Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
ALIMENTATIA PRESCOLARULUI 3-6(7) ANI

ALIMENTATIA PRESCOLARULUI 3-6(7) ANI


ALIMENTATIA PRESCOLARULUI 3-6(7) ANI

Recomandari:

  1. Alimentatie compusa din produse de origine animala si vegetala din care nu vor lipsi proteinele in cantitate suficienta, legumele, zarzavaturile, fructele si - bineinteles - carbohidratii si grasimile.
  2. Digestia este facilitata de prezenta in dieta a zarzavaturilor si legumelor crude (morcovi cruzi rasi, telina rasa, apoi si ridichi, ardei salata de varza); fibrele vegetale asigura un scaun suficient de voluminos si o peristaltica optima iar cruditatile au actiune diuretica si antiacidotica, prevenind de asemenea constipatia si micsorand riscul diverticulozei intestinale si al cancerului de colon.
  3. In ratia zilnica se includ 250-500 ml lapte integral (inclusiv produse lactate, ca iaurtul, de exemplu); 60-70 g de carne; 30 g de branza; un ou la 2-3 zile; paine intermediara (mai bogata in vitamine de grup B si fibre vegetale); legume, zarzavaturi si fructe (de orice fel), grasimi (unt, smantana, frisca, ulei vegetal, margarina).


  4. Numar de mese: 3 mese principale si 1-2 gustari.
  5. Aportul energetic (caloric) va fi astfel repartizat: masa de pranz (40-45%), mesele de dimineata si seara cate 15-20% din aportul total (diferenta pana la 100% este furnizata de gustari).
  6. Componenta alimentelor se apropie tot mai mult de cele primite de adulti, fiind limitat aportul de sare si evitandu-se alimentele prea condimentate, unele mezeluri, alcoolul sau cafeaua.
  7. Copilul se va spala singur pe maini inainte de a manca si pe dinti dupa fiecare masa, seara si dimineata, va manca singur (nu i se va da in gura); va fi invatat sa tina curatenia, dar nu va fi pedepsit daca mai si greseste; va fi stimulat sa manance dar nu va fi silit.
Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.