Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Abordari eficiente in conversatiile cu copii mici

Abordari eficiente in conversatiile cu copii mici
Abordari eficiente in conversatiile cu copii mici

Ce se intampla atunci cand cuvintele, ideile si sentimentele se transmit catre urechile si ochii unui copil?

Se numeste comunicare. Consta nu doar in ceea ce spunem dar si in cum o spunem. Acesta fiind un elememt cheie intr-o dezvoltare sanatoasa pentru un copil sanatos.

Comunicare este mai mult decat cuvinte. Comunicam cu privirea - zambetul si mustrari; cu actiuni - imbratisari si chiar cu tacerea - caldura si raceala.De obicei adultii comunica bine cu copii atunci cand dau directive sau explica pericolele comune. Pe de cealalta parte cand sunt sentimente implicate in comunicare, copiilor le este greu sa comunice de unii singuri.

Abordarile eficiente in conversatiile cu copii mici arata prin exemplu cum sa incepi sa vorbesti si sa asculti cu sentimente. Sugereaza modalitati de canalizare a cuvintelor si sentimentelor care vor fi auzite . dar care nu vor provoca durere.

O comunicare buna este importanta oricand. Ajuta copii sa-si dezvolte stima de sine precum si relatii solide cu altii. Face viata mult mai placuta pentru ei si cu ei. Ii ajuta sa devina adulti care au sentimente bune despre ei insisi, lucru pe care il si pot comunica.

O comunicare buna conduce la relatii calzi, de cooperare si sentimental ca se merita.

O comunicare slaba conduce la relatii pline de frustrari, conflicte, si de sentimente ca nu se merita.

Paginile care urmeaza ofera niste exemeple bunede a conversa cu copii. Folositile impreuna cu exeperienta si intelegerea voastra despre copii in viata voastra pentru a creea propriile "abordari eficiente".

COMUNICATI ACCEPTARE

Atunci cand copii stiu ca ii acceptati asa cum sunt ei, atunci sunt capabili sa creasca , sa se schimbe si sa se simta bine cu ei. Cand copii se simt bine cu ei, atunci se pot intelege cu cei din jurul lor.

Acceptand copi - exact asa cum sunt - putem sa vorbim cu ei mai usor. Copii care se simt acceptati sunt mult mai dispusi sa-si impartaseasca sentmentele si problemele. Atunsi te simti mai in lumina ca parinte, ruda, prieten sau ingrijitor.

Both you and the children in your life will be winners. Atat voi cat si copilulul veti fi castigatori.

ATUNCI CAND ADULTII:

AMENINTA, COMANDA, TIN PRELEGERI

COPII SE SIMT:

"NU AM NICI O VALOARE." "SUNT RAU." "TU NU MA PLACI." "POT SA FAC NIMIC CUM TREBUIE."

EXEMPLU:

Melissa spune, "Mamic-o, imi este frica sa dorm singura." Care raspuns comunica acceptare?

A: Ar trebui sa-ti fie rusine! Te comporti ca un bebelus mare! Stii foarte bine ca nu ai de ce s ate sperii!

B: Stiu ca esti speriata. O sa aprind lumina si o s alas usa deschisa pentru tine.

(Examplul "B" Comunica acceptare)

DE RETINUT:

Putem sa acceptam copii fara a fi de accord in mod necesar cu comportametul lor. De exemplu, o iubim si o acceptam pe Sandra, darn u-I acceptam comportamentul atunci cand ciupeste copii sau trage pisica de coada

FOLOSITI DESCHIZATORI DE USA

Deschizatorile de usa, sunt invitatii de a spune mai mult de a impartasi idei si sentimente. Aceasta comunica copiilor ca esti interesata, ca-I asculti si esti atenta cu adevarat! Prin aceasta le este comunicat ca ideile lor sunt importante si ca sunt acceptati si respectati pentru ceea ce spun.

EXEMPLE:

INTELEG. Oh. Mm hmmm. Ce zici despre asta. Serious? Spune-mi mai mult. Mai spune odata. Vreau sa ma asigur ca te inteleg. . Nu chiar. Este interesant.

ASCULTATI cu ATENTIE

Dati atentie la ceea ce spun copii. Uneori suntem capabili sa oprim ceea ce facem pentru a asculta sau ascultam in timp ce facem treburi in gospodarie. Copii mici de obcei au nevoie doar de 30 de secunde pentru a comunica ceea ce au de spus, sa-si impartaseasca gandurile, descoperirile si entuziasmul lor. Daca esti foarte ocupat - si de obicei toti adultii sunt foarte ocupati - spuneti copilului , "Sunt ocupat acum, dar hai sa vorbim despre aceasta mai tarziu." Nu te preface ca asculti atunci cand de fapt nu o faci. Asigurati-va ca invitatia de a discuta mai tarziu va fi realizata.

FOLOSITI 'YOU-MESSAGES' PENTRU A REFLECTA IDEILE SI SENTIMENTELE COPIILOR

"You-messages" descrie sentimentele copiilor si incurajeaza sa-si exprime problemele.

EXEMPLE:

Tu esti suparat pentru cati-a murit catelul. Tu esti suparat pentru ca nu ai castigat jocul. Tu esti suparat pentru ca Maria nut e lasa sa te joci cu jucaria ei cea noua.

Cand copii pot exprima sentimentele rele fara frici, aceste sentimenete parca dispar prin magie. Pe de cealalta parte, ascunzand sentimentele negtive poate fi atudistructiv. Aceste sentimente nu trec. Insa pot conduce la dureri de cap, ulcere, ura fata de tine si violenta.

EVITATI CUVANTUL "NU"

Incercati sa spune-ti copilului ce sa faca, in loc de a-I spune ce nu sa faca. Evitarea cuvantului NU este dificila la inceput dar imbunatatirile care vor aparaea in relatia cu copilul, fva face sa merite toate eforturile si exercitiile de a evita acest cuvant.

EXEMPLE: FARA NU:

Tineti bine haina ca san u se tarasca pe jos.

Tine pisica in brate cu grija.

Te rog sa inchizi usa, usor.

Coloreaza pe aceasta pagina.

NU - uri:

Nu mai tara haina pe jos

Nu mai strange pisica. Nu mai tranti usa.

Nu desena pe tabla.

DE RETINUT:

Folositi aceleasi reguli pentru a vorbi cu copii, pe care le folositi cand vorbiti cu cei mai importanti oamnei din viata dumneavoastra.

COMUNICATI CU - NU CATRE - COPII

Conversatia cu un copil este deasemeni una de ambele parti. Comunicand catre copil este doar de o parte.

""Pune-ti haina de ploaie." , "O sa versi sticla", "Ai nevoie de o tunsoare", sunte exemple de a comunica catre copil. Adultii care vorbesc catre copii se pot scuza prin a spune ca un copil nu poate conversa la nivelul unui adult, insa nu aceasta este important. Nimanui - incluzand si copii mici - nu I place doar sa I se comunice. Incercati sa comunicati cu copii mici si observati rezultatul . Comunicarea cu copii si apoi ascultarea a ceea ce au de spus sunt obiceiuri valoroase formate timpuriu. Fac o mare diferenta atunci cand copii implicati devin adolescenti .

FOLOSITI 'I-MESSAGES' SA VORBITI DESPRE GANDURILE SI SENTIMENTELE VOASTRE

Face afirmatii despre vorbitor. Acesta poate arata copilului cum comportamentul lui influenteaza sentimentele vorbitorului. Deoarece copii mici nu stiu cum comportamentul lor influenteaza sentimentele celorlarti oameni, iar "I-message" este un instrument mult mai bun decat "You - message" atunci cand copii nu se comporta cum trebuie.

I-MESSAGE:

Eu am nevoie de ajutor sa strang acum.

Eu nu simt ca vreau sa citesc cand sunt obosit

Eu ma supar cu siguranta cand vad noroi pe covor.

Eu nu pot sa te aud in tot zgomotul acesta.

Eu nu inteleg.

YOU-MESSAGE:

Tu ai facut dezordine. Tu esti o pacoste.

Tu ar trebui sa te rusinezi.

Tu mai bines a taci din gura!

Tu esti prost.

"I-messages" de exemplu, daca adultul spune, "Eu vad ca esti un pic murdar pe fata", atunci copilul atunci copilul are responsabilitatea de a face ceva - gandindu-se la murdarie.

Nu folositi "I-messages" pentru a va exprima furia catre un copil mic. Cand aude ca un adult este furios in copil sunt cauzate sentimente de suparare si insecuritate.

In loc de a exprima furie, incercati sa folositi "I-message" pentru a exprima emotiile pe care le simtiti dinaninte de furie. De exemplu, daca Kati a vaostra a varsat paharul cu lapte in timpul unei cine cu musafiri, probbail ca v-ati simtit rusinat inainte de a va infuria. Atunci spuneti "Eu ma simt rusinat". In loc de "Sunt foarte suparat pe tine".ASIGURTI-VA CA AVETI O AUDIENTA

Asigurati-va ca aveti o audienta inainte de a incepe sa vorbiti. Deoarece copii - si multi adulti - se pot concentra doar la un singur lucru o data, striga copilul pe nume, apoi da-I posibilitatea sa se uite doar la tine, inaninte de a incepe sa vorbesti. Aceasta economiseste timp si ne scapa de frustrari si repetari.

EXEMPLE:

"Jill." (Asteptati pana cand termina de jucat in nisip si se uita la tine.) "Mai ai 10 minute sa te joci afara."

"Jack." (Asteptati pana arunca mingea si se uita la tine.) "Cina va fi gata in 15 minute."

PASTRATIVA CERINTELE SIMPLE

Copii mici fac lucrurile bine atunci cand realizeaza o sarcina una cate una. Ei nu-si pot aminti o serie de cerinte. Asa ca adultii care comunica bine cu ei au cerinte simple. Sarah in varsta de 3 ani ar fi confuza daca i-ati spune "Mergi in camera ta si aseaza-ti hainele, dar mai intai strange-ti jucariile si scoate catelul afara." Atat Sarah cat si cainele e posibil sa dispara pe usa afara, pentru ca scoate cainele afara este tot ce-si aminteste. In schimb separati-va cerintele. Spuneti Sharei sa-si stranga jucariile mai intai, Cand aceasta sarcina este indeplinita, cereti sa scoata cainela afara. Cand cainele este afara si Sarah este in ca in casa, cereti sa-si aranjeze hainele in camera.

FIRMLY SPUNETI CU FERMITATE IMPORTANTA voastra CERINTA

Asigurati-va ca tonul vocii se potriveste cu mesajul vostru, in special cand aveti o cerinta importanta de comunicat unui copil mic. Vorbiti ferm si dati un motiv cerintei voastre copilului.

Amintiti-va copii se pot gandi doar la o singura cerinta pe rand. Cand se joaca, le este greu sa-si schimbe atentia catre tine. Nu le place sa fie intrerupti, la fel cum nici tie nu-ti place atunci cand esti atent la altceva.

Cerintele data intr-un mod alandala ii face pe copii sa gandeasca ca nu-ti pasa cu adevarat daca fac ceea ce le-ai cerut.

EXEMPLE:

"Te rog sa-ti pui haina. Apoi vom fi pregatiti pentru autobuz," aceasta comunica ce vrei si de ce.

"Do you want to put on your coats now Vrei sa-ti pui haina acum?" - da copilului libertatea de a alege si nu au un motiv de a face actiunea.

VORBITI la nivelul OCHILOR

Contactul visual imbunatateste comuncarea. Poate veti fi nevoit sa va opriti sau sa va asezati pentru a fi ochi in ochi cu copilul, insa rezultatul va justifica efortul.

Adultii nu realizeaza intotdeauna cum arata in ochii unui copil. In ochii unui copil puteti fi un gigant. Orice puteti face pentru a minimaliza distanta si diferenta in marime ne ajuta la imbunatatirea comunicarii. Voi cat de bine ati raspunde unui gigant de 4 metri inaltime care se apleca spre void and din deget?

FITI POLITICOSI Copii politicosi au modele de oameni politicosi. Primul pas in invatarea politetei eset sa fii politicos.

Copii invata prin imitare a ceea ce vorbesc s ceea ce fac oamenii din jurul lor. Cicalind un copil sa spuna "Te rog frumos" nu este politicos. Exemplul potrivt se poate da prin a spune tu "Te rog frumos" "Multumesc" "Cu placere" in conversatiile de zi cu zi.

LASATI COPII SA-SI SPUNA POVESTEA LOR

Lasati copii sa va spuna despre aventurile lor, fara sa-I intrerupeti - de la inceput pana la sfarsit - cat de des posibil. Au nevoie sa practice sa vorbeasca despre ei si au nevoie de laudele voastre la concluziile povestii lor. Practicati si construiti stima de sine. Intreruperile continui si criticismului inched usa catre comunicare.

De exemplu, Jeani era foarte entuziasmata cand a ajuns acasa . Vroia sa-I povesteasca mamei sale despre timpul frumos pe care la petrecut acasa la Beti. Mama ei a interupt-o - in mijlocul povestirii sao dojeneasca de ce a mers acasa la Beti fara permisiunea ei.

Jeni si-a pierdut imediat interesul in a impartasi sentimentele cu mama sa. Rezultatul, nu mai exista comunicare.

In timp ce mama ei vroia sa-I aminteasca despre regulile casei de a cere permisiunea, ar fi putut mai intai sa asculte sis a-I aminteasca mai tarziu.

VORBITI FRUMOS Cuvintele frumoase aduc rezultate fericite. Cuvintele urate adul rezultatele de nefericire.

Incercati sa evitati cuvintele urate care ridicularizeaza, exprima rusine sau clasifica. Cand ti se spune ca esti un "copil mare" sau "rau" copilul se simte ca nu este placut de tine. Mai rau se poate intampla san u se mai placa pe el sis a se catalogheze singur la nivelul de "mincinos" sau "hot". Cuvintele urate nu ajuta. Ele doar inrautatesc situatia. Cuvintele frumoase pe cealalta parte , ajuta copii sa se comporte frumos, sa incerce mai mult si sa obtina mai mult. Aceste cuvinte comunica iubire si respect. Ajuta la crearea unei atmosfere unde problemele pot fi discutate deschis si se poate ajunge la o intelegere.

Sa presupunem, de exemplu, ca un copil si-a varsat laptele. Poti sa spui , "Nu mai fi asa de neidemanatic ! Uite ce mizerie ai facut." - cuvintele urateduc spre rezultate nefericite. Sau poti respira adanc si spune "Ai aici un burete. Te rog ajuta-ma sa curat laptele de pe jos". - cuvinte frumoase care duc la rezultate frumoase.

AUTO-TEST

In acest stadiu probabil vreti sa stiti cat de mult ati invata despre conversatiile cu copii mici. Auto testul care urmeaza este doar pentru tine, daca asta alegi. Pe de cealalata parte, e posibil sa fi facut un asa de mare progress ca o sa vei dori sa arati tuturor ABORDARILE tale EFICIENTE de a vorbi cu copii mici .

1. Traduceti aceste NU-uri in pozitiv.(Spuneti copiilor ce pot face.)

NU-uri:

Nu alerga in magazin. Nu tip ala mine, Nu vorbi cu gura plina. Nu arunca mingea prn casa. Nu atinge acolo.

2. Schimbati afirmatiile parintilor in "I-message"

DO:

________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________

COPILUL

"Esti rau.. L-ai lasat pe Terry sa stea treaz mai tarziu decat pe mine."

PARINTI YOU-MESSAGE

'M-am saturat sa te ascult cum te certi cu mine .'

"Nu, nu este adevarat. Ester rau sa urasti pe cineva."

________________________ ________________________ ________________________

________________________ ________________________ ________________________

3. Raspunde-ti cu "i-message" la urmatoarele situatii.

Annie a tranversat strada sa se joace fara sa ceara permisiunea.

Billy si-a scapat pe jos painea cu jeleu, cu fata in jos pe covorul nou din sufragerie.

Educatoarea Geaninei spune ca ea s-a batut la gradinita.

Rachel si Johnny sar pe bancheta din spate a masinii cand mama lor ii duce la bunica acasa.

4. Inregistrati felul in care ii raspundeti unui copil pe durata intregii zile in urmatoarele situatii:

E vremea sa adunati jucariile. Credeti ca s-a jucat destul. Ii duceti la supermarket. Ei incearca sa te intrerupa cand esti foarte ocupat.

5. Estimati de cate ori spuneti urmatoarele::

Da. / Nu. Fa aia. / Nu fa aia. Continua. / Oprestete. Te rog sa incepi. / Inceteaza. Incearca alta activitate. / Oprestete din activitate. stii tu despre? / Tu stii mai bine.

6. Cereti unei alte personae sa inregistreze 10 minute din conversatia voastra cu copilul. Sa va inregistreze cand nu sunteti constient ca va inregistreaza. Ascultati inresgitrarea mai tarziu si evaluati tonul vocii.

FOAIE DE EVALUARE

Evaluati-va. Fiti buni.. acordati-va credit pentru eforturile de a fi in directia cea buna. La baza raspunsurilor voastre, introduceti nule in una din categoriile: AI ABORDARI FOARTE BUNE, TE AFLI PE DRUMUL CEL BUN, TE AFLI LA MIJLOC, INCA PUTIN EFFORT SI O SA REUSESTIPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiALIMENTATIA PRESCOLARULUI 3-6(7) ANI
ALIMENTATIA PARENTERALA TOTALA
ALIMENTATIA COPILULUI - ALIMENTATIA SUGARULUI
ALIMENTATIA DIVERSIFICATA (ablactarea in trepte)
ALIMENTATIA SCOLARULUI 6(7) - 13 ANI
ALIMENTATIA ARTIFICIALA A SUGARULUI
OBIECTIVELE NECESARE APARARII SI MENTINERII SANATATII
PARTICULARITATI ANATOMO-FIZIOLOGICE ALE NOU-NASCUTULUITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu