Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice



Acasa » didactica » didactica pedagogie
Educatia prin teatru si pentru teatru

Educatia prin teatru si pentru teatru



Educatia prin teatru si pentru teatru

In ansamblul formelor moderne de intructie si educatie, cercurile

literar-artistice reprezinta activitati complementare ale procesului de predare-invatare a limbii si literaturii romane.

Respectand cerintele de curriculum scolar si particularitatile de varsta ale elevilor, ele favorizeaza manifestarea preferintelor, preocuparilor si spiritului de initiativa ale elevilor.

Am ales cercul literar „Prietenii teatrului” ca forma de activitate extracurriculara, luand ca argumente scopul si obiectivele care se realizeaza printr-o astfel de activitate:

dezvoltarea orizontului de cultura generala;



stimularea interesului pentru cultura si arta;

descoperirea si stimularea talentelor si aptitudinilor elevilor;

orientarea pentru pregatirea carierei;

cultivarea pasiunii pentru literatura, pentru teatru;

dezvoltarea imaginatiei si a sensibilitatii artistice;

organizarea si folosirea rationala, utila si placuta, a timpului liber;

stimularea initiativei si a independentei in actiune;

optimizarea comunicarii profesor-elev si elev-elev;

formarea capacitatilor individuale si a disponibilitatilor afective prin asimilarea de cunostinte umaniste si estetice;

Avantajele educatiei prin teatru vizeaza trei aspecte ale personalitatii elevilor: social, individual si lingvistic. Ea urmareste a transforma elevul nu neaparat intr-un mic actor, ci intr-un bun spectator, insuflandu-i dragoste pentru scena, pentru ceea ce se intampla in spatele scenei, respectul pentru actor, dragostea pentru teatru.

In lucrarea „Teatrul, izvor de fantezie creatoare”, autoarea Ruth Byers afirma: „Dramaturgia creatoare contribuie in nenumarate feluri la dezvoltarea si imbogatirea cunostintelor elevului. Incepe prin a-i descatusa imaginatia, a-i largi orizontul si a-i stimula simtul de observatie. Il invata sa fructifice in mod practic cunostintele teoretice si intamplarile prin care a trecut. Vazandu-se capabil sa dea idei care sunt si pline de fantezie si folositoare, copilul capata incredere in el insusi. In felul acesta devine constient de forta lui creatoare.”

Cercul literar „Prietenii teatrului” cuprinde 30 de elevi cu aptitudini pentru literatura si interpretative, selectati din clasele V-VIII.

Modalitatile si formele de activitate pe care le-am abordat au fost diverse si s-au desfasurat atat in scoala, cat si in afara scolii, in colaborare cu institutii de cultura si educatie, Biblioteca Judeteana Tulcea si Teatrul „Jean Bart” Tulcea, Muzeul de Etnografie și Folclor, Tulcea.

Activitatea cercului in scoala are ca forma de baza sedinta de lucru, desfasurata lunar, pe baza unei tematici stabilite la inceputul anului scolar. In cadrul acestor sedinte activitatile concrete realizate sunt:

- prezentarea vietii si activitatii unor dramaturgi romani (ex: V. Alecsandri, I. L. Caragiale, Tudor Musatescu, Marin Sorescu etc.);

- vizionarea unor filme scurte (DVD sau prezentate in sistemul AEL);

- lecturi si interpretari din opera autorului ales;

- comentarii pe text pentru a evidentia succesiunea replicilor si indicatiilor de regie etc.

O forma importanta a activitatii cercului este realizarea si interpretarea unor piese de teatru originale sau dramatizate dupa opere literare studiate.

Prin astfel de activitati se dezvolta creativitatea si tot ce presupune ea: gandire, imaginatie, aptitudini, talent. Elevii se familiarizeaza cu problemele specifice ale artei spectacolului teatral: regie, joc actoricesc, scenografie, lumina, sonorizare.

Exemple de dramatizari realizate:

  1. Secventa din „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creanga – intalnirea lui Harap-Alb cu personajele Setila, Flamanzila, Ochila, Pasarila;

Pentru pregatirea acestei secvente am stabilit pentru cativa elevi „rolurile”:

un elev a dramatizat textul, eliminand interventia autorului si realizand succesiunea replicilor precedate de numele personajelor si insotite de precizari referitoare la gesturi, ton.

un alt elev a amenajat scena in mod adecvat si a creat costumele personajelor.

alti elevi au interpretat personajele, la alegere.

  1. Dramatizarea schitelor „D-l Goe” si „Vizita” de I. L. Caragiale;
  2. Dramatizarea secventei care prezinta intalnirea dintre Mircea si Baiazid din „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu.
  3. Dramatizarea piesei”Noua soacra cu trei nurori”.
  4. Dramatizarea piesei „L-am visat pe nenea Iancu”, cu ultimele doua obținand rezultate deosebite la concursul județean de teatru “CARAGIALE- contemporanul nostru”.

Alte secvente dramatice au fost inspirate de preocuparile copiilor de azi – acasa, la scoala, la aniversarea unui coleg etc. Textele acestora au fost create de elevi.



Scopul urmarit a fost dezvoltarea complexa a aptitudinilor creatoare si de interpretare ale elevilor. Acestia au fost pusi in situatia de a participa la elaborarea piesei si la elaborarea ei scenica, deci este in acelasi timp autor si interpret.

In afara scolii, activitatea cercului „Prietenii teatrului” se inscrie in Programul de Parteneriat Educational cu Biblioteca Județeana Tulcea si cu Teatrul „Jean Bart” Tulcea.

La biblioteca, elevii au vizionat in sala de audiovizual piese de teatru din repertoriul national (ex: „Apus de soare” de B.St. Delavrancea”) si au interpretat secvente dramatizate dupa romanul „Ciresarii” de Constantin Chirita.

La teatru, elevii au vizionat piesele de teatru „O noapte furtunoasa”, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale si au participat la intalnirea cu actori, regizori, scenografi.

Piesele de teatru create sau interpretate de elevii cercului literar au fost incluse in serbarile scolii sau in programul prezentat la Festivalul teatrului scolar.

In concluzie, acest cerc literar este o forma de activitate prin care elevii isi dezvolta cultura generala si interesul pentru cultura si arta, isi manifesta creativitatea, isi desavarsesc educatia si isi ocupa timpul liber.

Bibliografie:

Ruth, Byers, „Teatrul, izvor de fantezie creatoare”, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1970, p. 131

Parfene, Constantin, „Litearatura in scoala”, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977, p.133-155

Educatia prin teatru si pentru teatru

-rezumat-

In ansamblul formelor moderne de intructie si educatie, cercurile literar-artistice reprezinta activitati complementare ale procesului de predare-invatare a limbii si literaturii romane. Respectand cerintele de curriculum scolar si particularitatile de varsta ale elevilor, ele favorizeaza manifestarea preferintelor, preocuparilor si spiritului de initiativa ale elevilor.

Am ales cercul literar „Prietenii teatrului” ca forma de activitate extracurriculara, luand ca argumente scopul si obiectivele care se realizeaza printr-o astefel de activitate: dezvolatarea orizontului de cultura generala, stimularea interesului pentru cultura si arta, descoperirea si stimularea talentelor si aptitudinilor elevilor, dezvoltarea imaginatiei si sensibilitatii artistice, optimizarea comunicarii profesor-elev si elev-elev, organizarea si folosirea rationala, utila si placuta, a timpului liber.

Avantajele educatiei prin teatru vizeaza trei aspecte ale personalitatii elevilor: social, individual si lingvistic. Ea urmareste a transforma elevul nu neaparat intr-un mic actor, ci intr-un bun spectator, insuflandu-i dragoste pentru scena, pentru ceea ce se intampla in spatele scenei, respectul pentru actor, dragostea pentru teatru.

Cercul literar „Prietenii teatrului” cuprinde 30 de elevi cu aptitudini pentru literatura si interpretare, selectati din clasele V- VIII.

Modalitatile si formele de activitate pe care le-am abordat au fost diverse si s-au desfasurat atat in scoala, cat si in afara scolii, in colaborare cu institutii de cultura si educatie, Biblioteca Judeteana Tulcea si Teatrul „Jean Bart”.

Activitatea cercului in scoala are ca forma de baza sedinta de lucru, desfasurata lunar, pe baza unei tematici stabilite la inceputul anului scolar. In cadrul acestor sedinte activitatile concrete realizate sunt: prezentarea vietii si activitatii unor dramaturgi romani (ex: V. Alecsandri, I. L. Caragiale, Tudor Musatescu, Marin Sorescu etc.); vizionarea unor filme scurte  (DVD sau prezentate in sistemul AEL); lecturi si interpretari din opera autorului ales; comentarii pe text pentru a evidentia succesiunea replicilor si indicatiilor de regie etc.

O forma importanta a activitatii cercului este realizarea si interpretarea unor piese de teatru originale sau dramatizate dupa opere literare studiate(ex: secventa din „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creanga - intalnirea lui Harap-Alb cu personajele Setila, Flamanzila, Ochila, Pasarila; dramatizarea schitelor „D-l Goe” si „Vizita” de I. L. Caragiale; dramatizarea secventei care prezinta intalnirea dintre Mircea si Baiazid din „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu.

Prin astfel de activitati se dezvolta creativitatea si tot ce presupune ea: gandire, imaginatie, aptitudini, talent. Elevii se familiarizeaza cu problemele specifice ale artei spectacolului teatral: regie, joc actoricesc, scenografie, lumina, sonorizare. Alte secvente dramatice au fost inspirate de preocuparile copiilor de azi – acasa, la scoala, la aniversarea unui coleg etc. Textele acestora au fost create de elevi.

In concluzie, acest cerc literar este o forma de activitate prin care elevii isi dezvolta cultura generala si interesul pentru cultura si arta, isi manifesta creativitatea, isi desavarsesc educatia si isi ocupa timpul liber.





loading...




Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE




Definitia evaluarii
MODELE DE INSTRUIRE LOGOCENTRIC VS. EMPIRIOCENTRIC
Educarea si sensibilizarea copiilor de varsta scolara mica prin lectiile de muzica
PROIECT DE ACTIVITATE CLASA:a-IV-a Prietenii naturii
Rezolvarea problemelor
CONCEPTIA EDUCATIEI LINGVISTICE SI LITERARE
Influenta sociala si mizele ei in mediul scolar
Educatia noua



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu