Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Cum il invatam pe copilul care poate sa vorbeasca sa ceara ceva

Cum il invatam pe copilul care poate sa vorbeasca sa ceara ceva
CUM IL INVATAM PE COPILUL CARE POATE SA VORBEASCA SA CEARA CEVA

Termeni comportamentali relevanti

Intarire / consolidare / incurajare : Ceva care se intampla dupa ce are loc un comportament si creste probabilitatea ca acelasi comportament sa apara / sa se produca si in viitor .

Intarire / incurajare pozitiva : Daca dam sau aplicam ceva ce individul gaseste placut si creste probabilitatea viitoare ca sa se produca un comportament .

Intarire / incurajare negativa : Daca indepartam ceva ce individul gaseste neplacut si creste probabilitatea viitoare ca comportamentul sa se produca .Operatii de stabilire (OB) : Creste ( sau descreste ) pentru un timp valoarea unei intariri / incurajari si creste ( sau descreste ) pentru un timp comportamentele care au avut drept consecinta acea intarire / incurajare in trecut .

Cerere : Comportamentul verbal care se afla sub controlul operatiei de stabilire . Copilul comunica pentru ca „ doreste ” ceva .

Imbold / sugerare : Comportamentele profesorului sau de invatare care ii vor permite copilului sa expuna / sa manifeste raspunsul dorit cu succes .

Stingere : Indepartarea sau retragerea intarirei / incurajarii care mentine / intretine comportamentul .

O data cu ce ati stabilit mai multe lucruri de care copilul este interesat sau pe care le doreste ( posibile intariri / incurajari ) si v-ati asociat si pe dumneavoastra cu incurajarea , in mod adecvat , invatati-l pe copil sa ceara lucrurile pe care le vrea . Copilul poate fi invatat sa ceara mancare , jucarii , actiuni , joaca fizica sau un nr. de lucruri care il intereseaza .

Cum sa ceara / solicite este cel mai important lucru care trebuie sa-l invatam pe un copil . Solicitarea (cererea) il invata pe copil ca comunicarea reprezinta putere . Ea ii acorda un anumit control asupra lumii sale si poate inlocui o multime de comportamente negative care pot aparea . Mai mult , o data ce un copil poate solicita ceva , noi putem folosi aceasta capacitate pentru a-l invata multe alte functii ale limbii . Pentru multi copii cu autism , solicitarea poate fi in special dificila . S-ar putea ca ei sa poata rosti cuvinte , dar s-ar putea ca ei sa nu poata folosi acele cuvinte pentru o varietate de functii . Asa cum stim toti , doar pentru ca un copil poate spune „ minge ” nu inseamna ca el poate cere o minge atunci cand vrea una .

Trebuie de avut in vedere doua prioritati atunci cand il invatam pe copilul vorbitor sa ceara ceva . In primul rand , trebuie sa fim siguri ca copilul doreste intr-adevar obiectul la momentul respectiv ( are o OS pentru obiect ) . Nu este productiv sa incercam sa-l invatam pe un copil sa ceara ceva ce nu doreste ! Oferindu-i copilului o bucata din obiect si observandu-l pentru a vedea daca vrea mai mult sau jucandu-va cu obiectul pana cand copilul se implica si el in activitate poate stabili o OS ( operatie de stabilire ) . In al doilea rand , trebuie sa-l invatam pe copil ca metodele prin care s-ar putea sa fi obtinut lucruri in trecut ( de ex. plansul , tipatul , imitarea ) nu mai merg in prezent ! Obtinem acest lucru daca nu mai incurajam „vechiul mod ” de a cere al copilului (stingere) si / sau prin intelegerea unui nou mod de a cere lucruri .

Unii copii au corzi vocale , dar nimeni nu poate intelege ce spun ei . Ceea ce spun ei poate semana cu propozitiile si poate fi in intregime neinteligibil / de neinteles sau poate avea unul sau doua cuvinte inteligibile.Este o faza prin care trec majoritatea copiilor si se vorbeste despre ea ca pronuntii „ de jargon ” sau „ asemanatoare jargonului ” . Aceste tipuri de exprimari sunt uneori ignorate deoarece ceilalti nu inteleg ce incearca sa spuna copilul .

Alti copii pot pronunta cuvinte clare numai atunci cand imita pe altcineva . Ei s-ar putea sa repete in mod spontan ceea ce aud , chiar dupa ce aud , dar nu cer ceea ce doresc . De exemplu , cand cineva intreaba „ Ce vrei? ” ei spun ca raspuns „Ce vrei ? ” . Uneori ne referim la aceasta ca fiind echolalia imediata . Aceste raspunsuri de cele mai multe ori nu indeplinesc nici o functie pentru copil decat daca ele au fost intarite / incurajate . Aceasta se intampla atunci cand echolalia este urmata de faptul ca copilul primeste ceea ce vrea . De exemplu , aveti in vedere interactiunile dintre mama si copil in aceasta situatie : „Vrei suc?” si copilul imita „Vrei suc?” . Apoi mama ii da copilului sucul . Ceea ce mama l-a invatat de fapt pe copil este sa spuna „Vrei suc?” pentru a cere sucul . Uneori acesti copii imita in mod spontan dar nu vor imita atunci cand le cereti . De exemplu , daca profesorul spune „Spune suc” , copilul nu va spune nimic . Acest lucru este considerat uneori ca fiind ecou care nu este sub control instructional .Alti copii au abilitatea de a folosi fraze pe care le-au auzit intr-o alta situatie pentru a servi un scop intr-o situatie diferita. De exemplu , ei s-ar putea sa repete cuvintele pe care le-au auzit pe caseta lor video preferata intr-o situatie diferita dar nu total . Uneori aceste cuvinte sunt spuse intr-o maniera „taie si lipeste” . Cu alte cuvinte , copilul foloseste cuvintele pentru a indeplini o functie similara celei in care a auzit prima oara fraza . De exemplu , aveti in vedere copilul care spune „El era un leu foarte flamand ” ori de cate ori doreste ceva de mancare . Poate ca copilul spune aceste cuvinte in aceasta imprejurare deoarece atunci cand s-a uitat la caseta video preferata sau a ascultat povestea favorita , unul dintre personaje a facut aceasta afirmatie iar apoi a primit ceva de mancare . Uneori ne referim la aceasta folosire a limbajului ca fiind „ echolalia intarziata ” ! . Uneori acest limbaj devine foarte functional pentru copil in contextul familiei deoarece parintii au urmarit si ei caseta si pot „ interpreta ” ce spune copilul . Ei consolideaza aceasta folosire a limbajului de catre copil prin faptul ca ei raspund intr-o maniera pe care copilul o gaseste de dorit ( intarire / consolidare ) .

De exemplu , in aceasta imprejurare , din moment ce parintii au vazut si ei filmul , atunci cand copilul spune „El era un leu foarte flamand”, ei interpreteaza ca aceasta inseamna ca copilul este flamand si ii dau ceva de mancare . Aceasta consolideaza / intareste folosirea accestei propozitii ca o solicitare pentru mancare.

Problema apre atunci cand copilul paraseste mediul de acasa . Altii nu au nici o idee despre ceea ce incearca copilul sa comunice asa ca ei nu intaresc cererea. Acest lucru poate duce la frustari si crize deoarece copilul nu mai este capabil sa-si comunice nevoile .

Argumente importante in invatarea copilului care poate sa vorbeasca

sa solicite ceva

1.Chiar daca copiii sunt capabili sa vorbeasca folosind propozitii lungi , incepeti prin a-l invata cuvinte independente . Aceasta va asigura faptul ca copilul invata exact care cuvant ii aduce obiectul dorit si va fi folositor atunci cand vom incerca sa tranferam raspunsul la operanti verbali diferiti la o data ulterioara . Cel mai bine este sa asteptam si sa introducem fraze purtatoare , cum ar fi „ Vreau ” , „Da-mi ” , etc . dupa ce copilul a dobandit puternice capacitati de imitare si dupa ce dumneavoastra ati transferat cu succes multe raspunsuri la simturile tactile / pipait . 2. Aveti grija sa-l invatati pe copil toate imprejurarile in care se poate face solicitarea . O „ cerere adevarata ” se afla pur si simplu sub controlul OS-ului , ceea ce inseamna ca nimeni nu i-a spus nimic copilului la inceput . Este important sa-l invatati „ solicitarile pure ” dar si sa-l invatati pe copil sa raspunda in alte imprejurari cum ar fi atunci cand cineva il intreaba ce doreste , pe care anume o /il vrea , cand obiectul este vizibil si cand obiectul nu este la vedere . Aveti grija ca copilul sa fie capabil sa discrimineze aceste imprejurari diferite inainte de a-l invata.3. Atunci cand il invatati pe copil sa ceara ceva , aveti grija sa-l invatati numele reale ale obiectelor inainte de a-l invata culori sau alte adjective . De exemplu , daca unui copil ii place sa coloreze , aveti grija ca el sa poata cere intai „creionul” sau „carioca” inainte de a-l invata cum sa ceara culorile . Astfel , cuvintele care reprezinta culoarea ar putea „sa inlocuiasca” numele obiectului atunci cand copilul il solicita .

4. Cuvintele precum „mai mult” si „te rog” ar trebui sa fie tratate ca adjective si sa nu fie invatate decat atunci cand copilul este capabil sa solicite un obiect folosindu-i „numele” . Ganditi-va foarte bine inainte de a adauga aceste tipuri de cuvinte timpurii in procesul de pregatire deoarece ele maresc lungimea si dificultatea raspunsului cerut , fara a adauga nici „ o valoare ” reala .

5. Cand adaugati fraze purtatoare , aveti grija sa predati o forma larga in contextul aceleasi , activitati sau se de imprejurari . Predati-le atat pe cele pe care doriti sa le foloseasca copilul atunci cand este cu alti copii , cat si pe cele pe care doriti sa le foloseasca cu adultii .

„Imi puteti da masina , va rog?” poate fi potrivita atunci cand copilul este cu profesorii sau cu parintii dar s-ar putea sa nu mearga atunci cand copilul este pe terenul de joaca la gradinita .

6. Aveti grija ca copilul sa nu primeasca nimic pentru comportament negativ . Puteti observa o crestere ( izbucnire de disparitie ) pe care le folosea copilul pentru a capata obiectul dorit in trecut in primele etape ale pregatirii . Este important sa nu raspundeti la aceste comportamente negative . Daca aceste comportamente inca functioneaza , atunci nu va mai fi nevoie de cuvinte .

7. Evitati situatiile care sunt / reprezinta „ o neparticipare ” . Cu alte cuvinte , situatia nu ar trebui sa fie „ trebuie sa vorbesti inainte de a primi lucrul acesta ” . Folositi orice strategie de imboldire ( semne , imagini , completari ) care sunt necesare pentru a-i permite copilului accesul de incurajare / consolidare . Chiar daca va aude pe dumneavoastra spunand numele obiectului si daca acel nume este asociat cu consolidare / intarire , aceasta va duce la o probabilitate ridicola ca acel cuvant sa fie folosit in viitor.

8. Atunci cand incercati sa-l invatati pe copil sa eticheteze substantive , verbe , propozitii , adjective sau adverbe , de cele mai multe ori este mai usor sa incepeti cu solicitari ( cereri ) apoi sa transferati spre etichetare .

De exemplu , daca doriti sa-l invatati pe copil sa eticheteze „intuneric” , ar putea fi mai usor sa gasiti intai o imprejurare / situatie in care copilul ar putea gasi intunericul placut ( jucatul cu lanterne ?) , invatati-l cum sa ceara „intuneric” , apoi transferati acel raspuns la o eticheta de „intuneric” .

9. „Curatarea” erorilot usoare de articulare poate fi de asemenea indeplinita in timpul solicitarii . Cand copilul invata pentru prima data un anumit cuvant , puteti accepta orice aprozimare inteligibila . Dupa ce copilul poate cere obiectul fara nici un imbold , puneti-l sa repete cuvantul dupa dumneavoastra de cateva ori , inainte de a-i da obiectul dorit pentru a-i imbunatati articularea cuvantului .

Dati-i obiectul copilului ( consolidati ) dupa cea mai buna promotie . Fiecare copil este diferit asa ca judecati singuri de cate ori il puteti pune pe copil sa repete cuvantul , bazandu-va pe antecedentele sale . Este important sa nu-i cereti unui copil sa repete un cuvant de prea multe ori , astfel incat sa-si piarda interesul pentru articolul respectiv sau pentru vorbit in general .Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

ALIMENTATIA SCOLARULUI 6(7) – 13 ANI
DEZVOLTAREA NEUROPSIHICA SI INTELECTUALA A COPILULUI SCOLAR
Alimentatia bebelus - copil
Parcul disneyland
Carte de colorat
Cum sa alegi sania potrivita pentru tine si copilul tau !
INGRIJIREA SI SUPRAVEGHEREA NOU-NASCUTULUI
CRESTEREA Sl DEZVOLTAREA COPILULUITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu