Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Comunicare mediatica - Revistele pentru femei

Comunicare mediatica - Revistele pentru femei


Comunicare mediatica

Revistele pentru femei -

Mass-media a ajuns sa ocupe un loc bine determinat in societate, iar in prezent se bucura de autonomie deplina. Jurnalistul a trecut de la stadiul de observator ocazional al evenimentelor, la cel de analist sau de interpret, exercitand o puternica influenta asupra opiniei publice. Cand vorbim despre mass-media trebuie sa avem in vedere doua aspecte esentiale: tehnologia specifica de comunicare si limbajul specific de comunicare. In ceea ce priveste tehnologia, institutiile mass-media propriu-zise si cu impact mare sunt: radioul, televiziunea, ziarele si filmul, iar cele cu impact redus dar cu obiective specifice sunt: afisul, brosura publicitara, pliantul, sau dezbaterea publica.Din punctul de vedere al modelarii continutului este important cum se transmite informatia, iar din punctul de vedere al continutului este important ce se transmite. Obiectivele mass-mediei constau in a satisface interesul uman, a informa corect si in timp real, a atrage o audienta mare si in continua crestere. Principala problema cu care se confrunta media se refera la ceea ce merita sau nu sa fie publicat, transmis, comunicat.

Schema de mai jos este una extrem de simpla, avand in vedere complexitatea mediilor de comunicare din perioada actuala.

In general, fiecare publicatie scrie pentru un anumit segment de public - publicul tinta - caruia ii cunoaste asteptarile, in urma sondajelor de opinie comandate periodic. Aceste sondaje il ajuta pe jurnalist sa identifice problemele specifice ale cititorilor astfel incat informatiilor pe care publicul le doreste sa fie adecvate, potrivite si satisfacatoare.In cele din urma, putem preciza ca presa scrisa a fost, este si va fi intotdeauna un mijloc de comunicare de masa care isi va avea receptorii sai fideli si modul specific de transmitere a informatiilor.

Toate eforturile unui creator de imagine se concentreaza asupra efectelor pe care acesta incearca sa le produca in procesul de comunicare. Evident, este vorba despre "urmarile voite" la receptarea mesajului, despre efectul comunicarii. Exista insa un singur efect? Evident ca nu. Unele efecte sunt legate in special de capacitațile fizice ale unui consumator de media. In alte situații este vorba de timpul in care un anumit efect persista. Intr-o varianta mai larg acceptata, efectul comunicarii cuprinde ansamblul de procese și de consecințe pe care le presupune receptarea mesajelor, procese și consecințe care nu pot fi atribuite decat actului de comunicare. Cercetarea razei de acțiune mediatica ofera informații decisive pentru sectorul publicitar, indicand soluții adecvate unei campanii publicitare. Studiile de acest tip incearca sa gaseasca raspunsuri la urmatoarele intrebari: Cine sunt cititorii unei publicații?, Care sunt interesele lor specifice?, Cum apreciaza ei calitatea materialelor? Aceste studii sunt importante pentru ca ziarele și revistele vand spații publicitare, iar clientul agenției de publicitate vrea sa știe unde este mai bine sa difuzeze reclama pentru produsele sale. Cercetarile statistice au evidențiat doi parametri: a) eficacitatea medie a publicației, care se refera la numarul de persoane care declara ca au cumparat și citit, intr-un interval de timp, unul sau mai multe numere ale publicației studiate, b) eficacitatea medie momentana, care se bazeaza pe numarul mediu de cititori care au citit un anumit numar al publicației. Acest parametru ține cont de faptul ca un ziar este citit nu doar de cumparatorul sau, ci și de familie, colegi, apropiați. Eficacitatea mediatica este diferita de tirajul unei publicații. Eficacitatea mediatica se stabilește in funcție de numarul real de cititori ai unei publicații, dar și de potențialul economic al acestora. Aceasta determina stabilirea prețurilor de publicitate.

In cele ce urmeaza vom analiza modul de comunicare in masa al revistelor pentru femei. De-a lungul timpului, de la apariția primei reviste pentru femei, Lady's Mercury, in 1698, in Anglia, și The Delineator, in 1873, in America, aceste reviste au reflectat rolul femeii in societate și, mai ales, schimbarile care s-au produs in modul lor de viața, care de multe ori au pornit de la adevarate scandaluri publice. De asemenea, felul in care anumite trenduri in moda, cum a fost cazul bikinilor in anii '50, cand aceștia au devenit un simbol al exprimarii libere a feminitații, au avut impact in cultura populara, sunt ilustrate cel mai bine de aceste reviste. Primele numere din revista Lady's Magazine, conțineau articole in care erau descrise ținute ale unor femei celebre ale vremii, accesorii la moda, cu ilustrații puține, desenate alb-negru, deoarece nu existau tehnicile de printare din ziua de azi. Incepand cu 1800, in revista au inceput sa apara și ilustrații colorate, insa articolele pastrau același stil cuminte despre imbracaminte și baluri. Pentru a se putea discuta liber despre problemele pe care le intampina femeia in societate, au trebuit sa treaca ani buni, pana in anii '50, cand femeile au inceput sa se indeparteze de tot felul de convenții sociale și sa-și permita tot felul de lucruri, considerate la vremea respectiva, libertați. Este ceea ce s-a intamplat cu Cosmopolitan care a inceput sa publice articole despre viața sexuala și probleme intime ale femeii, lucru considerat tabu pana  prin anii '60, ani in care femeile au inceput sa exploreze domeniul vast al sexului premarital. Unul dintre primele articole care au facut furori in randul femeilor este un articol publicat in iulie 1965, despre pilula contraceptiva, care ajuta femeile sa fie mai sigure pe ele. In general, incepand cu 1930, revistele pentru femei au inceput sa fie din ce in ce mai incarcate cu publicitate la diverse produse, femeile dovedindu-se de-a lungul timpului a fi pasionate de shopping și de tot ceea ce inseamna noutate, mai ales in materie de moda și cosmetice.


Publicatiile de acest tip, din ziua de azi, sunt denumite cu un atribut anglo-saxon, imposibil de echivalat in romana, glossy, adica lucios sau matasos. Numele poate parea bizar si neesential nespecialistilor, insa studii serioase au dovedit ca printre motivatiile principale de cumparare a unor reviste ca 'Unica', 'Playboy' sau 'Avantaje' se numara calitatea suprafetei pe care sunt imprimate cuvintele si imaginile, placuta la pipait.

Femeile au nevoie, dincolo de ceea ce se spune cum ca ar fi inzestrate cu un simț practic absolut, de doza zilnica de utopie. Tocmai datorita faptului ca o ancora nu le da voie sa zboare din viața cotidiana. Cu copiii care le striga la orice ora din zi sau din noapte, cu barbați sau parinți in varsta de ingrijit, s-ar usca precum florile in fața unui soare arzator, daca din cand in cand n-ar avea parte de un pic de poveste. Revistele le ofera femeilor acea visare de care au nevoie pentru a se deconecta de treburile zilnice.

Reprezentantele sexului frumos sunt orientate spre a-si petrece timpul liber la cumparaturi - aproape orice revista dedicata are o sectiune dedicata shopping-ului, rasfoirea acesteia fiind asociata cu un preview al unei viitoare plimbari prin mall sau supermarket. Femeile, in general, simt nevoia de a fi frumoase, ingrijite si in pas cu moda. Potrivit specialiștilor in sociologie, aceasta necesitate poate fi satisfacuta mai usor "rasfoind in reviste ultimele tendinte sau, in functie de status, trucuri pentru a fi trendy cu bani putini".

Una dintre cele mai cunoscute reviste pentru femei din zona glossy, din Romania, este Tabu, lunar care s-a dorit o revista a femeilor hiperinteligente si hipercritice, lansat de Adrian Sarbu cu sprijinul cațavencilor si preluat ulterior de trustul "Academia Cațavencu", pe vremea cand investitorul principal era Sorin Marin. Revista este o sursa foarte buna de informații pentru femeia care vrea sa fie mereu in centrul atenției. Revista conține informații culturale, reportaje și anchete despre viața femeii din Romania și nu in ultimul rand pictoriale de excepție. Revista dorește sa evidențieze toate aspectele subiectelor considerate tabu ținand cont de inteligența și puterea de evaluare a cititoarelor, in alegerile pe care vor sa le faca. Revista ne povestește adevaruri pe care le auzim șoptindu-se pe la colțuri, pe care nimeni nu le etaleaza in public. Gasim deseori informații rare, prețioase pe care celelalte reviste nu le dețin. Femeia tabu este o femeie puternica, care nu se teme de controverse, provocatoare, lider de opinie in grupul sau, interesata de viața culturala, implicata in acțiuni sociale, sofisticata, subtila, inventiva și plina de incredere in ea. Toate aceste calitați nu se regasesc insa la orice femeie, de aceea cred ca revista se adreseaza in special celor care au o situație financiara buna. Un lucru important este ca Tabu deține un conținut editorial foarte puternic. Motto-ul dupa care se ghideaza aceasta publicație de tip glossy este "Cea mai curajoasa revista pentru femei". Acest mesaj are scopul de a incuraja toate femeile sa ia exemplul femeii tabu - puternica, curajoasa, provocatoare, subtila, inventiva, plina de incredere in ea, interesata de viața culturala și implicata in acțiuni sociale și mondene. Informațiile din revista nu sunt construite cu scopul de a emite judecați sau de a pune etichete asupra comportamentelor societații, ci doresc sa provoace la cunoaștere. Pentru femeia care citește revista Tabu, moda inseamna "ce-mi sta bine și ma diferențiaza de restul, nu neaparat ce se poarta".

Publicația este disponibila in ediție tiparita, dar și online la adresa www.tabu.ro. Structura revistei are forma unui dicționar, secțiunile fiind ordonate in ordine alfabetica. Revista conține o paleta foarte larga de subiecte, lucru care reiese și din multitudinea de secțiuni care se regasesc in paginile ei. Revista atrage printr-un look inovator care imbina utilul cu placutul și prin pictoriale senzaționale cu cele mai cunoscute vedete. Coperta este foarte atragatoare deoarece, de obicei, pe ea apar vedete in posturi inedite. Fonturile de pe prima pagina sunt bine alese și se potrivesc publicațiilor de tip glossy pentru femei. Revista, in totalitate, este foarte feminina și atrage privire tuturor femeilor. Tabu este o revista colorata și asta pentru ca multitudinea de culori atrage pe femei. De obicei revistele glossy pentru femei sunt foarte colorate, tocmai pe acest considerent.

Revista Tabu asigura o interactivitate foarte buna pentru cititoarele sale. Acestea pot schimba opinii pe forumul existent pe site, pot sa participe la concursuri pentru a caștiga premii sau pot sa-și exprime parerea despre anumite articole.

Tabu de luna aprilie a acestui an a aparut, in premiera pentru o revista din Romania, in format landscape, adica pe orizontala, nu pe verticala. Paginile din acest numar au o inalțime de 230 de mm și o lațime de 297 de mm. Ediția de aprilie - dedicata pentru al treilea an consecutiv ecologiei - conține un pictorial principal cu cinci personaje: de la prezentatoarea TV, Melania Medeleanu, la Zoli Toth, de la formația Sistem. Pictorialul imagineaza o lume a viitorului, la granița dintre robotizare și intoarcerea la natura.

Tabu a fost prima revista romaneasca pentru femei care s-a incumetat sa publice un reportaj despre prostituția de lux din lumea modei. Intr-adevar, revista iși merita "statutul de cea mai curajoasa revista pentru femei", fapt care o diferențiaza de celelalte publicații din sfera presei feminine. Putem spune ca Tabu este o revista mai serioasa decat celelalte publicații pentru femei, bucurandu-se de un prestigiu deosebit in randul criticilor de media. Pe langa toate acestea revista promoveaza nonconformismul și extravaganța, surprinzandu-și cititoarele de la un numar la altul.

Am rasfoit un numar al revistei Tabu și voi incerca sa-l analizez din punct de vedere al comunicarii. Este vorba despre numarul 5/80, din luna mai 2009, un numar care aniverseaza 7 ani de existența. Coperta ediției este una cu totul și cu totul speciala. Apar decupaje ale copertei care imita dantela și aplicații florale care ies in relief. Oana Cuzino, vedeta de pe coperta, apare imbracata intr-o ținuta retro cu elemente moderne. Imbracamintea, foarte extravaganta, are elemente de dantela, panglici, pene și broșe, sugerand feminitatea. Prin insuși numele revistei, Tabu, coperta face intrarea intr-o lume in care femeia va pași cu mai multa siguranța deoarece va invața sa indrazneasca mai mult, va reuși sa se deschida și in fața subiectelor tabu. In revista Tabu, femeia va descoperi o lume pe care nu și-ar fi imaginat-o, o lume nonconformista și dusa pana la extremele cele mai inalte ale bunului-gust. Cei mai ciudați pantofi, acadele Chanel sau Gucci, cele mai exravagante colecții de haine, coafuri futuriste, toate acestea ofera cititoarei o imagine idealista despre lumea femeii tabu. Subiectele sunt extrem de variate și sunt menite sa starnesca curiozitatea oricarei femei, nu doar pe cea interesata de moda. Exista pagini culturale cu carți, muzica și cinematografie, exista editoriale foarte puternice din punct de vedere al opiniei, interviuri cu oameni care chiar au ceva de spus, povești interesante cu oameni interesanți, reportaje foarte indraznețe etc. Sectorul rezervat personajului principal care apare și pe coperta, in cazul nostru Oana Cuzino, deține un pictorial de senzație. Rochii somptuoase, eleganța, grație au creat un pictorial bazat pe conceptul de colaje care a necesitat o saptamana de post-producție. Cititoarea va fi atrasa de lumea de poveste prezentata in pictorial și se va axa in prima faza pe analiza tuturor elementelor care apar in fotografii. Daca are puțina imaginație, cititoarea ar putea prelua mici idei, ar putea fura mici secrete pe care sa le puna in aplicare in vestimentația ei din viața reala. Oana Cuzino este prezentata intr-o postura indedita, așa cum nimeni nu o poate vedea pe strada, nici macar la televizor. Ea este transformata intr-un personaj dintr-o poveste optimista, in care femeia este frumoasa, extravaganta și in centrul atenției. Cred ca orice femeie care ar vedea aceste fotografii, s-ar imagina cum ar arata in acea postura.

Ceea ce mi-a atras atenția a fost un alt pictorial inedit avand ca tema operațiile estetice. Acest pictorial reinterpreteaza moda intr-unul dintre cele mai provocatoare contexte ale momentului: frumusețea absoluta și tinerețea fara batranețe, lucruri la care orice femeie viseaza. "Astazi canoanele de frumusețe se schimba cat ai zice botox. Tinerețe fara batranețe sau viața fara de operații estetice este noua intrebare la moda. Veșminte opulente, accesorii neobișnuite. Traim extravaganța de a ramane mereu tinere și frumoase". Cred ca acest mesaj le incurajeaza pe acele femei care vor sa-și faca operații estetice, de a indrazni sa fie mereu tinere și frumoase.

La fel și obiectele vestimentare și accesoriile sunt o sursa de inspirație extraordinara pentru cititoare. Revista prezinta ultimele tendințe in moda și cele mai noncomformiste ținute și accesorii. Și din acest punct de vedere revista le indeamna pe femei sa indrazneasca mai mult, sa-și puna imaginația la contribuție și ideile in aplicare pentru un rezultat cat mai bun. O femeie care exprima mult prin imbracaminte și pune mare accent pe hainele care le poarta, de obicei, iși ia trucurile din reviste. Sfaturile medicale și produsele cosmetice nu sunt un capitol de neglijat. Revistei Tabu, nu ii lipsesc paginile din care cititoarele afla mici trucuri despre infrumusețare și sanatate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.