Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Raportul dintre comunicarea formala si comunicarea informala Comunicarea prin reteaua informala detine de departe ponderea cea mai mare in totalul relatiilor de comunicare din organizatie

Raportul dintre comunicarea formala si comunicarea informala Comunicarea prin reteaua informala detine de departe ponderea cea mai mare in totalul relatiilor de comunicare din organizatie


Raportul dintre comunicarea formala si comunicarea informala

Comunicarea prin reteaua informala detine de departe ponderea cea mai mare in totalul relatiilor de comunicare din organizatie.

In raport cu sistemul formal de comunicare, reteaua informala poate functiona in doua moduri:

- In organizatiile prost conduse reteaua informala este un fel de mecanism de supravietuire, prin care salariatii ocolesc politicile si practicile neproductive impuse de conducere.

- In organizatiile bine conduse reteaua informala este un instrument in plus la indemana managementului, prin care acesta face mai eficienta si mai placuta munca salariatilor in organizatie.

Uneori managementul realizeaza chiar ca reteaua informala este mai eficienta decat cea formala prin viteza cu care transmite informatia pe arii largi, cu maxima economie de timp si de efort.

A restrange sau a controla comunicarea informala este o optiune nerealista. Un asemenea obiectiv are tot atatea sanse de reusita ca si lupta cu morile de vant.

In fata retelei de comunicare informala, managementul are urmatoarele alternative:

- Sa o ignore SAU

- Sa o utilizeze ca pe un instrument de crestere a eficientei organizatiei.

Prima varianta este economica si comoda, dar numai pe termen scurt pentru ca pot oricand sa apara situatii in care managementul este obligat sa acorde atentie comunicarii informale.

Exemplu:Cazul tipic este cel de schimbare organizationala, de adaptare la un mediu care impune organizatiei constrangeri dure. Starile de anxietate, frustrare, panica pe care le incearca salariatii, la care se adauga insuficienta si poate si alte neajunsuri ale sistemului formal de comunicare creeaza teren pentru aparitia zvonurilor, iar batalia cu acestea are sorti indoielnici.

Varianta a doua - de a integra comunicarea informala si de o pune in slujba scopurilor organizatiei - cere un efort nu prea mare, dar constant si se include in preocuparea managementului pentru crearea unei culturi pozitive in organizatie.

Raspundeti si argumentati-va raspunsurile:

Organizatia dumneavoastra ce alternativa a adoptat fata de comunicarea informala?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

1. Cultivarea retelei informale

- Cultivam relatii cu persoane de la toate nivelurile organizatiei.

Uneori cei cu pozitii modeste in ierarhia organizatiei detin cele mai multe informatii. (Vezi rolul de "portar" in reteaua de comunicare).

- Tratam cu respect pe toti membrii organizatiei.

Nu e vorba doar de a respecta sau nu regulile de politete, ci si de a ne face din oamenii din jur prieteni sau dusmani. Gradul in care fiecare se simte apreciat este si cel mai important factor care determina moralul angajatilor.

- Punem intrebari

Cand descoperim o persoana care ne poate da informatii valoroase nu trebuie sa ezitam sa-i punem intrebari.

"Ce se mai intampla pe aici?" sau "Cine poate sa ma ajute in aceasta problema?" sunt intrebari care ne pot aduce mai multe informatii decat un vraf de documente sau decat toate sedintele la varf.

Atitudinea managementului fata de comunicarea informala este o problema de politica a organizatiei. Managementul organizatiei poate estompa granitele dintre comunicarea informala si cea formala integrand in sfera ultimei elemente din prima.

O modalitate ar fi consultarea mai frecventa a opiniilor salariatilor, promovarea transparentei la nivelul conducerii sau initierea unor practici prin care sa se marcheze oficial unele evenimente importante din viata personala a angajatilor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.