Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Distinctii a relatiilor publice de alte domenii inrudite

Distinctii a relatiilor publice de alte domenii inrudite


Distinctii a relatiilor publice de alte domenii inrudite

In incercarea de a-si indeplini obiectivele, fiecare organizatie sfarseste prin a-si da seama ca are nevoie de comunicare. Atat marketingul si publicitatea, cat si Relatiilor Publice joace astazi un rol deosebit de important in viata sociala, fiind indisolubil legate de comunicarea sociala. « Cand profiturile scad, se spune ca este nevoie de tehnici de marketing. Cand concurenta devine foarte vizibila, se face apel la publicitate pentru a o contracara. Cand consumatorii se plang, se folosesc Relatiilor Publice sau publicitatea pentru a castiga din nou simpatia acestora. » (B.Dagenais, 2003:43)

Datorita fenomenelor complexe nascute din globalizarea si intrepatrunderea tuturor aspectelor vietii umane, marketingul, publicitatea si Relatiilor Publice au devenit expresii ale unor paradigme economice, sociale si chiar politice, sprijinindu-se pe un aparat teoretic din ce in ce mai sofisticat. Astfel, ele au imprumutat si adaptat cu succes concepte, teorii si tehnici atat din stiintele sociale (sociologia organizatiilor, sociologia opiniei publice, psihologie sociala, cercetare sociologica si statistica), cat si din stiintele comunicarii. De aceea, la ora actuala, ele se folosesc « de instrumente teoretice care le permit sa analizeze si sa inteleaga individul in relatiile sale cu propriile dorinte si motivatii, in interactiunile sale cu ceilalti din societate, in perceptia pe care o are asupra mijloacelor de comunicare si a modurilor de interpretare a acestora »(Guyot, 1992, M. Nicola si D. Petre, 2001:3).a.     Marketingul

La nivel conceptual, distinctia majora intre marketing si Relatiile Publice se refera la insasi obiectivele generale urmarite de aceste doua domenii.

Marketingul vizeaza, in principal, atingerea obiectivelor economice ale unei organizatii. Asociatia Americana de Marketing defineste marketingul ca fiind « procesul planificarii si executarii conceptiei, stabilirii pretului, promovarii si distribuirii de idei, bunuri si servicii pentru crearea schimburilor care satisfac obiectivele individuale si organizationale. » (Newsom, Turk, Kruckeberg, 2003:25 In definirea notiunii de marketing un rol important il vor detine notiuni precum: produse (bunuri, servicii, idei), nevoi si dorinte, cereri si oferte, pret si cost, satisfactie, schimb si tranzactii. Deci marketingul este intreptat numai asupra unei categorii de public al unei organizatii, format din clienti sau consumatori.

Relatiile Publice, insa, vizeaza in principal atingerea tuturor obiectivelor pe care o organizatie si le-a propus. Ele sunt implicate in realizarea scopului organizational, care reprezinta insasi ratiunea constituirii si existentei organizatiilor. In acest caz, rolul important in definirea relatiilor publice il vor avea notiunile de: public, opinie, interactiuni interpersonale si inter/intragrupale, comunicare organizationala (interna sau externa), structura organizationala, climat organizational, cultura organiztionala, crearea si gestionarea imaginii unei organizatii. Deci, Relatiilor Publice isi indreapta eforturile lor asupra tuturor publicurilor unei organizatii.

In anii a aparut sintagma de Relatii Publice de marketing (RMP) pentru a descrie activitatile de Relatii Publice implicate in marketing, ceea ce a condus la o confuzie foarte mare a termenilor care o compun. Aceasta a fost accentuata o data cu anii '90 cand acest gen de Relatii Publice au fost denumite in cadrul organizatiilor drept "comunicare de marketing integrata" (CMI). (Newsom, Turk, Kruckeberg, 2003:25).

La ora actuala, in cadrul organizatiilor, mai ales la nivelul departamentelor de marketing, Relatiilor Publice de marketing contribuie in mod direct la promovarea unei organizatii sau a produselor/ serviciilor acesteia, precum si la crearea de imagine. Acest tip de Relatii Publice joaca un rol important in urmatoarele activitati

asistenta in lansarea pe piata a unor produse noi sau in repozitionarea pe piata a unui produs matur

declansarea si mentinerea interesului fata de o anumita categorie de produs

influentarea anumitor grupuri tinta

apararea produselor care au intampinat probleme din partea publicului

crearea unei imagini corporatiste care sa se rasfranga favorabil asupra produselor/ serviciilor organizatiei.

Deci, acest gen de Relatii Publice au ca obiective informarea publicului, (2) consolidarea credibilitatii, (3) stimularea fortei de vanzare si (4) mentinerea la un nivel scazut a cheltuielilor promotionale.

b.  Merchandising

In contrast cu marketingul, merchandising-ul se ocupa de ambalajul unui produs, al unei idei si, de ce nu, al unui lider al organizatiei. Astfel, el incearca sa identifice emotiile subtile care joaca un rol important  in acceptarea produsului, ce forma de ambalaj este mai usor de folosit, ce culoare atrage mai mult atentia sau ce fel de expunere va face un numar mai mare de membrii ai publicurilor sa reactioneze. Actualmente, datorita dezvoltarii tehnologice, activitatile de merchandising sunt strans legate de cele de marketing, dar si de activitatile legate de promovare sau publicitate.

c.  Publicitatea (advertising)

Publicitatea reprezinta o componenta principala a marketingului. Insa activitatile sale de creare de reclame, pregatirea mesajelor lor scrise, cumpararea timpului sau a spatiului pentru expunerea lor reprezinta un important instrument de Relatii Publice. De aceea, publicitatea este folosita adesea pentru a completa atat programele de Relatii Publice, cat si activitatile de promovare si informare publica.

d.  Informarea publica (publicity)

Deoarece informarea publica este folosita pentru atragerea atentiei asupra unor evenimente speciale sau asupra unor activitati incluse intr-o promotie, la nivelul acestui termen planeaza o mare confuzie. Desi Relatiilor Publice sunt diferite de informarea publica, aceste notiuni sunt foolosite cu sensuri echivalente. Insa, informarea publica este exclusiv o functie de comunicare, in timp ce Relatiilor Publice includ si o functie de management. Altfel spus, informarea publica inseamna plasarea informatiei intr-un mediu de comunicare, fie ca este vorba de mass media (televiziune, radio, internet, ziare) sau de mijloacele de comunicare specializate (revistele unei corporatii, asociatii, newsletter-uri, brosuri, rapoarte trimestriale sau anuale). In concluezie, informarea publica reprezinta doar un instrument de Relatii Publice.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.