiu cultural sunt tinute doar pentru grupuri. Astfel se poate realiza o comparatie a evolutiei numarului de turisti doar pentru grupuri. Astfel se poate realiza o comparatie a evolutiei numarului de turisti in grup care au vizitat Muzeul National de Istorie a Transilvaniei in perioada februarie-mai a anilor 2009 si 2010, ani din care se pastreaza aceste evidente. In graficul de mai jos se poate remarca faptul ca in perioada ianuarie-mai 2010 muzeul a fost vizitat de mai multi turisti.
Manastirea Nicula genereaza fluxuri turistice mai ales cu ocazia hramului bisericii, Adormirea Maicii Domnului, din 15 august, cand manastirea poate fi vizitata de peste 300.000 de pelerini veniti din toate colturile tarii sa vada in special Icoana Facatoare de Minuni. Acest lacas ofera si locuri de cazare (maxim 100), insa sunt gratuite si nu se tine o evidenta a celor care se cazeaza aici.

Pana in 1990 turismul religios era rar practicat si de un numar restrans de personae, regimul communist punandu-si amprenta asupra deplasarilor turistice, in special in cazul turismului religios. Totusi manastirea Nicula era vizitata si in acea perioada in special de romani. Dupa 1990 o data cu eliberarea Romaniei de sub comunism, numarul turistilor a crescut semnificativ, manastirea fiind vizitata si de numerosi turisti straini, oamenii simtind nevoia eliberarii din obscuritate prin culturalizare.

In ceea ce priveste coeficientul de sezonalitate, acesta inregistreaza valori destul de ridicate in perioada de vara, iarna numarul de turisti scazand foarte mult.

Manastirea este vizitata atat de turisti interni cat si de numerosi turisti straini din Europa si anume Franta, Italia, Germania, Anglia cat si din America sau Asia: China, Japonia. Turistii sunt atrasi in special de traditiile picturii pe lemn si sticla care se leaga de scoala de pictura care a functionat pe aceste meleaguri.


Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Definirea ecoturismului
Posibilitati de masurare a circulatiei turistice interne si internationale
Principii ale proiectarii statiunilor turistice montane
Impacturile turismului la nivelul unei comunitati
Turismul rural in contextul cresterii economice si dezvoltarii durabile
Valorificarea potentialului turistic al judetului Caras Severin
CANALE DE TRANSMITERE AL MESAJULUI PUBLICITAR IN TURISM
Organizarea si exploatarea departamentelor operationale

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu