Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Ce sunt relatiile publice?

Ce sunt relatiile publice?
Ce sunt relatiile publice?

Relatiile publice servesc unei multitudini de scopuri prin care orice intreprindere, organizatie sau institutie are datoria de a fi prezenta, transparenta, activa si generoasa in raport cu exigentele vietii moderne in societate. Aceste considerente nu ne pot spune ce sunt relatiile publice, chiar daca vom accepta cea mai curenta definitie a acestora, si anume: stabilirea de catre o organizatie a unor legaturi de simpatie intre intreprindere si publicurile sale prin acte de comunicare .

Definire relatiilor publice determina apelarea la o serie de parametri care caracterizeaza activitatea complexa desfasurata de acestea, si anume:

- relatiile publice sunt o stare spirit: ele nu se definesc numai prin tehnici de comunicare ci si prin scopurile pe care le urmaresc, in principal acela de a crea un climat de incredere intre organizatie si publicurile sale. Prin punerea in valoare a unei imagini pozitive, si nu artificiale, a unui mod de a fi care consta, pentru o intreprindere, organizatie sau institutie, in dorinta de a crea un sentiment de simpatie cu publicurile sale si de a institui practici care sa aiba un asemenea efect.

- relatiile publice sunt un instrument de gestiune: relatiile publice participa la alegerile decisive ale intreprinderii , organizatiei sau institutiei . Ele ajuta la popularizarea lor si, in special, la punerea in practica. Se gestioneaza prin intermediul comunicarii contractele sale cu actionarii, climatul de lucru din interior, imaginea in exterior, prezenta intreprinderi la bursa etc. Relatiile publice nu actioneaza numai de a face cunoscut un produs, o decizie, o idee. Trebuie sa si participi la definirea sa . In etapa pregatiri luarii deciziei, relatiile publice joaca rol hotarator si strategic, anume: trebuie sa fie in masura sa evalueze efectul deciziei asupra mediului,sa-i previna inconvenientele precum si, reactia partenerilor si cum va putea afecta intreprinderea sau organizatia; sa evalueze daca este oportun de a face cunoscuta decizia; sa recomande factorilor de decizie cel mai bun moment pentru a face cunoscuta decizia; de a pregati terenul pentru ca decizia sa fie acceptata cum se cuvine si pentru ca decizia sa antreneze adeziunea pozitiva a publicului;sa se asigure ca ideea ce trebuie sa fie implementata a fost inteleasa si adoptata. Aceste fenomene au facut ca relatiile publice sa devina pentru intreprindere, organizatie sau institutie o unealta de gestiune care o ajuta sa gestioneze ansamblul preocuparile sale, nu numai sa le faca cunoscute. “ Relatiile publice faciliteaza atingerea obiectivelor dorite, caci ele stiu sa analizeze comportamentele publicurilor, sa le inteleaga si sa le impuna organizatiilor, care se vor adapta in consecinta. Relatiile publice se dovedesc rentabile, deoarece ele pot chiar preveni si evita anumite crize, putand astfel mai degraba proteja imaginea, fara a fi nevoie sa o refaca “. (Bernard Dagenais , 2002 , pag. 45 )
- relatiile publice reprezinta o indemanare in folosirea ansamblului de tehnici in ce priveste organizarea de evenimente, de relatiile cu presa , de organizarea unor expoziti sau de publicitate etc.

- relatiile publice sunt o arta si o stiinta: reprezinta o arta care permite convertirea analizelor situationale si a strategiilor indelung planuite in creativitate, in simbolic, imaginar, seductie, vis, adeziune, prozelitism, astfel incat sa produca o tematica percutanta, un slogan atragator, o imagine seducatoare si un mesaj convingator. Relatiile publice sunt considerate o stiinta sociala aplicata pentru ca apeleaza la instrumentele stiintifice pentru a-si indeplini misiunile ( statistici, sondaje, anchete, psihologia maselor, cunoasterea opiniei publice ).

- relatiile publice reprezinta o practica democratica: intreprinderile, organizatiile sau institutiile au puterea si capacitatea de a participa la procesul de schimbare ce ar putea interveni in mediul social, economic, tehnologic, cultural si politic care, la randul lor, devin conditie esentiala a supravietuirii si dezvoltarii lor.

- relatiile publice reprezinta un control asupra realitatii: “ A vrea sa comunici inseamna a priori a vrea sa convingi si sa actionezi asupra realitati. Relatiile publice au ca prim rol punerea in valoare a intreprinderii, organizatiei, a produsului, a cauzei, a individului pe care-l servesc. In acest sens, ele exercita, un anumit control asupra informatiilor pe care le vehiculeaza. Ele nu vor ezita sa puna accent pe elementele care avantajeaza organizatia si sa le treaca sub tacere pe cele care i-ar putea dauna “ . ( Bernard Dagenais , 2002 , pag. 53 ) .

- relatiile publice sunt o industrie: astazi relatiile publice reprezinta o industrie in plina expansiune. Sume mari de bani sunt investiti in fiecare an in activitati de relatii publice. Apar tot mai multe firme de consiliere in domeniu, se dezvolta si isi largesc aria de influenta, atat in cadrul frontierelor nationale cat si dincolo de acestea. S-a dezvoltat o puternica concurenta pentru a convinge clientii sa le incredinteze contracte si se duc “lupte teribile “ pentru a atinge acest scop. Ele cauta sa-si maximizeze profitul. “ Interesele comerciale aflate in joc, sumele de bani angajate, numarul de persoane care muncesc in acest sector….. evidentiaza fundamentele unei industrii in plina ascensiune “ . ( Bernard Dagenais , 2002 , pag. 54 )- relatiile publice reprezinta un sistem de valori: “ Valorile transmise de relatiile publice sunt importante pentru societate in ansamblul ei . < Epoca noastra este in plina mutatie. Contemporanii nostri au devenit martorii si actorii unei ere in care schimbul de informatie, transferul de cunostinte si de cultura nu mai cunoaste frontiere > , semnaleaza Solange Tremblay ( relationista canadiana – n.n. )

Relatiile publice pot juca un rol de avangarda prin tematicile si imaginile vehiculate, distrugand tabuurile sau daramand prejudecatile; la fel cum le pot si consolida. Ele pot favoriza transformarea sociala, pot proteja calitatea limbii si influentei cultura, dupa cum, de altfel , pot face si contrariul.

Societatea de maine va fi cea definita de sursele la care se refera mass-media. Comunicarea publica animata de rivalitatile socio-economico-politice pune jaloanele realitatii. Imaginea minoritatilor, participarea la cauze sociale, sustinerea unor activitati civice si democratice sunt tot atatea cai ce se deschid in fata organizatiilor care au stiut sa-si dezvolte o responsabilitate sociala “. (Bernard Dagenais , 2002 . pag. 54 )
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Un alt model al argumentarii discursive: modelul Toulmin
Reproducerea si mecanizarea artei
Valorile institutiilor publice
Cercetarea publicurilor
Comunicare organizationala
Renovarea limbajului cultural cotidian
COMUNICAREA IN ROMANIA
Semiotica aplicata a lui Constantin Salavastru sau „logica, un alt nume pentru semiotica”

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu