Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Liniile de croaziera Carnival

Liniile de croaziera Carnival


Studiu de caz  Liniile de croaziera Carnival

Liniile de croaziera apartin unei industrii cu un ritm foarte rapid de dezvoltare.In ultimul timp voiajele pe mare s-au adresat clasei de mijloc pe langa clasa oamenilor bogati.O cercetare realizata in 2004 in America de Nord a indicat ca aproximativ 50% din pasageri au venituri intre 20000USD si 60000USD pe an.

Cea mai mare companie care detine linii de croaziera este Carnival Corporation, cu peste 40% din piata mondiala. Firma detine mai multe linii de croaziera- Carnival Cruise Lines, Holland America, Princess, Cunard, Costa, Windstar, The Yachts of Seabourn, P&O, Ocean Village, Swan Hellenic, Aida si Arosa - prin care ajunge pe orice continent, inclusiv Antarctica. In noiembrie 2001, P&O si Royal Caribbean au fost de acord sa fuzioneze, creand o companie de 6.8 miliarde de dolari si dotata cu 41 de nave, companie care ar fi detronat Carnival Cruise Line, devenind cea mai mare linie de croaziera din lume. In 2002, Carnival a licitat pentru P&O pentru a impiedica fuziunea celor 2 concurenti. Desi oferta lui Carnival a fost mai mare, managementul de la P&O a argumentat ca fuziunea ar aduce mai multa valoare actionarilor. Carnival i-a convins pe actionari sa intarzie aprobarea fuziunii. Intre timp managementul s-a razgandit iar P&O si-a schimat numele in Carnival, ambele companii avand venituri de peste 6.7 miliarde de dolari. Pentru a intra pe piata Europei continentale, P&O a cumparat compania germana Aida in 2000. A cumparat si Seetours din Germania, o linie de croaziera concurenta, cu o experienta de peste 40 de ani, care a fuzionat cu Aida. Toate aceste marci au fost incorporate sub numele Carnival. La ora actuala, compania P&O s-a specializat in logistica si transport si este un operator portuar. Firma opereaza 27 de terminale pentru containere si are operatiuni logistice in 18 tari ale Triadei. Aproximativ 58% din venituri provin din transportul si logistica din Europa.Carnival Corporation a fost infiintata de catre israelianul Ted Arison, care a vazut o mare oportunitate sa dezvolte calatoriile pe mare pentru clasa de mijloc oferind conceptul de "fun ship". Au existat oportunitati pentru cumpararea unor vase secondhand la preturi bune. Un alt factor care a determinat dezvoltarea industriei l-a reprezentat cresterea numarului celor care isi puteau permite o vacanta, compatibila cu conceptul de "fun ship".

Fiecare linie de croaziera opereaza in diverse zone ale lumii. Exista anumite croaziere care sunt locale, cum ar fi calatoriile pe raul Mississippi, in jurul insulelor Hawai si cele realizate intre coasta Ecuadorului si insulele Galapagos. Din totalul destinatiilor croazierelor in 2004 zona Caraibe Bahamas reprezinta 45%, urmata de Europa si Mediterana cu 22%. Alaska reprezinta 7% din totalul destinatiilor iar coasta de vest a Mexicului 6%. Exista o cerere mare pentru zona Caraibe Bahamas deoarece vremea este calda tot timpul anului.

Firma Carnival lucreaza si cu tour-operatori care ofera excursii la tarm, excursii optionale pentru care se plateste separat. De exemplu, in Alaska, pasagerii pot opta pentru sanii trase de caini si pentru calatorii cu elicopterul.

Cea mai mare investitie a liniilor de croaziera o reprezinta navele, care se achizitioneaza prin intermediul licitatiilor din intreaga lume. Santierele din Finlanda, Franta, Germania, Italia , Japonia si Coreea de Sud sunt capabile sa construiasca nave care satisfac pe deplin cerintele industriei vaselor de croaziera. Intrucat aceste santiere sunt mari consumatoare de otel, guvernele locale recurg de multe ori la subventionarea constructiei de nave. De exemplu, guvernul italian a dat santierului naval Fincantieri aproximativ 50 milioane dolari ca subventii pentru a construi nave care valoreaza 2.5 miliarde dolari pentru Carnival. In 2004 linia Cunard de la Carnival a achizitionat vaporul Queen Mary II, la valoarea de 800 de milioane de dolari, acesta fiind considerat cel mai mare, cel mai inalt si cel mai scump vapor din lume destinat croazierelor.

Companiile care opereaza linii de croaziera pot fi inregistrate sub diverse pavilioane pentru a beneficia de taxele mai scazute si de regulile mai putin stricte privind angajarea fortei de munca.. Firma Carnival este o companie panameza, desi este listata la bursa din New York, are sediul la Miami si depinde in cea mai mare parte de pasagerii americani. Firma Carnival plateste numeroase taxe in porturi iar pasagerii cheltuie sume importante in diverse orase care se viziteaza in timpul croazierei.

Aproximativ 33% din angajatii liniilor de croaziera provin din Filipine, datorita costului scazut si a unei bune cunoasteri a limbii engleze. Europa de Est reprezinta a doua mare sursa de forta de munca. O crestere a ofertei de forta de munca apare in ultimul timp din China si Vietnam. Un vas apartinand firmei Carnival are membrii ai echipajului din 100 de tari diferite. Din acest motiv firma a creat programe de training pentru angajatii sai.

Oferta firmei Carnival pe vasele de croaziera  cuprinde 2 nopti formale pe saptamana, cine tematice bazate pe bucatariile nationale, muzica, jocuri si concursuri, facilitati sportive si spectacole. Intrucat croazierele se realizeaza dincolo de granitele oricarei tari, sunt evitate reglementarile privind jocurile de noroc si de aceea exista cazinouri. Pasagerii au posibilitatea sa cumpere la bord marfuri din intreaga lume. Dealerii de arta organizeaza licitatii si seminarii pentru pasagerii navelor. De exemplu, dealerul Park West Gallery vinde aproximativ 300000 de piese de arta pe an pe vasele de croaziera.

Operatiunile globale ale firmelor care detin vase de croaziera le fac vulnerabile la problemele care pot sa apara in mediul politic, economic, cultural si legislativ international. Atacurile teroriste din 11 septembrie au afectat firma Carnival, care a trebuit sa realizeze o serie de schimbari pentru a raspunde la frica de zbor a pasagerilor. Carnival a crescut numarul porturilor de imbarcare pentru ca pasagerii sa evite transportul cu avionul.

Firma Carnival evita rutele pe care pasagerii pot fi in pericol datorita revolutiilor sau altor conflicte. In 2002, firma a anulat calatoriile catre St. Croix, datorita ratei mari a criminalitatii pe insula. Vasele de croaziera ale firmei nu opresc in Cuba datorita restrictiilor guvernului american pentru cetatenii americani.

In 2002 unul din vasele firmei  nu a mai putut sa opereze datorita unui virus care a cauzat multe probleme tuturor pasagerilor.

Conditiile economice pot avea o influenta foarte mare asupra cererii clientilor si asupra costurilor  implicate de operarea acestor nave. Clientii liniilor de croaziera provin din tari dezvoltate, insa sunt foarte mult influentati de recesiunea economica. Totusi, sistemul all inclusive pe care il ofera aceste croaziere este mai avantajos fata de calatoriile in orasele si statiunile mari. Referitor la costurile de operare, cresterea pretului petrolului in 2004 a determinat Carnival sa cheltuie cu 43 milioane de dolari mai mult pentru combustibil fata de 2003.

Afacerile legate de liniile de croaziera pot fi afectate si de conditiile climaterice. In 2004  4 uragane au lovit Florida, principalul punct de imbarcare al firmei Carnival.

Datorita cresterii veniturilor in numeroase tari, cum ar fi China, India, Europa de Est, viitorul acestei industrii pare promitator.

Intrebari:

  1. Ce factori au determinat dezvoltarea industriilor liniilor de croaziera la nivel international?
  2. In ce fel a beneficiat firma Carnival de schimbarea societatii globale?
  3. Ce elemente din macromediul international pot avea influenta asupra activitatii liniilor de croaziera?
  4. Cu ce riscuri se confrunta firma Carnival pe piata internationala si ce masuri s-ar putea lua pentru a se evita aceste riscuri?
  5. Numarul de zile de vacanta pe an este de 13 zile pentru americani, 42 de zile in Italia, 37 in Franta, 35 in Germania si 25 in Japonia. Cum ar putea firma Carnival sa atraga clienti de pe aceste piete? Sugerati adoptarea unei strategii de marketing.
  6. Considerati ca este etic ca liniile de croaziera sa evite plata unor taxe, in timp ce simultan cumpara vapoare construite cu subventii guvernamentale? Discutati.
  7. Ce avantaje a avut firma Carnival dupa preluarea companiei britanice Peninsular and Orient Steam Navigation Company?
  8. Credeti ca firma Carnival poate incerca sa atraga clienti de pe piata Europei Centrale si de Est?
  9. Ce strategii de marketing ar trebui sa adopte firma pentru a atrage clienti de pe pietele emergente?
  10. Care este viitorul acestei industrii la nivel mondial? 
Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.