Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Cerintele generale ale unei comunicari eficiente

Cerintele generale ale unei comunicari eficiente


Cerintele generale ale unei comunicari eficiente.

Pentru a conferi comunicarii o mai buna sansa de succes este necesar sa raspundem la urmatoarele intrebari (vezi Nicki Straton, Comunicarea, Societatea Stiinta si Tehnica, 1995, pag. 5-6):

DE CE ? (scopul)

De ce comunicam? Care este scopul meu real de a scrie sau vorbi? Ce sper eu sa realizez? O schimbare de atitudine? O schimbare de opinie? Care este scopul meu? Sa informez? Sa influentez? Sa fraternizez cu cineva? Sa fac conversatie?

CINE? (interlocutorul)

Cine este cu precizie receptorul mesajului meu? Ce fel de persoana este? Ce personalitate are? Educatie? Varsta? Statut social? Cum va reactiona la continutul mesajului meu? Mult? Putin? Nimic?Mai mult sau mai putin decat mine?

UNDE SI CAND? (locul si contextul)

Unde va fi interlocutorul (receptorul) cand va primi mesajul meu? In birou sau in apropierea altui obiect interesant? Care elemente ale mesajului meu nu sunt cunoscute, astfel incat va fi nevoie sa-i reamintesc faptele?

In ce moment soseste mesajul meu?Pot raspunde la o problema ridicata de interlocutor? Sau mesajul meu va reprezenta prima informatie pe care interlocutorul o va auzi despre problema respectiva?

Care este relatia mea cu ascultatorul? Este subiectul mesajului meu un motiv de controversa intre noi? Atmosfera este incarcata sau cordiala?CE? (subiectul)

Ce vreau exact sa spun?

Ce as dori sa spun?

Ce doreste el sa stie?

Ce informatii pot omite?

Ce informatii pot da pentru a fi:

- clar

- concis

- amabil

- constructiv

- corect

complet

CUM ? (tonul si stilul)

Cum voi comunica mesajul meu? In cuvinte? In imaginii? In cuvinte sau imaginii? Ce cuvinte? Ce imaginii?

Ce mod de comunicare va fi mai apreciata? Scris sau vorbit? O scrisoare, o discutie personala sau un interviu?

Cum voi organiza informatiile pe care vreau sa le transmit? Voi folosi o prezentare deductiva (incep cu punctul meu de vedere principal si apoi sa continui cu explicatii, exemple, ilustrari)? Sau voi utiliza o prezentare inductiva, in care mesajul meu va fi plasata la final? Cum voi realiza efectul dorit? Ce ton trebuie sa folosesc pentru a-mi realiza obiectivul? Ce cuvinte trebuie sa folosesc, sau sa evit, pentru a crea o atmosfera potrivita?

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.