Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Mijloace de comunicare media

Mijloace de comunicare media
Mijloace de comunicare media

1.1. Multimedia

Multimedia este un atribut, transformat rapid in substantiv datorita frecventei sale utilizari din ultimul timp. Multimedia (multi - mai multe; media - medii, mijloace) inseamna capacitatea unui sistem de a comunica (prezenta) informatia simultan prin intermediul mai multor medii de prezentare , cum ar fi: text, grafica, fotografii, animatie, sunet, clipuri video, etc. Multimedia implica notiunea de interactivitate: utilizatorul nu este un simplu spectator ci poate sa modifice dupa dorinta si posibilitati cursul aplicatiei.

Din punct de vedere istoric, primul mijloc de comunicare a informatiei a fost vocea umana, combinata cu diverse alte sunete si semnale.

Un salt important l-au reprezentat publicatiile tiparite (ziarele) - primul mijloc de comunicare de masa (mass-media), elementele utilizate fiind textul, grafica si imaginea.

In anul 1895, Gugliemo Marconi realiza prima transmisie radio, in Italia. Inventata initial pentru telegrafie, comunicatia radio este astazi unul din principalele medii de comunicare de masa. Radiofonia utilizeaza in exclusivitate sunetul pentru prezentarea informatiei catre utilizator.
Televiziunea este principalul mijloc de comunicare in masa a secolului XX. A introdus mediul video ca element de baza in comunicarea informatiei cuprinzand:

imagini statice;

imagini dinamice;

animatie;

clipuri video;

film

De asemenea include sunet si text ca medii complementare.

Viteza cu care se desfasoara evenimentele in acest domeniu ne sugereaza ca un  posibil pas urmator 'realitatea virtuala', subiect atins cu catva timp in urma doar de cateva lucrari “science- fiction” mai curajoase. Aceasta ar prespune combinarea tuturor mediilor de prezentare in asa fel incat sa dea utilizatorului iluzia de realitate: imagine tridimensionala (poate chiar holograme) si sunet stereo-spatial, toate reactionand si interactionand in timp real cu utilizatorul.

1.2. Mediile de prezentare a informatiei. Componentele implicate in aplicatiile multimedia.

Textul: mediul traditional de comunicare-prezentare a informatiei. De multe ori insa poate fi un mijloc prea lent si monoton, solicitand destul de mult atentia si concentrarea utilizatorului. Din aceste motive in aplicatiile multimedia se urmareste reducerea cat mai mult posibil a acestuia si concentrarea lui in mesaje simple si clare. Diferitele fonturi si stiluri de text existente permit evidentierea elementelor de text necesare si evita posibila aparitie a monotoniei. Textul este un mediu de tip static.

Imaginile (grafica). O imagine poate echivala cu mai multe pagini de text, avand mai ales avantajul ca transmite instantaneu informatia catre utilizator. Comparand imaginile cu textul, putem spune ca in timp ce textul se citeste in mod serial, imaginea se “citeste” in mod paralel. Singurele dezavantaje ale graficii fata de text sunt dificultatea imaginilor de a comunica cu exactitate date abstracte (desi nu e imposibil) si costurile mult mai mari implicate (de la obtinerea-crearea imaginii si pana la problemele legate de dimensiunea reprezentarii sale in sistemele de calcul). Grafica este un mediu de tip static.

Elementele de animatie se utilizeaza atunci cand se doreste atragerea atentiei asupra unei anumite portiuni particulare din aplicatia multimedia, pentru a adauga culoare si a destinde prezentarea in general, sau pentru a demonstra si exemplifica derularea diverselor procese dinamice. Se poate sugera si explica cu ajutorul

animatiei functionarea unui produs, care, altfel ar fi imposibil de realizat prin imagini statice sau text. Animatia este un mediu de tip dinamic.

Sunetul este cel mai vechi si cel mai subtil dintre toate mediile de comunicare. Este cel mai eficient mijloc de a atrage atentia utilizatorului. Muzica se poate utiliza pentru a crea atmosfera propice prezentarii, pentru a intensifica emotiile sau pentru a ilustra si evidentia un anumit punct de vedere. Efectele sonore pot fi incluse intr-o aplicatie multimedia pentru a imbogati si a completa continutul prezentarii sau pentru a accentua anumite idei particulare. Prin vorbire (narare) se abordeaza un anumit subiect particular intr-o maniera mai directa, deseori mai eficienta. Sunetul este un mediu de tip dinamic.Video-productiile reprezinta cel mai complet dintre toate mediile de prezentare.

Incorporeaza toate celelalte medii descrise anterior, bazandu-se insa pe afisarea de imagini dinamice. Pana nu demult, video-productiile erau considerate ele insele multimedia. Dezavantajul major este insa costul lor mare de productie si capacitatea enorma de stocare necesara pentru manipularea lor cu ajutorul calculatorului. Video-productiile sunt medii de tip dinamic.

Interactivitatea: este facilitatea prin care utilizatorul poate interveni si modifica

derularea aplicatiei dupa propria dorinta. Astfel, executia aplicatiei respective se personalizeaza pentru fiecare utilizator in parte, eliminandu-se de exemplu partile care ii par neinteresante. Potrivit unor studii de la sfarsitul anilor '80, oamenii retin 70% din informatia obtinuta in mod interactiv.

1.3. Aplicatii multimedia – exemple.

Hypermedia.Adauga conceptul de hiper-legatura (hyperlink) aplicatiilor multimedia. Hiper-legaturile sunt structuri logice de organizare a obiectelor din mediile de prezentare implicate intr-o aplicatie data, intr-o maniera flexibila,

coerenta si non-secventiala. Un exemplu concret il constituie hypertextul - un caz particular de hypermedia, in care mediul de prezentare utilizat este textul. Hypertextul este un text care contine legaturi cu alte texte. Acest termen a fost inventat de Ted Nelson in jurul anului 1965. Un alt exemplu de aplicatie hypermedia in care pot fi implicate toate mediile de prezentare descrise mai sus, nu numai textul, este 'World Wide Web' (WWW).

Video-conferinta Este tot o aplicatie multimedia, implicand mai ales imagini dinamice si sunet. Ideea de la care s-a plecat a fost realizarea unui sistem hardware si software care sa permita intercomunicarea simultana si in timp real a mai multor persoane situate la departare una de cealalta. Fiecare participant vede pe ecranul calculatorului propriu pe toti ceilalti participanti in cate o fereastra separata si de asemenea aude ce vorbeste oricine in cadrul conferintei.

Interactive TV Tot mai multe eforturi se indreapta in zilele noastre catre studiul, perfectionarea si punerea in functiune, ca ,,substitut-media’’ a televiziunii clasice, a asa-numitei televiziuni interactive. Televiziunea interactiva ofera telespectatorului posibilitatea de a-si construi singur propriul program TV prin selectarea interactiva a emisiunilor preferate dintr-un set de variante posibile.

Home Shopping Utilizatorul poate efectua cumparaturi stand acasa in fata calculatorului, navigand cu ajutorul acestei aplicatii printr-unul din magazinele virtuale aflate la dispozitie (si care corespund celor din realitate) si selectand spre cumparare diversele produse dorite.

Virtual Reality. Realitatea virtuala este un termen foarte pretentios care semnifica in principiu, inlocuirea realitatii fizice din jurul utilizatorului cu una produsa de calculator. Realitatea generata de calculator este obtinuta prin modelarea obiectelor si a comportamentului acestora in timp real si prin calcularea continua a pozitiei utilizatorului fata de fiecare obiect din jur.Deocamdata exista mult mai multe teorii despre realitatea virtuala decat realizari practice, dar se intrevede a fi un domeniu cu foarte mare impact in viata de zi cu zi a omului.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Ei au spus despre Biblie
Tipuri de comunicare umana
Teorii ale comunicarii
Comunicarea scrisa Avantaje: - Permite comunicarea la distanta; - Se pastreaza o inregistrare a mesajului; - Pot fi transmise informatii complexe, rec
COMUNICAREA, COMUNICAREA NONVERBALA
Metode si tehnici de realizare a activitatii de relatii cu publicul
COMUNICAREA IN CHINA
Violenta la televizor: desensibilizarea Americii
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu