Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
De ce se practica relatiile publice?

De ce se practica relatiile publice?


De ce se practica relatiile publice?

La relatiile publice s-a recurs din necesitate . Pentru a ocupa un loc intr-un spatiu oficial dorit, pentru a te apara de nenumaratele atacuri, pentru a-ti impartasi si impune punctele de vedere, trebuie sa sti sa vorbesti sa inveti sa asculti si sa poti comunica .

ROLUL relatiilor publice se defineste prin nevoia de a fi , prin dorinta de a aparea si frica de a disparea din spatial public . SPECIFICITATEA relatiilor publice rezida in dotarea intreprinderilor, organizatiilor si a institutiilor cu imagine pozitiva si in stabilirea strategiilor pentru a putea face fata provocarilor, mizelor si problemelor cu care ele se confrunta.

Ratiunea de a fi a relatiilor publice se bazeaza pe cateva PRINCIPII fundamentale (Bernard Dagenais ,2002,pag. 18 ) :

-In societate, pentru a exista, trebuie mai intai sa te faci acceptat si pentru aceasta, trebuie sa sti sa te pui in valoare .

-Pentru a te dezvolta, trebuie sa-ti construiesti o imagine si sa stii sa te impui .

-Iar pentru a rezista, trebuie sa sti sa te aperi.

-Dar, mai intai de toate, trebuie sa recunosti ca nu se poate trai fara a interactiona cu mediul in care traiesti ". pentru a-si mentine existenta, o organizatie trebuie mai intai sa se faca cunoscuta . Pentru a se dezvolta, ea trebuie sa-si seduca mediul. Iar pentru a nu cadea in capcanele informatiilor care i-ar putea dauna, ea trebuie sa se apere . Pentru a-si valoriza zona de influenta, ea trebuie sa cucereasca. Iar pentru a domni , trebuie sa se impuna " .(

Bernard Dagenais , 2002 ,pag . 19 )

Intr-o forma mai elaborata aceste principii pot oferi raspunsul si sa intelegem "De ce se practica relatiile publice ? ". Astfel, relatiile publice se practica :

- pentru ca nu putem trai fara comunicare: nu exista realitate fara comunicare; comunicarea este un proces uman; oamenii isi fac cunoscute trebuintele, intentiile, gandurile prin intermediul comunicarii verbale si / sau non-verbale; un gand, o idee, un eveniment un serviciu sau un produs daca nu sant cunoscute de oameni nu exista in societate; pentru orice intreprindere, organizatie sau institutie comunicarea este obligatorie si nu o alegere . "Pentru a exista, trebuie deci sa apari. Si, pentru a aparea, trebuie sa ai acces la mass-media. De indata ce o intreprindere sau o organizatie se pronunta in spatiul public, ea este confruntata cu universal mediatic, intrucat orice discurs public trebuie mediatizat pentru a obtine cat mai multa difuzare " (Bernard Dagenais , 2002,pag .20 ).

- pentru a atrage atentia: inainte de a convinge publicul vizat intreprinderea, organizatia sau institutia trebuie mai intai sa atraga atentia, sa se faca remarcata; zilnic apar noi idei, noi organizatii iar pentru a-si impune existenta, ele trebuie sa se faca remarcate .

- individul, poate atrage atentia asupra sa in multe feluri: prin maniera de a se imbraca, de a-si aranja coafura, de a gesticula prin modul de a purta bijuteriile etc. De asemenea, individual poate sa atraga atentia asupra sa si prin modul in care isi pune in valoare ideile.

- intreprinderea ( organizatia, institutia ): va incerca sa atraga atentia creand evenimente care sa monopolizeze mass-media sa organizeze o serie de activitati si sa initieze actiuni cum ar fi: conferinte de presa, campanii publicitare, actiuni promotionale etc.

- diversele organizatii pregatesc o serie de actiuni : manifestatii publice si marsuri, blocarea de strazi si piete publice, ocuparea birourilor pentru a atrage atentia asupra revendicarilor lor . Fara aceste gesturi, ar ramane necunoscute publicului si mass-media

-pentru a informa: intreprinderile, organizatiile si institutiile cauta sa-si faca cunoscute marile decizii si actiunile puse in miscare de acestea, a unor evenimente sociale, culturale, sportive sau politice, informand publicul, opinia publica prin serviciul de relatii publice .

- pentru a crea un climat de simpatie: orice intreprindere, organizatie sau institutie doreste sa creeze legaturi armonioase cu publicurile sale, sa creeze un curent de simpatie cu acestea, astfel ele sa fie dispuse sa apeleze la serviciile lor. "Relatiile publice cauta deci sa creeze un climat favorabil intre o intreprindere si publicurile sale interne si externe, sa le castige increderea, sa le suscite admiratia sau simpatia, sa construiasca raporturi pozitive sa instaureze un climat de intelegere si acceptare. Aceste lucruri o data facute, intreprinderea se ataseaza de clientela sa prin legaturi emotionale si cauta sa mentina in randul opiniei publice reactii favorabile activitatii sale, daca nu chiar o anumita complicitate " . (Bernard Dagenais 2002 pag. 30 ) .

- pentru a rezolva o problema: relatiile publice se impun tot mai mult ca o metoda de a face fata diverselor probleme cu care se confrunta o intreprindere, o organizatie sau institutie .

- pentru a gestiona o provocare: intreprinderea, organizatia sau institutia traieste din proiecte , isi fixeaza obiective pe termen scurt si lung, face fata noilor provocari. Relatiile publice devin instrumente esentiale in gestiunea mizelor .

- pentru a dezvolta o imagine: imaginea este construita de personalitatea intreprinderi, organizatiei sau a institutiei, dar si de activitatile de relatii publice. Imaginea este produsul unui ansamblu de factori. Concurenta din ce in ce mai puternica in toate sectoarele de activitate umana face ca succesul sa le apartina celor care au o imagine mai buna .

- pentru a ne apara: " Pentru a se mentine, orice organizatie intampina dificultati. Ea trebuie, in consecinta, sa se apere, sa contraatace, sa fie in garda. Si, cum trebuie sa infrunte tribunalul opiniei publice, ea nu poate ramane pasiva. De unde necesitatea de a stabili strategii de comunicare pentru a face fata atacurilor " . ( Bernard Dagenais, 2002, pag .35 )

- pentru a influenta opinia publica: scopul oricarei strategii de relatii publice este aceea de a mobiliza opinia publicului, chiar daca aceasta are adesea o mica importanta in deciziile care se iau, tot ea poate avea si ultimul cuvant. "Pentru a-ti putea influenta publicul, trebui sa-il cunosti. Trebuie sa stii sa-i provoci anumite reactii, sa obtii exprimarea opiniilor lui sa stii sa le analizezi si sa fi capabil sa te adaptezi in functie de ele. De fapt, este vorba despre orientarea opiniei publicului in sensul obiectivelor organizatiei .

Daca o organizatie lasa altora grija de a orienta opinia publicului, ea va fi victima unghiului de perceptie pe care organizatiile concurente il vor impune. Totusi, nu trebuie sa credem ca publicul accepta si asimileaza toate informatiile care ii sunt comunicate. El primeste in fiecare zi informatii atat de contradictorii incat nu le poate retine pe toate fara sa devina inconstant. El face o alegere. Dar orice intreprindere sau organizati trebuie sa-si prezinte propria viziune asupra lucrurilor daca nu doreste ca publicul sa aleaga in necunostinta de cauza .

Intr-o intreprindere, grija de a aprecia ceea ce gandeste publicul apartine relatiilor publice. Acest birou supravegheaza starile de spirit ale publicului, starile sale de dispozitie, asteptarile si pasiunile sale. Si le supravegheaza tocmai pentru a-l orienta mai bine; din acest punct de vedere, relatiile publice devin un proces de influentare". (Bernard Dagenais , 2002 , pag . 36 ) .

- pentru a face fata complexitatii socioeconomice: organizatia este interesata de intregul context socioeconomic din societate unde exista diverse grupuri de presiune, consumatori care au o atitudine ambigua iar evenimentele se deruleaza in timp real si in mod direct. De asemenea, restrictiile de ordin material si financiar fac ca intreprinderile, organizatiile sau institutiile sa faca alegeri mai judicioase in toate sectoarele de activitate si sa incerce a preveni problemele pe care alegerile si deciziile luate risca sa le creeze. In aceasta situatie intreprinderile, organizatiile sau institutiile trebuie sa caute mijloace de comunicare eficace, judicioase, ieftine.

- pentru a raspunde publicului si jurnalistilor: intreprinderile, organizatiile sau institutiile prin birourile ( departamentele ) de relatii publice sunt la dispozitia publicului , sunt disponibile pentru presa. In timp criza, organizatia trebuie sa se gandeasca in mod necesar la sine, dar trebuie sa se gandeasca neaparat si la publicurile atinse de criza, la guvernul care cere explicatii si la mass-media, care trebuie sa informeze populatia .

Mass-media au un rol social de jucat si datorita acestui fapt, intreprinderile, organizatiile, institutiile sau persoanele care evolueaza in spatiul public trebuie sa le ofere sprijinul .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.