Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » comunicare si relatii publice
Arta monumentala electronica

Arta monumentala electronicaArta monumentala electronica

Ca semn intr-un ambient urban, imaginea video se integreaza arhitecturii contemporane ca opera electronica de arta monumentala (monumental video). In orasele mari intalnim tot mai des ecrane de diferite dimensiuni cu imagini electronice. Fie ca sunt reclame, fie ca au un rol informational sau pur estetic ele fac parte din decorul citadin, ambienteaza spatiul urban. Relationate arhitecturii contemporane, aceste imagini vii remodeleaza conceptul nostru de arta monumentala. Alaturi de tehnicile traditionale ca mozaic, sgrafitto, pictura murala (fresca, tempera, acryl), holograma, ambientul cu lasere, sculpturi si instalatii media, panouri multimedia interactive reconfigureaza habitatul nostru, ambienteaza spatiul public si privat. Crearea unor ambienturi luminoase si interactive isi are radacinile in arta cinetica, lumino-cinetica, in lucrarile de inceput ale artei cibernetice, in laser si holografie.

Dupa 1960, numeroase evenimente artistice desfasurate in spatiul urban cat si spectacolele intermedia au utilizat tehnologia trimiterii unui fascicol de lumina la distanta, laserul. Artisti cunoscuti in Arta Laserului, precum Rockne Krebs (Aleph, 1969, Miami Line, 1983-1988), Dani Karavan (Homage to Galileo Galilei, 1978), Horst H. Baumann, Paul Earls si Otto Piene, Iannis Xenakis sunt doar cativa dintre artistii care au creat lucrari pentru expozitii, spatii publice si ambienturi cu laser, pentru diferite evenimente desfasurate in spatiul urban cat si pentru spectacole.

Holografia a tentat pe multi artisti. Arta a luminii in care imaginea tridimensionala este prezenta si absenta deopotriva, reala si virtuala, fascineaza,   . Rockne Krebs seduce prin calitatile sale magice de a contine intregul in parte. Profesorul Stephen Benton de la MIT, inventatorul hologramei „curcubeu”, a reusit sa realizeze in ultimii ani, impreuna cu colaboratorii sai, film video compus din holograme ale unor imagini colorate.


Stephen Benton

Principiul holografiei a fost prima data descris de fizicianul Dennis Gabor in 1948. Dupa descoperirile din 1961 (Yuri Denisyuk si Emmett Leith, Juris Upatniek) si perfectionarea echipamentului necesar conceperii unei holograme (1965) au avut acces si artistii la aceasta tehnologie.

Waldemar Mattis-Teutsch, de formatie pictor, expune holograme de mari dimensiuni (Galaxie, Vartej, Cascada de lumini) cu care modeleaza adevarate ambiente holografice, in Romania, Ungaria si Germania, 2000-2001.

Arhitectura contemporana permite crearea unor lucrari de arta monumentala cu ajutorul noilor tehnologii electronice. Existenta in spatiul public al acestor ecrane cu caracter informational si estetic schimba caracterul traditional al artei monumentale. Imaginea fixa pe suport concret este inlocuita de imaginea electronica efemera. Opera vesnica se inlocuieste cu imaginea de durata limitata cu mesaje mereu innoite. Caracterul pragmatic, functional dubleaza caracterul estetic al operei. Lucrarea electronica poate fi multiplicata si principiul ei de functionare utilizat in mai multe spatii. Totodata artistii propun lucrari de sculptura monumentala, instalatie si ambient, multimedia - interactiv cu caracter pur estetic, „performativ” in care vizitatorul se simte ca un actor inclus unui spatiu scenic pe care il poate compune dupa bunul plac.

Liliane Lijn, autoarea sculpturii Doamna Lucrurilor Salbatice (1983), reuseste cu ajutorul senzorilor sensibili la sunet, sa obtina o miscare a elementelor lucrarii, cat si o modificare a culorilor.

Piero Gilardi realizeaza o serie de „pomi dansatori” electronici si o instalatie numita Inverosimile. Instalatia consta in trei vrejuri de vita de vie si era bazata pe un program de schimbare a luminii la 20 de minute.

Vizitatorul modifica prin miscarile sale sunetul, lumina si interactiona cu ambientul.

Murala electronica s-a integrat mediului citadin. Intalnim lucrari bazate pe neon, laser, holografie, video imagini cu incarcatura estetica si de informatie care remodeleaza peisajul arhitecturii contemporane.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Bariere in comunicare Reprezinta bariera in comunicare orice element fie el fizic sau psihologic, care ingreuneaza sau face imposibila comunicarea
Cercetarea publicurilor
Comunicarea televizuala de masa
Raportul dintre comunicarea formala si comunicarea informala Comunicarea prin reteaua informala detine de departe ponderea cea mai mare in totalul rel
Definitia relatiilor publice
DEFINIREA CONCEPUTULUI DE «RELATII CU PUBLICUL»
Relatiile publice si celelalte profesii ale comunicarii
Semiotica aplicata a lui Constantin Salavastru sau „logica, un alt nume pentru semiotica”
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu