Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Accidente si incidente - copii

Accidente si incidente - copii


Accidente si incidente - copii

Arsuri

Evaluarea gravitatii unei arsuri se face tinand cont de a doua aspecte: suprafata afectata si cat de profund a deteriorat tesuturile.

Pericolul imediat este datorat intinderii arsurii deoarece, prin deshidratarea masiva si rapida pe care o antreneaza, provoaca aparitia starii de soc. De aceea este necesara evaluarea macar aproximatia a ariei tegumentare cuprinsa de arsura (in figura alaturata este indicat in procente cat reprezinta fiecare regiune a corpului fata de intreaga suprafata a pielii).

Profunzimea arsurii va influenta mai ales cicatrizarea. Arsurile superficiale (de gradul I), care nu se intereseaza decat epiderma, deci stratul superficial al pielii, sunt dureroase, zona respectiva este rosie, dar se vindeca in cel mult 10-12 zile.

Arsurile de gradul II se caracterizeaza prin aparitia de bule (basici); cicatrizarea lor dureaza 15-20 zile.Arsurile de gradul III sunt cele mai profunde si intinse, in care, in afara de piele, pot fi atacate toate tesaturile de sub ea (muschi, nervi, oase). Sunt nedureroase, dar vindecarea nu se poate obtine decat prin grefe.

In mod obisnuit, la copii, arsurile sunt provocate cel mai des de lichide fierbinti, fie prin varsarea unor vase de bucatarie, fie prin proiectarea aburilor din recipientele de sub presiune.

Urmatoarea cauza este reprezentata de atingerea obiectelor fierbinti (fierul de calcat), aprinderea in joaca a chibritelor sau brichetei.

Exista si cazuri particulare, cand arsurile sunt provocate de substante menajere caustice sau de curentul electric (prize defecte sau neacoperite).

Tratamentul este, la copii, in primul rand preventiv.

In cazul unei arsuri intinse, limitati-va doar la a inveli copilul intr-un cearsaf curat, fara sa incercati sa-l dezbracati; chemati salvarea sau deceti-l la spital.

In cazul unei arsuri mici, superficiale, cu localizare banala spalati cu un sapun antiseptic, apoi puneti un pansament steril (eventual cu bioxiteracor). Schimbati pansamentul o data la 2 zile.

Imediat ce s-a ars, turnati pe locul apa rece, chiar gheata. Recele va calma instantaneu si durerea si inaintarea in profunzime a arsurii.

Asfixia cu gaz toxic

Intoxicatia se poate datora fie unei scurgeri de gaze naturale de la aragazul din bucatarie, fie prin inhalarea a CO, gaz inodor, care se degaja ca urmare a proastei functionari a aparatelor de incalzit.

Ce trebuie facut: sa fie eliminata imediat sursa de gaz, cauza asfixiei (inchideti robinetele, deschideti fereastra, scoateti aparatele electrice sau de incalzit din priza, stingeti sobele, scoateti victima din incapere). Incepeti imediat respiratia artificiala in cazul in care copilul nu mai respira. Trebuie sa anuntati imediat salvarea si pompierii.

Daca copilul este inconstient, dar respira, nu trebuie sub nici un motiv sa ii dati sa bea ceva: lichidul risca sa ajunga in arborele bronsic, invadeaza toate ramificatiile, iar consecintele pot fi dintre cele mai grave, pentru viata copilului.

Electrocutarea

Daca un copil si-a prins degetele in priza si nu le mai poate scoate, deconectati sigurantele; nu incercati sa-l trageti, pentru va veti electrocuta si dumneavoastra. Daca s-a electrocutat cu un fir electric, indepartati-l cu un baston sau cu un obiect care nu este conductor electric. In cazul in care copilul nu mai respira, trebuie aplicata imediat respiratia artificiala si chemati de urgenta salvarea.

Fracturi. Entorse. Luxatii

Din cauza unei caderi sau a unei lovituri se poate rupe un os (fractura) sau se produce o intindere articulara (entorsa) sau o scoatere din articulatie (luxatie). Diferenta dintre aceste genuri de accidentari nu conteaza, caci gesturile care trebuie facute si cele care nu trebuie facute sunt acelasi:

in primul rand, pastrati-va calmul;

nu miscati copilul;

daca este posibil, cereti copilului sa va arate locul care-l doare;

imobilizati pe cat puteti, partea presupusa ranita.

In cazul femurului, tibiei si gleznei: daca se observa ca locul dureros e deformat, nu incercati sub nici un motiv sa indepartati partea ranita. Imobilizati membrul cu una sau doua atele.

In cazul claviculei, umarului, bratului, antebratului: in general, copilul, in mod instinctiv, isi mentine membrul fracturat in pozitie optima. Ajutati-l sustinandu-i bratul si mana cu o esarfa sau, daca este vorba de antebrat, incheietura mainii, sau degetului, cu o gutiera facuta dintr-o revista indoita ca un jgheab.

In cazul loviturii la cap sau la spate, pot exista 3 cazuri:

copilul este constient (plange, este in stare sa raspunda la intrebarile pe care i le puneti) nu-l miscati. Mentineti-i capul pe axa corpului fara a-l apleca sau intoarce;

copilul este inconstient, dar respira bine: este posibil sa fie vorba de o fractura a craniului (mai ales daca ii curge sange din nas din ureche); puneti-l intins pe o parte, cu capul mai jos, asezat pe o perna mica.

Copilul este inconstient, iar respiratia i s-a oprit. Incepeti imediat respiratia artificiala.

Entorsele si luxatiile sunt rare la copilul mic, dat fiind deosebita suplete a ligamentelor si articulatiilor, la aceste varste.

Hemoragiile

Hemoragiile pot fi:


capilare (din vase mici, superficiale, se opresc de regula de la sine);

arteriale (prin lezarea unei artere - sangele scurs are o culoare rosu - deschis, ritmat de unda pulsului);

venoase (sangele are culoarea rosu - inchis, se scurge uniform cu viteza mica).

Primul ajutor trebuie acordat cu calm. Hemoragiile capilare si venoase pot fi oprite printr-un pansament compresiv (mai multe bucati de pansament steril sau panza curate, fixate cu fasa).

Pentru hemoragia arteriala se va aplica un garou la un lat de o palma mai sus de plaga. Se va nota pe un bilet (sau pe pielea copilului cu pix) ora la care s-a aplicat garoul, acesta trebuind sa fie desfacut pentru 1-2 minute, dupa 15-20 minute de la aplicare.

Pentru asigurarea irigatiei organelor vitale se recomanda ridicarea in pozitie vertical a membrelor inferioare. Administrarea de lichide este necesara.

Cateva tipuri de pansamente: a) Pansament la antebrat (in spirale sau in spic) b) pansamente la articulatia cotului c) pansamentul unui deget

Bandajul unui picior cu ajutorul unui triunghi din panza

Pansament in cazul unei leziuni oculare. Se procedeaza similar in cazul leziunilor urechilor

Efectuarea hemostazei: a) in hemoragia arteriala se aplica un garou b) in hemoragia capilara sau venoasa - un pansament compresiv

Un accident frecvent intalnit poate fi sangerarea nazala (epistaxis) dupa un traumatism sau leziuni de grataj dupa scarpinarea in nas. Copilul va sta in sezut, cu capul usor aplecat inainte, comprimandu-se narina prin care se scurge sangele.

Inec

Exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti neaparat seama pentru a putea salva un copil de la inec. Daca, dupa ce l-ati scos din apa, vedeti ca nu mai respira, fara sa va mai preocupatisa-i scoateti apa din plamani, incepeti imediat manevra de respiratie gura-la-gura. Daca ati ajuns la timp, miscarile respiratorii vor incepe doar dupa cateva incercari de respiratie artificiala. Apoi transportati-l de urgenta la spital.

Reguli de prevenire a inecului:

obisnuiti-l de mic copil cu apa si invatati-l sa inoate

nu-l pierdeti din ochi cand face baie (chiar si in cada)

sa intre in apa treptat, dupa ce a stat la soare, intai la mal si apoi mai spre larg.

Inhalarea de corpi straini

Este o cauza de accident uneori cu urmari grave. Corpii straini inhalati pot fi particule alimentare (bomboane, boabe de cereale, lichid de varsatura) sau nealimentare (bile din jucarii, margele, nasturi).

Patrunderea corpului strain pe trahee, declanseaza un acces de tuse brutal, prelungit, cu rosirea fetei (ulterior invinetire) astfel organismul incercand sa indeparteze corpul strain.

Cazurile cele mai grave sun cand corpul strain este fixat la nivelul laringelui sau traheei.

Se vor aplica urgent urmatoarele manevre:

- se incearca indepartarea corpului strain din laringe cu degetul aratator. Tusea declansata poate favoriza eliminarea lui.

Manevrele urmatoare depind de varsta copilului astfel:

- sugarul sau copilul mic, va fi ridicat, suspendat de picioare, aplicand cutiei toracice mai multe compresiuni puternice, in cazul in care sunt 2 persoane. Daca este o singura persoana salvatoare, pozitia va fi aceeasi, dar il va apasa de 2-3 ori puternic pe propriul sau corp.

- la copilul mai mare sau adolescent se va aplica manevra Heimlich

Manevra prin care se incearca eliminarea corpului strain din caile aeriene la copilul mic. Sagetile arata sensul efectuarii compresiunii

a) Manevra Heimlich pentru eliminarea corpului strain din caile aeriene b) Schema organelor: 1 - coastele 2- diafragma 3 - ficatul 4 - stomacul 5 - sternul

Salvatorul se aseaza in spatele copilului asfixiat, inconjurand talia cu bratele si apuca cu mana dreapta articulatia pumnului stang. Cu mana stanga facuta pumn se apasa puternic in zona epigastrica a copilului. Presiunea facuta asupra stomacului si ficatului impinge diafragmul in sus, zonele inferioare pulmonare sunt comprimate iar aerul este impins spre caile aeriene superioare antrenand corpul strain.

Intepaturi de insecte

Albine, viespi, bondari. Exista organisme deosebit de sensibile la intepaturile acestor himenoptere. Este de dorit sa scoateti acul veninos, apoi sa aplicati pe locul intepat gheata si o compresa inmuiata in apa cu otet. Locul va ramane rosu, umflat, dureros cateva zile.

Paienjeni, in jurul punctului unde este intepatura, pielea se inroseste, se umfla, zona este dureroasa, de multe ori apare o stare de rau, cu febra, dar fara alte simptome grave. Se face o dezinfectie locala, se aplica gheata, se da putina aspirina.

Tantari, cand sunt multe intepaturi, pot provoca o stare de agitatie, copilul se poate infecta tot, scarpinandu-se, iar la sugari apare febra. Trebuie spalata pielea cu un sapun antiseptic, apoi se tamponeaza cu o solutie de otet in apa. Exista creme sau solutii impotriva mancarimilor.

Muscaturile de animale

Ranile provocate de caini sau pisici nu trebuie niciodata neglijate. Imediat, plaga va fi dezinfectata cu o solutie antiseptica, apoi copilul va fi vazut de medic.

Obiectele introduse de copil in nas

Pot fi de toate felurile, de la o bomboana sau o bucatica de paine, la un bob de fasole, de mazare, de piper etc. Daca nu puteti scoate obiectul dintr-o prima incercare, renuntati si mergeti imediat cu copilul la un orelist. Daca continuati, riscul sa-i infundati corpul strain adanc in nas si sa perforati un sinus.

Intoxicatiile

Copilul a inghitit accidental un produs (substante de uz casnic sau medicamente), ce trebuie sa faceti?

sa va pastrati calmul;

sa telefonati pediatrului, la salvare sau la spitalul cel mai apropriat;

sa dati raspunsurile cele mai precise posibil in ceea ce priveste produsul (natura, cantitatea), ora accidentului, primele simptome. Daca se poate, aduceti produsele (ca si ambalajele lor) la spital.

Ce nu trebuie sa faceti?

nu ii dati sa bea (indeosebi lapte), nu incercati sa il faceti sa vomite.

Plagi

Incepand cu varsta de la care copilul merge, problema ranilor devine practic cotidiana. Fiecare rana reprezinta o problema particulara, in functie de intinderea, profunzimea, situarea, abundenta sangerarii, murdarirea si prezenta eventualilor corpi straini. Nici cea mai mica plaga (o simpla intepatura de exemplu) nu trebuie sa fie neglijata: ea trebuie sa fie repede curatata si dezinfectata, apoi bandajata cu un antiseptic local si in sfarsit, acoperita cu un pansament antiseptic. Orice rana, cat de mica, prezinta riscul unui tetanos si necesita vaccinare antitetanos.

Prinderea degetului (in usa, la geam, intr-o jucarie)

Nu exista nici un remediu anume, in afara de comprese cu apa rece, masaj usor, mangaieri. Dar daca pruncul este foarte mic si degetul se umfla, e dureros la atingere si intepeneste, trebuie sa-l vada doctorul, deoarece poate fi vorba de o fractura, o luxatie sau, mai grav, o sectionare de ligamente.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.