Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Dificultati terminologice - organizatie

Dificultati terminologice - organizatie


Dificultati terminologice - organizatie

Dificultatea definirii conceptului de organizatie este determinata nu numai de multitudinea perspectivelor din care este analizata, dar si de insasi evolutia analizei organizationale care a consacrat noi modalitati de definire, in functie de contributiile aduse de-a lungul timpului de diferite cercetari teoretice si practice.

Mai degraba ar trebui sa se vorbeasca despre o interactiune dinamica a perspectivelor de definire. O astfel de abordare este si cea propusa de Richard W. Scott (1998), care distinge trei mari perspective de definire si de analiza a organizatiilor:

Sistemul rational: organizatiile sunt colectivitati orientate de urmarirea unor scopuri relativ specifice si care prezinta structuri sociale inalt formalizateSistemul natural: organizatiile sunt colectivitati ai caror participanti urmaresc interese multiple, dar care recunosc insemnatatea perpetuarii organizatiei ca reprezentand o resursa importanta. Structura informala de relatii ce se dezvolta intre participanti ofera un ghid informativ mai precis pentru intelegerea comportamentului organizational, decat este cel oferit de structura formala;

Sistemul deschis: organizatiile sunt sisteme de activitati interdependente ce leaga coalitii schimbatoare ale participantilor; sistemele sunt intiparite in -, dependente de schimburile continue cu-, si sunt formate de mediile in care functioneaza (apud M.Vlasceanu, 2003:55-56)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.