Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Cercetari privind problemele structurarii si invatarii codului Braille abreviat

Cercetari privind problemele structurarii si invatarii codului Braille abreviat
Cercetari privind problemele structurarii si invatarii codului Braille abreviat

Adaptarea, dezvoltarea si utilizarea codului Braille integral si a celui abreviat, in intreaga lume, a declansat o serie de cercetari privind cistigarea de spatiu grafic si reducerea timpului de lectura si de scriere. De exemplu, prin scrierea Braille prescurtata engleza, pentru un milion de cuvinte ale unui text se economisesc aproximativ 2 milioane de spatii, in comparatie cu Braille-ul integral (Lorimer, Tobin, Gill, Douce, 1982). Totusi, stapanirea acestui cod impune ca lectorii Braille-ului prescurtat englez sa invete aproape 200 de prescurtari si abrevieri. Aceasta sarcina cognitiva este exacerbata prin ceea ce poate fi numita o sarcina perceptiva specifica Braille-lui. Millar (1997) a evocat aceasta caracteristica a codului Braille, subliniind ca paternurile Braille sunt lipsite de redundanta. Astfel, vor fi date interpretari total diferite daca nu se percepe un punct din structura unei litere, daca celula Braille este perceputa ca o imagine in oglinda sau daca nu se realizeaza perceperea aliniamentului vertical al punctelor. Erorile posibile care pot apare in scrierea Braille prescurtata sunt: erori de aliniere orizontala, erori de aliniere verticala, erori prin inversiune.Contrar scrierii obisnuite, in care un simbol poate fi inteles chiar si cand este o eroare de imprimare, in cazul scrierii Braille o simpla inversiune a semnului final poate schimba semnificatia.

In Marea Britane, indoielile privind eficacitatea codului  Braille standard au stat la originea unor cercetari si a unei anchete de mare amploare (Loriner, Tobin, Gill si Douce, 1982). Incorporand intr-o metaanaliza studiile anterioare care au vizat frecventa utilizarii formelor abreviate, lucrarea lui Lorimer si a colaboratorilor sai (1982) au evidentiat ca 10 prescurtari ("contractions" - engleza) aparute cel mai frecvent redau aproximativ jumatate din totalul situatiilor in sistemul englez al prescurtarilor si ca ultimele 125 semne redau numai 10 % din ansamblul situatiilor. De asemenea, s-a constatat ca primele 14 prescurtari in ordinea frecventei situatiilor reprezinta 50% din totalul spatiilor castigate in raport cu Braille-ul integral. Din aceste cercetari a reiesit ca actualul continut si structura Braille-ului prescurtat englez nu sunt de o eficacitate optima.Alte ratiuni de a scurta formele abreviate de a reduce numarul acestora au fost evidentiate printr-o serie de 9 experiente, utilizandu-se evaluari repetate pe aceiasi subiecti, experiente in care forma prescurtarii standard a fost comparata cu 11 variante posibile. Sase din aceste coduri modificate au fost simple reduceri ale codului standard, numarul de prescurtari variind de la 90 la 189. In alte trei coduri modificate au fost adaugate de la 11 la 18 semne noi pentru a compensa lipsa castigarii spatiului generata prin suprimarea unor prescurtari. In sfarsit, pentru ultimele doua coduri modificate, unul retinea prescurtarile actuale si adauga 37 semne noi, iar celalalt cod cerea o utilizare noua a unor semne. Variabila dependenta principala masurata prin acest studiu a fost viteza lecturii. Dar cercetarile referitoare la scrierea prescurtata nu s-au bazat intotdeauna pe studii obiective referitoare la frecventa redarii cuvintelor si a secventelor literelor reprezentate prin formele prescurtate in Braille. (vezi Anexa 1)


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiPROIECT DIDACTIC CLASA: I Literatura pentru copii - Abecedarul in lumea basmelor si a povestilor
PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
Parametrii apelor curgatoare si statatoare
Operationalizarea obiectivelor educationale; avantaje si limite ale operationalizarii
PROIECT DE LECTIE MATEMATICA CLASA I Compararea numarului de elemente a doua multimi
Plantele ierboase
Incercarea de duritate
Educatia prin teatru si pentru teatruTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu