Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Impacturile turismului la nivelul unei comunitati

Impacturile turismului la nivelul unei comunitati


Impacturile turismului la nivelul unei comunitati

Unul dintre scopurile dezvoltarii industriei turismului intr-o comunitate este maximizarea impacturilor pozitive selectate, in timp ce impacturile negative posibile sunt micsorate. In primul rand este esentiala identificarea posibilelor impacturi. Cercetatorii in ramura turismului au identificat un numar mare de impacturi. Amintim aici:

Impactul economic

Turismul creaza locuri de munca contribuind la marirea posibilitatilor de angajare. Locurile de munca in plus variind de la salarii modeste pana la posturi specializate cu salarii mari in management sau domenii tehnice genereaza venit si contribuie la cresterea standardului de viata. In special la sate, diversificarea creata de turism ajuta comunitatile care altfel sunt probabil dependente de o singura industrie.Pe masura ce turismul creste, se formeaza noi oportunitati de investitie, dezvoltare si infrastructura de consum. Turismul, de regula, implica imbunatatiri in serviciile utilitare precum canalizarea, apa, iliminatul, parcarile etc. De aceste imbunatatiri profita in egala masura si turistii si populatia .

De asemenea, turismul incurajeaza imbunatatiri in infrastructura transportului rezultand in sosele mai bune, aeroport, transport in comun etc.

Turismul incurajeaza aparitia elementelor noi in domeniul comertului cu amanuntul, sporind posibilitatile de shopping si contribuind la crearea unei bune competitii. De multe ori sporeste veniturile din taxe, in special cele provenite din vanzari.

Atunci cand se iau in considerare impacturile economice ale turismului (Tabelul nr.1) este esential a se intelege ca afacerile legate de turism includ un mare numar de locuri de munca platite la nivel minim sau chiar mai putin. Aceste locuri de munca sunt, de regula, sezoniere, rezultand in somaj in timpul sezonului mort. Forta de munca poate fi importata si nu angajata local, mai ales atunci cand cererea este pentru munca specializata sau o anumita experienta, ori atunci cand nu se gaseste forta de munca pe plan local. Unele afaceri legate de turism sunt volatile sau intreprinderi riscante.

Cresterea cererii de bunuri, servicii, pamant, locuinte etc poate conduce la cresterea preturilor care la randul sau va rezulta in cresterea costului de viata. In plus, patroni si corporatii straine pot exporta profiturile in afara tarii.

Tabelul nr.1 - Impacturile economice ale turismului

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Contributie la venit si la standardul de viata;

Cresterea preturilor bunurilor si serviciilor;

Imbunatatirea economiei ;

Cresterea pretului pamintului si al chiriilor;

Cresterea posibilitatilor de angajare;

Cresterea costului vietii;

Cresterea investitiilor, a dezvoltarii si a infrastructuriii bunurilor de consum;

Creste potentialul de forta de munca straina;

Cresterea veniturilor din taxe;

Costuri si cheltuieli pentru infrastructuri noi (apa, canalizare, clinici, electricitate etc)

Imbunatatirea infrastructurii serviciilor publice;

Cresterea cheltuielilor de reparatie si intretinere a sistemului de transport

Imbunatatirea infrastructurii de transport

Caracterul sezonier al turismului creeaza perioade de risc-somaj

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Cresterea posibilitatilor de cumparare

Exportul profiturilor de catre patronii straini

Impactul economic (direct si indirect) este vast in comunitate

Salariile platite sub nivelul pietei pentru forta de munca angajata local

2.Mediul inconjurator

Zonele cu o valoare ridicata a resurselor naturale precum oceanul, lacurile, cascadele, muntii, flora si fauna atrag turisti si rezidenti noi (imigranti) care cauta legaturi spirituale cu natura.

Pentru ca acest gen de oameni apreciaza natura la adevarata ei valoare, medii naturale anume selectate sunt conservate, protejate si astfel ferite de declinul ecologic. Terenurile care pot fi valorificate genereaza venituri prin gazduirea activitatilor de recreere pentru vizitatori. In multe cazuri, veniturile obtinute din turism fac posibila conservarea si reconstituirea cladirilor istorice si a monumentelor. Imbunatatirile ce se aduc zonelor turistice prin curatenie, reparatii si adaugarea de noi piese de arta (fantani, monumente etc) sunt deopotriva in folosul vizitatorilor dar si al localnicilor. Turismul este considerat in general o industrie "curata" fiind bazata pe hoteluri, magazine si restaurante si nu pe fabrici si uzine.

Turismul poate contribui insa si la degradarea mediului (Tabelul nr.2). Vizitatorii creaza deseuri si poluare (apa, aer, zgomot). Atractiile resurselor naturale pot fi puse in pericol prin folosire neadecvata sau indelungata. Furnizarea serviciilor turistice poate modifica aspectul peisajului. Spre ex., poluarea vizuala poate lua nastere prin aparitia si inmultirea reclamelor. Pe masura ce turismul se dezvolta, cererea de terenuri creste, in special in zone de prima calitate precum maluri de apa, munti etc.

Tabelul nr.2 - Impacturile turismului asupra mediului inconjurator

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Protejarea parcurilor, rezervatiilor naturale etc si prevenirea declinului ecologic;

Poluare (apa, aer, zgomot, deseuri)

Conservarea cladirilor istorice si a monumentelor;

Pierderea peisajelor si a terenurilor agricole in favoarea dezvoltarii turismului;

Imbunatatirea aspectului zonelor turistice;

Pierderea spatiilor deschise;

Industrie "curata"

Distrugerea florei sau faunei ( plante, animale, roci, corali etc)

Degradarea peisajelor, a locurilor istorice si a monumentelor;

Deficit de apa

Discontiunitatea (intreruperea) ciclului reproductiv si al purtarii animalelor salbatice

In scurt timp, peisajele naturale si spatiile deschise se pierd. Distrugerea sau pierderea faunei si florei se poate produce atunci cand anumite animale si plante sunt prinse/ culese in scopul de a fi vandute. Turistii (sau afaceri legate de turism) de multe ori culeg/distrug plante, fosile, coralii, obiecte de cultura sau istorice din zona respectiva. Vizitele nemonitorizate sau prea dese pot degrada peisajele, locurile istorice si monumentele. Acolo unde resursele de apa sunt oricum limitate, sosirea de noi vizitatori pot epuiza aceste resurse. Calatorii pot aduce specii noi precum pot si spori comertul de plante/animale. Un ritm constant de vizitatori cu animale domestice deranjeaza echilibrul ecologic si ciclicitatea/comportamentul faunei locale.

Social si cultural


Ramificatiile impacturilor sociale si culturale merita o atentie deosebita, ele putand lucra fie inspre imbogatirea comunitatii, fie in detrimentrul ei. Influxul de turisti aduce cu sine valori diverse si influenteaza comportamentul precum si viata de familie. Fie la nivel individual fie colectiv, localnicii de regula, incearca sa faca placere turistilor si sa adopte din conduita lor. Interactiunile dintre localnici si turisti pot da nastere la noi oprtunitati de exprimare  sau pot impune anumite rigiditati si restrictii (Tabelul nr.3).

Tabelul nr.3 - Impacturilor sociale si culturale ale turismului

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Imbunatatirea calitatii vietii

Alcoolismul si jocurile de noroc

Experienta educativa

Cresterea consumului de alcool la minori

Schimbari pozitive in valori si obiceiuri

Crime, droguri, prostitutie

Promovarea schimbului cultural

Cresterea activitatii de contrabanda

Imbunatatirea intelegerii comunitatilor diferite

Efecte asupra limbii si culturii

Conservarea identitatii culturale a populatiei gazda

Schimbari nedorite ale modului de viata

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Cresterea cererii de exponate istorice si culturale

Nemultumirile localnicilor in fata dezvoltarii turismului

Marirea tolerantei fata de diferentele sociale

Schimbari negative in valori si obiceiuri

Satisfacerea nevoilor psihologice

Excluderea localnicilor de la resursele naturale

Noile grupuri modifica structura sociala

Cresterea turismului poate conduce o comunitate la adoptarea unei noi conduite morale de ex. imbunatatirea intelegerii intre sexe (pozitiv) sau cresterea consumului illegal de droguri (negativ). Pe masura ce institutiile de asiguarea sanatatii, sigurantei si a personalului acestora cresc, in acelasi timp cresc si problemele legate de criminalitate si accidente. Ceremoniile traditionale pot fi reinnoite si renascute de interesul turistilor sau dimpotriva pot fi pierdute in fata unor activitati noi.

Organizatiile comunitatii pot fi improspatate de noile oportunitati oferite de turism sau dimpotriva, supraincarcate de noile probleme legate de acesta.

Calamitatile precum dezastrele naturale, insuficienta energiei electrice, terorismul, schimbarile politice bruste, declansarea epidemiilor, scurgeri de substante chimice sau chiar publicitatea negativa facute unei zone poate ingheta fluxul turistic sau dimpotriva atrage vizitatorii curiosi.

Turismul poate imbunatatii calitatea vietii dintr-o zona prin cresterea numarului de atractii, ocupatii recreationale si servicii. Turismul ofera localnicilor sansa de a intalni oameni interesanti, de a lega prietenii, de a invata lucruri noi despre lume si de a se supune unor noi perspective. Experienta unor practici culturale diferite de regula, imbogateste, largeste orizontul si sporeste gradul de intelegere si apreciere a punctelor de vedere diferite vis-a-vis de viata. De multe ori, interesul scazut in cultura populatiei gazda este renascut de desteptarea mostenirii culturale - ca parte a dezvoltarii turismului, care la randul sau sporeste cererea pentru exponate istorice si culturale. Acest interes manifestat de turisti in cultura si istoria locala, creaza premize de sprijinire a conservarii arhitecturii si obiectelor istorice.

Invatand mai mult despre altii, diferentele dintre oameni devin mai amenintatoare, dimpotriva, apare latura mai interesanta.

In acest timp, turismul de multe ori confera grade inalte de satisfactie psihologica, prin sansele noi create de dezvoltarea turismului si prin interactiunile cu vizitatorii.

Turismul insa poate patrunde intr-o comunitate cu o latura social culturala negativa. Activitatile ilegale par sa creasca in atmosfera relaxata a zonelor turistice. Cresterea consumului de alcool la minori poate deveni o problema in special in comunitatile de pe malurile marilor sau in zonele unde se practica ski-ul, in zone unde se organizeaza regulat festivaluri ce implica consum de bauturi.

Fluxul crescand de turisti creste pericolul prezentei contrabandistilor. Schimbarile in ritmul vietii, precum modificarea rutelor de transport in comun a localnicilor pentru evitarea aglomeratiei sau ocolirea cumparaturilor in centrul orasului pot aduce daune sociale si culturale comunitatii.

Hotelurile, restaurantele si magazinele pot impinge dezvoltarea turistica pana in zonele rezidentiale, fortand schimbari in structura fizica a comunitatii.

Dezvoltarea facilitatilor pentru turisti in zonele de cea mai buna calitate ii pot marginaliza sau chiar exclude pe localnici de la aceste resurse. Pe masura ce cultura etnica se altereaza spre a fi mai potrivita cerintelor turismului, limba si cultura incep sa se schimbe. In locurile unde vizitatorii pe termen lung tind sa se intalnesca, grupurile sociale pot veni in contradictie, noii veniti incercand sa influenteze probleme/situatii locale."Efectul demonstrativ"(=localnicii care adopta din comportamentul turistilor), precum si adaugarea de noi facilitati turistice pot modifica obiceiurile, precum intalnirile tinerilor, in special in zonele cu o cultura traditionala mai structurata. De asemenea, posibilitatea casatoriilor cu noii veniti creaza tensiuni in familie.

Aglomeratia

Oamenii se strang, de regula, in locuri atragatoare. Turismul se dezvolta adesea in jurul unor locuri anume, aducand spor si venituri. Locuri si cladiri istorice in stare de deteriorare reprezinta un punct central in dezvoltarea turistica si adesea sunt restaurate. Pe masura ce fluxul de vizitatori creste, apare aglomeratia care, de regula, produce stres, iritare si alte atitudini negative. Multimea vizitatorilor poate impiedica atat buna desfasurare a afacerilor locale, cat si implinirea activitatilor de zi cu zi a localnicilor, marind competitia pentru spatiu (Tabelul nr.4).

Tabelul nr.4 - Impacturile aglomeratiei

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Concentrarea facilitatilor turistice

Aglomeratie

Cladiri vechi refolosite in scopuri turistice

Interferente cu alte afaceri

Restaurarea cladirilor istorice

Conflict

Supraaglomerarea pe spatiu utilizabil

Cladiri noi nepotrivite ca stil si marime

Constructiile turistice, in special hotelurile, pot fi nepotrivite ca stil vis--vis de cladirile locale si peisaje. In unele zone, casele noi de vacanta contribuie la crearea aglomeratiei.

5.Serviciile

Turismul creaza premize de dezvoltare a noi bunuri si facilitati recreationale care altfel nu ar fi posibile intr-o comunitate. Cerintele turismului atrag dupa sine imbunatatirea calitatii serviciilor in magazinele locale, restaurante si alte unitati comerciale.

De asemenea, dezvoltarea turismului aduce modernizari in serviciile medicale, pompieri si politie, de care beneficiaza si rezidentii.

Pe de alta parte, servicii traditionale pot fi sistate sau realocate din cauza competitiei cu interesele turistice. Mai pot aparea deficiente in aprovizionare fie cu caracter temporar, sezonier sau chiar cronic. La acestea se pot adauga insuficiente ale resurselor de energie, apa si benzina (Tabelul nr.5).

Tabelul nr.5 - Serviciile(impacturi pozitive si negative)

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Crearea de noi bunuri si facilitati recreationale

Neglijarea locurilor de munca fara potential turistic

Standarde superioare de servicii in magazine, restaurante si in general in comert

Efectele competitiei

Cresterea standardelor si modernizarii in asistenta medicala, politie si pompieri

Insuficienta bunurilor si serviciilor

Insuficienta resurselor de apa, energie si benzina

6.Taxele

Intensificarea activitatii de comert cu amanuntul (restaurante, magazine etc) va genera taxe aditionale locale si de stat, provenite din vanzari. De asemenea, taxele percepute de municipalitatea orasului/localitatii si provenite din chirii vor creste si ele pe masura ce numarul turistilor creste. Pe de alta parte, taxele percepute pentru modernizarea infrastructurilor si serviciilor publice vor creste si ele, prin taxele pe proprietate percepute proprietarilor.

7.Atitudinea comunitatii

Interesul aratat de vizitatori precum si gradul de satisfacere al acestora este o sursa de mare mandrie (multumire) pentru comunitate. In acest timp, interesul turistilor fata de diferitele resurse locale, ii face si pe locuitori sa-si aprecieze mai mult propriile resurse locale.

Pe masura ce turismul se dezvolta, localnicii se vor bucura si ei de mai multe facilitati. Activitatile turistice si evenimentele organizate fac locurile mult mai placute si interesante.

Pe de alta parte, tensionarea crescanda si separarea opiniilor fata de dezvoltarea turistica, ii pune impotriva pe localnicii care sunt pentru turism cu cei care nu sunt in favoarea acestuia. De asemenea, pot aparea tensiuni intre localnici si turisti. Oamenii incep sa simta presiunile unei vieti noi, din ce in ce mai rapide manifestate atat in viata de comunitate cat si cea de familie. Incepe exprimarea nemultumirilor, a faptului ca noua realitate nu este mai buna decat inainte si poate chiar mai rea. In locurile in care cultura face parte din atractiile turistice, amplificarea fortata a caracteristicilor acesteia sau crearea de "noi" elemente de cultura pentru satisfacrea interesului turistilor, poate da nastere la o cultura falsa. Localnicii se pot simti marginalizati sau chiar exclusi din procesele de planificare si dezvoltare a localitatii, ei incep sa creada ca pierd controlul asupra viitorului comunitatii lor in timp ce "strainii"ocupa teritoriu si iau decizii (Tabelul nr.6).

Tabelul nr.6 - Categoria de impact - Atitudinea comunitatii

Impacturi pozitive

Impacturi negative

Cresterea mandriei locale

Cresterea separarilor in comunitate

Apreciere mai mare a resurselor locale

Viata personala si de comunitate mai dezordonata

Mai multe facilitati si optiuni

Creeaza o cultura populara falsa

Locul devine mai interesant si placut de a locui in el

Marginalizarea localnicilor in activitatile de planificare si dezvoltare a locului

Pierderea controlului asupra viitorului comunitatii

Dependenta numai de investitorii straini si afluxul de oameni de afaceri ce nu apartin comunitatii creaza senzatia de invazie iar localnicii se simt manipulati si exploatati. Hoteluri si restaurante moderne construite in forme rigide, de cele mai multe ori strica aspectul estetic al orasului, alterandu-i caracterul specific.

8. Sursele impacturilor

Cunoasterea si aprofundarea naturii impacturilor turistice nu conduce in mod automat la solutii. Este necesara deci intensificarea surselor acestor impacturi (Tabelul nr. 7), cat si modul in care influenteaza interactiunile dintre turisti si localnici, comunitatea si mediul inconjurator.

Tabelul nr.7 - Factorii de influenta asupra interactiunilor dintre turisti, localnici,

comunitatea gazda si mediul inconjurator

Factorii turistilor

Factorii destinatiei

Numarul si tipul vizitatorilor;

Conditiile economice pe plan local;

Perioada de sedere;

Diversificarea economiei;

Sosiri si plecari in masa;

Gradul de implicare in turism;

Raportul, relatiile cu localnicii;

Atitudinea liderilor turismului;

Caracteristic etnice;

Caracteristicile dezvoltarii turismului din punct de vedere al spatiului;

Caracteristici economice;

Viabilitatea culturii comunitatii gazda;

Activitatile selectate;

Stabilitatea comunitatii;

Abilitatea de a vorbi limba/accentul local;

Pasul in care se realizeaza dezvoltarea turismului;

"Efectul de demonstartie " al turistilor

Fragilitatea mediului inconjurator folosit de turisti;

Optiunile transportului in comun.

Cercetatorii si analistii, de regula, impart aceste surse ale impactului in 2 categorii :

factorii vizitatorilor;

factorii destinatiei turistice.

Prima categorie cuprinde elementele aduse de turisti si include caracteristici demografice, diferente sociale si numarul in sine de vizitatori.

Factorii de destinatie sunt cei care fac parte din destinatia turistica insasi, precum circulatie si rute de calatorie, acceptarea pe plan local a turismului, conducerea si vitalitatea locala.

Factorii vizitatorilor

numarul si tipul vizitatorilor

Numarul: un numar redus de vizitatori este, de regula, bine tolerat intr-o comunitate, privit cu curiozitate, ca o variatie interesanta a vietii de zi cu zi. Pe masura ce acest numar incepe sa creasca si deci sa nu mai reprezinte o noutate, turistii incep a fi ignorati. Cand insa numarul ajunge atat de mare incat spatiul incepe sa nu mai fie suficient, locuitorii se simt invadati, amenintati, marginalizati si astfel se nasc sentimente de iritare si chiar ostilitate cateodata.

Demografia: Varsta, educatia, profesia etc influenteaza actiunile si activitatile turistilor, precum si felul in care perceputi in comunitate.

Transportul: Modaliatea de transport (masini private, inchiriate, autobuz, tren sau avion) discteaza miscarea turistilor in comunitate, influenteaza alegerea obiectivelor turistice precum si usurinta ajungerii la ele.

perioada de sedere

1 zi - are impactul economic cel mai redus;

scurta - de la 2 la 5 zile creste impactul economic;

lunga - implica o diversificare a cerintelor vizitatorilor ce stau pe perioade mai lungi si implicit, impactul economic devine mult mai mare. Vizitatorii sezonieri (1-6 luni) pot avea chiar mai multe preocupari nelegate de turism si de activitatile comunitatii.

evenimente anuale - pot avea un impact economic foarte mare intr-o perioada scurta.

Sosiri si plecari in masa

aglomeratia, accesibilitatea obiectivelor turistice, disponibilitatea bunurilor si serviciilor depinde si de cum si cati vizitatori sosec deodata.;

hoteluri si restaurante cu capacitate mica si mijlocie nu pot acomoda grupuri mari;

mijloacele de transport disponibile pot limita numarul de atractii ce pot fi vizitate.

raportul, relatia cu localnicii

impactul economic se reduce cu cat mai multi vizitatori sunt rude sau prieteni ai localnicilor;

cu cat legaturile sunt mai stranse cu atat creste intelegerea valorilor comunitatii;

creste posibilitatea de re vizitare in viitor.

caracteristici entice

Atunci cand turistii sunt foarte diferiti din punct de vedere etnic, rasial sau economic de localnici, comunitatea trebuie sa dea dovada de mai multa consideratie pentru a reduce potentialul de conflict social, tensiuni si chiar crima. O planificare atenta si un proces continuu de educare a populatiei pot reduce din punctele de conflict.

caracteristici economice

Influenteaza alegerile facute in cumpararea categoriilor de produse.

selectarea activitatilor

turismul educativ, cultural sau istoric are de regula cel mai redus impact social si asupra mediului;

activitatile recreationale pot avea un impact mai mare asupra mediului inconjurator;

activitatile de divertisment pot veni in conflict cu valorile sociale ale localnicilor.

Abilitatea de a vorbi limba/accentul local

Ajuta la crearea unor legaturi mai stranse si mai de substanta cu populatia locala.

"Efectul demonstrativ"al turistilor asupra populatiei

copierea / imprumutarea comportamentului vizitatorilor de catre localnici poate conduce conflicte cu valorile locale;

molipsirea de elemente negative de comportament (consumul excesiv de alcool, imbracaminte frivola, sex etc) poate crea probleme sociale grave.

Factorii destinatiei turistice

conditiile economice in plan local

atunci cand economia locului este in declin, acesta poate profita de pe urma turismului cu conditia ca oficialitatile locale sa asigure o planificare adecvata a dezvoltarii acestuia;

localitatile cu economii dezvoltate se pot orienta spre astfel de castiguri de pe urma turismului precum conservarea cladirilor istorice, crearea de noi amenajari de recreatie, extinderea de noi hoteluri si restaurante.

b) diversificarea economica

Aceasta ajuta la reducerea impacturilor negative, prin aceea ca daca turismul inregistreaza o perioada slaba, celelalte activitati economice pot contrabalansa aceste deficiente si invers.

gradul de implicare in turism si atitudinea liderilor turismului

implicarea localnicilor in activitatea turistica fie sub forma de patroni sau manageri a afacerilor legate de turism, confera avantajul de retinere a profiturilor in perimetrul comunitatii. In acest timp se ia o alta pozitie vis-avis de interesele comunitatii, asigurandu-se astfel suportul in plan local al actiunii de dezvoltare a turismului.

caracteristicile dezvoltarii turismului din punct de vedere al saptiului

separarea zonelor cu activitate turistica de cele rezidentiale reduc posibilitatea de a ajunge la conflicte;

zonele comerciale mixte - atat rezidentiale/localnice cat si legate de turism dau un caracter mult mai variat activitatii comerciale. Pe de alta parte, dominatia afacerilor legate strict de turism creaza tensiuni in randul comunitatii, localnicii simtindu-se impinsi in alte zone si marginalizati;

traficul turistic poate produce aglomerarea rutelor folosite in mod frecvent de localnici pentru a ajunge la resurse necesare vietii lor de zi cu zi;

dezvoltarea de zone turistice exclusive si cu circuit inchis poate amplifica diferenta de clase sociale si astfel contribui la cresterea tensiunilor in cadrul comunitatii.

e) Viabilitatea culturii comunitatii gazda

cu cat cultura locala este mai activa si cu radacini mai adanci, cu atat scade mai mult riscul de a fi alterata de turism;

programele active de educare culturala a turistilor ajuta la reducerea conflictelor;

exprimarea mandriei localnicilor fata de obiceiurile si traditiile lor are un rol important in influentarea turistilor de a respecta cultura locala.

f) Stabilitatea comunitatii

liderii comunitatilor cu economii dezvoltate au o pondere mai mare in influentarea deciziilor privitoare la dezvoltarea turismului in favoarea intereselor comunitatii;

lideri fermi si planificari active pot plasa turismul in pozitia cea mai favorabila comunitatii, sprijinind planurile convenabile si respingand cele mai putin corespunzatoare cerintelor si obiectivelor economice locale.

g) Pasul de dezoltare al turismului

un pas mai lent de dezvoltare da timp comunitatii sa evalueze mai bine cresterile economice anticipate si sa faca din timp schimbarile necesare atingerii scopurilor cat mai profitabil pentru comunitate;

un pas rapid de dezvoltare poate pune prea mult stres pe infrastructura existenta, conducand la nesatisfactia localnicilor.

h) Fragilitatea mediului inconjurator folosit de turisti

De regula, mediile inconjuratoare cu cautarea cea mai mare sunt si cele mai fragile. Eforturile suplimentare de planificare rationala a accesului si folosintei acestei zone asigura viabilitatea lor pe termen lung si o atractie continua pentru turisti.

i) Optiunile transportului in comun

Punerea la dispozitie a unor mijloace adecvate de transport in comun (autobuze, taxiuri, trenuri etc) precum si crearea unor rute alternative de acces (biciclete, pasaje pietonale etc) contribuie la reducerea aglomeratiei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.