Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » turism
Organizarea si exploatarea departamentelor operationale

Organizarea si exploatarea departamentelor operationale
Organizarea si exploatarea departamentelor operationale

Activitatile desfasurate in cadrul unui hotel pot fi reunite dupa mai multe criterii, rezultand urmatoarele grupari :

a)     activitati de front-office in sens larg si activitati de back-office ;

b)     serviciul front-office, serviciul de etaj si serviciul alimentatie ;

c)     departamentele de baza : cazare si alimentatie la care se adauga departamentul administratie si departamentul prestatiilor auxiliare ;
d)     activitati operationale si activitati functionale. In alti termeni, o activitate operationala este generatoare de incasari si costuri, in timp ce o activitate functionala inregistreaza numai costuri. Activitatile operationale fac obiectul departamentului cazare, departamentului alimentatie si altor servicii si compartimente care realizeaza nemijlocit prestatii: servicii telecomunicatii (telefon , telex, fax), inchiriere sali, salon de coafura, piscina, centru fitness, baie turceasca, ultraviolete, masaj, cabina pentru turbomasaj, sala de gimnastica, teren de tenis, florarie, spatiu comercial, cazinou, agentie de turism, garaj, spalatorie. Activitatile functionale sunt asigurate prin intermediul departamentului administratie si gestiune generala, departamentului marketing-vanzari si departamentului energie-intretinere.

Unii autori recurg la analize de finete ale distinctiei operational-functional. In cadrul departamentului cazare, numai activitatile serviciului de etaj au caracter operational. Serviciul front-office este alcatuit din activitati cu caracter preponderent functional. In cadrul departamentului alimentatie, activitatile desfasurate la nivelul salonului de servire fac parte din categoria activitatilor operationale, iar activitatile din bucatarie ar putea fi reconsiderate drept activitati functionale.

Structura organizatorica a hotelului

Cu exceptia hotelurilor tip exploatatie individuala foarte mici, de familie, polivalenta lucratorilor, daca nu este prcatic, imposibila, atunci este daunatoare. Scopul organizarii este tocmai repartizarea activitatilor si operatiunilor pe lucratori, asigurarea coordonarii lor si adoptarea de masuri concrete pentru realizarea obiectivelor fixate apriori. Sarcinile fiecaruia si procedurile de control trebuie sa fie definite cu precizie.

Activitatile specifice sunt indeplinite in cadrul unor servicii si departamente. Un serviciu este constituit dintr-un grup de lucratori, care efectueaza operatiuni omogene sau complementare, indeplinesc o functie coerenta in cadrul hotelului si actioneaza sub conducerea unui responsabil. Serviciile regrupate formeaza departamente, iar ansamblul departamentelor constituie hotelul insusi. In cadrul serviciilor pot fi constituite compartimente, birouri, sectii, brigazi etc.

Gruparea lucratorilor in servicii si departamente, reprezentand constituirea structurii organizatorice, nu este o treaba simpla. Criterii care trebuie avute in vedere:

a)     distinctia activitati si, respectiv, departamente si servicii operationale, pe de o parte si functionale, pe de alta parte ;

b)     intinderea autoritatii 

c)     obtinerea de economii prin regruparea sarcinilor similare;

d)     capacitatea hotelului.

Reprezentarea structurii organizatorice se face prin mijloace specifice: organigrama, fisa postului (descrierea postului, profilul postului, “job description”) s.a.

Organigrama se invidualizeaza pentru fiecare hotel in parte.

Observatie: Stabilirea structurii organizatorice a unui hotel de categorie modesta si cu capacitate relativ redusa nu ridica probleme deosebite. Ceea ce trebuie acceptat este un principiu al multiplicarii atributiilor, pentru fiecare lucrator in parte si in primul rand pentru directorul de hotel ; pentru ceea ce diferentiaza un mare hotel de un hotel mic este indeosebi amploarea activitatilor si nu activitatile in sine, care sunt prezente, deopotriva, in integralitatea lor.

Optiuni mult mai numeroase pot fi formulate in cazul unui mare hotel de lux.

Serviciul front-office

Serviciile front-office si etaj formeaza departamentul cazare.

Observatie: In masura in care integreaza si alte servicii – spalatorie, piscina, frizerie-coafura -, este vorba despre un departament prestatii.

Activitatile specifice front-office se desfasoara la nivelul holului de primire.

Solutiile-tip pentru organizarea serviciului front-office sunt prezentate in tabelul urmator:

Tipul de hotel

COMPARTIMENTE

Hotel mic

Receptie

Receptie

Punct de vanzare

Capacitate medie

Receptie

Concierge

Hotel mare

european, de sejur

Receptie

Casa-

facturare

Centrala

telefonica

Concierge

Boutique

Etc.

Hotel american,

de capacitate

foarte mare

Birou rezervari

Receptie

Casa

Facturare

Telefon-fax

Mail-information

Bell-captain

Agentie de voiaj

Ghiseu de banca

Inchirieri de autoturisme

Etc.

Holul

Cea mai mare varietate a activitatilor serviciului front-office se inregistreaza la nivelul compartimentului (serviciului de hol). In marile hoteluri, organizarea acestui compartiment (serviciu) se face, fie sub forma compartimentului concierge, fie sub forma Mail-information & Key desk-Bell-captain & Bell-boys, dupa sistemul american, fie sub forma unei combinate. Postul cheie al compartimentului concierge este lucratorul concierge. Lucratorul concierge este postat la front-desk.

Amplasarea panoului pentru chei se face la nivelul blatului desk-ului. Activitatea compartimentului concierge nu se reduce la cea a lucratorului concierge. Activitati specifice ale functiilor aferente de sef concierge, asistent concierge, sofer, portar, liftier, etc.

Un compartiment concierge complet exista doar in marile hoteluri de lux organizate dupa modelul european.

Originea europeana a sistemului cu lucrator concierge nu exclude prezenta sa in America sau pe alte continente.

Sistemul american de organizare simplifica serviciul. Distinct de front-desk, in apropierea acestuia, in holul de primire, se afla un pupitru de dimensiuni reduse, care este destinat bell-captain-ului.

Alte compartimente

Printr-o ancheta intreprinsa in 1973, CEREQ a identificat trei categorii de hoteluri, cu functiile de personal aferente. Clasificarea s-a realizat pe baza caracteristicilor activitatii de cazare. Astfel, « marea hotelarie » priveste hotelurile 4*, cu peste 200 de camere si o diversitate mare a serviciilor oferite, ceea ce determina o mare varietate a functiilor. « Hotelaria medie » include hoteluri cu un nivel bun de confort si capacitate mai redusa, ale caror functii raman relativ numeroase. « Mica hotelarie » inglobeaza hoteluri cu confort mediu si scazut, cu capacitate relativ redusa, cu un numar restrans de functii si, in general, cu un numar limitat de lucratori.

Intr-un mare hotel, alaturi de concierge, din serviciul front-office fac parte biroul rezervari, receptia, casieria, centrala telefonica etc. Functiile specifice sunt putin variate: lucrator rezervari, receptioner, casier, respectiv telefonist.

Mica hotelarie

Hotelarie medie

Mare hotelarie

Receptioner

Casier de noapte

Sau

Receptioner de noapte

Sef receptie

Receptioner

Telefonista

Concierge

Groom

Comisionar

Casier de noapte

Sau

Receptioner de noapte

Concierge de noapte

Sef receptie

Receptioner

Lucrator rezervari

Telefonista

Sef concierge

Concierge

Casier

Facturier

Groom

Comisionar

Bagajist

Voiturier

Liftier

Responsabil serviciu de noapte

Telefonista de noapte

Casier de noapte

Sau

Receptioner de noapte

Concierge de noapte

Biroului rezervari ii revine prelucrarea cererilor individuale de rezervare, precum si inregistrarea tuturor comenzilor, fie ele individuale sau de grup.

Receptia efectueaza primirea clientilor si atribuirea camerelor. Traditional, activitatile de casierie propriu zisa si facturare sunt regrupate intr-un singur compartiment. De fapt, facturarea este o parte integranta a serviciului contabilitate. Receptiei ii revine deschiderea unei fise de cont. Compartimentul facturare va inregistra in fisa de cont toate serviciile prestate in favoarea clientului.

De regula, informatizarea activitatii de facturare se face inaintea celei de rezervari.

Casieria propriu-zisa a front-office-ului are atributii de incasare a notelor de plata, schimb valutar, punerea la dispozitie a seifurilor individuale aflate intr-un spatiu distinct, preluarea in pastrare a valorilor. Marile hoteluri angajeaza un credit-manager.

Activitatea telefonistelor de la centrala telefonica se incadreaza tôt in categoria activitatilor serviciului front-office. Faxul si Telexul se instaleaza in biroul rezervari sau in imediata apropiere a receptiei.

In holul de primire isi poate avea masa de lucru si asistentul de directie.

Serviciul de etaj

Una din caracteristicile activitatii hoteliere este aceea ca clientilor li se inchiriaza camere care au mai fost utilizate de numeroase alte persoane inaintea lor. Acesta este motivul pentru care intretinerea camerelor are o importanta vitala.

Intretinerea camerelor

In cadrul serviciului de etaj se desfasoara activitati de intretinere, amenajare si curatenie zilnica a spatiilor de folosinta individuala si comuna. De asemenea, se asigura prestarea unor servicii complementare. In afara aranjamentului de inchiriere a spatiului de cazare cu efectuarea zilnica a curateniei numai la eliberarea camerei sau chiar absenta completa a acesteia, clientul efectuand singur curatenia si predand camera in stare curata. Un loc aparte in intretinerea si curatenia camerei il ocupa schimbarea lenjeriei si prosoapelor. Diferentierea frecventelor se face pe categorii de incadrare, indiferent de tipul unitatii cu activitate hoteliera.

Aranjarea camerelor se face diferit, in functie de starea ocupat/eliberat, precum si de categoria hotelului:

curatenie completa;

curatenie “de intretinere”;

pregatirea camerelor pentru innoptare.

Mica hotelarie

Hotelarie medie

Mare hotelarie

Camerista

Lenjereasa

Echipier de curatenie

sau menajera

Cafegiu

Guvernanta

Camerista

Valet

Lenjereasa

Echipier de curatenie

sau menajera

Lucrator intretinere

Cafegiu

Sefa guvernanta

Guvernanta

Camerista

Valet

Sefa lenjereasa

Lenjereasa

Echipier de curatenie

Menajera

Sef serviciu tehnic

Lucrator intretinere

Cafegiu

Cu exceptia guvernantei generale, personalul de etaj poate sa nu fie salariat al hotelului, apelandu-se la serviciile unei intreprinderi specializate. Functia specifica a serviciului de etaj este aceea de camerista. Valetii lucreaza cu cameristele in echipa. Calcatoria priveste intretinerea vesmintelor clientilor. Guvernanta generala isi asuma responsabilitatea intregului serviciu, respectiv curatenia, lenjeria, precum si alegerea intregului personal al hotelului.

Spalatoria

Asigurarea lenjeriei si prosoapelor curate ocazioneaza o optiune a directiei hotelului, care are de ales intre urmatoarele variante:

a)     amenajarea si echiparea unei spalatorii proprii, cumpararea de lenjerie si spalarea acesteia la hotel;

b)     spalarea lenjeriei in afara hotelului, intr-o spalatorie organizata la nivelul societatii comerciale careia ii apartine hotelul;

c)     spalarea lenjeriei la o intreprindere specializata;

d)     inchirierea lenjeriei.

Bucataria

Activitatea departamentului alimentatie se desfasoara la nivelul spatiilor de productie (bucataria in primul rand) si servire (saloane de servire, baruri).

Desi, in principiu, un restaurant cuprinde o bucatarie si unul sau mai multe saloane intr-un hotel, o bucatarie poate sa deserveasca mai multe unitati de alimentatie, percepute ca atare. In alte cazuri, sectia de productie a restaurantului nu este o bucatarie propriu-zisa, completa. In acest sens sunt utilizati termenii « bucatarie centrala », respectiv « bucatarie principala » si bucatarii-satelit ».

Bucataria centrala (« fabrica de mancare ») presupune o separare, in spatiu si timp, a productiei de servire. Bucataria centrala permite obtinerea unei eficiente sporite, prin fabricarea unui numar foarte mare de portii.

In cazul in care productia si consumul au loc in aceeasi zi, se creeaza un lant de distributie cald. Preparatele culinare sunt introduce in recipiente la o temperatura cat mai mare posibil, transportate in conditii izoterme si mentinute la bucataria-terminus. In cazul in care intre productie si consum se interpune o perioada de timp, se creeaza un lant de distributie rece. Marile hoteluri, in cadrul carora functioneaza o varietate de unitati de alimentatie, centralizeaza in bucataria principala obtinerea unor preparate si semipreparate care vor fi finisate in bucatariile satelit, aferente celorlalte unitati.

Sectorul de productie in sistem clasic al unui restaurant cuprinde mai multe zone de lucru : prelucrare preliminara, carmangerie, laborator de cofetarie-patiserie, bufet de serviciu, cafetarie, prelucrare termica, spalator.

Schema de organizare a fluxurilor tehnologice din bucatarie cuprinde operatiile urmatoare: receptie materii prime, stocare, prelucrare preliminara, prelucrare termica, pastrare, distributie, curatenie spatii, ventilatie, eliminare deseuri.

Regula fundamentala de igiena exclude orice incrucisare a circuitului materiilor prime care necesita operatii de curatire, cu circuitul materiilor prime curate, a circuitelor materiilor prime si preparatelor, cu circuitul deseurilor si resturilor, a tuturor celorlalte circuite, cu circuitul clientilor. Organizarea igienico-sanitara a spatiilor de lucru si a fluxului tehnologic trebuie sa raspunda exigentelor sistemului international HACCP. Functiile si numarul personalului se diferentiaza dupa capacitatea si nivelul de confort al restaurantului.

In bucatarie, uniformitatea productiei si constanta calitatii sunt asigurate prin elaborarea si controlul respectarii fiselor tehnice de preparat.

Permitand stabilirea cu precizie si rapiditate a cantitatilor de materii prime necesare, fisele tehnice dobandesc caracterul unui instrument de lucru in activitatea de aprovizionare si gestiune a stocurilor.

Din categoria fiselor fac parte :

a)     fisa tehnica propriu-zisa;

b)     fisa de fabricatie;

c)     fisa de compozitie sau de serviciu 

d)     fisa tehnica de fabricatie.

In cel mai inalt grad, fisa tehnica de fabricatie serveste la determinarea consumului teoretic de materii prime, precum si la mentinerea calitatii preparatelor, garantata chiar in conditiile unor schimbari de personal. Fisele pot sa cuprinda si timpii de pregatire afectati diferitelor operatiuni, ceea ce permite programarea timpului de munca al lucratorilor.

Salonul de servire

Cu variatii de la un tip la altul de unitate, in medie, salonul de servire reprezinta 50% din suprafata globala a restaurantului. Cate 25% sunt atribuite spatiilor de depozitare si bucatarie.

Observatie: Suprafata medie aferenta unui loc la masa se afirma ca un factor important al nivelului de confort. Pentru salon, pragul de confort este considerat nivelul de 1,30 m2 /loc la masa. Cifra creste odata cu standing-ul, desi -in marile orase- data fiind clientela numeroasa, se inregistreaza o oarecare « aglomerare » a spatiilor.

Suplimentar salonului de servire, tot spatii destinate clientelei sunt holul de intrare, garderoba, grupul sanitar, zona holului de intrare prevazuta cu aparate telefonice. Similar celorlalte servicii, structura pe functii a brigazii de servire, ca si numarul de posturi, variaza in functie de tipul restaurantului, categoria de incadrare si numarul de locuri la masa.

Pentru un hotel cu restaurant clasic, baruri etc., formatiile de servire pot fi reprezentate potrivit fig. urmatoare :

Capacitate redusa

Confort scazut

Capacitate medie

Confort mediu

Capacitate sporita

Confort inalt

Capacitate mare

Lux

Barman

Lucrator bar

Chelner de etaj

Prim-maitre d’hotel

Sef de rang

Chelner

Responsabil bar

Sef barman

Prim-maitre d’hotel

Maitre d’hotel de rang

Sef de rang

Chelner

Pivnicer

Lucrator oficiu

Casier

Sef barman

Barman

Lucrator bar

Maitre d’hotel etaj

Sef de etaj

Chelner de etaj

Lucrator de etaj

Somelier de etaj

Prim-maitre d’hotel

Maitre d’hotel de rang

Sef de rang

Chelner

Pivnicer

Lucrator oficiu

Intretinere restaurant

Casier

Lucrator cantina

Lucrator vestiar

Responsabil bar

Barman

Lucrator bar

Maitre d’hotel banchete

Maitre d’hotel etaj

Sef de etaj

Lucrator de etaj

Somelier de etaj

Prim-maitre d’hotel

Maitre d’hotel de rang

Sef de rang

Chelner

Somelier

Pivnicer

Lucrator oficiu

Intretinere restaurant

Casier

Lucrator cantina

Lucrator vestiar

In restaurant, sistemele de efectuare a serviciului sunt urmatoarele:

a)     servicul direct (englez) ;

b)     serviciul indirect (francez) ;

c)     serviciul « la farfurie » 

d)     serviciul la gheridon (a la russe) ;

e)     autoservirea tip bufet 

Ordinea de servire a preparatelor intr-un meniu complet este urmatoarea :

gustari reci si calde ;

preparate lichide (supe, creme, ciorbe, borsuri, consomme-uri) ;

preparate din peste ;

antreuri reci si calde (preparate din oua, paste fainoase, organe la gratar etc.) ;

preparate de baza, insotite de legume (garnituri) si salate ;

branzeturi (romanii le prefera ca gustare, francezii dupa preparatul de baza, iar englezii si americanii la sfarsit, impreuna cu fructele) ;

dulciuri de bucatarie, cofetarie-patiserie, specialitati de inghetata.

Meniul desemneaza « totalitatea preparatelor de bucatarie, cofetarie-patiserie si alte marfuri alimentare, care se ofera la o singura masa ». In principal, meniurile se diferentiaza in functie de gradul de libertate in alegerea preparatelor :

a)     meniu a la carte ;

b)     meniuri cu pret fix ;

c)     meniuri cu specific ;

d)     meniu impus ;

e)     meniu comandat.

Barurile

Barul de serviciu este cel care elibereaza bauturile, la pahar sau la sticla, in baza bonului de marcaj.

In afara barului de serviciu care functioneaza in cadrul unui restaurant, exista numeroase alte tipuri de baruri si alte unitati specializate in comercializarea se servirea bauturilor alcoolice si nealcoolice calde si reci. Aceste unitati functioneaza fie in cadrul hotelului, fie in cadrul unui restaurant care nu face parte dintr-un hotel.

Potrivit acelorasi norme, categoriile de baruri destinate turistilor sunt :

barul de zi ;

barul de noapte ;

cafe-barul ;

disco-barul ;

bufet-barul.

In cazul mai multor baruri care functioneaza in cadrul hotelului, se creeaza un post de barman-coordonator, direct subordonat directorului de alimentatie. Barmanul-coordonator dirijeaza activitatea sef-barmanilor, acestia din urma coordonand fiecare la nivelul unui bar-activitatea formatiei de lucru respective.

Unitatile specializate in servirea bauturilor:

braserie ;

cafenea ;

bistrot ;

pub ;

bar american ;

piano-bar ;

discoteca ;

cabaret ;

salon de ceai.

Particularitatile alimentatiei rapide

Pentru restaurantul cu autoservire aferent alimentatiei comerciale sau colective, elementul cheie este reprezentat de sistemul de distributie. Fiecare sistem asigura o anume fluenta a clientilor, ceea ce il recomanda ca factor in determinarea suprafetei salii de consum.

Se disting trei sisteme de distributie:

a)     self-service-ul liniar

b)     distributia free-flow

c)     sistemul carusel

Esenta formulei fast-food este reprezentata de transpunerea in practica a patru elemente-valori: calitate, serviciu, curatenie, pret.

Calitatea este garantata prin politica riguroasa de selectie si control.

Durata de pastrare a fiecarui produs, de la prelucrarea termica pana in momentul consumului, este si ea riguros controlata.

Bucataria restaurantelor tip fast-food dispune de echipamente electronice, ceea ce garanteaza respectarea timpilor si temperaturilor de prelucrare termica.

ORDIN Nr. 636 din 12 mai 2008

pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice

Text in vigoare incepand cu data de 27 noiembrie 2008

REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICA NEAMT

Text actualizat prin produsul informatic legislativ LEX EXPERT in baza actelor normative modificatoare, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 27 noiembrie 2008.

Act de baza

#B: Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr. 636/2008

Acte modificatoare

#M1: Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr. 1448/2008

Modificarile si completarile efectuate prin actul modificator sunt scrise cu font italic. In fata fiecarei modificari sau completari este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectiva, in forma #M1.

#B

In temeiul Hotararii Guvernului nr. 387/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, cu modificarile ulterioare,

in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale emite urmatorul ordin:

ART. 1

Se aproba Normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. 2

(1) Pe data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga: Ordinul ministrului turismului nr. 510/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 bis din 6 august 2002, Ordinul ministrului turismului nr. 911/2002 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului turismului nr. 510/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898 din 11 decembrie 2002, Ordinul ministrului turismului nr. 188/2003 privind modificarea si completarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, aprobate prin Ordinul ministrului turismului nr. 510/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181 din 24 martie 2003, precum si orice alte dispozitii contrarii.

(2) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE

privind clasificarea structurilor de primire turistice

1. Dispozitii generale

1.1. Prezentele norme metodologice, elaborate in conformitate cu prevederile art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, stabilesc metodologia si criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si de alimentatie publica din Romania.

1.2. Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pentru toti operatorii economici proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice.

1.3. Structurile de primire turistice se clasifica pe stele si, respectiv, flori in cazul pensiunilor agroturistice, in functie de caracteristicile constructive, dotarile si calitatea serviciilor pe care le ofera, potrivit criteriilor cuprinse in anexele nr. 1 si care fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

Clasificarea structurilor de primire turistice are ca scop prioritar protectia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a ofertei de servicii.

Clasificarea structurilor de primire turistice se face de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale care, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata si modificata prin Legea nr. 755/2001, este singura institutie abilitata sa desfasoare activitati de autorizare in domeniul turismului.

1.4. Prin operator economic se intelege persoana fizica autorizata, asociatia familiala, intreprinderea individuala sau familiala, societatea comerciala sau alta persoana juridica care desfasoara activitate de cazare si/sau alimentatie publica prin intermediul unei structuri de primire turistice.

2. Documentatia necesara pentru eliberarea certificatului de clasificare si preschimbarea certificatului de clasificare.

2.1. In vederea obtinerii certificatului de clasificare operatorii economici proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice vor intocmi o documentatie cu urmatorul continut:

a) cerere de eliberare a certificatului de clasificare, conform modelului prezentat in anexa nr. 3 la Normele metodologice;

b) declaratia pe propria raspundere, conform modelului prezentat in anexa nr. 8 la Normele metodologice;

c) copia certificatului constatator de la Oficiul Registrului Comertului, din care sa rezulte punctul de lucru pentru structura de primire turistica respectiva si codul CAEN corespunzator activitatii desfasurate;

d) copia certificatului de inregistrare de la Oficiul Registrului Comertului;

e) copia autorizatiei de functionare, in cazul persoanelor fizice autorizate si a intreprinderilor individuale si familiale, conform Ordonantei Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;

f) fisa privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice;

g) fisa privind clasificarea structurilor de primire turistica cu functiuni de alimentatie conform anexei nr. 5 la prezentele norme metodologice;

h) avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului, emis de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale in cazul constructiilor noi;

l) copia brevetului de turism al persoanei care conduce structura de primire turistica si copia contractului individual de munca, inregistrat conform prevederilor legale, daca este cazul;

#M1

m) copia politei de asigurare pentru imobilul pentru care se solicita clasificarea ca structura de primire turistica cu functiuni de cazare, precum si pentru bunurile existente in aceasta.

#B

2.2. In vederea preschimbarii certificatului de clasificare operatorii economici, proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice vor intocmi o documentatie cu urmatorul continut:

a) cerere de eliberare a certificatului de clasificare, conform modelului prezentat in anexa nr. 3 la Normele metodologice;

b) declaratie pe propria raspundere, conform modelului prezentat in anexa nr. 8 la Normele metodologice;

c) copia certificatului de inregistrare de la Oficiul Registrului Comertului;

d) copia autorizatiei de functionare, in cazul persoanelor fizice autorizate si a intreprinderilor individuale si familiale, conform Ordonantei Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;

e) certificatul de clasificare si anexele acestuia, in original;

f) copia brevetului de turism al persoanei care conduce structura de primire turistica si copia contractului individual de munca, inregistrat conform prevederilor legale, daca este cazul.

2.3. Documentatia necesara in cazul schimbarii operatorului economic, care desfasoara activitate de cazare si/sau alimentatie publica prin intermediul structurii de primire turistica in cauza:

a) cerere de eliberare a certificatului de clasificare, conform anexei nr. 3 la prezentele Norme metodologice;

b) declaratie pe propria raspundere, conform modelului prezentat in anexa nr. 8 la Normele metodologice;

c) copia certificatului de inregistrare de la Oficiul Registrului Comertului;

d) certificatul de clasificare si anexele acestuia, in original;

e) copiile documentelor din care rezulta dreptul de administrare/proprietate asupra structurii de primire turistice, in cauza;

f) copia certificatului constatator de la Oficiul Registrului Comertului, din care sa rezulte punctul de lucru pentru structura de primire turistica respectiva; si codul CAEN corespunzator activitatii desfasurate;

g) copia brevetului de turism al persoanei care conduce structura de primire turistica si copia contractului individual de munca, inregistrat conform prevederilor legale, daca este cazul.

2.4. Documentatia necesara in cazul schimbarii denumirii structurii de primire turistice

a) cerere;

b) certificatul de clasificare in original insotit de fisele anexe in original.

2.5. Documentatia necesara pentru eliberarea duplicatului in cazul pierderii sau deteriorarii/distrugerii certificatului de clasificare:

a) cerere;

b) dovada publicarii in presa a pierderii certificatului de clasificare/dovada certificatului deteriorat/distrus.

2.6. Documentatia necesara in cazul modificarii fisei anexe:

a) cerere;

b) copia certificatului de clasificare;

c) fisa anexa originala si fisa cu modificarile necesare;

d) schita cu noua structura a spatiilor.

3. Eliberarea si retragerea certificatului de clasificare

3.1. Documentatia de clasificare se transmite Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale - Directia Generala Autorizare si Post Privatizare (denumita in continuare D.G.A.P.), care verifica indeplinirea criteriilor de clasificare si intocmeste certificatul de clasificare si fisa privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare si, respectiv, fisa privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica.

Operatorul economic va solicita D.G.A.P. din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau a structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica cu minimum 60 de zile inainte de darea lor in folosinta.

3.2. Verificarea la fata locului a indeplinirii criteriilor se face de catre specialistii din Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale - D.G.A.P., cu sprijinul si colaborarea unor specialisti desemnati de consiliile judetene, consiliile locale si de reprezentanti ai asociatiilor profesionale si organizatiilor patronale din turism, in prezenta reprezentantului operatorului economic care desfasoara activitate de cazare si/sau alimentatie publica, in cauza.

3.3. In functie de conditiile concrete constatate in structura de primire turistica verificata se pot propune in mod exceptional unele compensari pentru dotari si servicii in vederea acordarii sau mentinerii categoriei.

3.4. Eliberarea certificatului de clasificare se face in termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentatiei de clasificare complete.

Operatorul economic poate pune in functiune pe propria raspundere structura de primire turistica respectiva la numarul de stele (flori) solicitat, urmand ca la primirea efectiva a certificatului de clasificare sa isi continue activitatea la categoria inscrisa in certificatul de clasificare obtinut. Punerea in functiune este conditionata de detinerea autorizatiilor legale: sanitara, sanitar-veterinara si de mediu, dupa caz, pentru fiecare structura de primire turistica ce face obiectul clasificarii sau a declaratiei pe propria raspundere inregistrata la Registrul Comertului cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar si protectiei mediului, conform Legii nr. 359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de detinerea autorizatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.

3.5. Structurile de primire turistice care la data verificarii nu indeplinesc cel putin criteriile pentru categoria minima nu se clasifica si, in consecinta, nu pot desfasura activitate de cazare si/sau alimentatie publica. Motivatia neclasificarii se consemneaza in nota de verificare intocmita in doua exemplare, dintre care un exemplar se preda reprezentantului legal al operatorului economic.

3.6. Operatorii economici au obligatia sa respecte, pe toata perioada de functionare a structurilor de primire turistice, conditiile si criteriile de clasificare, inclusiv in cazul celor care si-au inceput activitatea pe propria raspundere potrivit pct. 3.4. Nerespectarea criteriilor de clasificare se sanctioneaza potrivit Hotararii Guvernului nr. 1.328/2001.

3.7. Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale verifica periodic starea si functionarea dotarilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena si a celorlalte criterii care au stat la baza clasificarii unitatii. Nerespectarea acestora atrage masuri de declasificare sau, dupa caz, de retragere a certificatului de clasificare, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.328/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Certificatul de clasificare se retrage de catre personalul cu atributii de control in turism, din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, daca nu se respecta criteriile minime de clasificare, care influenteaza direct protectia turistilor, prevazute la art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 1.328/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul retragerii certificatului de clasificare, operatorul economic nu mai poate desfasura in conditii de legalitate activitate de cazare si/sau alimentatie publica.

In situatia in care si-a remediat deficientele pentru care certificatul de clasificare a fost retras, si solicita reluarea activitatii de cazare si/sau alimentatie publica, operatorul economic trebuie sa intocmeasca documentatia de clasificare conform pct. 2.2 pe care o depune la Directia Generala Autorizare si Post Privatizare. Dupa depunerea documentatiei, se va verifica la fata locului indeplinirea criteriilor de clasificare si remedierea deficientelor pentru care s-a retras certificatul de clasificare, iar constatarile vor fi consemnate intr-o nota de verificare incheiata in doua exemplare. Procedura de eliberare a certificatului de clasificare este cea prevazuta la pct. 3.1.

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice in situatia in care constata nerespectarea criteriilor avute in vedere la clasificare. In aceasta situatie, personalul cu atributii de control in turism intocmeste o nota in doua exemplare in care consemneaza criteriile neindeplinite pentru tipul si categoria respectiva si propune o alta incadrare. Aceasta nota impreuna cu certificatul de clasificare si anexele in original se comunica Directiei Generale Autorizare si Post Privatizare, care elibereaza certificatul de clasificare pentru noua clasificare.

3.8. In situatia in care s-au modificat conditiile care au stat la baza acordarii clasificarii astfel incat nu se mai asigura categoria de clasificare acordata, operatorul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice in cauza, in termen de 30 de zile de la aparitia modificarilor. In acelasi termen este obligatorie solicitarea eliberarii unui nou certificat de clasificare in cazul trecerii structurii turistice in proprietatea si/sau in administrarea altui operator economic.

3.9. Certificatele de clasificare eliberate vor fi preschimbate de D.G.A.P. din 3 in 3 ani. Operatorul economic va solicita preschimbarea certificatului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia.

In termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii operatorului economic, D.G.A.P. va proceda la verificarea structurii de primire turistice in cauza si va acorda un nou certificat de clasificare, in masura in care sunt indeplinite conditiile si criteriile minime de clasificare pentru categoria respectiva.

In caz contrar structura de primire turistica va fi clasificata la o categorie inferioara. Daca nu sunt indeplinite cel putin conditiile si criteriile pentru categoria minima de clasificare, structura de primire turistica nu va mai fi clasificata si prin urmare nu va mai putea sa desfasoare activitate de turism.

Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice prin transmiterea la D.G.A.P. a unui memoriu justificativ, daca in urma unor lucrari de modernizare si de imbunatatire a dotarilor si serviciilor estimeaza ca aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare. Memoriul justificativ va fi insotit de documentatia de clasificare prevazuta la pct. 2, in masura in care s-au produs modificari cu privire la structura spatiilor, a capacitatii, a echiparii sanitare etc.

3.10. Pentru structurile de primire turistice pentru care s-a depus documentatia in vederea obtinerii certificatului de clasificare anterior intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice se aplica prevederile legale in vigoare la data depunerii documentatiei.

3.11. Operatorul economic are obligatia sa anunte D.G.A.P. in cazul incetarii activitatii structurii de primire turistice si sa restituie D.G.A.P. certificatul de clasificare in cauza prin posta cu confirmare de primire sau prin depunerea acestuia la registratura Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

4. Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare

Conform prezentelor norme metodologice, in Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare, clasificate astfel:

1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;

3. moteluri de 3, 2, 1 stele;

4. hosteluri de 3, 2 si 1 stele;

5. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

6. bungalow-uri de 3, 2, 1 stele;

7. cabane turistice de 3, 2, 1 stele;

8. campinguri, sate de vacanta, popasuri turistice, casute tip camping, de 4, 3, 2, 1 stele;

9. pensiuni turistice si pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori;

10. apartamente sau camere de inchiriat de 3, 2, 1 stele;

11. structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.

In cadrul tipurilor sus-mentionate poate exista urmatoarea structura a spatiilor de cazare:

- camera cu pat individual, respectiv un loc reprezentand spatiul destinat folosirii de catre o singura persoana. Latimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;

- camera cu pat matrimonial, respectiv unul sau doua locuri reprezentand spatiul destinat folosirii de catre una sau doua persoane. Latimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;

- camera cu pat dublu, respectiv doua locuri reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane. Latimea patului dublu este de minimum 160 cm;

- camera cu doua paturi individuale, respectiv doua locuri reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane;

- camera cu trei paturi individuale; respectiv trei locuri reprezentand spatiul destinat folosirii de catre trei persoane.

- camera cu patru paturi individuale; respectiv patru locuri reprezentand spatiul destinat folosirii de catre patru persoane.

- camere comune - cu mai mult de patru paturi individuale. respectiv nr. locuri;

- suita - ansamblu de doua camere deservite de un grup sanitar;

Lungimea patului va fi de minimum 200 cm in cazul hotelurilor de 3, 4 si 5 stele si de minimum 190 cm in cazul hotelurilor de 1 si 2 stele;

- camera cu priciuri, reprezentand spatiul destinat utilizarii de catre mai multe persoane. Priciul reprezinta o platforma din lemn sau din alte materiale pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru fiecare turist;

- garsoniera, reprezentand spatiul compus din: dormitor pentru doua persoane, salon si grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despartit de salon si printr-un glasvand sau alte solutii care permit o delimitare estetica;

- apartament, reprezentand spatiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie cu echipare sanitara proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar la categoria 4 stele, precum si la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

5. Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie

In conformitate cu prezentele norme metodologice, in Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de alimentatie publica:

__________ ______ ____ __________ ______ ____ _

|Nr. | Tipul de unitate | Categoria-Stele |

|crt.| |___________________|

| | | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |

|____|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| 1. | Restaurant | |

|____|__________ ______ ____ _______|___________________|

| | 1.1. Clasic | x | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2. Specializat | |

| |__________ ______ ____ _______|___________________|

| | 1.2.1. Pescaresc | x | x | x | x | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2.2. Vanatoresc | x | x | x | x | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2.3. Rotiserie | - | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2.4. Zahana | - | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2.5. Dietetic | - | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2.6. Lactovegetarian | - | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.2.7. Familial/pensiune | - | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.3. Cu specific | |

| |__________ ______ ____ _______|___________________|

| | 1.3.1. Crama | x | x | x | x | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.3.2. Cu specific local | x | x | x | x | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.3.3. Cu specific national | x | x | x | x | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.4. Cu program artistic | x | x | x | - | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.5. Braserie/Bistrou | x | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.6. Berarie | - | - | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 1.7. Gradina de vara | x | x | x | x | - |

|____|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| 2. | Bar | |

|____|__________ ______ ____ _______|___________________|

| | 2.1. Bar de noapte | x | x | - | - | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 2.2. Bar de zi | x | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 2.3. Cafe-bar, (cafenea) | x | x | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 2.4. Disco-bar (discoteca, videoteca)| x | x | x | x | - |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 2.5. Bufet - bar | - | - | x | x | x |

|____|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| 3. | Fast-food | |

|____|__________ ______ ____ _______|___________________|

| | 3.1. Restaurant - autoservire | - | - | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 3.2. Bufet tip expres | - | - | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 3.3. Pizzerie | - | - | x | x | x |

| |__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| | 3.4. Snack-bar | - | - | x | x | x |

|____|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| 4. | Cofetarie | x | x | x | x | - |

|____|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

| 5. | Patiserie, placintarie, simigerie | x | x | x | x | - |

|____|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|

Se pot stabili si alte tipuri de unitati in functie de conditiile concrete constatate la fata locului, cu respectarea criteriilor pentru tipul de structura turistica asimilata. Principalele caracteristici functional-comerciale ale acestor tipuri de unitati sunt prezentate in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

6. Alte precizari

6.1. Operatorii economici care construiesc structuri de primire turistice au obligatia sa asigure, inca din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevazute in prezentele norme metodologice.

6.2. Activitatile desfasurate in cadrul structurilor de primire turistice (cazare, alimentatie, agrement, tratament, comert etc.) constituie un tot unitar, fiind parti componente ale produsului turistic, care impune asigurarea corelatiei dintre categoria structurii de primire si calitatea celorlalte servicii.

6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data de cea la care a fost incadrata majoritatea spatiilor de cazare din incinta acesteia.

6.4. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta imbracaminte specifica, stabilita de operatorul economic in cauza, diferentiat in functie de conditiile de desfasurare a activitatii, si ecuson cuprinzand numele si prenumele, iar restul personalului va purta echipament de lucru specific activitatii.

6.5. Insemnele privind categoria de clasificare a unitatii se inscriu pe o placheta montata in exteriorul unitatii, la loc vizibil pentru turisti, precum si pe autocolante aplicate in punctele de acces al turistilor. Autocolantele si plachetele se realizeaza din material rezistent la intemperii (metal pentru categoriile de 4 si 5 stele) cu dimensiunea de 30/30 cm.

6.6. In toate structurile de primire turistice este obligatorie:

- afisarea la loc vizibil pentru turisti a numerelor de telefon ale conducerii operatorului economic proprietar si/sau administrator al structurii in cauza, precum si ale Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului pentru a se da posibilitatea turistilor sa semnaleze eventualele nemultumiri cu privire la serviciile oferite;

- pastrarea ordinii, linistii publice, moralitatii, curateniei si respectarea cu strictete a normelor sanitare si a celor de prevenire si stingere a incendiilor;

- asigurarea de personal calificat si cu conduita ireprosabila, conform specificatiilor din anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice;

- oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cuprinse in tariful de cazare sau cu plata separat, astfel:

- la unitatile de 4 si 5 stele - cel putin 18 servicii;

- la unitatile de 3 stele - cel putin 15 servicii;

- la unitatile de 2 stele - cel putin 10 servicii;

- la unitatile de 1 stea - cel putin 5 servicii;

- lista orientativa cuprinzand serviciile suplimentare este prezentata in anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice;

- existenta in toate spatiile de cazare a unor materiale scrise, realizate estetic si tiparite in limba romana si in cel putin doua limbi de circulatie internationala, cuprinzand informatii utile pentru turisti cu privire la:

- instructiuni de folosire a telefonului;

- tarifele interne si internationale pentru convorbiri telefonice;

- lista cuprinzand serviciile suplimentare oferite si tarifele pentru cele cu plata, cu indicarea modalitatilor de solicitare a serviciului in camera;

- lista de preturi cu preparatele room-service;

- lista cuprinzand preturile produselor din minibar, dupa caz;

- instructiuni de folosire TV, instalatie aer conditionat, dupa caz;

- informatii turistice privind zona sau localitatea;

- harti cu localizarea structurii de primire turistice in cadrul zonei sau al localitatii, pentru unitatile de 3, 4 si 5 stele;

- orice alte informatii ce ar putea face agreabil sejurul turistului;

- chestionare pentru testarea opiniei turistilor cu privire la calitatea serviciilor oferite.

La hotelurile de 3, 4 si 5 stele materialele vor fi prezentate in mape speciale, in fiecare spatiu de cazare sau prin afisare cu mijloace electronice.

6.7. Nu se admite organizarea unor activitati de jocuri distractive sau de noroc in holurile unitatilor. Asemenea activitati pot fi organizate doar in spatii distincte, cu intrari separate de intrarile destinate turistilor.

6.8. La hotelurile de 1 - 3 stele, in spatiile destinate cazarii se pot amenaja activitati de birouri sau firme, pana la 15% din capacitatea de cazare. Se excepteaza cazurile in care se asigura intrari si fluxuri de circulatie separate pentru turisti.

6.9. La hoteluri, este interzis ca intrarea in spatiile de cazare (camere, garsoniere si apartamente) sa se faca direct din holul receptiei.

7. Dispozitii finale

Fac parte integranta din prezentele Norme metodologice urmatoarele anexe:

Anexa nr. 1 - Reguli generale privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare,

- Anexa nr. 1.1 Reguli specifice privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hotel, hotel-apartament, motel,

- Anexa nr. 1.1.a) Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hotelurilor, hotelurilor-apartament si motelurilor,

- Anexa nr. 1.1.b) Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hotel si hotel-apartament,

- Anexa nr. 1.2 Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hostel,

- Anexa nr. 1.3 Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul cabanelor turistice,

- Anexa nr. 1.4 Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul vile si bungalow-uri;

- Anexa nr. 1.5 Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul pensiuni turistice si pensiuni agroturistice,

- Anexa nr. 1.5.1 Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul pensiuni turistice si pensiuni agroturistice,

- Anexa nr. 1.6 Reguli specifice si criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul campingurilor, satelor de vacanta, popasurilor turistice si casutelor tip camping,

- Anexa nr. 1.7 Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul apartamentelor si camerelor de inchiriat,

- Anexa nr. 1.8 Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul navelor maritime si fluviale,

Anexa nr. 2 Reguli generale si criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica,

Anexa nr. 3 Cerere tip pentru eliberare/preschimbare certificat de clasificare,

Anexa nr. 4 Fisa privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii,

Anexa nr. 5 Fisa privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica,

Anexa nr. 6 Lista orientativa a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate in structuri de primire turistice cu functiuni de cazare

Anexa nr. 7 Criterii privind incadrarea cu personal si pregatirea profesionala in structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica,

Anexa nr. 8 Declaratia pe proprie raspundere in vederea eliberarii/preschimbarii certificatului de clasificare.

ANEXA 1

la normele metodologice

Reguli generale privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare

1. Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare, in concordanta cu certificatul de clasificare, in ceea ce priveste denumirea, tipul si categoria unitatii. Pentru categoriile 5, 4 si 3 stele, firmele vor fi luminoase.

2. In spatiile de cazare, precum si in grupurile sanitare (cu exceptia WC exterioare) se va asigura in sezonul rece o temperatura minima de 18 grade C si in sezonul cald de maxim 25 grade C.

3. La grupurile sanitare se va asigura in permanenta apa calda si rece.

4. Constructiile vor fi astfel realizate incat sa se evite deranjarea turistilor din cauza zgomotelor produse de instalatiile tehnice ale cladirii sau a altor factori de poluare.

4.1. Nu se admit spatii de cazare situate la subsol sau fara aerisire si lumina naturala directa. Spatiile comune vor fi bine aerisite si iluminate.

4.2. Pardoselile si peretii grupurilor sanitare vor avea finisaje din materiale usor lavabile si de buna calitate.

4.3. Inventarul moale (lenjeria de pat, prosoapele si halatele) vor fi de regula de culoare alba. La categoriile de 4 si 5 stele materialele folosite pentru perdele, draperii, lenjerie vor fi din matase, bumbac sau alte materiale de calitate superioara.

5. Starea generala de curatenie, salubritate si igiena se asigura in conditiile prevazute de Normele de igiena aprobate prin ordinele ministrului sanatatii publice.

6. Lenjeria de pat, prosoapele si halatele vor fi schimbate dupa fiecare turist, iar pentru sejururile mai lungi, ori de cate ori este nevoie, dar nu mai putin de:

__________ ______ ____ _____ _______ ______ __________

Categoria Unitatii Lenjeria Prosoapele Halatele

__________ ______ ____ _____ _______ ______ __________

5 si 4 stele la 2 zile la 2 zile la 3 zile

3 stele la 3 zile la 2 zile -

2 si 1 stea la 4 zile la 3 zile -

__________ ______ ____ _____ _______ ______ __________

ANEXA 1.1

la normele metodologice

Reguli specifice privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hotelurilor, hotelurilor-apartament si motelurilor

Hotelul este structura de primire turistica amenajata in cladiri sau in corpuri de cladiri, care pune la dispozitie turistilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzator, asigura prestari de servicii specifice si dispune de hol de primire (receptie) si de spatii de alimentatie in incinta.

Hotelul-apartament este acel hotel compus din apartamente sau garsoniere, astfel dotate incat sa asigure pastrarea si prepararea alimentelor, precum si servirea mesei in incinta acestora.

Motelul este unitatea hoteliera situata, de regula, in afara localitatilor, in imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotata si amenajata atat pentru asigurarea serviciilor de cazare si de masa pentru turisti, precum si pentru parcare in siguranta a mijloacelor de transport.

Categoria de clasificare a hotelului si a hotelului-apartament este determinata de indeplinirea in totalitate a criteriilor obligatorii prevazute in anexa nr. 1.1.a) la prezentele norme metodologice, precum si de realizarea urmatorului punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevazute in anexa nr. 1.1.b), astfel:

- pentru hotel de 5 stele 150 puncte

- pentru hotel de 4 stele 120 puncte

- pentru hotel de 3 stele 70 puncte

- pentru hotel de 2 stele 30 puncte.

Pentru hoteluri-apartament punctajul este urmatorul:

- 5 stele 100 puncte

- 4 stele 60 puncte

- 3 stele 40 puncte

- 2 stele 20 puncte.

ANEXA 1.1.a)

la normele metodologice

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hotelurilor, hotelurilor apartament si motelurilor

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | Hoteluri | Hoteluri- | Moteluri |

| | | apartament | |

| |___________________|_______________|___________|

| | stele | stele | stele |

| |___________________|_______________|___________|

| | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 1 |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 1. Starea generala a cladirii: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - aspect: | - foarte bun | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|___________|__________________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| | - bun | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x | x | x |

|___________|__________________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - firma luminoasa cu tipul | | | | | | | | | | | | |

| si denumirea unitatii | x | x | x | - | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - firma cu tipul si denumirea| | | | | | | | | | | | |

| unitatii | - | - | - | x | x | - | - | - | x | - | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - insemn distinctiv | | | | | | | | | | | | |

| reprezentand categoria | | | | | | | | | | | | |

| unitatii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - parcaj auto in folosinta | | | | | | | | | | | | |

| structurii de primire, | | | | | | | | | | | | |

| cu paza | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - parcaj auto in folosinta | | | | | | | | | | | | |

| structurii de primire cu un | | | | | | | | | | | | |

| numar de locuri de parcare | | | | | | | | | | | | |

| de minim % din numarul | | | | | | | | | | | | |

| camerelor*1) | 50| 40| 20| 20| - | 50| 40| 40| 30|100|100|100|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *1) In cazul structurilor de primire turistice clasificate si construite |

| anterior intrarii in vigoare a prezentului act normativ si la cele care si-au|

| depus documentatia de clasificare anterior intrarii in vigoare a prezentului |

| ordin, numarul locurilor de parcare necesar se reduce cu 50% |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - intrari separate: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - pentru turisti si bagaje | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - pentru personal, primirea | | | | | | | | | | | | |

| marfurilor si materialelor | x | x | - | - | - | x | x | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - rampa de acces al | | | | | | | | | | | | |

| carucioarelor pentru | | | | | | | | | | | | |

| persoanele cu dizabilitati | | | | | | | | | | | | |

| locomotorii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 2. Organizarea spatiilor si a serviciilor aferente: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - numar minim de camere*2) | 15| 15| 15| 10| 5 | 10| 10| 10| 5 | 5 | 5 | 5 |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *2) In cazul structurilor de primire turistice construite si clasificate |

| ulterior intrarii in vigoare a prezentului ordin este necesar sa existe |

| cel putin o camera, pentru persoane cu dizabilitati locomotorii la un numar |

| de peste 50 de camere |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - hol de primire (receptie) | | | | | | | | | | | | |

| in suprafata minima de | | | | | | | | | | | | |

| mp/camera |2,5| 2 | 2 |1,5| 1 |1,5| 1 |0,5|0,5| x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| In cazul hotelurilor de mare capacitate (peste 200 camere), suprafata holului|

| poate fi limitata la 400 mp pentru cele de 5 si 4 stele, la 300 mp pentru |

| cele de 3 stele, la 150 mp pentru cele de 2 si 1 stea. La cele de mica |

| capacitate (sub 200 camere) (inclusiv moteluri), holul nu poate fi mai mic de|

| 80 mp pentru cele de 4 si 5 stele, de 30 mp pentru cele de 2 si 3 stele si de|

| 15 mp pentru cele de 1 stea. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - receptie cu: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - spatii pentru pastrat | | | | | | | | | | | | |

| bagajele turistilor | x | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - spatiu pentru administratie| x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - spatiu pentru pastrarea | | | | | | | | | | | | |

| materialelor sportive (in | | | | | | | | | | | | |

| zonele unde se practica | | | | | | | | | | | | |

| sporturi de iarna) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - sistem pentru pastrarea | | | | | | | | | | | | |

| valorilor turistilor | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciul de receptie cu: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - receptioner 24 de ore | x | x | x | x | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - receptioner cu program | | | | | | | | | | | | |

| fractionat in functie de | | | | | | | | | | | | |

| fluxul turistic | - | - | - | - | x | - | - | - | x | - | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciul de primire | | | | | | | | | | | | |

| accesibil prin clopotel sau | | | | | | | | | | | | |

| telefon in afara orelor de | | | | | | | | | | | | |

| functionare a receptiei | - | - | - | - | x | - | - | - | x | - | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - portar-usier*3) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - bagajist*3) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - comisionar-curier*3) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciu de securitate si | | | | | | | | | | | | |

| paza*3) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - sala de mese pentru | | | | | | | | | | | | |

| personal la hoteluri cu peste| | | | | | | | | | | | |

| 100 de camere | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - oficii pentru cameriste | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *3) La 3 stele este obligatoriu pentru hoteluri cu peste 50 de camere. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 3. Instalatii |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - sistem de climatizare/aer | | | | | | | | | | | | |

| conditionat | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - aer conditionat la bazele | | | | | | | | | | | | |

| de tratament | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - incalzire centrala | | | | | | | | | | | | |

| (unitatile cu activitate | | | | | | | | | | | | |

| sezoniera estivala sunt | | | | | | | | | | | | |

| exceptate) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - izolarea fonica a spatiilor| x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - iluminatul electric in spatiile de cazare: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - una sau mai multe surse | | | | | | | | | | | | |

| principale care sa asigure | | | | | | | | | | | | |

| iluminatul cu echivalentul | | | | | | | | | | | | |

| unui bec de 100 W | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - o sursa individuala pentru | | | | | | | | | | | | |

| fiecare loc (veioza sau | | | | | | | | | | | | |

| aplica), iluminatul fiind | | | | | | | | | | | | |

| echivalentul unor becuri | | | | | | | | | | | | |

| de 60 W fiecare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - grup electrogen la hoteluri| | | | | | | | | | | | |

| cu capacitate de peste | | | | | | | | | | | | |

| camere | 20| 50| 50| - | - | 20| 50| 50| - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - ascensoare la cladirile cu | | | | | | | | | | | | |

| cel putin P+*4) |P+1|P+2|P+3|P+5|P+6|P+2|P+3|P+3|P+4| - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - ascensoare la cladirile cu | | | | | | | | | | | | |

| cel putin camere*4) | 15| 20| 50| 50| 50| 5 | 10| 10| 10| - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *4) cele doua criterii se aplica cumulativ |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - silentioase si rapide | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - in buna stare de | | | | | | | | | | | | |

| functionare | - | - | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - ascensoare pentru turisti | | | | | | | | | | | | |

| (minimum doua la hotelurile | | | | | | | | | | | | |

| de 2 - 5 stele cu o | | | | | | | | | | | | |

| capacitate de peste 200 de | | | | | | | | | | | | |

| locuri, din care, la | | | | | | | | | | | | |

| hotelurile de cura balneara | | | | | | | | | | | | |

| unul va fi de tip sanatorial)| x | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - ascensoare pentru personal,| | | | | | | | | | | | |

| bagaje, scopuri gospodaresti | | | | | | | | | | | | |

| si serviciu in camera la | | | | | | | | | | | | |

| hotelurile cu cel putin 50 | | | | | | | | | | | | |

| camere | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 4. Suprafata minima a camerelor (fara grup sanitar):*5) |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - camera cu 1 pat - un loc | 16| 15| 13| 11| 10| - | - | - | - | 12| 10| 9 |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - camera cu 2 paturi - | | | | | | | | | | | | |

| 2 locuri | 20| 18| 15| 12| 11| - | - | - | - | 12| 11| 10|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - camera cu 3 paturi - | | | | | | | | | | | | |

| 3 locuri | - | - | - | - | 14| - | - | - | - | - | - | 13|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - camera cu 4 paturi - | | | | | | | | | | | | |

| 4 locuri | - | - | - | - | 20| - | - | - | - | - | - | 18|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - salonul din apartament | 20| 18| 16| 13| 12| 20| 18| 16| 13| 14| 12| 11|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - dormitorul din apartament | 20| 18| 15| 12| 11| 20| 18| 16| 13| 14| 12| 11|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - camera din suita | - | - | - | 12| 11| - | - | - | - | - | 12| 11|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *5) la structurile de primire turistice construite si clasificare anterior |

| intrarii in vigoare a prezentului ordin sau care si-au depus documentatia de |

| clasificare inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin, suprafata |

| camerelor se reduce cu 15% |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 5. Suprafata minima a camerei| | | | | | | | | | | | |

| de de baie mp | 4 | 4 |3,5| 3 | - | 4 | 4 |3,5| 3 |3,5| 3 | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 6. Inaltimea spatiilor de | | | | | | | | | | | | |

| cazare mp*6) |2,8|2,8|2,6|2,6|2,5|2,8|2,6|2,7|2,6|2,7|2,6|2,5|

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 7. Culoarele si scarile vor | | | | | | | | | | | | |

| avea latimea minima de 1,40 m| | | | | | | | | | | | |

| (casa scarii va fi separata | | | | | | | | | | | | |

| de culoare)*6) | x | x | x | x | - | x | x | x | x | x | x | |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *6) la structurile de primire turistice construite si clasificate anterior |

| intrarii in vigoare a prezentului ordin sau care si-au depus documentatia de |

| clasificare inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin, inaltimea |

| spatiilor de cazare precum si latimea minima a culoarelor si scarilor se |

| reduce cu 15% |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 8. Numarul maxim de paturi | | | | | | | | | | | | |

| dintr-o camera | 2 | 2 | 2 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 4 |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - dormitorul din apartament | | | | | | | | | | | | |

| sau din garsoniera | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 9. Echiparea sanitara: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - camerele dispun de grup | | | | | | | | | | | | |

| sanitar propriu (cada sau | | | | | | | | | | | | |

| cuva cu dus, lavoar si WC*7) | x | x | x | x | - | x | x | x | x | x | x | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - WC separat de baie la | | | | | | | | | | | | |

| hotelurile construite si | | | | | | | | | | | | |

| clasificate ulterior intrarii| | | | | | | | | | | | |

| in vigoare a prezentului | | | | | | | | | | | | |

| ordin | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| Grup sanitar comun, separat pe sexe, pentru camerele ce nu dispun de baie |

| proprie, astfel: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - sala de baie, cada sau dus | | | | | | | | | | | | |

| pentru maximum 15 locuri | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cabina WC si lavoar pentru | | | | | | | | | | | | |

| maximum 10 locuri | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - lavoare cu apa curenta | | | | | | | | | | | | |

| calda/rece cu program | | | | | | | | | | | | |

| permanent | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - grupuri sociale pentru | | | | | | | | | | | | |

| personal, vestiare, dusuri, | | | | | | | | | | | | |

| WC pe sexe | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - grup sanitar, separat pe | | | | | | | | | | | | |

| sexe, in holul de receptie la| | | | | | | | | | | | |

| unitatile cu o capacitate | | | | | | | | | | | | |

| mai mare de 14 camere | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| Dotarea grupurilor sanitare |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| a) grupuri sanitare din camere: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - oglinda | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cos pentru gunoi cu capac | | | | | | | | | | | | |

| si sac menajer | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cuier de baie | x | x | x | x | - | x | x | x | x | x | x | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - perie si dezodorizant WC | x | x | x | x | - | x | x | x | x | x | x | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - suport pentru prosoape | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - derivatie de telefon sau | | | | | | | | | | | | |

| sistem wireless | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - sistem apelare de urgenta | | | | | | | | | | | | |

| la structurile de primire | | | | | | | | | | | | |

| turistice construite si | | | | | | | | | | | | |

| clasificate ulterior intrarii| | | | | | | | | | | | |

| in vigoare a prezentului | | | | | | | | | | | | |

| ordin | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - pahare pentru apa | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - uscator de par | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - sapun sau dozator cu sapun | | | | | | | | | | | | |

| lichid | x | x | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - hartie igienica | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - maner de sprijin pentru | | | | | | | | | | | | |

| intrare - iesire din cada | x | x | x | x | - | x | x | x | - | x | x | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - sampon spumant sau gel | | | | | | | | | | | | |

| pentru dus, casca de baie | | | | | | | | | | | | |

| (ambalate) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - trei prosoape/persoana | | | | | | | | | | | | |

| pentru: fata, picioare si | | | | | | | | | | | | |

| baie | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - covoras antiderapant, sau | | | | | | | | | | | | |

| alt echipament cu functiuni | | | | | | | | | | | | |

| similare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - halat plusat pentru baie | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - papuci de unica folosinta | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| b) grupuri sanitare comune (pentru camerele de o stea si pentru holul de |

| receptie): |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - insemn pentru marcarea pe | | | | | | | | | | | | |

| sexe | x | x | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cuier pentru haine (ferit | | | | | | | | | | | | |

| de stropire) | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - portprosop, anou | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - oglinda | x | x | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cos pentru gunoi cu capac | | | | | | | | | | | | |

| si sac menajer | x | x | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - dozator de sapun lichid | x | x | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - prosop rola din hartie sau | | | | | | | | | | | | |

| din panza/uscator de maini | x | x | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - | | | | | | | | | | | | |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *7) La structurile de primire turistice clasificate inainte de intrarea in |

| vigoare a prezentului ordin la categoria 1 stea se admit si dusuri montate la|

| bateria de la lavoar sau dusuri fara cuva. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 10. Dotare cu mobilier, lenjerie si cu alte obiecte in camere, apartamente, |

| garsoniere, holuri si coridoare |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - Mobilier uniform ca stil |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| De foarte buna calitate | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| De buna calitate | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| a) camere |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - mocheta, covoare sau | | | | | | | | | | | | |

| carpete (pardoselile din | | | | | | | | | | | | |

| marmura, ceramica sau din | | | | | | | | | | | | |

| alte materiale similare pot | | | | | | | | | | | | |

| fi acoperite partial) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - pat cu saltea | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - salteluta - husa de | | | | | | | | | | | | |

| protectie (realizata din | | | | | | | | | | | | |

| material textil, lavabil | | | | | | | | | | | | |

| si hidroabsorbant) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - noptiere sau alte piese | | | | | | | | | | | | |

| similare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - fotolii sau scaune tapisate| | | | | | | | | | | | |

| sau semitapisate | x | x | x | - | - | x | x | - | - | x | x | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - taburet | - | - | - | x | x | - | - | x | x | - | - | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - masa/masuta (se excepteaza | | | | | | | | | | | | |

| dormitorul din apartament | | | | | | | | | | | | |

| si garsoniere) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - birou sau masa de lucru*8) | | | | | | | | | | | | |

| cu scaun | x | x | x | - | - | x | x | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciu de birou | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - oglinda in camera | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - tablou | x | x | x | - | - | x | x | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| *8) Se excepteaza structurile de primire turistice de pe litoralul Marii |

| Negre, clasificate la categoria 3 stele |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - suport sau spatiu pentru | | | | | | | | | | | | |

| bagaje | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - dulap sau spatiu amenajat | | | | | | | | | | | | |

| pentru lenjerie si haine, | | | | | | | | | | | | |

| dotat cu umerase | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - veioza sau aplica la | | | | | | | | | | | | |

| capatul patului | | | | | | | | | | | | |

| (1 bucata/loc) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - scrumiere de masa pentru | | | | | | | | | | | | |

| camerele si spatiile | | | | | | | | | | | | |

| destinate pentru fumatori | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - pahare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - vaza pentru flori sau | | | | | | | | | | | | |

| aranjament floral | x | x | x | - | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - televizor | x | x | x | x | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - prize pentru calculator si | | | | | | | | | | | | |

| Internet (sau sistem | | | | | | | | | | | | |

| wireless) | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - telefon in camere | x | x | x | - | - | x | x | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - sisteme de trezire | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - minibar frigorific cu | | | | | | | | | | | | |

| produse pentru minibar | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - pled sau alte mijloace cu | | | | | | | | | | | | |

| functiuni similare, cu | | | | | | | | | | | | |

| cearsaf | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cearsaf pentru pat | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - perna mare infatata/pers. | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - perna suplimentar | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - cuvertura pentru pat | x | x | x | - | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - perdele si draperii (sau | | | | | | | | | | | | |

| alte mijloace obturante) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| b) salonul din apartamente si garsoniere: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - masa de lucru (birou) cu | | | | | | | | | | | | |

| scaun tapisat | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciu de birou | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - masuta | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - tava cu pahare | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - fotolii sau demifotolii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - canapea pentru 2 - 3 | | | | | | | | | | | | |

| persoane (la garsoniere este | | | | | | | | | | | | |

| facultativ) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - corpuri de iluminat | | | | | | | | | | | | |

| adecvate (lustra, lampadar, | | | | | | | | | | | | |

| aplice etc.) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - vaza pentru flori sau | | | | | | | | | | | | |

| aranjamente florale | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - televizor | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - frigider sau minibar | | | | | | | | | | | | |

| frigorific cu produse de bar | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| c) holul de primire, holuri si coridoare de etaj: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - comptuar receptie (la | | | | | | | | | | | | |

| moteluri poate fi comun cu | | | | | | | | | | | | |

| barul de zi) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - utilizarea sistemelor | | | | | | | | | | | | |

| computerizate de gestiune | | | | | | | | | | | | |

| hoteliera | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - canapele | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - fotolii | x | x | x | - | - | x | x | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - demifotolii | - | - | - | x | x | - | - | x | x | - | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - mese de hol | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - aparate de curatat | | | | | | | | | | | | |

| incaltamintea | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - corpuri de iluminat | | | | | | | | | | | | |

| adecvate (candelabre, | | | | | | | | | | | | |

| plafoniere, lustre, aplice | | | | | | | | | | | | |

| etc.) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 11. Seif/posibilitati de depozitare a valorilor: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - la receptie | - | - | x | x | x | - | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - in camera | x | x | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 12. Telefon/fax la receptie | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 13. Incasarea contravalorii | | | | | | | | | | | | |

| serviciilor si pe baza de | | | | | | | | | | | | |

| carti de plata (carduri) | x | x | x | x | - | x | x | x | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 14. Spatiu pentru alimentatie: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - restaurant propriu | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - spatiu amenajat pentru | | | | | | | | | | | | |

| prepararea si servirea | | | | | | | | | | | | |

| micului dejun (la | | | | | | | | | | | | |

| structurile de cazare care | | | | | | | | | | | | |

| nu dispun de nicio unitate | | | | | | | | | | | | |

| de alimentatie | - | - | x | x | x | - | - | - | - | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - bucatarie complet echipata | | | | | | | | | | | | |

| in apartament | - | - | - | - | - | x | x | x | x | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 15. Bar | x | x | - | - | - | - | - | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 16. Spatii pentru organizare | | | | | | | | | | | | |

| de intalniri de afaceri, | | | | | | | | | | | | |

| congrese, receptii, | | | | | | | | | | | | |

| conferinte etc. | | | | | | | | | | | | |

| minim o sala de conferinte cu| | | | | | | | | | | | |

| o capacitate minima egala cu | | | | | | | | | | | | |

| numarul de camere pentru | | | | | | | | | | | | |

| hotelurile cu peste 50 de | | | | | | | | | | | | |

| camere. | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 17. Servicii de agrement: | | | | | | | | | | | | |

| masaj, fitness, sauna, minim | | | | | | | | | | | | |

| un serviciu | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 18. Spatiu amenajat cu | | | | | | | | | | | | |

| calculatoare si conexiuni | | | | | | | | | | | | |

| pentru acces internet | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 19. Servicii minime oferite turistilor, cu plata sau fara plata: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - servicii postale | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - servicii telefonice locale,| | | | | | | | | | | | |

| interurbane, internationale, | | | | | | | | | | | | |

| cu plata tarifului si a | | | | | | | | | | | | |

| comisionului | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - vanzari de marfuri si de | | | | | | | | | | | | |

| articole de stricta | | | | | | | | | | | | |

| necesitate, suveniruri, | | | | | | | | | | | | |

| ziare, vederi etc. | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - rent-a-car | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - room-service | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - servirea micului dejun | x | x | x | - | - | - | - | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - informatii turistice si | | | | | | | | | | | | |

| culturale | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - pastrarea obiectelor de | | | | | | | | | | | | |

| valoare ale turistilor | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciul pentru | | | | | | | | | | | | |

| transportul bagajelor | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - serviciul comisionar-curier| x | x | x | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - acordarea de prim ajutor in| | | | | | | | | | | | |

| caz de urgenta (trusa | | | | | | | | | | | | |

| medicala) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - trezirea clientilor la | | | | | | | | | | | | |

| cerere | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - primirea si transmiterea | | | | | | | | | | | | |

| mesajelor si a corespondentei| | | | | | | | | | | | |

| pentru turisti | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - rezervarea de bilete pe | | | | | | | | | | | | |

| mijloace de transport | x | x | x | - | - | x | x | - | - | x | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| - informatii privind orarul | | | | | | | | | | | | |

| mijloacelor de transport | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 20. Alte criterii: |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - personalul care deserveste | | | | | | | | | | | | |

| turistii sa cunoasca limbi | | | | | | | | | | | | |

| straine de circulatie | | | | | | | | | | | | |

| internationala (cel putin 1),| | | | | | | | | | | | |

| in proportie de -% din | | | | | | | | | | | | |

| personalul de servire |75%|50%|25%| - | - |50%|25%| - | - |25%| - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

| 21. Criterii suplimentare de | | | | | | | | | | | | |

| evaluare | | | | | | | | | | | | |

| [anexa nr. 1.1.b)] - puncte |150|120| 70| 30| - |100| 60| 40| 20| - | - | - |

|_____ _______ ______ _______________|___|___ |___|___|___|___|___|___| ___|___|___|___|

ANEXA 1.1.b)

la normele metodologice

Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hotelurilor si hotelurilor apartament

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii suplimentare*) |Puncte|

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| 1. Constructii/Instalatii/Dotari |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| Restaurant | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Bar | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Instalatii de parfumare si improspatare a aerului in spatiile comune | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Climatizare/instalatie de aer conditionat in spatiile de cazare | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Climatizare/instalatie de aer conditionat in sali de seminarii si | |

| conferinte | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Climatizare/instalatie de aer conditionat in alte spatii | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Garaje pentru minimum 20% din numarul camerelor | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Parcaj auto propriu, cu paza, pentru minimum 30% din numarul camerelor| 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Ferestre antifonice | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Salon pentru micul dejun | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Camere adecvate pentru persoane cu dizabilitati locomotorii | |

| (minim 2 camere) | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Masina pentru curatat incaltaminte, la receptie sau pe fiecare nivel | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Ascensor | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Receptie TV prin satelit/cablu in camera | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Cada cu jacuzzi in camera de baie, pentru minimum 30% din camere | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Cabina dus cu hidromasaj in camera de baie, pentru minimum 30% din | |

| camere | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Spatii comerciale gen butique | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| 2. Servicii suplimentare |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| Servicii de servire a micului dejun in sistem bufet | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Spalatorie/curatatorie proprie | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Salon de cosmetica si/sau de frizerie si coafura | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Robot-telefon in camera | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Telefon in camera la hoteluri de 2 stele si 1 stea | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Incalzitor de prosoape, oglinda de machiaj, cantar de persoane, masina| |

| de calcat, halat de baie (daca se intrunesc 3 criterii, se acorda) | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Inchirieri de masini - servicii de agentie | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Reviste si ziare, gratuite, pe hol, la dispozitia turistilor | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Vanzare sau oferta de obiecte igienice: periuta de dinti, pasta de | |

| dinti, aparat de ras de unica folosinta, spuma de ras, pila de unghii,| |

| slapi de baie (daca se intrunesc 4 criterii, se acorda) | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Cafetiera, cafea solubila, ceai, zahar la pliculete, in toate camerele| 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Perie/burete de pantofi, perie de haine, in toate camerele | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Trusa ac cu ata, in toate camerele | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Serviciu de birou, in toate camerele | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Puisor perna infatata, in toate camerele | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Rezervare de bilete la receptie (spectacole, teatru, film) | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Autoturism pentru transferuri | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Asigurarea cu umbrele in caz de ploaie | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| 3. Spatii de agrement si fitness |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| Piscina acoperita | 30 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Piscina in aer liber | 25 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Baie cu abur | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Sala de tenis | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Sauna | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Hol de relaxare (cu sezlonguri) | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Solar | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Popice | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Bowling | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Teren de tenis | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Teren de volei | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Teren de badminton | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Profesor de sport | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Ghid de turism | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Servicii de masaj | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Sala de forta (fitness-body building, minimum 4 aparate) | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Gimnastica medicala | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Baby sitter | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Spatii de joaca pentru copii (interior sau exterior) | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Spatiu verde de odihna/strand | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Minigolf | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Inchirieri de obiecte sportive (schi, barci, biciclete) | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Tenis de masa | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Biliard | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| 4. Posibilitati de organizare de receptii, conferinte, banchete, |

| centre de afaceri |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| Salon pentru organizare de receptii, banchete, pentru minimum 100 de | |

| persoane | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Sali pentru organizare de conferinte, centre de afaceri, dupa marime | |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| - pana la 100 mp | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| - pana la 250 mp | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| - pana la 500 mp, | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Camera de computere cu acces internet | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Inchiriere laptop | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Instalatii de sonorizare | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Ecran de proiectie | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Perete pentru afisaj | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Retroproiector | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Videoproiector multimedia | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Ecran retractabil actionat electric | 3 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Camera video | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Unitati TV, LCD cu diagonala minim 66 cm | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Sistem complet (emitatori, receptori, cabine) pentru traducere | |

| simultana | 15 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Telefon mobil | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Telefon/fax | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Copiator pentru uzul spatiilor de reuniuni | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Reportofon | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Conexiuni pe cablu sau wireless internet in spatiile de reuniuni | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| Pupitru orator | 2 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| CD player, DVD player | 5 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

#M1

| 5. Implementarea unui sistem de management al calitatii | 25 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

| 6. Obtinerea etichetei ecologice | 25 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________|______|

#B

*) Se puncteaza numai criteriile care nu sunt minim obligatorii pentru categoria respectiva.

ANEXA 1.2

la normele metodologice

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul hostelurilor

Hostelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate minima de 3 camere, garsoniere, sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, in spatii amenajate, de regula, in cladiri cu alta destinatie initiala decat cea de cazare turistica.

Structurile de primire turistice clasificate anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin ca 'hotel pentru tineret' vor fi asimilate cu categoria 'hostel'.

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| | Hosteluri |

| Criterii |_____________|

| | stele |

| |_____________|

| | 3 | 2 | 1 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 1. Criterii generale: | | | |

| - firma cu denumirea unitatii si insemne distinctive privind | | | |

| categoria | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - parcare pentru biciclete | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 2. Organizarea spatiilor si serviciilor: | | | |

| - numarul minim al spatiilor de cazare (camere sau apartamente)| 5 | 4 | 3 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - hol de primire | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - spatiu pentru administratie | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - serviciu de receptie, cu program fractionat in functie de | | | |

| fluxul turistic | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 3. Instalatii: | | | |

| - incalzire centrala (unitatile cu activitate sezoniera | | | |

| estivala sunt exceptate) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - la unitatile de categoria 1 si 2 stele se vor accepta si sobe| | | |

| de teracota | - | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - iluminatul electric in camera: | | | |

| - o sursa principala | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - o sursa individuala la capatul patului | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 4. Suprafata camerelor sa fie corelata cu numarul de paturi, | | | |

| inclusiv cele suprapuse, cu conditia asigurarii unui volum | | | |

| minim de aer de 12 mc/persoana. | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 5. Inaltimea minima a spatiilor de cazare | | | |

| In cazul structurilor de primire turistice construite si | | | |

| clasificate sau care si-au depus documentatia inainte de | | | |

| intrarea in vigoare a prezentului ordin se admite o reducere | | | |

| de pana la 10%. |2,7|2,6| 2,6 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 6. Numarul maxim de paturi/locuri intr-o camera | 4 | 10|peste|

| | | | 10 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 7. Echipare sanitara: | | | |

| - camerele dispun de grup sanitar propriu (cada sau cuva cu | | | |

| dus, lavoar si WC) | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - grup sanitar comun, separat, pe sexe, astfel: | | | |

| - minimum 1 WC pentru 10 persoane | - | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - minimum 1 lavoar pentru 10 persoane | - | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| un dus pentru 10 persoane | - | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 8. Dotare cu mobilier, lenjerie si cu alte obiecte: | | | |

| a) camere: | | | |

| - pardoseli simple si usor lavabile | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - mocheta, covoare sau carpete | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - pat cu somiera sau cu saltea tip relaxa (patul la hosteluri | | | |

| va avea minimum 80 x 190 cm, iar distanta dintre paturi va fi | | | |

| de minimum 75 cm) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - salteluta-husa de protectie (realizata din material textil, | | | |

| lavabil si hidroabsorbant) | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - dulap de haine, sau spatiu amenajat pentru lenjerie si haine,| | | |

| cu umerase*) | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| *) Dulapul sau spatiul amenajat pentru lenjerie si haine pot fi si in afara |

| camerei. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - suport sau spatii pentru bagaje | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cuier pentru haine | - | - | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - scaune, taburete sau banchete care pot fi in console | | | |

| rabatabile | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - masa/masuta | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - etajere | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - lenjerie de pat | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - draperii sau alte mijloace obturante | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cos pentru gunoi | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - prosop plusat pentru fata | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - prosop plusat pentru baie | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - pahare pentru apa | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - sapun pentru turisti sau dozator | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - hartie igienica | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| b) salonul din apartamente si garsoniere: | | | |

| - masa/masuta | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - fotolii, demifotolii | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - canapea pentru 2 - 3 persoane (la garsoniere este facultativ)| x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - corpuri de iluminat adecvate | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - vaza de flori sau aranjament floral | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - televizor | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - frigider sau minibar frigorific | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| c) grupuri sanitare comune: | | | |

| - insemn pentru marcarea pe sexe | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cuier pentru haine (ferit de stropire) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - anou, portprosop | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - oglinda | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cos pentru gunoi si saci menajeri | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - dozator pentru sapun lichid | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - prosop-rola, sau uscator de maini | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - hartie igienica | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 9. Seif/posibilitati pentru pastrarea valorilor turistilor, la | | | |

| receptie sau la administratie | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 10. Telefon in holul de primire | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 11. Incasarea contravalorii serviciilor si pe baza de carti de | | | |

| credit | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 12. Spatiu pentru prepararea si servirea micului dejun | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 13. Spatiu amenajat pentru intalniri (poate fi si in aer liber)| | | |

| ale oaspetilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 14. Servicii minime oferite turistilor: | | | |

| - spalat, calcat lenjerie | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - serviciu de receptie cu personal pregatit, vorbitor de limbi | | | |

| straine | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - informatii turistice in mai multe limbi de circulatie | | | |

| internationala | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

ANEXA 1.3

la normele metodologice

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul cabanelor turistice

Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusa, functionand in cladiri independente, cu arhitectura specifica, care asigura cazarea, alimentatia si alte servicii specifice, necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna in zone montane, rezervatii naturale, in apropierea statiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | Cabane |

| | turistice |

| |_____________|

| | stele |

| |_____________|

| | 3 | 2 | 1 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 1. Criterii generale: | | | |

| - firma la intrarea in cabana (cabana turistica, cabana de | | | |

| vanatoare, de pescuit), cu indicarea categoriei, a denumirii | | | |

| masivului si a altitudinii | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - parcaj la unitatile cu acces auto | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - intrare separata pentru primirea marfurilor | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 2. Organizarea spatiilor: | | | |

| - hol de primire | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - receptie amenajata in sala de mese | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - garderoba pentru echipament sportiv la unitatile situate in | | | |

| zone unde pot fi practicate sporturi de iarna | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - spatiu pentru administratie si pentru pastrarea valorilor | | | |

| turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - spatiu pentru pastrarea bagajelor turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - camere separate (pe sexe) pentru cazarea personalului (la | | | |

| cabanele izolate) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - oficiu pentru cameriste (unul pentru maximum 60 de locuri) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - magazie pentru pastrarea lenjeriei si a obiectelor de | | | |

| inventar | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 3. Instalatii de: | | | |

| - incalzire cu sobe sau cu alte mijloace admise de normele | | | |

| P.S.I. | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - iluminat propriu (din reteaua publica, generator sau alte | | | |

| mijloace admise de normele P.S.I.) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - sistem de avertizare luminoasa (girofar) la cabane situate in| | | |

| locuri greu accesibile. Marcaje reflectorizante pe trasee, | | | |

| intr-un perimetru de minimum 100 m | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 4. Suprafata minima (in mp) pentru 75% din camere: | | | |

| - camere cu 1 pat | 9 | 8 | 7 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - camere cu 2 paturi | 11| 10| 9 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - camere cu 3 paturi | 15| 14| 12 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - camere cu peste 3 paturi (se vor asigura minimum 4 mp/pat) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 5. Volumul minim de 12 mc/loc va fi asigurat in toate camerele:| x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 6. Numarul maxim de paturi intr-o camera: | 4 | 8 |peste|

| | | | 8 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 7. Echipare sanitara: | | | |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - camerele dispun de baie (cuva cu dus, lavoar si WC) in | | | |

| proportie de minimum |25%| - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - grup sanitar comun in incinta cabanei, separat pe sexe, | | | |

| compus din: | | | |

| - 1 cabina dus cu apa calda/rece la 15 locuri | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - 1 cabina WC la 10 locuri (separate de cele pentru | | | |

| alimentatia publica) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - 1 spalator cu lavoar cu apa curenta, calda/rece la | | | |

| 10 locuri | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - dotarea bailor din camere: | | | |

| - oglinda | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - sapun sau dozator cu sapun | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cos pentru gunoi | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - anou pentru prosoape | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - prosop pentru fata | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - prosop pentru baie | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - dotarea grupurilor sanitare comune | | | |

| - insemn pentru marcare pe sexe | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cuier haine | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - oglinda | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - portprosop | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cos de gunoi | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - dozator sapun | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| La unitatile de categoria 1 stea se admit si WC uscate si spalatoare |

| exterioare, alimentate de la surse naturale sau rezervoare. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 8. Dotare cu mobilier, lenjerie si cu alte obiecte in camere: | | | |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - pat cu saltea (paturile pot fi si suprapuse) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - noptiera sau alte piese similare | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - scaun sau taburet | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - veioza sau aplica la capatul patului | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - dulap sau spatiu amenajat pentru haine, cu umerase | | | |

| (3 bucati/loc) | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cuier de perete | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - masa | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - oglinda | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - lampa, plafoniera sau aplica | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - pahare | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - perdele sau alte mijloace obturante (jaluzele, transperante | | | |

| etc.) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - pled, patura sau alte mijloace (2 bucati/loc) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - perna infatata | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - cearsaf de pat | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - prosop pentru fata, baie | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 9. Dotarea salonului din apartamente, garsoniere: | | | |

| - canapea pentru 2 - 3 persoane | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - fotolii/demifotolii | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - masa/masuta | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - frigider | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - televizor | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - draperii, sau alte mijloace obturante | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 10. Serviciul telefonic disponibil: | | | |

| - telefon la receptie, la dispozitia turistilor | | | |

| La cabanele de creasta se admit si statii de radio | | | |

| emisie-receptie sau telefoane mobile, dupa caz. | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 11. Facilitati pentru organizarea activitatilor de | | | |

| agrement si sportive (schi, patinaj, terenuri de sport, | | | |

| piscina, sauna, sala de gimnastica, monitor pentru | | | |

| diverse activitati de agrement sau sportive etc.): | | | |

| - asigurarea a cel putin activitati | 3 | 2 | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 12. Unitate de alimentatie pentru turism | | | |

| - la cabanele de 1 stea, situate in zone greu accesibile, | | | |

| se admit si puncte de preparare si servire a mesei | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 13. Televizor in spatii comune, la dispozitia turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 14. Trusa cu medicamente, materiale necesare acordarii | | | |

| primului ajutor medical | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 15. Panou-harta privind traseele turistice din zona, cu | | | |

| indicarea marcajelor, a duratelor de parcurs, a gradului | | | |

| de dificultate etc. | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 16. Servicii minime oferite turistilor, cu sau fara | | | |

| plata, astfel: | | | |

| - vanzare de marfuri de stricta necesitate (cosmetice, | | | |

| ilustrate, harti turistice, timbre etc.) prin receptie | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - informatii turistice asupra traseelor, obiectivelor, | | | |

| marcajelor, orarului mijloacelor de transport, situatiei | | | |

| si prognozei conditiilor meteorologice | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - pastrarea obiectelor de valoare ale turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - inchiriere de jocuri, echipament si material sportiv | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| 17. Alte criterii: | | | |

| - magaziile si celelalte constructii gospodaresti vor fi | | | |

| mascate prin mijloace estetice (de regula, garduri vii) | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - grajdurile si cotetele pentru cresterea animalelor si | | | |

| pasarilor vor fi amplasate la distanta corespunzatoare de | | | |

| spatiile de cazare si de alimentatie, astfel incat turistii | | | |

| sa nu fie deranjati de noxele emanate de acestea | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - perimetrul cabanei va fi delimitat prin garduri vii | | | |

| sau alte elemente estetice si eficiente | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - WC-urile uscate vor avea peretii varuiti cel putin o | | | |

| data pe trimestru sau ori de cate ori este nevoie | - | - | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - registru pentru declararea traseului turistic de catre | | | |

| turisti la cabanele turistice izolate | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - spatiu amenajat pentru adapostirea cainilor de | | | |

| vanatoare pentru cabanele turistice care ofera facilitati | | | |

| de vanatoare sau pescuit | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

| - spatiu special prevazut cu sistem de siguranta pentru | | | |

| pastrarea echipamentelor specifice de vanatoare pentru | | | |

| cabanele turistice care ofera facilitati de vanatoare | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ __|___|___|_____|

ANEXA 1.4

la normele metodologice

CRITERIILE MINIME

pentru clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul vilelor si bungalow-urilor

Vilele sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusa, functionand in cladiri independente, cu arhitectura specifica, situate in statiuni turistice sau in alte zone si localitati de interes turistic, care asigura cazarea turistilor si prestarea unor servicii specifice.

Bungalow-urile sunt structuri de primire turistice de capacitate redusa, realizate, de regula, din lemn sau din alte materiale similare. In zonele cu umiditate ridicata (munte, mare) acestea pot fi construite si din zidarie. Sunt amplasate in perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitati independente situate in statiuni turistice sau zone turistice sau ca spatii complementare pe langa alte structuri de primire turistice. Asigura cazarea turistilor, precum si celelalte servicii prestate de unitatea de baza, dupa caz. Functioneaza, de regula, cu activitate sezoniera.

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | Vile |Bungalow-uri|

| |___________________|____________|

| | stele | stele |

| |___________________|____________|

| | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 1. Criterii generale: | | | | | | | | |

| - firma cu denumirea unitatii si insemne | | | | | | | | |

| distinctive privind categoria unitatii | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - parcare auto pentru minimum 30% din | | | | | | | | |

| numarul locurilor de cazare | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 2. Organizarea spatiilor: | | | | | | | | |

| - numarul maxim de camere | 10| 15| 25| 35| 40| - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - vestibul | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - salon | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - sufragerie pentru servirea mesei | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - spatiu pentru pregatirea mesei, dotat | | | | | | | | |

| corespunzator | x | x | x | - | - | x | x | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - grup sanitar comun pentru camerele care nu| | | | | | | | |

| dispun de grup sanitar propriu, separat pe | | | | | | | | |

| sexe | - | - | - | - | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - oficiu pentru camerista (unul pentru | | | | | | | | |

| maximum 10 camere) | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 3. Instalatii: | | | | | | | | |

| - sistem de climatizare/instalatie de aer | | | | | | | | |

| conditionat | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - incalzire centrala sau cu sobe de | | | | | | | | |

| teracota, mai putin la unitatile sezoniere | | | | | | | | |

| estivale | - | - | x | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - iluminatul electric in camera: | | | | | | | | |

| - o sursa principala | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - o sursa individuala pentru fiecare loc | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 4. Suprafata minima (mp) a camerelor (fara | | | | | | | | |

| grup sanitar*) | | | | | | | | |

| - camere cu 1 pat | 16| 15| 12| 10| 10| 12| 10| 9|

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - camere cu 2 paturi | 20| 18| 12| 12| 11| 14| 12| 10|

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - camere cu 3 paturi | - | - | - | 18| 15| - | 16| 14|

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - camere cu 4 paturi | - | - | - | - | 20| - | - | 18|

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - salonul din apartament | 20| 18| 12| 10| 10| 14| 12| - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - dormitorul din apartament | 20| 18| 12| 10| 10| 14| 12| - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| *) la structurile de primire turistice construite si clasificate anterior |

| intrarii in vigoare a prezentului ordin sau care au depus documentatia |

| inainte de intrarea in vigoare a prezentului ordin se poate reduce cu 15% |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 5. Numarul maxim de paturi intr-o camera | 2| 2| 2| 3| 4| 2| 3| 4|

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 6. Echipare sanitara: | | | | | | | | |

| - camerele dispun de grup sanitar propriu | | | | | | | | |

| (cada sau cuva cu dus, lavoar si WC) | x | x | x | x | - | x | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| Vilele de categoriile 4, 3, 2 stele si 1 | | | | | | | | |

| stea, in care spatiul este compus dintr-un | | | | | | | | |

| singur apartament (maxim 5 dormitoare), vor | | | | | | | | |

| avea minimum un grup sanitar propriu la | | | | | | | | |

| 4 locuri | | | | | | | | |

| - grup sanitar comun, separat pe sexe, | | | | | | | | |

| pentru camere ce nu dispun de grup sanitar | | | | | | | | |

| propriu, astfel: | | | | | | | | |

| - o cabina de dus pentru maximum 15 locuri| - | - | - | - | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - o cabina WC pentru maximum 10 locuri | - | - | - | - | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - la bungalow-urile de 1 stea grupul | | | | | | | | |

| sanitar comun poate fi amplasat intr-o | | | | | | | | |

| cladire apropiata, la maximum 50 m | | | | | | | | |

| distanta | - | - | - | - | - | - | - | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - lavoare cu apa curenta, calda/rece in | | | | | | | | |

| camere fara grup sanitar propriu | - | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 9. Dotare cu mobilier, lenjerie si alte | | | | | | | | |

| obiecte de inventar | | | | | | | | |

| - dotarea spatiilor de cazare si a | | | | | | | | |

| grupurilor sanitare va fi similara cu cea | | | | | | | | |

| a hotelurilor, pentru vile (cu exceptia | | | | | | | | |

| telefoanelor) si cu cea a motelurilor, | | | | | | | | |

| pentru bungalow-uri de aceeasi categorie | | | | | | | | |

| - dotarea sufrageriei pentru servirea mesei:| | | | | | | | |

| - masa si scaune | x | x | x | - | - | x | x | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - servanta-bar pentru pahare si vesela | x | x | x | - | - | x | x | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - televizor | x | x | - | - | - | x | x | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| Dotarea salonului: | | | | | | | | |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|| - fotolii sau demifotolii | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - masute | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - canapea | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| - televizor | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 10. Servicii cuprinse in tarif sau contra | | | | | | | | |

| cost, oferite turistilor. | | | | | | | | |

| Lista este similara cu cea de la hoteluri, | | | | | | | | |

| in cazul vilelor, si de la moteluri, in | | | | | | | | |

| cazul bungalow-urilor, de aceeasi categorie.| | | | | | | | |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 11. Telefon in camera sau apartament/ | | | | | | | | |

| garsoniera | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 12. Telefon accesibil la receptia de care | | | | | | | | |

| apartine unitatea | - | - | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

| 13. Facilitati pentru organizarea de | | | | | | | | |

| activitati agrement si sportive (piscina, | | | | | | | | |

| sauna, sala fitness, jocuri distractive, | | | | | | | | |

| terenuri de sport etc. - cel putin doua | | | | | | | | |

| activitati) | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ ______________|___|___|___|___|___|___|___|____|

ANEXA 1.5

la normele metodologice

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul pensiunilor turistice si a pensiunilor agroturistice

#M1

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, avand o capacitate de cazare de pana la 15 camere, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditii de pregatire si de servire a mesei.

#B

Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice, avand o capacitate de cazare de pana la 8 camere, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti, sau mestesugaresti.

In pensiunile agroturistice, turistilor li se ofera masa preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local iar gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de programul acestora pe tot parcursul sejurului, pe care il petrec la pensiune.

In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru din care rezulta diferite articole de artizanat. Activitatile in cauza trebuie sa se desfasoare in mod continuu sau, in functie de specific si sezonalitate, sa aiba caracter de repetabilitate.

Amplasarea pensiunilor turistice trebuie realizata in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.

Dotarile din camerele si din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse in exclusivitate la dispozitie acestora. In interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatorului (articole de imbracaminte si incaltaminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stanjeni turistii).

In cazul in care spatiile pentru prepararea si servirea mesei sunt destinate si pentru consumatori din afara iar numarul locurilor la mese este mai mare decat al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spatiile in cauza se clasifica ca unitati de alimentatie publica, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale conform anexei nr. 2.

Pensiunile turistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta pentru montarea corturilor si rulotelor criteriile privind echiparea sanitara si dimensiunea parcelelor, potrivit anexei nr. 1.6.

Categoria de clasificare a pensiunii turistice este determinata de indeplinirea criteriilor prevazute in prezenta anexa si de realizarea punctajului minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevazute in anexa nr. 1.5.1 la prezentele norme metodologice.

Punctajul minim rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare este urmatorul:

- de 5 stele/flori 150 puncte

- de 4 stele/flori 120 puncte

- de 3 stele/flori 80 puncte

- de 2 stele/flori 40 puncte

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii minime obligatorii | Pensiuni |

| |__________ ______ ____ ________|

| | TURISTICE | AGROTURISTICE |

| |___________________|___________________|

| | stele | flori (margarete)|

| |___________________|___________________|

| | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 1. Criterii generale: | | | | | | | | | | |

| - cladirile, inclusiv anexele | | | | | | | | | | |

| gospodaresti, sa fie curate si bine | | | | | | | | | | |

| intretinute | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - sa se incadreze in stilul | | | | | | | | | | |

| arhitectural cu specific local | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - caile de acces proprii si spatiile | | | | | | | | | | |

| inconjuratoare sa fie bine | | | | | | | | | | |

| intretinute | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - curte proprie, cu spatii verzi | x | x | x | - | - | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - curte cu amenajari florale | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - amenajari in aer liber pentru | | | | | | | | | | |

| odihna si relaxare (chioscuri, | | | | | | | | | | |

| pavilioane, terase acoperite etc.) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - garaj sau adapost acoperit | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - parcare proprie | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 2. Organizarea spatiilor: | | | | | | | | | | |

| - accesul in camerele de dormit si in| | | | | | | | | | |

| grupurile sanitare sa fie direct, | | | | | | | | | | |

| fara a se trece prin alte camere | | | | | | | | | | |

| folosite pentru dormit | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spatii corespunzatoare si igienice,| | | | | | | | | | |

| pentru prepararea mesei, dotate cu | | | | | | | | | | |

| echipamente de preparare si | | | | | | | | | | |

| conservare a alimentelor | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - sufragerie dotata cu mobilier | | | | | | | | | | |

| adecvat, de calitate superioara si cu| | | | | | | | | | |

| inventar de servire de calitate | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

#M1

| - suprafata minima a camerelor (mp) | | | | | | | | | | |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| camera cu 1 pat | 16| 15| 10| 9| 8| 16| 15| 10| 9| 8|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| camera cu 2 paturi | 20| 18| 13| 12| 11| 20| 18| 13| 12| 11|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| camera cu 3 paturi | - | - | - | 16| 14| - | - | - | 16| 11|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| camera cu 4 paturi | - | - | - | - | 16| - | - | - | - | 16|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| dormitorul din apartamente | 20| 18| 13| 12| 11| 20| 18| 13| 12| 11|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| salonul din apartamente | 20| 18| 14| 12| 11| 20| 18| 14| 12| 11|

#B

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spatiu pentru servirea mesei, dotat| | | | | | | | | | |

| cu mobilier (mese, scaune, banchete) | | | | | | | | | | |

| si inventar de servire | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - camere cu grup sanitar propriu | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup sanitar comun (la pensiunile | | | | | | | | | | |

| turistice de 1 stea/floare se admit | | | | | | | | | | |

| in WC uscate si spalatoare exterioare| | | | | | | | | | |

| alimentate la surse naturale din | | | | | | | | | | |

| rezervoare) | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 3. Instalatii: | | | | | | | | | | |

| - incalzire centrala sau cu gaze la | | | | | | | | | | |

| soba de teracota, mai putin la | | | | | | | | | | |

| unitatile sezoniere estivale | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - incalzire cu soba de teracota sau | | | | | | | | | | |

| cu alte echipamente admise de normele| | | | | | | | | | |

| P.S.I. | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - sursa de incalzire in camerele | | | | | | | | | | |

| de baie (incalzire centrala sau alte | | | | | | | | | | |

| mijloace admise de normele P.S.I.) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - instalatie de apa curenta | | | | | | | | | | |

| calda/rece la bucatarie | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - instalatie de apa curenta rece la | | | | | | | | | | |

| bucatarie | - | - | - | - | x | - | - | - | - | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

#M1

| - aer conditionat | | | | | | | | | | |

| este obligatoriu pentru pensiunile | | | | | | | | | | |

| turistice aflate pe litoral si in | | | | | | | | | | |

| Delta Dunarii | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

#B

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - racord la reteaua publica de | | | | | | | | | | |

| canalizare sau la mijloace proprii de| | | | | | | | | | |

| colectare si epurare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cladirea sa fie racordata la | | | | | | | | | | |

| reteaua electrica publica | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 4. Suprafata minima a camerelor sa | | | | | | | | | | |

| permita dotarea cu mobilier | | | | | | | | | | |

| corespunzator categoriei de | | | | | | | | | | |

| clasificare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 5. Numar maxim de paturi intr-o | | | | | | | | | | |

| camera | 2| 2| 3| 3| 4| 2| 2| 3| 3| 4|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 6. Echipare sanitara: | | | | | | | | | | |

| - camerele dispun de grup sanitar | | | | | | | | | | |

| propriu (cada sau cuva cu dus, lavoar| | | | | | | | | | |

| si WC) | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup sanitar comun compus din: | | | | | | | | | | |

| - 1 cabina WC la 10 locuri*) | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - 1 spalator cu un lavoar cu apa | | | | | | | | | | |

| curenta calda/rece la 10 locuri**) | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - 1 cabina dus cu apa calda/rece | | | | | | | | | | |

| la 15 locuri | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| *) La pensiunile turistice si pensiunile agroturistice din mediul rural de o |

| stea/floare poate exista si WC uscat. |

| **) Spalatorul poate fi si in aer liber. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 7. Dotarea camerelor: | | | | | | | | | | |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - mobilier uniform ca stil si de | | | | | | | | | | |

| calitate superioara | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pat cu saltea | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - plapuma, pled sau paturi | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - perne mari | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cearsaf pentru pat si cearsaf | | | | | | | | | | |

| pentru pled, patura sau plapuma | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cuvertura de pat | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - husa de protectie pentru saltea | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - masa si scaune | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - dulap sau spatii amenajate pentru | | | | | | | | | | |

| haine, cu umerase | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cuier | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - oglinda | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - veioza sau aplica la capatul | | | | | | | | | | |

| patului | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - prosoape pentru fata (1 bucata/ | | | | | | | | | | |

| persoana) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - prosoape plusate pentru baie | | | | | | | | | | |

| (1 bucata/persoana) | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - perdele obturante sau alte | | | | | | | | | | |

| mijloace de obturare a luminii | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pahare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - vaze de flori sau aranjament floral| x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - televizor in camera | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - televizor in spatii comune | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces internet in salon | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| Garsonierele si apartamentele vor | | | | | | | | | | |

| avea in plus: | | | | | | | | | | |

| - canapea de 3 sau 2 locuri | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - fotolii sau demifotolii | x | x | x | x | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - scaune | - | - | - | - | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - masa sau masuta | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - frigider | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - set de pahare pentru apa, vin, | | | | | | | | | | |

| coniac | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - perdele obturante sau alte mijloace| | | | | | | | | | |

| de obturare a luminii | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 8. Dotarea bucatariilor: | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - plita electrica sau cu gaze | | | | | | | | | | |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - masina de gatit sau resou electric | | | | | | | | | | |

| cu minim doua ochiuri | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cuptor cu microunde, cafetiera | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - vase si ustensile de bucatarie din | | | | | | | | | | |

| inox | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - vase si ustensile de bucatarie | - | - | - | x | x | - | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - echipamente pentru pastrarea in | | | | | | | | | | |

| frig a alimentelor | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

#M1

| 9. Telefon la dispozitia turistilor, | | | | | | | | | | |

| minimum un telefon mobil sau fix in | | | | | | | | | | |

| cadrul pensiunii | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

#B

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 10. Alte criterii: | | | | | | | | | | |

| - anexele gospodaresti pentru | | | | | | | | | | |

| cresterea animalelor si pasarilor | | | | | | | | | | |

| vor fi amplasate si intretinute | | | | | | | | | | |

| astfel incat sa nu creeze disconfort | | | | | | | | | | |

| pentru turisti | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - animalele de la care provin | | | | | | | | | | |

| lactatele sa fie atestate ca | | | | | | | | | | |

| sanatoase, iar produsele din carne | | | | | | | | | | |

| sa fie examinate sanitar-veterinar | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - alimentele sa provina de la | | | | | | | | | | |

| producatori locali autorizati | - | - | - | - | - | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - minimum o persoana sa fie | | | | | | | | | | |

| absolventa a unui curs de formare in | | | | | | | | | | |

| domeniu, cel putin administrator | | | | | | | | | | |

| pensiune turistica*) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

#M1

| *) Cursul de formare profesionala pentru administrator de pensiune turistica |

| va fi absolvit in maximum un an de la data clasificarii pensiunii turistice |

| sau agroturistice. Operatorul economic are obligatia de a depune adeverinta |

| din care sa rezulte ca s-a inscris la un curs de administrator de pensiune. |

#B

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

ANEXA 1.5.1

la normele metodologice

Criterii suplimentare privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul pensiunilor si pensiunilor agroturistice*)

*) Se puncteaza numai criteriile care nu sunt minim obligatorii pentru categoria respectiva.

1. Constructii, aspect general si echipare exterioara

- drum carosabil pana la poarta pensiunii 3

- semnalizare de la soseaua principala 2

- situarea intr-o zona nepoluata fonic, vizual sau olfactiv 6

- iluminat exterior 3

- izolarea fonica a cladirii 6

- ambianta generala a exteriorului:

- aspectul foarte bun al constructiilor 5

- aspectul foarte bun al anexelor gospodaresti 5

- amenajarea corespunzatoare a spatiilor exterioare 5

(curte, gradina, livada, spatii amenajate in aer liber pentru

divertisment)

2. Dotarea camerelor

- izolarea fonica intre camere si spatiile comune 8

- salon de primire - living cu spatiu amenajat pentru deconectare,

lecturare, conversatie 10

- TV in toate camerele 3

- semineu 9

- biblioteca (carti, reviste, ziare, albume etc.) 8

- dotare cu jocuri de societate (sah, table, remy, carti de joc etc.) 4

- biliard 8

- tenis de masa 8

- aer conditionat 10

- telefon in fiecare camera 10

- decorarea de calitate a interiorului 10

- acces internet 10

3. Dotarea bucatariilor

- adaptarea dotarilor la numarul camerelor 8

- vesela si ustensile de bucatarie de buna calitate,

nedesperechiate, in numar corespunzator capacitatii de cazare 6

- aparatura electrica:

- robot-mixer 3

- cafetiera 3

- cuptor cu microunde 6

- hota 8

- masina de spalat vase 10

- toaster (prajitor paine) 5

4. Alte dotari si amenajari

- masa si fier de calcat 2

- masina automata de spalat rufe 10

- uscator de par 2

- gratar in aer liber 3

- locuri de joaca amenajate pentru copii 5

- sala de fitness 10

- sauna 10

- piscina in aer liber 10

- piscina acoperita 15

- terenuri de sport proprii sau intermediare la terti 8

- obiecte si echipamente pentru practicarea sporturilor (schiuri,

sanii, biciclete, ambarcatiuni etc.) 8

- aparat CD, DVD 5

- antena TV satelit sau cablu 2

- posibilitati de participare ca divertisment la unele activitati

gospodaresti 10

ANEXA 1.6

la normele metodologice

Reguli specifice si criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul campingurilor, satelor de vacanta, popasurilor turistice si casutelor tip camping

Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate sa asigure cazarea turistilor in corturi sau rulote, astfel amenajate incat sa permita acestora sa parcheze mijloacele de transport, sa isi pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitati.

1. Amplasarea campingului trebuie sa fie facuta in locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum si de elemente periculoase pentru sanatatea si securitatea turistilor.

2. Elementul de baza al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentand o suprafata de teren bine delimitata si marcata, unde se poate parca mijlocul de transport si instala cortul sau rulota, asigurandu-se totodata suprafata libera necesara pentru miscarea si odihna a 4 turisti.

Totalitatea parcelelor de campare reprezinta suprafata de campare amenajata.

Capacitatea campingului se exprima in numar de locuri de campare si se determina prin inmultirea cu 4 a numarului parcelelor de campare, la care se adauga eventualele locuri de cazare in casute tip camping si/sau in bungalow-uri amplasate in incinta unitatii.

Casutele de tip camping sunt spatii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau alte materiale similare, compuse, de regula, dintr-o camera si un mic antreu sau terasa si, uneori, dotate si cu grup sanitar propriu.

Distanta intre doua casute nu poate fi mai mica de 3 m, asigurandu-se totodata spatiul pentru parcarea unei masini.

Bungalow-urile amplasate in interiorul campingurilor se clasifica odata cu acestea, potrivit criteriilor specifice din prezentele norme.

La dimensionarea dotarilor si a instalatiilor din campinguri se va avea in vedere capacitatea totala de cazare a campingului.

Cel putin 15% din suprafata campingului trebuie sa fie plantata cu arbori sau arbusti. La campingurile de 3 si 4 stele vegetatia trebuie sa fie suficient de abundenta pentru a da o umbra confortabila si o ambianta agreabila.

Accesul la camping trebuie sa fie astfel conceput incat sa previna accidentele de circulatie in momentul intrarii si iesirii vehiculelor.

La campingurile de 3 si 4 stele caile de acces trebuie sa permita circulatia in ambele sensuri.

Reteaua de alei trebuie sa permita legatura dintre spatiile de campare-cazare si toate celelalte amenajari care asigura servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement).

3. Marimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv si coloritul diverselor constructii din cadrul acestuia nu trebuie sa aduca nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului inconjurator.

Toate campingurile trebuie sa aiba o imprejmuire care sa nu permita accesul in camping decat prin intrarile stabilite pentru turisti. Campingurile vor avea paza ziua si noaptea.

4. Alimentarea cu apa potabila trebuie asigurata prin racordarea la reteaua publica, iar in lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrari de captare a unor izvoare din zona. Nu este permisa alimentarea cu apa din fantana neacoperita din care apa se scoate cu galeata sau cu alt mijloc similar.

Distanta dintre gurile de apa amplasate pe suprafata de campare nu trebuie sa fie mai mare de 100 m.

5. Grupurile sanitare comune trebuie sa fie amplasate cat mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spatiu de cazare (parcela, casuta sau bungalow) si nu mai departe de 100 m de cel mai indepartat spatiu de campare-cazare.

Pardoseala la grupurile sanitare si din spatiile amenajate pentru spalatul lenjeriei si, respectiv, pentru pregatirea mesei trebuie sa fie cel putin mozaicata, cu panta de scurgere corespunzatoare, pentru a fi usor de intretinut.

La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor si al dusurilor trebuie sa fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabina de dus va trebui sa cuprinda, separat de dusul propriu-zis, un compartiment pentru dezbracare-imbracare, echipat cu scaun, oglinda, policioara si cuier.

6. La toate cladirile existente ferestrele vor trebui sa fie astfel construite incat sa poata fi deschise pentru aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate incat sa permita montarea cu usurinta a unor plase impotriva insectelor, sau alte dotari cu functiuni similare la cererea turistilor.

7. Turistii cazati in casute si bungalow-uri beneficiaza de toate dotarile si instalatiile comune din cadrul campingurilor.

8. Casutele amplasate pe terenuri care nu permit si amenajarea unor spatii de campare (pentru montarea corturilor sau rulotelor) vor fi clasificate casute tip camping si vor dispune de dotari si servicii identice cu casutele situate in campingurile de aceeasi categorie.

9. Casutele tip camping amplasate pe langa alte unitati de cazare sau de alimentatie publica, ca spatii complementare, vor dispune de grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, in constructie inchisa cuprinzand:

- un lavoar la 30 de locuri;

- o cabina dus la 50 de locuri;

- o cabina WC la 30 de locuri.

10. Satul de vacanta este un ansamblu de cladiri, de regula vile sau bungalow-uri, amplasat intr-un perimetru bine delimitat, care asigura turistilor servicii de cazare, de alimentatie si o gama larga de prestatii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).

Amplasamentul trebuie sa asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) si de alte elemente care ar putea pune in pericol securitatea si sanatatea turistilor.

Marimea satului de vacanta, amplasamentul, stilul constructiv si coloritul diverselor constructii din cadrul acestuia nu trebuie sa aduca nici un fel de prejudicii peisajului si mediului inconjurator.

Toate satele de vacanta vor avea o imprejmuire, accesul fiind dirijat si controlat.

La unitatile de 3 stele vegetatia trebuie sa fie abundenta pentru a crea o ambianta agreabila.

Suprafata spatiilor verzi si a celor destinate pentru agrement si odihna reprezinta minimum 25% din suprafata totala a satului de vacanta.

Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar si elemente constructive si functionale a structurilor de primire turistice din incinta satului de vacanta se realizeaza potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unitatile respective, tinandu-se seama de amplasamentul si de perioada de functionare a acestora (permanente sau sezoniere).

Majoritatea vilelor si a bungalow-urilor din satele de vacanta de 3 stele trebuie sa fie incadrate cel putin la aceasta categorie.

11. Popasul turistic reprezinta o structura de primire turistica de capacitate redusa, formata din casute si/sau bungalow-uri amplasate intr-un perimetru bine delimitat, care asigura servicii de cazare si alimentatie, precum si posibilitati de parcare auto.

Dotarea si serviciile aferente sunt identice cu ale campingurilor de aceeasi categorie, cu exceptia faptului ca popasurile turistice nu dispun de teren de campare pentru amplasarea corturilor si/sau a rulotelor.

CRITERII MINIME

pentru clasificarea campingurilor

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | Campinguri |Sate de|

| | |vacanta|

| |_______________|_______|

| | stele | stele |

| |_______________|_______|

| | 4 | 3 | 2 | 1 | 3 | 2 |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| I. Criterii generale | | | | | | |

| 1. Firma: | | | | | | |

| - la intrare, din care sa rezulte denumirea si | | | | | | |

| categoria unitatii | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - luminoasa | x| - | - | - | x | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 2. Panouri cu schema campingului si a satului de | | | | | | |

| vacanta, amplasate la loc vizibil | x| x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 3. Cutie postala la intrare | x| x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 4. Amenajarea terenurilor: | | | | | | |

| - cat mai plane posibil, bine nivelate, acoperite cu | | | | | | |

| gazon si care sa permita o drenare rapida a apelor | | | | | | |

| rezultate din ploi | x| x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 5. Drumurile carosabile de acces la spatiile de | | | | | | |

| cazare, parcele de campare, unitati de alimentatie | | | | | | |

| etc.: | | | | | | |

| - asfaltate, sau cu dale | x| x | - | - | x | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - pietruite | -| - | x | x | - | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 6. Alei amenajate intre spatiile de cazare si cele de| | | | | | |

| folosinta comuna: | | | | | | |

| Asfaltate, cu dale sau pietruite | x| x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 7. Iluminarea electrica cu intensitate: | | | | | | |

| - corespunzatoare in spatiile de cazare de folosinta | | | | | | |

| comuna, inclusiv a parcelelor si a cailor de acces | x| x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 8. Prize pentru racordarea rulotelor la reteaua de | | | | | | |

| alimentare cu energie electrica la % din parcele | 20| 10| 10| - | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 9. Capacitatea de cazare sa fie de cel putin | | | | | | |

| locuri | 80| 60| 20| 12|100| 70|

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 10. Suprafata minima a fiecarei parcele de campare | | | | | | |

| (mp) |100| 80| 80| 80| - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - numarul maxim de locuri la 1.000 mp suprafata | | | | | | |

| totala (parcele + alei + spatii verzi, agrement, | | | | | | |

| cladiri etc.) | 20| 24| 28| 32| - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 11. Ponderea minima din suprafata totala a spatiilor | | | | | | |

| destinate drumurilor si aleilor interioare, zonelor | | | | | | |

| de liniste si recreere, terenurilor de sport si | | | | | | |

| agrement |25%|20%|15%|10%|25%|15%|

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 12. Parcelele de campare sa fie: | | | | | | |

| - numerotate, ecranate cu garduri verzi sau alte | | | | | | |

| materiale care asigura o delimitare eficienta si | | | | | | |

| estetica | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 13. Terenuri si sali pentru sport si agrement | | | | | | |

| (tenis, minigolf, volei, fitness, piscina, inclusiv | | | | | | |

| bazine pentru copii), cel putin un numar de | | | | | | |

| pentru fiecare categorie | 6| 4| 3| 2| 6| 4|

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 14. Gradinite cu spatii de joaca pentru copii | x | x | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 15. Spatii independente sau in incinta spatiilor de | | | | | | |

| cazare pentru depozitarea si inchirierea | | | | | | |

| echipamentelor, a materialelor sportive si de | | | | | | |

| agrement | x | x | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 16. Spatiu pentru receptie | x | x | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 17. Spatii pentru administratie si de pastrare a | | | | | | |

| valorilor, inclusiv a celor predate de turisti spre | | | | | | |

| pastrare | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 18. Hol de primire | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 19. Magazii pentru lenjerie si materiale de | | | | | | |

| intretinere | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 20. Oficiu pentru cameriste | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 21. Spatiu amenajat si dotat corespunzator pentru | | | | | | |

| spalatul si calcatul lenjeriei si de catre turisti | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 22. Punct de prim ajutor, punct farmaceutic si | | | | | | |

| spatiu pentru izolarea bolnavilor | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 23. Spatii comerciale pentru vanzarea produselor | | | | | | |

| alimentare, a legumelor, fructelor si a produselor | | | | | | |

| nealimentare (cosmetice, obiecte de artizanat, | | | | | | |

| timbre, efecte postale, ziare, reviste, articole | | | | | | |

| sportive etc.) | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 24. Una sau mai multe unitati de alimentatie | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 25. Racord la reteaua publica de canalizare sau la | | | | | | |

| mijloacele proprii de colectare si epurare | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| 26. Pubele acoperite, lavabile, amplasate in locuri | | | | | | |

| fixe adapostite (evacuarea zilnica a resturilor | | | | | | |

| menajere) | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| II. Alte criterii | | | | | | |

| - Directorul de camping sa detina brevet de turism la| | | | | | |

| cele cu peste 100 de locuri de cazare | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - Personalul de la receptie sa fie calificat si sa | | | | | | |

| cunoasca una-doua limbi de circulatie internationala | x | x | x | - | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| Servicii | | | | | | |

| - Telefon la dispozitia turistilor | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - Acces internet la receptie | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| Echipamente sanitare: | | | | | | |

| - Grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, in | | | | | | |

| constructie inchisa, cuprinzand: | 10| 20| 25| 30| - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - un lavoar la locuri, cu oglinzi si policioare | | | | | | |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - o cabina de dus (inchisa) la . persoane | 10| 20| 25| 30| - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - o cabina WC cu apa curenta la locuri | 20| 20| 30| 30| - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - spalatoare pentru picioare, cate unul la fiecare | | | | | | |

| grup sanitar | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - un lavoar si un WC special pentru copii | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - un lavoar si un WC pentru persoane cu handicap | | | | | | |

| (la cele de peste 400 de locuri) | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| Dotarea casutelor tip camping: | | | | | | |

| - pat cu saltea, husa de protectie, cearsaf de pat, | | | | | | |

| pleduri cu cearsaf plic si perna infatata | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - aplica in perete | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - oglinda | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - cuier de perete | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

| - masuta | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ ________|___|___|___|___|___|___|

ANEXA 1.7

la normele metodologice

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare de tipul apartamentelor sau a camerelor de inchiriat

Apartamentele sau camerele de inchiriat sunt structuri de primire turistice constand dintr-un numar limitat de spatii, care ofera servicii de cazare si posibilitatea prepararii hranei in bucataria folosita exclusiv de turisti. Se pot organiza si spatii special amenajate pentru prepararea hranei destinate exclusiv turistilor.

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | stele |

| |___________|

| | 3 | 2 | 1 |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 1. Criterii generale: | | | |

| - cladirea sa fie in stare buna, cu aspect corespunzator | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - caile de acces si spatiile inconjuratoare sa fie intretinute | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - posibilitati de parcare auto | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 2. Organizarea spatiilor: | | | |

| - camerele de dormit sa aiba intrare separata | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - camere cu grup sanitar propriu | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - grup sanitar comun exclusiv la dispozitia turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - bucatarie dotata corespunzator, exclusiv la dispozitia | | | |

| turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 3. Instalatii: | | | |

| - instalatii de apa calda/rece la grupurile sanitare | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - instalatii de incalzire admise de normele P.S.I. | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - locuinta sa dispuna de instalatie electrica | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - camerele aflate mai sus de etajul 4 sa fie deservite de | | | |

| lift | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 4. Suprafata minima (mp) a camerelor: | | | |

| - camere cu 1 pat | 10| 10| 10|

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - camere cu 2 paturi | 12| 12| 12|

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 5. Numar maxim de paturi intr-o camera | 2| 3| 4|

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 6. Echipare sanitara: | | | |

| - camerele dispun de baie (cada sau cuva cu dus, lavoar | | | |

| si WC) | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - grup sanitar comun, exclusiv la dispozitia turistilor | | | |

| (minimum o cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) | - | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - grup sanitar in folosinta comuna cu locatorul (minimum | | | |

| o cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) | - | - | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| 7. Dotarea camerelor: | | | |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - pat cu saltea | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - masa si scaune | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - dulap sau spatiu amenajat pentru haine si lenjerie in | | | |

| folosinta exclusiva a turistilor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - oglinda | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - plapuma sau pled | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - cearsaf pentru pat, cearsaf plic pentru pled, patura sau | | | |

| plapuma | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - perne mari infatate | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - prosoape de fata si de baie | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - perdele | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - frigider (la categoria 3 stele, in exclusivitate pentru | | | |

| turisti) | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - telefon in locuinta (la categoria 3 stele, cu derivatie | | | |

| in camera) | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - televizor | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| Dotarea sufrageriei din apartament |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - canapea pentru 2 - 3 persoane | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - masa, masuta | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - fotolii/demifotolii | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - scaune | - | - | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - frigider | x | - | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - televizor | x | x | x |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

| - tablou | x | x | - |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____|___|___|___|

ANEXA 1.8

la normele metodologice

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare de tipul navelor maritime si fluviale

Navele maritime si fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare, utilizate pentru cazarea turistilor pe durata calatoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate in porturi, se clasifica pe stele (de la 1 la 5) in functie de calitatea dotarilor si a serviciilor pe care le ofera.

Criteriile de clasificare pentru hoteluri se aplica in mod corespunzator si in cazul spatiilor de cazare de pe nave, cu exceptia celor referitoare la:

- dimensiunile spatiilor de cazare, care pot fi reduse cu pana la 50% fata de cele din hotelurile de aceeasi categorie;

- dimensiunile paturilor, care pot fi de 0,80/2,00 m la paturile individuale si 1,20/2,00 m la cele duble;

- dotarea cu piese de mobilier (scaune, mese etc.) va fi in limita spatiului, cu conditia asigurarii unei functionalitati si utilizari cat mai confortabile a spatiului de cazare. Se admit si dotari cu piese de mobilier rabatabile. La categoriile 1 si 2 stele se pot utiliza si paturi suprapuse.

Structura spatiilor de cazare de pe nave este similara cu cea din hoteluri.

Spatiile de alimentatie pentru servirea turistilor se clasifica separat, potrivit criteriilor specifice unitatilor de acelasi profil.

La navele de categorie superioara (4 si 5 stele) este obligatorie asigurarea posibilitatilor pentru agrement, sport si banchete, festivitati, distractii etc.

ANEXA 2

la normele metodologice

Reguli generale si criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica

Restaurantul este local public care imbina activitatea de productie cu cea de servire la masa, punand la dispozitie clientilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi si unele produse pentru fumatori.

1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic, in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde si reci, preparate lichide calde, mancaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie), produse de cofetarie, patiserie, inghetata, fructe, bauturi nealcoolice si alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate-distractive poate dispune de formatie muzical-artistica. Organizeaza servicii suplimentare: banchete, receptii etc.

1.2. Restaurantul specializat serveste un sortiment specific de preparate culinare si bauturi care se afla permanent in lista de meniu, in conditiile unor amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc, vanatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian etc.) care formeaza obiectul specializarii.

1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica care se caracterizeaza prin desfacerea, in principal, a unui sortiment variat de preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea de pescuit si de prelucrare a pestelui.

1.2.2. Restaurantul vanatoresc este o unitate gastronomica specializata in producerea si servirea de preparate culinare din vanat (iepure, caprioara, porc si mistret, urs, gaste, rate salbatice etc.), care este organizata si functioneaza pe principii similare restaurantului clasic, avand insa prin amenajare, dotare si prezentarea personalului elemente specifice, particulare.

1.2.3. Rotiseria este un restaurant de capacitate mica (20 - 50 de locuri la mese), in care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare - rotisor (pui, muschi de vaca si porc, specialitati din carne etc.), chebab cu garnituri, unele gustari reci (pe baza de oua, branza, legume etc.), salate, deserturi, precum si bauturi racoritoare, cafea, vin (in special vin rosu servit in carafe), un sortiment redus de bauturi alcoolice fine.

Spatiul de productie se afla chiar in interiorul salii de consumatie si este dotat cu rotisor sau frigarui si cu vitrina frigorifica in care se afla expusi pui si alte specialitati din carne pentru fript in fata consumatorilor.

1.2.4. Restaurant-zahana este o unitate gastronomica in care se servesc, la comanda, in tot timpul zilei, produse (specialitati din carne de porc, vaca, batal, miel) si subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inima, splina, momite, maduvioare etc.), mici, carnati etc., pregatite la gratar si alese de consumatori din vitrine de expunere sau din platourile prezentate de ospatari la masa. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura, salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie, bauturi alcoolice (aperitive si vinuri).

1.2.5. Restaurantul dietetic/lacto-vegetarian este o unitate gastronomica in care se desfac in exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte si produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salate din legume, precum si dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, inghetata si bauturi nealcoolice calde si reci; restaurantul dietetic ofera preparatele sub indrumarea unui cadru medical.

1.2.6. Restaurantul familial sau pensiunea este o unitate cu profil gastronomic care ofera, in mai multe variante, meniuri complete la pret accesibil. Preparatele si specialitatile solicitate in afara meniurilor se servesc conform preturilor stabilite in listele de meniu. Bauturile alcoolice, racoritoare, apa minerala si bere sunt limitate la un numar redus de sortimente. Poate functiona si pe baza de abonament. La nevoie se poate organiza si ca sectie in cadrul unui restaurant clasic.

De regula, asemenea unitati se organizeaza in statiuni turistice sau in pensiuni turistice si pensiuni agroturistice.

1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentatie pentru recreere si divertisment, care, prin dotare, profil, tinuta lucratorilor, momente recreative si structura sortimentala, trebuie sa reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau nationale, traditionale si specifice diferitelor zone.

1.3.1. Crama desface o gama larga de vinuri. Acestea se pot servi atat imbuteliate, cat si neimbuteliate. Se realizeaza si se desface o gama specifica de preparate culinare: tochitura, preparate din carne la gratar sau trase la tigaie. Vinurile se servesc in carafe sau cani din ceramica. Este dotata cu mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare etc. Poate avea program muzical, tarafuri de muzica populara. Se poate organiza si ca sectie in cadrul unui restaurant clasic.

1.3.2. Restaurantul cu specific local pune in valoare bucataria specifica unor zone geografice din tara sau a unor tipuri traditionale de unitati (crame, colibe, suri etc.).

Sunt servite vinuri si alte bauturi din regiunea respectiva, utilizandu-se ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unitati este realizat prin imbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al finisajelor inspirate dupa modelul popular, al elementelor de decoratie, al mobilierului si obiectelor de inventar de conceptie deosebita, de gama sortimentala a mancarurilor pregatite si prezentarea personalului. La construirea unitatilor se utilizeaza materiale prelucrate sumar, specifice regiunii respective, cum sunt: piatra, bolovani de rau, lemn (brut sau prelucrat), caramida, trestie, stuf, rachita etc. Ospatarii au uniforma confectionata in concordanta cu specificul unitatii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).

1.3.3. Restaurantul cu specific national pune in valoare traditiile culinare ale unor natiuni (chinezesc, arabesc, mexican etc.), servind o gama diversificata de preparate culinare, bauturi alcoolice si nealcoolice specifice. Ambianta interioara si exterioara a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului de servire si celelalte sunt specifice tarii respective.

1.4. Restaurantul cu program artistic este o unitate de alimentatie pentru turisti care prin dotare si amenajare asigura si derularea unor programe de divertisment gen spectacol (muzica, balet, circ, recitaluri, scheciuri, programe specifice barurilor de noapte etc.).

1.5. Braseria sau bistrou asigura in tot cursul zilei servirea consumatorilor, in principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrans de mancaruri, specialitati de cofetarie-patiserie, bauturi nealcoolice calde si reci, bauturi alcoolice de calitate superioara, un bogat sortiment de bere.

1.6. Beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe sortimente, in recipiente specifice (tap, halba, cana) de diferite capacitati si a unor produse si preparate care se asociaza in consum cu acestea (crenvursti cu hrean, mititei, carnati, chiftelute, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.), precum si branzeturi, gustari calde si reci, minuturi (din oua, legume), specialitati de zahana (1 - 2 preparate), precum si bauturi alcoolice (coniac, rom, sortiment restrans de vinuri si bauturi nealcoolice).

1.7. Gradina de vara este o unitate amenajata in aer liber, dotata cu mobilier specific 'de gradina' si decorata in mod adecvat. Ofera un sortiment diversificat de preparate culinare, minuturi, gratar, salate, dulciuri de bucatarie si cofetarie-patiserie, un larg sortiment de bauturi alcoolice (vinuri selectionate de regiune, imbuteliate sau neimbuteliate, bauturi spirtoase etc.) si nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.

2. Barul este o unitate de alimentatie cu program de zi sau de noapte, in care se serveste un sortiment diversificat de bauturi alcoolice si nealcoolice si o gama restransa de produse culinare.

Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii muzicale, video, TV.

2.1. Barul de noapte este o unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte care prezinta un program variat de divertisment, de music-hall si dans pentru consumatori si ofera o gama variata de bauturi alcoolice fine, amestecuri de bauturi de bar, bauturi nealcoolice, specialitati de cofetarie si inghetata asortate, roast-beef, fripturi reci etc., fructe si salate de fructe (proaspete si din compoturi), cafea, jardiniere cu delicatese. De obicei este realizat in amfiteatru, pentru ca de la toate mesele sa se poata viziona programul artistic muzical. Este dotat cu instalatii de amplificare a sunetului, orga de lumini, instalatii de proiectie a unor filme.

2.2. Barul de zi este o unitate care functioneaza, de regula, in cadrul hotelurilor si restaurantelor sau ca unitate independenta. Ofera consumatorilor o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice, simple sau in amestec, si gustari in sortiment restrans, tartine, foetaje, specialitati de cofetarie si inghetata, produse din tutun (tigari) si posibilitati de distractie (muzica discreta, televizor, jocuri mecanice etc.). In salonul de servire se afla tejgheaua-bar cu scaune inalte, un numar restrans de mese cu dimensiuni mici, cu scaunele respective.

2.3. Cafe-bar-cafenea este o unitate care imbina activitatea de desfacere a cafelei cu cea recreativa; ofera consumatorilor si gustari calde si reci, minuturi, produse de cofetarie-patiserie, inghetata, bauturi nealcoolice calde (cafea filtru, svart, cafea cu lapte, ciocolata, ceai etc.), bauturi alcoolice fine (lichior, coniac, vermut etc.).

2.4. Disco-bar (discoteca-videoteca) este o unitate cu profil de divertisment pentru tineret, activitatea comerciala fiind axata pe desfacerea de gustari, produse de cofetarie-patiserie, inghetata si, in special, amestecuri de bauturi alcoolice si nealcoolice. Divertismentul este realizat prin intermediul muzicii de auditie si de dans, inregistrata si difuzata prin instalatii speciale si prin disc-jockey, care asigura organizarea si desfasurarea intregii activitati. Videoteca este o incapere special amenajata cu instalatii electronice de redare si vizionare in care se prezinta videoprograme si filme.

2.5. Bufet-bar ofera un sortiment restrans de preparate calde si reci (gustari, sandviciuri, minuturi, mancaruri, produse de patiserie) pregatite in bucataria proprie sau aduse din afara, bauturi nealcoolice calde si reci, bauturi alcoolice (aperitive), bere, vinuri, la pahar.

3. Unitati tip fast-food

3.1. Restaurant-autoservire este o unitate cu desfacere rapida in care consumatorii isi aleg si se servesc singuri cu preparatele culinare calde si reci (gustari, produse lactate, bauturi calde nealcoolice, supe, ciorbe, creme, preparate din peste, antreuri, preparate de baza, salate, deserturi, fructe) si bauturi alcoolice (bere) si nealcoolice, la sticla, asezate in linii de autoservire cu flux dirijat si cu plata dupa alegerea produselor.

3.2. Bufetul tip expres este o unitate cu desfacere rapida, in care fluxul consumatorilor nu este dirijat, servirea se face de catre vanzator, iar plata se face anticipat. Unitatea este dotata cu mese tip 'expres'.

3.3. Pizzeria este o unitate specializata in desfacerea sortimentelor de pizza. Se mai pot desface gustari, minuturi, salate, produse de patiserie, racoritoare, bere, vin la pahar sau bauturi slab alcoolizate.

3.4. Snack-barul este o unitate caracterizata prin existenta unei tejghele-bar, cu un front de servire care sa permita accesul unui numar mare de consumatori, serviti direct cu sortimente pregatite total sau partial in fata lor. Ofera in tot timpul zilei o gama diversificata de preparate culinare (crenvursti, pui fripti, sandviciuri, carnaciori, unele preparate cu specific), precum si bauturi nealcoolice calde si reci si bauturi alcoolice in sortiment redus.

4. Cofetaria este o unitate specializata pentru desfacerea unui sortiment larg de prajituri, torturi, fursecuri, cozonac, inghetata, bomboane, patiserie fina, bauturi nealcoolice calde si reci si unele bauturi alcoolice fine (coniac, lichior).

5. Patiseria este o unitate specializata in desfacerea pentru consum, pe loc sau la domiciliu, a productiei proprii specifice, in stare calda (placinta, strudele, merdenele, pateuri, covrigi, branzoaice, gogosi, cornuri etc.). Sortimentul de bauturi include bere la sticla, bauturi nealcoolice, bauturi calde, racoritoare, vin la pahar, diferite sortimente de produse lactate (iaurt, chefir, lapte batut etc.). Se poate organiza si cu profil de placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserie sau patibar.

CRITERII MINIME

privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | restaurante | baruri |

| |___________________|___________________|

| | stele | stele |

| |___________________|___________________|

| | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 1. Descriere generala a cladirii: | | | | | | | | | | |

| - firma luminoasa pentru unitati | | | | | | | | | | |

| independente | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - firma | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - emblema unitatii | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - insemne distinctive privind tipul | | | | | | | | | | |

| si categoria unitatilor | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces pentru aprovizionare cu | | | | | | | | | | |

| marfuri si circulatia personalului, | | | | | | | | | | |

| separat de intrarea principala | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - parcaj auto propriu pentru | | | | | | | | | | |

| unitatile independente | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces auto la intrare | x | x | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 2. Organizarea spatiilor: | | | | | | | | | | |

| - windfang, usi rotative sau perdea | | | | | | | | | | |

| de aer la intrare (unitati cu acces | | | | | | | | | | |

| direct din afara); | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - hol de primire si de asteptare | | | | | | | | | | |

| pentru consumatori | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - garderoba (unitatile de vara si | | | | | | | | | | |

| cele cu o capacitate sub 100 de | | | | | | | | | | |

| locuri se excepteaza, acestea | | | | | | | | | | |

| dispunand de cuier in incinta) | x | x | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - saloanele sunt dimensionate | | | | | | | | | | |

| corespunzator, in functie de numarul | | | | | | | | | | |

| de locuri si de indicele de | | | | | | | | | | |

| suprafata mp/loc masa |1,6|1,5|1,3|1,0|1,0|1,2|1,2|1,1|1,0|1,0|

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - saloanele cu o capacitate mai mare | | | | | | | | | | |

| de 150 - 200 de locuri se | | | | | | | | | | |

| compartimenteaza sau se intimizeaza | | | | | | | | | | |

| cu diverse mijloace estetice | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - oficiu pentru ospatari sau spatiu | | | | | | | | | | |

| de distributie (restaurantele de | | | | | | | | | | |

| capacitate mica sub 50 de locuri si | | | | | | | | | | |

| familiale, precum si restaurantele | | | | | | | | | | |

| pensiune pot fi exceptate) | x | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces intre oficiu si salon prin | | | | | | | | | | |

| usi batante | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup sanitar cu apa curenta | | | | | | | | | | |

| calda/rece, separat pe sexe, o cabina| | | | | | | | | | |

| la locuri | 30| 40| - | - | - | 30| 40| - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup sanitar cu apa calda/rece | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - bucataria echipata si | | | | | | | | | | |

| compartimentata in functie de | | | | | | | | | | |

| specificul preparatelor calde sau | | | | | | | | | | |

| reci realizate si a structurii | | | | | | | | | | |

| materiilor prime cu respectarea | | | | | | | | | | |

| normelor sanitar-veterinare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - sectie-bar | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spalator de vesela | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spalator de vase | x | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spalator de pahare | x | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - depozit pentru alimente si bauturi | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - camera pentru lenjerie | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - birou al sefului de unitate | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - birou al bucatarului-sef | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup social care sa cuprinda: | | | | | | | | | | |

| - vestiare + dusuri + WC | x | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spatiu pentru depozitarea | | | | | | | | | | |

| ambalajelor/resturilor menajere | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 3. Instalatii: | | | | | | | | | | |

| - sisteme de climatizare (spatii de | | | | | | | | | | |

| servire, productie si grupuri | | | | | | | | | | |

| sanitare) la cladirile nou construite| x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - ventilatie mecanica in spatii de | | | | | | | | | | |

| servire si productie | - | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - ventilatie naturala | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - incalzire centrala sau alte surse | | | | | | | | | | |

| de incalzire admise de normele | | | | | | | | | | |

| P.S.I., mai putin pentru unitatile | | | | | | | | | | |

| sezoniere estivale | - | x | x | x | x | - | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - instalatie curenta de apa | | | | | | | | | | |

| calda/rece | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - iluminat in toate spatiile de | | | | | | | | | | |

| servire, productie si anexe | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - ascensor pentru marfuri si | | | | | | | | | | |

| preparate (cand bucataria este | | | | | | | | | | |

| amplasata la alt nivel decat salonul | | | | | | | | | | |

| de servire) | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 4. Utilaje, mobilier tehnologic, | | | | | | | | | | |

| aparatura de control, aparate si | | | | | | | | | | |

| dispozitive necesare in sectiile de | | | | | | | | | | |

| productie ale bucatariei: | | | | | | | | | | |

| - utilaje tehnice*): | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| *) Dotarea se face in functie de profilul si de capacitatea unitatii, cu |

| respectarea liniei tehnologice si a normelor sanitare, sanitar-veterinare, |

| P.S.I. si protectia muncii. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 5. Amenajari si dotari interioare in | | | | | | | | | | |

| saloane: | | | | | | | | | | |

| - pardoseala din ceramica sau alte | | | | | | | | | | |

| materiale de calitate superioara | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pereti tapisati (material textil), | | | | | | | | | | |

| placati cu furnir de buna calitate | | | | | | | | | | |

| sau cu zugraveli moderne deosebite | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pereti tapetati cu materiale de | | | | | | | | | | |

| calitate superioara sau cu zugraveli | | | | | | | | | | |

| deosebite | - | x | - | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - zugraveli si vopsitorii obisnuite | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - perdele si draperii din materiale | | | | | | | | | | |

| de buna calitate sau alte mijloace cu| | | | | | | | | | |

| aceleasi functiuni | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - decoratiuni interioare adecvate | | | | | | | | | | |

| specificului unitatii | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - mobilier uniform ca stil | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| fete de masa sau alte mijloace | | | | | | | | | | |

| igienice si estetice | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - fete de masa pentru banchete | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - servetele de masa din material | | | | | | | | | | |

| textil de calitate | x | x | x | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lista pentru mancaruri, bauturi si | | | | | | | | | | |

| mic dejun, tiparita in limba romana | | | | | | | | | | |

| si in doua limbi de circulatie | | | | | | | | | | |

| internationala | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lista pentru mancaruri si bauturi, | | | | | | | | | | |

| tiparita sau dactilografiata | - | - | x | - | - | - | - | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lista afisata si etichete cu | | | | | | | | | | |

| preturile preparatelor si ale | | | | | | | | | | |

| bauturilor oferite | - | - | - | x | x | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 6. Dotarea cu inventar de servire: | | | | | | | | | | |

| a) sticlarie (cristal, semicristal, | | | | | | | | | | |

| sticla): | | | | | | | | | | |

| - cupe de sampanie, carafe, pahare, | | | | | | | | | | |

| sonde, cani, halbe, cilindri etc. in | | | | | | | | | | |

| functie de specificul bauturilor si | | | | | | | | | | |

| profilului structurii unitatii | x | x | x | x | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - solnite | - | - | x | x | x | - | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - presaratori | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - oliviere | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - mustariera | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - compotiera | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - clopot pentru pateuri | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - doze pentru mujdei | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - scrumiere unde este cazul | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - bol pentru clatirea degetelor | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - fructiera | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| b) portelan: | | | | | | | | | | |

| - cesti cu farfurioara pentru cafea | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cesti cu farfurioara pentru ceai | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cesti/boluri/farfurii pentru | | | | | | | | | | |

| preparate lichide calde | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cani cu farfurioara pentru lapte | x | x | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cafetiere | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - zaharnite | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - ceainice | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - supiere | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - castroane | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii suport | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii desert | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii intinse mari | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii adanci | x | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii pentru gem, dulceata | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - osiere | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - raviere | - | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - salatiere | x | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cocotiere | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - sosiere | x | x | x | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - suport pentru scobitori | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| c) alpaca argintata sau otel inox: | | | | | | | | | | |

| - lingurite pentru ceai | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingurite pentru cafea sau mocca | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingurite pentru inghetata | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingurite pentru mazagran | x | x | - | - | - | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - linguri/lingurite pentru consomee | x | x | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingura, furculita si cutit mare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - furculite si cutite pentru peste | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - cutite si furculite pentru gustari | x | x | x | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - furculite lingurite si cutite | | | | | | | | | | |

| pentru desert si fructe | x | x | x | x | x | x | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - tacamuri pentru fructe de mare | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - galetusa cu cleste pentru cuburi de| | | | | | | | | | |

| gheata | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - capace pentru ochiuri | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - tambale cu capac | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - shackere | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - foarfece pentru struguri | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - paleta pentru tort | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - frapiere pentru sampanie sau alte | | | | | | | | | | |

| dotari similare | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| Dotarea cu inventar de servire se | | | | | | | | | | |

| va face in functie de specificul | | | | | | | | | | |

| unitatii, de sortimentele de | | | | | | | | | | |

| preparate si bauturi servite | x | x | x | x | x | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| Este interzisa utilizarea vaselor si ustensilelor de bucatarie emailate. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 7. Alte criterii: | | | | | | | | | | |

| - servirea se efectueaza prin: | | | | | | | | | | |

| - ospatari | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - vanzatori sau autoservire | - | - | - | - | - | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - personalul de baza din sectiile de | | | | | | | | | | |

| servire si productie are, in | | | | | | | | | | |

| majoritate: | | | | | | | | | | |

| - inalt nivel de calificare | x | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - calificare | - | - | - | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - personalul va fi in permanenta | | | | | | | | | | |

| curat, cu parul strans, imbracaminte | | | | | | | | | | |

| curata, pantofii lustruiti si fara | | | | | | | | | | |

| bijuterii in exces | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - ospatarii trebuie sa cunoasca cel | | | | | | | | | | |

| putin o limba straina, iar formatia | | | | | | | | | | |

| de lucru va fi astfel stabilita incat| | | | | | | | | | |

| intr-un singur schimb sa se asigure | | | | | | | | | | |

| cunoasterea a cel putin 2 - 3 limbi | | | | | | | | | | |

| de circulatie internationala (%) | 80| 70| 50| - | - | 80| 70| - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - portar-usier | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - echipamente pentru ospatari si | | | | | | | | | | |

| ajutor de ospatari | x | x | x | x | x | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pentru barmani | x | x | x | x | x | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pentru formatii muzicale | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pentru vanzatori | - | - | - | - | - | - | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pentru portar-usier | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - pentru garderobier | x | x | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - efectuarea zilnica sau ori de cate | | | | | | | | | | |

| ori este nevoie a curateniei in | | | | | | | | | | |

| spatiile de servire, productie, | | | | | | | | | | |

| depozitare si la grupurile sociale | | | | | | | | | | |

| pentru consumatori si personal | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - spatiile de productie vor fi astfel| | | | | | | | | | |

| realizate si ventilate incat sa nu | | | | | | | | | | |

| patrunda mirosul din bucatarie in | | | | | | | | | | |

| salile de servire si in spatiile de | | | | | | | | | | |

| cazare | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| 8. Servicii suplimentare oferite | | | | | | | | | | |

| clientilor, cu sau fara plata, | | | | | | | | | | |

| astfel: | | | | | | | | | | |

| - organizarea de banchete sau mese | | | | | | | | | | |

| festive | x | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - comenzi pentru inchirieri de | | | | | | | | | | |

| taximetre | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - oferirea in puncte fixe (garderoba)| | | | | | | | | | |

| sau volante de produse din tutun, | | | | | | | | | | |

| pliante, obiecte de artizanat | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - diverse comisioane | x | x | - | - | - | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - la solicitare se rezerva locuri la | | | | | | | | | | |

| mese | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - sa ofere in lista-meniu un minimum | | | | | | | | | | |

| de preparate dietetice | x | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - asigurarea pazei pentru | | | | | | | | | | |

| autovehiculele parcate | x | - | - | - | - | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - gararea autoturismului si, | | | | | | | | | | |

| respectiv, predarea lui la plecarea | | | | | | | | | | |

| clientilor se fac de catre personalul| | | | | | | | | | |

| restaurantului | x | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

| - plata serviciilor sa poata fi | | | | | | | | | | |

| efectuata si prin carti de plata | | | | | | | | | | |

| (carduri) in fata clientului | x | x | x | - | - | x | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|___|___|___|___|___|___|___|___|___|___|

- continuare -

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii | Baruri de | Fast | Cofetarii |

| | noapte | Food-uri | patiserii |

| | stele | stele | stele |

| |___________|___________|_______________|

| | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 | 2 |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 1. Descriere generala a cladirii: | | | | | | | | | |

| - firma luminoasa pentru unitati | | | | | | | | | |

| independente | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - firma | - | - | x | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - emblema unitatii | x | - | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - insemne distinctive privind tipul | | | | | | | | | |

| si categoria unitatilor | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - accesul consumatorilor si din holul| | | | | | | | | |

| unitatii de cazare (pentru unitatile | | | | | | | | | |

| amplasate in structuri de cazare) | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces pentru aprovizionare cu | | | | | | | | | |

| marfuri si circulatia personalului, | | | | | | | | | |

| separat de intrarea principala | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - parcaj auto propriu pentru | | | | | | | | | |

| unitatile independente | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces auto la intrare | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 2. Organizarea spatiilor: | | | | | | | | | |

| - windfang, usi rotative sau perdea | | | | | | | | | |

| de aer la intrare (unitati cu acces | | | | | | | | | |

| direct din afara); | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - hol de primire si de asteptare | | | | | | | | | |

| pentru consumatori | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - garderoba (unitatile de vara si | | | | | | | | | |

| cele cu o capacitate sub 100 de | | | | | | | | | |

| locuri se excepteaza, acestea | | | | | | | | | |

| dispunand de cuier in incinta) | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - saloanele sunt dimensionate | | | | | | | | | |

| corespunzator, in functie de numarul | | | | | | | | | |

| de locuri si de indicele de | | | | | | | | | |

| suprafata mp/loc masa | 1,7 | 1,5 |1,2|1,1|1,0|1,4|1,3|1,1|1,0|

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - saloanele cu o capacitate mai mare | | | | | | | | | |

| de 150 - 200 de locuri se | | | | | | | | | |

| compartimenteaza | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - oficiu pentru ospatari sau spatiu | | | | | | | | | |

| de distributie (restaurantele de | | | | | | | | | |

| capacitate mica sub 50 de locuri si | | | | | | | | | |

| familiale pot fi exceptate) | x | x | x | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - acces intre oficiu si salon prin | | | | | | | | | |

| usi batante | x | x | x | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup sanitar cu apa curenta | | | | | | | | | |

| calda/rece, separat pe sexe, o cabina| | | | | | | | | |

| la locuri | 30 | 40 | 40| - | - | 30| - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup sanitar cu apa calda/rece | - | - | - | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - bucataria echipata si | | | | | | | | | |

| compartimentata in functie de | | | | | | | | | |

| specificul preparatelor calde sau | | | | | | | | | |

| reci realizate si a structurii | | | | | | | | | |

| materiilor prime cu respectarea | | | | | | | | | |

| normelor sanitar-veterinare | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - sectie-bar | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - laborator propriu | - | - | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - spalator de vesela | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - spalator de vase | x | x | x | x | x | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - spalator de pahare | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - depozit pentru alimente si bauturi | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - camera pentru lenjerie | x | x | x | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - birou al sefului de unitate | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - birou al bucatarului-sef | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - grup social care sa cuprinda: | | | | | | | | | |

| - vestiare + dusuri + WC | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - spatiu pentru depozitarea | | | | | | | | | |

| ambalajelor/resturilor menajere | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 3. Instalatii: | | | | | | | | | |

| - sisteme de climatizare (spatii de | | | | | | | | | |

| servire, productie si grupuri | | | | | | | | | |

| sanitare) | x | - | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - ventilatie mecanica in spatii de | | | | | | | | | |

| servire si productie | - | x | x | x | - | - | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - ventilatie naturala | - | - | - | - | x | - | - | - | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - incalzire centrala sau alte surse | | | | | | | | | |

| de incalzire admise de normele | | | | | | | | | |

| P.S.I., mai putin pentru unitatile | | | | | | | | | |

| sezoniere estivale | - | x | x | x | x | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - instalatie curenta de apa | | | | | | | | | |

| calda/rece | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - iluminat in toate spatiile de | | | | | | | | | |

| servire, productie si anexe | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - ascensor pentru marfuri si | | | | | | | | | |

| preparate (cand bucataria este | | | | | | | | | |

| amplasata la alt nivel decat salonul | | | | | | | | | |

| de servire), la unitatile cu peste 50| | | | | | | | | |

| de locuri la mese | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 4. Utilaje, mobilier tehnologic, | | | | | | | | | |

| aparatura de control, aparate si | | | | | | | | | |

| dispozitive necesare in sectiile de | | | | | | | | | |

| productie ale bucatariei: | | | | | | | | | |

| - utilaje tehnice*) | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| *) Dotarea se face in functie de profilul si de capacitatea unitatii, cu |

| respectarea liniei tehnologice si a normelor sanitare, sanitar-veterinare, |

| P.S.I. si protectia muncii. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| 5. Amenajari si dotari interioare in | | | | | | | | | |

| saloane: | | | | | | | | | |

| - pardoseala din ceramica sau alte | | | | | | | | | |

| materiale de calitate superioara | x | x | x | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - pardoseala din mozaic sau din alte | | | | | | | | | |

| materiale usor lavabile | - | - | - | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - pereti tapisati (material textil), | | | | | | | | | |

| placati cu furnir de buna calitate | | | | | | | | | |

| sau cu zugraveli moderne deosebite | x | - | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - pereti tapetati cu materiale de | | | | | | | | | |

| calitate superioara sau cu zugraveli | | | | | | | | | |

| deosebite | - | x | x | - | - | - | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - zugraveli si vopsitorii obisnuite | - | - | - | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - perdele si draperii din materiale | | | | | | | | | |

| de buna calitate, sau alte mijloace | | | | | | | | | |

| cu functiuni similare | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - perdele*) | - | - | - | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| *) Se admit si alte solutii moderne care pot fi folosite in locul perdelelor.|

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

| - decoratiuni interioare adecvate | | | | | | | | | |

| specificului unitatii | x | x | x | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - mobilier uniform ca stil | | | | | | | | | |

| - de calitate | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - in buna stare de folosinta | - | - | x | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - fete de masa sau alte mijloace | | | | | | | | | |

| igienice si de calitate: | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - servetele de masa din material | | | | | | | | | |

| textil de calitate | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lista pentru mancaruri, bauturi, | | | | | | | | | |

| tiparita in limba romana si in doua | | | | | | | | | |

| limbi de circulatie internationala | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lista pentru mancaruri si bauturi, | | | | | | | | | |

| tiparita sau dactilografiata | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lista afisata si etichete cu | | | | | | | | | |

| preturile preparatelor si ale | | | | | | | | | |

| bauturilor oferite | - | - | x | x | x | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 6. Dotarea cu inventar de servire: | | | | | | | | | |

| a) sticlarie (cristal, semicristal, | | | | | | | | | |

| sticla): | | | | | | | | | |

| - cupe de sampanie, carafe, pahare, | | | | | | | | | |

| sonde, cani, halbe, cilindri etc. in | | | | | | | | | |

| functie de specificul bauturilor si | | | | | | | | | |

| profilului structurii unitatii | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - solnite | - | - | - | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - presaratori | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - oliviere | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - mustariera | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - compotiera | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - clopot pentru pateuri | x | x | x | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - doze pentru mujdei | - | - | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - scrumiere unde este cazul | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - bol pentru clatirea degetelor | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - fructiera | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - platouri de diferite forme si | | | | | | | | | |

| marimi | | | | | | | | | |

| b) portelan: | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cesti cu farfurioara pentru cafea | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cesti cu farfurioara pentru ceai | x | x | - | - | - | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cesti/boluri/farfurii pentru | | | | | | | | | |

| preparate lichide calde | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cani cu farfurioara pentru lapte | x | - | - | - | - | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cafetiere | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - zaharnite | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - ceainice | x | x | - | - | - | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - supiere | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - castroane | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii suport | x | x | x | - | - | x | x | x | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii desert | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii intinse mari | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii adanci | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - farfurii pentru gem, dulceata | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - osiere | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - raviere | - | - | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - salatiere | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cocotiere | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - sosiere | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - suport pentru scobitori | x | x | x | x | x | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| c) alpaca argintata sau otel inox: | | | | | | | | | |

| - lingurite pentru ceai | x | x | x | x | - | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingurite pentru cafea sau mocca | x | x | x | x | - | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingurite pentru inghetata | x | x | x | x | - | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingurite pentru mazagran | x | x | x | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - linguri/lingurite pentru consomee | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - lingura, furculita si cutit mare | x | x | x | x | x | - | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - furculite si cutite pentru peste | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - cutite si furculite pentru gustari | x | x | x | x | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - furculite/lingurite si cutite | | | | | | | | | |

| pentru desert si fructe | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - tacamuri pentru fructe de mare | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - galetusa cu cleste pentru cuburi de| | | | | | | | | |

| gheata | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - capace pentru ochiuri | - | - | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - tambale cu capac | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - shackere | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - foarfece pentru struguri | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - paleta pentru tort | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - frapiere pentru sampanie | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| Dotarea cu inventar de servire se va | | | | | | | | | |

| face in functie de specificul | | | | | | | | | |

| unitatii, de sortimentele de | | | | | | | | | |

| preparate si bauturi servite | | | | | | | | | |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 7. Alte criterii: | | | | | | | | | |

| - servirea se efectueaza prin: | | | | | | | | | |

| - ospatari | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - vanzatori sau autoservire | - | - | x | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - personalul de baza din sectiile de | | | | | | | | | |

| servire si productie are, in | | | | | | | | | |

| majoritate: | | | | | | | | | |

| - inalt nivel de calificare | x | x | x | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - calificare | - | - | - | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - personalul va fi in permanenta | | | | | | | | | |

| curat, cu parul strans, imbracaminte | | | | | | | | | |

| curata, pantofii lustruiti si fara | | | | | | | | | |

| bijuterii in exces | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - ospatarii trebuie sa cunoasca cel | | | | | | | | | |

| putin o limba straina, iar formatia | | | | | | | | | |

| de lucru va fi astfel stabilita incat| | | | | | | | | |

| intr-un singur schimb sa se asigure | | | | | | | | | |

| cunoasterea a cel putin 2 - 3 limbi | | | | | | | | | |

| de circulatie internationala (%) | 80 | 70 | - | - | 50| - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - portar-usier | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - echipamente pentru: | | | | | | | | | |

| - ospatari si ajutor de ospatari | x | x | x | - | - | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - barmani | x | x | x | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - vanzatori | - | - | x | x | x | - | - | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - portar-usier | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - garderobier | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - efectuarea zilnica sau ori de cate | | | | | | | | | |

| ori este nevoie a curateniei in | | | | | | | | | |

| spatiile de servire, productie, | | | | | | | | | |

| depozitare si la grupurile sociale | | | | | | | | | |

| pentru consumatori si personal | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - spatiile de productie vor fi astfel| | | | | | | | | |

| realizate si ventilate incat sa nu | | | | | | | | | |

| patrunda mirosul din bucatarie in | | | | | | | | | |

| salile de servire si in spatiile de | | | | | | | | | |

| cazare | x | x | x | x | x | x | x | x | x |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| 8. Servicii suplimentare oferite | | | | | | | | | |

| clientilor, cu sau fara plata, | | | | | | | | | |

| astfel: | | | | | | | | | |

| - organizarea de banchete sau mese | | | | | | | | | |

| festive | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - comenzi pentru inchirieri de | | | | | | | | | |

| taximetre | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - oferirea in puncte fixe (garderoba)| | | | | | | | | |

| sau volante de produse din tutun, | | | | | | | | | |

| pliante, obiecte de artizanat | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - diverse servicii de comisioner | x | x | - | - | - | x | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - la solicitare se rezerva locuri la | | | | | | | | | |

| mese | x | x | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - sa ofere in lista-meniu un minimum | | | | | | | | | |

| de preparate dietetice | - | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - asigurarea pazei pentru | | | | | | | | | |

| autovehiculele parcate | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - gararea autoturismului si, | | | | | | | | | |

| respectiv, predarea lui la plecarea | | | | | | | | | |

| clientilor se fac de catre personalul| | | | | | | | | |

| restaurantului | x | - | - | - | - | - | - | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

| - plata serviciilor sa poata fi | | | | | | | | | |

| efectuata si prin carti de plata | | | | | | | | | |

| (carduri) in fata clientului | x | x | - | - | - | x | x | - | - |

|__________ ______ ____ _______|_____|_____|___|___|___|___|___|___|___|

ANEXA 3

la normele metodologice

Cerere tip pentru eliberarea/preschimbarea certificatului de clasificare

Catre:

DIRECTIA GENERALA AUTORIZARE SI POST-PRIVATIZARE

Subsemnatul __________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________,

(in sensul Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare)

in calitate de administrator al

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

(denumirea operatorului economic care desfasoara activitate de cazare si/sau alimentatie publica)

sau

PERSOANA FIZICA AUTORIZATA/ASOCIATIE FAMILIALA/INTREPRINDERE INDIVIDUALA SAU FAMILIALA

(DATE IDENTIFICARE)

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____________

cu sediul in localitatea .., str. .., nr. , Bl. . Sc. .. Et. .. Apt. .. avand ca obiect de activitate (COD CAEN //..

va rugam sa aprobati eliberarea/preschimbarea certificatului de clasificare pentru urmatoarele structuri de primire turistice:

Denumirea structurii de primire turistice __________ ______ ____ __ adresa: localitatea _____ _______ ______ _______, str. ____________________ nr. ___, judetul/sectorul _________________

Anexam documentatia de clasificare intocmita potrivit punctului nr. 2 din Normele metodologice mai sus mentionate.

Administrator/Persoana Fizica Autorizata/Reprezentant Asociatie Familiala, Intreprindere Individuala sau Familiala

Semnatura _______________

Stampila ________________

Data

ANEXA 4

la normele metodologice

FISA

privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii

SOCIETATEA COMERCIALA

__________ ______ ____ ____________________

(denumirea)

sau

PERSOANA FIZICA AUTORIZATA/ASOCIATIA FAMILIALA/INTREPRINDEREA INDIVIDUALA SAU FAMILIALA

__________ ______ ____ _____ _______ ______ ______________

(Date de identificare)

Structura de primire turistica de cazare

Tipul ___________________ (conform pct. 4 alin. 2 din Normele metodologice)

Denumirea __________ ______ ____ __________ ______ ____ __

Adresa __________ ______ ____ __________ ______ ____ _____

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

|Nr. | Categoria | Structura spatiilor de cazare conform pct. 4 alin. 3 din |

|crt.| unitatii | Normele metodologice |

| | Stele/flori |__________ ______ ____ _____ _______ ______ _____________|

| | | Tip camera | Nr. Camere | Nr. Locuri |

|____|_____________|_ _________________|________ ____________|__________ _________|

| 1. | | | | |

|____|_____________|_ _________________|________ ____________|__________ _________|

| 2. | | | | |

|____|_____________|_ _________________|________ ____________|__________ _________|

| Total locuri pe | | | |

| Categorie | | | |

| Stele/flori | | | |

|_______________ ___|_____________ _____|____________________| ___________________|

| Total locuri | | | |

| structura de | | | |

| primire turistica| | | |

| de cazare | | | |

|_______________ ___|_____________ _____|____________________| ___________________|

Administrator/Persoana Fizica Autorizata/Reprezentant Asociatie Familiala/Intreprindere Individuala sau Familiala

Semnatura

Stampila

ANEXA 5

la normele metodologice

FISA

privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica

SOCIETATEA COMERCIALA __________ ______ ____ ______________

(denumirea)

sau

PERSOANA FIZICA AUTORIZATA/ASOCIATIA FAMILIALA/INTREPRINDERE INDIVIDUALA SAU FAMILIALA

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____________

(date de identificare)

Structura de primire turistica de alimentatie publica

Tipul __________ ______ ____ __________ ______ ____ ______

(conform pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice)

Denumirea __________ ______ ____ __________ ______ ____ __

Adresa __________ ______ ____ __________ ______ ____ _____

Total suprafata utila (mp) __________ ______ ____ ________________

Total suprafata comerciala (mp) __________ ______ ____ ___________

Categoria (nr. de stele) __________ ______ ____ __________________

Nr. de locuri in structura turistica de alimentatie publica ______________

Administrator/Persoana Fizica Autorizata/Reprezentant Asociatie Familiala/Intreprindere Individuala sau Familiala

Semnatura

Stampila

Data

ANEXA 6

la normele metodologice

Lista orientativa a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate in structuri de primire turistice cu functiuni de cazare

1. Servicii de posta, telecomunicatii si publicitate:

- convorbiri telefonice;

- acces internet;

- fax;

- antena satelit;

- program video intern;

- TV cablu;

- vanzari de carti postale, ilustrate, timbre postale, reviste;

- vanzari de materiale de promovare turistica (CD-uri, DVD-uri, albume, ghiduri, pliante).

2. Servicii personale:

- frizerie;

- coafura;

- cosmetica;

- manichiura;

- pedichiura;

- gimnastica de intretinere;

- exercitii fizice si cura pentru slabire;

- spalatorie si curatatorie;

- curatat incaltaminte.

3. Inchirieri de:

- CD-uri, DVD-uri

- laptopuri;

- frigidere;

- televizoare;

- paturi suplimentare;

- jocuri distractive (rummy, table, sah);

- echipament si materiale sportive;

- sali de receptie, simpozioane etc.;

- birouri pentru firme;

- birouri pentru oameni de afaceri;

- instalatii pentru traducere simultana;

- locuinte pentru reprezentanti de firme;

- locuri de garaj;

- biciclete si triciclete;

- ambarcatiuni (salupe, barci);

- articole de strand si plaja (umbrele, sezlonguri, cearceafuri);

- autoturisme cu/fara sofer (rent-a-car);

- terenuri de sport;

- articole de uz gospodaresc pentru campinguri;

- inventar suplimentar (pilote, pleduri, cearceafuri, perne etc.) in campinguri;

- masini de calcat;

- masini automate de spalat rufe in campinguri.

4. Servicii de educatie fizica si sport:

- inot;

- patinaj;

- schi;

- echitatie;

- popice;

- gimnastica;

- alpinism;

- tenis de camp;

- tenis de masa;

- tir cu arcul;

- schi nautic;

- scoli pentru schi, patinaj, inot, tenis etc.

5. Servicii de cultura si arta:

- organizare directa si procurare de bilete pentru:

- spectacole de teatru;

- concerte;

- carnavaluri.

6. Diverse alte servicii:

- room-service;

- spalat si calcat lenjerie;

- spalat, calcat, curatat obiectele turistilor;

- comisionar-curier;

- lucrari de secretariat;

- multiplicari de documente;

- rezervari de locuri la hoteluri in alte localitati;

- rezervari de locuri in unitati de alimentatie;

- parcare auto;

- supraveghere copii, batrani;

- gradinita pentru copii;

- procurari bilete de tren, avion;

- transport hotel - aeroport;

- piscina, sauna;

- sala de fitness;

- solar;

- masaj;

- organizare de banchete, receptii, mese oficiale, nunti;

- ghid de turism autorizat;

- tratamente geriatrice si reumatismale;

- tratamente prin metode romanesti (Gerovital, Amar etc.) si straine;

- asigurarea de medicamente pentru continuarea tratamentului ambulatoriu;

- organizarea de partide de pescuit;

- abonamente la mijloacele de transport pe cablu;

- bilete pentru mijloacele de transport in comun;

- plimbari cu caruta, trasura, sania etc.;

- schimb valutar;

- vanzari de marfuri - puncte comerciale diverse (farmacii, cadouri, ziare, flori etc.);

- vanzari de excursii pe trasee interne si externe;

- vanzari de locuri la diferite actiuni specifice (festivaluri, seri folclorice, degustari de vinuri etc.).

7. Servicii gratuite:

- informatii privind prestarea unor servicii, mijloace de transport, spectacole, starea vremii;

- incarcarea, descarcarea si transportul bagajelor;

- trezirea turistilor la ora solicitata;

- obtinerea legaturilor telefonice;

- pastrarea obiectelor de valoare;

- transmiterea de mesaje;

- predarea corespondentei turistilor;

- expedierea corespondentei turistilor;

- asigurarea de ziare, reviste in holuri;

- acordarea de medicamente si materiale sanitare in cadrul primului ajutor in caz de accidente;

- pastrarea obiectelor uitate si anuntarea turistilor;

- pastrarea bagajelor;

- comenzi pentru taximetre;

- expediere prin 'retur' la domiciliu a scrisorilor sosite dupa plecarea turistilor;

- facilitarea cazarii pasagerilor in alte spatii de cazare din localitate;

- oferirea de materiale de promovare si informare turistica;

- servicii de parcare si garare.

ANEXA 7

la normele metodologice

Criterii

privind incadrarea cu personal, pregatirea profesionala in structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

| Criterii minime| Hoteluri, moteluri | Cabane, | Restaurante |Baruri|

| | | campinguri, | si baruri |de |

| | | sate de vacanta| |noapte|

| |_____ _______ ______ _______|________________|______________|______|

| | stele | stele | stele | stele|

|________________|_____ _______ ______ _______|________________|______________|______|

| | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 4 | 3 | 2 | 1 | 5| 4| 3| 2| 1| 5| 4 |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|1. Persoana care| | | | | | | | | | | | | | | | |

|asigura | | | | | | | | | | | | | | | | |

|conducerea | | | | | | | | | | | | | | | | |

|operativa a | | | | | | | | | | | | | | | | |

|structurii de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|primire | | | | | | | | | | | | | | | | |

|turistice | | | | | | | | | | | | | | | | |

|trebuie sa | | | | | | | | | | | | | | | | |

|detina brevet de| | | | | | | | | | | | | | | | |

|turism*) | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x| x| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|*) Campingurile si satele de vacanta cu o capacitate de cazare sub 100 de |

|locuri, precum si unitatile de alimentatie sub 50 de locuri la mese se |

|excepteaza. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

|2. Personalul | | | | | | | | | | | | | | | | |

|din receptie | | | | | | | | | | | | | | | | |

|trebuie sa fie | | | | | | | | | | | | | | | | |

|calificat*) | | | | | | | | | | | | | | | | |

|procent |100%|100%|100%|50%|50%|100%|50%|50%|50%| -| -| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|*) Cu certificate de calificare obtinute potrivit legislatiei muncii. |

|__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________|

|3. % din | | | | | | | | | | | | | | | | |

|personalul | | | | | | | | | | | | | | | | |

|sectiilor de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|productie si | | | | | | | | | | | | | | | | |

|servire trebuie | | | | | | | | | | | | | | | | |

|sa fie calificat| - | - | - | - | - | - | - | - | - |80|60|40|20|20|80| 60|

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|4. Sef de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|receptie la | | | | | | | | | | | | | | | | |

|unitatile cu mai| | | | | | | | | | | | | | | | |

|mult de 50 | | | | | | | | | | | | | | | | |

|camere | x | x | x | - | - | - | - | - | - | -| -| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|5. Guvernanta la| | | | | | | | | | | | | | | | |

|unitatile cu mai| | | | | | | | | | | | | | | | |

|mult de 100 | | | | | | | | | | | | | | | | |

|camere | x | x | x | - | - | - | - | - | | -| -| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|6. Sef de sala | | | | | | | | | | | | | | | | |

|la unitatile cu | | | | | | | | | | | | | | | | |

|peste 100 locuri| - | - | - | - | - | - | - | - | | x| x| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|7. Se recomanda | | | | | | | | | | | | | | | | |

|somelier | - | - | - | - | - | - | - | - | | x| x| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|8. Se recomanda | | | | | | | | | | | | | | | | |

|Barman | | | | | | | | | | | | | | | | |

|preparator | - | - | - | - | - | - | - | - | | x| x| x| -| -| x| x |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|9. Bucatar | - | - | - | - | - | - | - | - | | x| x| x| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|specialist sau | | | | | | | | | | | | | | | | |

|maestru in arta | | | | | | | | | | | | | | | | |

|culinara | - | - | - | - | - | - | - | - | | x| x| -| -| -| -| - |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

|11. Se recomanda| | | | | | | | | | | | | | | | |

|cursuri de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|perfectionare | | | | | | | | | | | | | | | | |

|pentru intreg | | | | | | | | | | | | | | | | |

|personalul, | | | | | | | | | | | | | | | | |

|efectuate la | | | | | | | | | | | | | | | | |

|interval de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|maximum 5 ani de| | | | | | | | | | | | | | | | |

|la obtinerea | | | | | | | | | | | | | | | | |

|calificarii, sau| | | | | | | | | | | | | | | | |

|alte forme de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|pregatire de | | | | | | | | | | | | | | | | |

|perfectionare de| | | | | | | | | | | | | | | | |

|scurta durata | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x| x| x| x| x| x| x |

|________________|_ ___|____|____|___|___|_ ___|___|___|___|__|__| __|__|__|__|___|

ANEXA 8

la normele metodologice

Declaratie pe propria raspundere in vederea eliberarii/preschimbarii certificatului de clasificare

Catre:

DIRECTIA GENERALA AUTORIZARE SI POST-PRIVATIZARE

Subsemnatul __________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________,

(in sensul Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare)

in calitate de administrator al

__________ ______ ____ __________ ______ ____ _________________

(denumirea operatorului economic care desfasoara activitate de cazare si/sau alimentatie publica)

sau

PERSOANA FIZICA AUTORIZATA/ASOCIATIE FAMILIALA/INTREPRINDERE INDIVIDUALA SAU FAMILIALA

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ____________

(Date de identificare)

cu sediul in localitatea ________________ str. __________________, nr. ___, Bl. __ Sc. ___ Et. __ Ap. ___ Sct. __ Jud. ____ avand ca obiect de activitate (COD CAEN /_______/_______ solicit eliberarea/preschimbarea certificatului de clasificare pentru urmatoarele structuri de primire turistice:

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

si declar pe propria raspundere ca detin urmatoarele documente:

1. Inregistrare la Registrul Comertului sub nr. J/______/________

2. Autorizatie privind prevenirea si stingerea incendiilor nr. _____ din ______/______/

#M1

3.1 Autorizatiile:

3.1.1. Autorizatia sanitara nr. .. din //

3.1.2. Autorizatia de mediu nr. .. din //

3.1.3. Inregistrarea sanitar-veterinara nr. . din ././., conform Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentara nr. 301/2006.

#B

sau

3.2 Certificat constatator privind inregistrarea declaratiei tip pe propria raspundere emis de Oficiul registrului comertului, prin care se certifica faptul ca indeplineste conditiile legale de functionare in domeniul sanitar, sanitar-veterinar si mediu, pentru activitatile precizate, nr. _______ din ______/_____/________

Declar pe propria raspundere ca structura/structurile de primire turistica indeplineste/indeplinesc criteriile privind incadrarea cu personal conform prevederilor anexei nr. 7 la prezentele Norme metodologice.

Am luat la cunostinta ca declararea mincinoasa atrage consecintele prevazute de lege.

Data _____ _______ ______ _______

Administrator/Persoana Fizica Autorizata/Reprezentant Asociatie Familiala/Intreprindere Individuala sau Familiala

Semnatura ___________________

Stampila ____________________

----- ----- -----
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
FACTORII APARITIEI SI DEZVOLTARII FENOMENULUI TURISTIC
MASURI DE DEZVOLTARE A AGROTURISMULUI LA NIVEL NATIONAL
SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI FENOMENULUI TURISTIC
TEHNOLOGIA CULINARA
Etapele (fazele) amenajarilor turistice ale litoralului
LEGATURA DINTRE TURISM SI MEDIUL INCONJURATOR
Evolutia statiunilor turistice, de la cele traditionale, la cele integrate
DIVERSITATEA FORMELOR DE TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu