Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
CREAREA UNUI CENTRU DE INFORMARE-O MODALITATE DE ERFECTIONARE A AGROTURISMULUI IN TARA HATEGULUI

CREAREA UNUI CENTRU DE INFORMARE-O MODALITATE DE ERFECTIONARE A AGROTURISMULUI IN TARA HATEGULUI


CREAREA UNUI CENTRU DE INFORMARE-O MODALITATE DE ERFECTIONARE A AGROTURISMULUI IN TARA HATEGULUI

CREATING AN INFORMATION CENTER-A WAY TO IMPROVE THE AGROTURISM

IN HATEG COUNTRY

Cele mai multe studii au aratat ca turismul combinat cu resursele rurale ar reprezenta o importanta "unealta" pentru revitalizarea economiei rurale, si ca acestea ar trebui sa fie componente esentiale in strategia de dezvoltare a economiei rurale. Astfel, a fost identificata nevoia atribuirii unor responsabilitati, atat a unor persoane specializate din exteriorul satului, cat si a unor reprezentanti ai comunitatii locale. Orice activitate de organizare a agroturismului pleaca de la ideea ca nu toate zonele rurale sau gospodariile din mediul rural se pot adapta cu succes activitatii turistice. Zonele turistice variaza considerabil prin serviciile care pot fi oferite in functie de localizarea geografica, resursele naturale, profilul economic al zonei, dimensiunea culturala, etc.In cadrul acestui model s-a plecat de la ideea ca centrul de informare, dispeceratul satului/firmei si agentia de turism reprezinta nucleul intregii activitati, spre acestea fiind directionate toate informatiile dinspre gospodariile prestatoare de servicii. Acest model prezinta o complexitate marita datorita faptului ca, in cadrul firmei sunt prevazute o serie de alte componente (cum ar fi brutarie, spalatorie, fabrica de produse lactate, etc.).

Probabilitatea de punere in practica a acestui model este relativ mica, cel putin in faza de initiere a fenomenului agroturistic. Principalul motiv ar fi neincrederea care vine din partea gospodarilor vis-a-vis de notiunea de asociere. Un alt impediment major ar deriva din modalitatea de alcatuire a structurii organizatorice a acestei firme; se pune intrebarea cine va coordona activitatea manageriala si in ce masura gospodariile implicate se vor subordona strategiilor impuse. Viabilitatea acestui model apare dupa ce gospodarii au dobandit o anumita experienta in ceea ce priveste organizarea agroturismului, astfel incat sa fie capabili sa stabileasca exact care ar fi atributiile acestei firme si sa devina constienta ca anumite probleme se pot rezolva la nivel comunitar mult mai eficient.

Centrul va cuprinde un sistem informatizat de contact cu publicul si producatorii locali. Centrul va fi in Hateg si va avea puncte de informare in toate comunele.

Preocuparile managerilor din domeniul turismului rural vin in intampinarea protectiei turistului, prin existenta unor criterii minime de calitate care se regasesc in toate procedurile de implementare. In literatura romana de specialitate se considera ca aceasta implementare ar trebui sa cuprinda:

atestarea sau certificarea gospodariilor/fermelor dupa criteriile stabilite de legislatia in vigoare;

prezentarea programelor agroturistice cu precizarea serviciilor minime si a celor obligatorii, precum si a celor optionale ca forma de diversificare a atractiei;

existenta unui contract de inchiriere sau a unui alt tip de contract intre participantii la reteaua turistica;

obligativitatea obtinerii brevetelor si a licentelor de turism, atestand atat existenta specialistilor in coordonarea si realizarea serviciilor, cat si a conditiilor minime ce trebuie asigurate de agentii economici care alcatuiesc reteaua agroturistica;

oferta spatiului de cazare sa fie in concordanta cu elementele care au dus la stabilirea clasei de confort inscrisa in documentele de agreare;

asigurarea hranei turistilor in conditii igienice si calitative corespunzatoare;

animalele din gospodaria proprie, care reprezinta surse de aprovizionare pentru turism, trebuie sa fie sanatoase si sa respecte normele sanitar-veterinare in cresterea si sacrificarea acestora;

produsele alimentare care nu provin din gospodaria proprie trebuie sa corespunda criteriilor calitative si sa posede certificate sanitar-veterinare.

Avand in vedere "actorii" si "evenimentele" implicate in activitatea agroturistica, responsabilii de proiect vor trebui sa elaboreze o strategie de dezvoltare, care sa contina principalele etape de parcurs pentru reusita implementarii proiectului.

Fig. 6.1 Rolul centrului de informare

The role of information center

Principalele atributii care ii revin centrului sunt:

contactarea si stabilirea unei legaturi cu organisme specializate in agroturism; in cazul nostru implicarea ANTREC-ului ar fi solutia cea mai buna;

organizarea unor intruniri si dezbateri in cadrul carora sa li se prezinte gospodarilor etapele pe care trebuie sa le parcurga pentru a putea presta servicii agroturistice;

oferirea de consultanta in faza de clasificare si omologare din punct de vedere agroturistic a gospodariilor;

aducerea la cunostinta localnicilor a schimbarilor intervenite in legislatie si modul in care pot beneficia de aceste schimbari;

contactarea unor firme/organizatii capabile sa ofere consultanta in domeniul resurselor umane;

elaborarea unor proiecte care sa ia in calcul si dezvoltarea potentialului agroturistic;

stabilirea unor schimburi de experienta cu comunitati rurale din alte zone/tari care practica cu succes agroturismul;

instruirea unor ghizi din randul localnicilor;

intretinerea spatiilor comune de interes general;

implicarea in organizarea sarbatorilor folclorice;

promovarea/reclama pentru a ajunge la potentialii consumatori de produse agroturistice.

Singurul inconvenient care poate sa apara decurge din incapacitatea autoritatii locale/primarie de a face fata exigentelor manageriale impuse de crearea unui astfel de proiect.

Obiectivele pe termen lung urmaresc:

Adancirea specializarii si cresterea calitatii ofertei consacrate si promovarea de noi oferte conform tendintelor pietei.

Cresterea coordonarii si colaborarii la nivelul serviciilor publice in vederea corelarii strategiilor, programelor si actiunilor care concura la dezvoltarea sectorului turistic, la cresterea calitatii serviciilor.

Incurajarea investitiilor, in realizarea de capacitati turistice moderne, prin metode fiscale care sa cointereseze atat investitorii cat si consiliile locale.

Obiectivele pe termen scurt pun accent pe:

Educatia permanenta in domeniu a tuturor celor interesati.

Dezvoltarea parteneriatului si cresterea cooperarii dintre sectoarele comerciale si publice pentru realizarea de initiative in folosul agroturismului.

Etapele de derulare a proiectului sunt:

realizarea studiului de prefezabilitate;

realizarea studiului de fezabilitate;

proiect tehnic de amenajare si dotare aferenta a centrului;

planul de afaceri ce cuprinde clarificarea etapelor si activitatilor pe etape, obtinerea avizelor de functionare, realizarea strategiei de marketing;

executia proiectului si deschiderea oficiala a centrului.

Pana se ajunge insa la studiul de prefezabilitate se parcurg mai multe subetape pregatitoare. Astfel in cazul oricarei afaceri se porneste de la stabilirea unei idei, a unui obiectiv. Dupa clarificarea acestui aspect se trece la identificarea persoanei, sau persoanelor, care sa realizeze obiectivul propus. Daca s-a realizat si acest deziderat atunci se cauta sprijinul si acordul comunitatii locale pentru realizarea acestui obiectiv. In cazul in care si comunitatea este de acord cu acest proiect se trece la realizarea unui studiu de prefezabilitate, in care se prezinta pe ansamblu atat rezultatele si beneficiile dorite cat si dotarile necesare.

Pentru ca analiza obiectivului propus sa fie cat mai in detaliu se trece la realizarea studiului de fezabilitate, care presupune analiza proiectului din punct de vedere tehnic, economic, financiar, al marketingului si resurselor umane. Pe baza proiectului de fezabilitate se va realiza proiectul tehnic de amenajare si dotare aferenta a centrului care presupune stabilirea: necesarului de materii prime, de forta de munca, de resurse financiare pentru activitatea curenta.

Dupa realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului de amenajare si dotare se trece la realizarea planului de afaceri si obtinerea avizelor de functionare si anume: aviz de urbanism; aviz de mediu; aviz de protectie contra incendiilor; aviz de aparare contra calamitatilor si a activitatilor de risc.

Avand in vedere caracteristicile agroturismului si faptul ca organizatia se afla in etapa de realizare a produsului turistic si a relatiei produs-piata, strategia de personal trebuie orientata in principal spre dezvoltarea intensiva a personalului pentru asigurarea calificarii acestuia, astfel incat sa poata folosi cat mai eficient si cat mai mult timp potentialul de care dispune. Plecand de aici strategiile vizeaza, in special formarea si perfectionarea resurselor umane. In literatura de specialitate se face tot mai mult distinctie intre formarea profesionala, care vizeaza dezvoltarea unor capacitati noi, in timp ce perfectionarea are drept scop imbunatatirea continua a capacitatilor profesionale existente.

Promovarea adecvata si stabilirea unor strategii de marketing sunt necesare pentru a face cunoscuta existenta centrului atat la nivelul institutiilor de conducere locala cat si la nivel regional si este o etapa componenta a planului de afaceri. Promovarea include: reclama avansata; definirea grupurilor tinta; strategie promotionala; management; plan de marketing; formarea materialului de marketing si al celui promotional.

Avantajele oferite de acest model pleaca de la posibilitatea conceperii produsului agroturistic ca un tot unitar, prin integrarea gospodariilor (care doresc sa practice agroturismul) intr-un sistem unitar de organizare. Acest lucru presupune ca autoritatea locala va putea monitoriza si sprijini din punct de vedere logistic si managerial practicarea turismului rural. Eficienta organizarii agroturismului devine mult mai mare in conditiile in care masurile privind informarea taranilor asupra a ceea ce inseamna turismul practicat la sat, clasificarea si omologarea gospodariilor si integrarea in circuitul turistic national se realizeaza cu implicarea autoritatii locale.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.