Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Contributia activitatilor filatelice la formarea copiilor pentru viata

Contributia activitatilor filatelice la formarea copiilor pentru viata
Palatul National al Copiilor

Cercul „Geografie aplicata – Filatelie”

Contributia activitatilor filatelice la formarea copiilor pentru viata

Pentru copii, „Activitatile filatelice” inseamna in primul rand utilizarea activa si atractiva a unei parti din timpul lor liber de care dispun. Acestea contribuie la dezvoltarea spiritului de observatie, a dorintei de cunoastere, de informare din toate domeniile de activitate, stimuleaza atentia, realizeaza educatia estetica, dezvolta dragostea si respectul pentru valorile care alcatuiesc tezaurul culturii universale a tuturor popoarelor lumii.

„Activitatile filatelice” constiuie un mijloc excelent de instructie si educatie pentru copii si tineri, deoarece pot dobandi noi cunostinte prin efort propriu, completand si consolidand pe cele asimilate la scoala, intr-un mod placut, recreativ, atractiv, interesant si mai ales selectiv, adica in functie de preferinte, pasiuni, aptitudini etc.
Datorita mijloacelor specifice folosite in cadrul acestor activitati cum ar fi: clasoare, lupe, pensete, piese filatelice diferite, posete filatelice, foi exponat, atlase, lucrari de specialitate, reviste „Filatelia”, imagini pe computer de la activitatile desfasurate etc., dobandirea noilor cunostinte se realizeaza prin eforturi minime depuse de participanti.

Practicarea de catre copii a acestor activitati in timpul lor liber, le ofera posibilitatea de a-si exprima in mod liber initiativa, fantezia in modul de combinare, de asamblare a pieselor filatelice dupa o varietate mare de criterii, ceea ce inseamna descoperire, creativitate etc., care constituie cai proprii de afirmare a personalitatii lor.

In timpul participarii la aceste activitati, copiii nu se mai simt incorsetati in dorintele lor de a crea ceva frumos, interesant, in functie de preferintele proprii adecvate varstei lor, educatiei si cunostintelor.

Treptat, copiii inteleg faptul ca dobandirea noilor cunostinte si consolidarea celor insusite anterior, reclama din partea lor o participare mai activa, devenind din ce in ce mai interesati de studierea materialului bibilografic recomandat.

Aceasta, pentru a afla ce contine si cum pot sa ne transmita aceste piese filatelice acel mesaj pe care il cuprind, care este mesajul epocii respective cand a aparut, mesaj transmis pentru generatiilor viitoare.

Aceste mesaje purtand si amprenta unor timpuri mai de mult apuse, cuprind informatii deosebit de valoroase despre oameni, fapte, locuri, constituind un izvor nesecat de istorie autentica.

Prin schimburile de marci postale si celelalte piese filatelice, copiii isi pot completa colectiile si o data cu acestea cunostintele din domeniul respectiv, stabilind in acelasi timp prietenii durabile pe plan afectiv, moral, promovand cinstea si respectul in relatiile dintre ei.

Am insistat asupra promovarii mai presus de toate a principiului dragostei intre ei, ca fiecare sa respecte munca, efortul mai mare sau mai mic depus de catre fiecare in realizarea cat mai eficienta a obiectivului ales.

Scopul urmarit de aceste activitati filatelice il constituie organizarea si desfasurarea actiunilor de finalizare.

Aceste actiuni de finalizare, organizate in functie de evenimentele majore aflate in atentia cercurilor respective, a caror tematica a fost stabilita in colaborare cu copiii participanti direct la realizarea lor, au o importanta covarsitoate atat pentru indrumatori, dar mai ales pentru copii.

Ele constituie, modalitati de autoevaluare, sincere, autentice, atat pentru copii, cat si pentru indrumatori,

deoarece copiii au fost participanti directi cu mintile lor, cu mainile lor, dar mai ales cu inimile lor, formandu-si priceperi si deprinderi, care sa le ofere incredere in propriile capacitati intelectuale, de organizare, de comportare in situatii diferite etc.

Desfasurarea activitatilor in cerc, fara actiunile de finalizare, de autoevaluare, este exact cum ai incepe sa construiesti, dar fara sa-ti propui ce sa construiesti.

Ca si cum ai desfasura o actiune fara un scop precis, sa lasi totul pe seama hazardului; ar fi ca niste lectii lipsite de a pune in practica cele transmise, niste lectii fara valoare formativa pentru viata.

In continuare am sa prezint, pe scurt, o activitate filatelica avind ca scop atragerea copiilor spre acest izvor nesecat de informatii, numit –Filatelie.

Titlul actiunii s-a numit:

„Copiii iubesc natura – copiii iubesc viata”

Scopul actiunii a fost de a sensibiliza copiii, parintii acestora, cadrele didactice si pe toti cei participanti direct sau indirect, in vederea modificarii atitudinii acestora fata de mediul inconjurator in care ne desfasuram cu totii activitatile cotidiene pe aceasta planeta.Actiunea a avut loc in Sectorul 2 al capitalei, la Scoala nr. 71, indrumata de Camelia Ceausu – director principal si Genoveva Badragan- director adjunct care, impreuna cu cadrele didactice : Nastasia Rus, Camelia Radulescu, Estela Ionescu si Irina Petrescu (clasele I-IV), au reusit sa antreneze un numar mare de copii care au participat cu entuziasmul lor caracteristic varstei, oferind un farmec deosebit activitatii amintite.

Cercul „Filatelie” a participat cu exponatul intitulat:

„Plante si animale ocrotite in Romania”, care a fost expus timp de o saptamana pe coridorul de la etajui I al scolii mentionate.

Astfel, copiii au avut prilejul sa cunoasca una din modalitatile de petrecere a timpului liber in mod organizat, indrumat cu eficienta si bineinteles sa vina in contact cu piesele filatelice romanesti care se bucura de o atractie deosebita prin modul de realizare si importanta mesajului transmis.

Actiunea a fost conceputa pe doua momente principale si anume:

1 – faza de documentare – cand copiii au primit materialul bibliografic referitor la „Plante si animale ocrotite in tara noastra si la notiunile filatelice elementare necesare recunoasterii pieselor filatelice, folosind un vocabular adecvat.

2 – faza desfasurarii concursului „Cine stie filatelie castiga”, structurata pe doua parti:

a – o parte teoretica – necesitand raspunsuri la intrebarile din materialele documentare prezentate;

b – o parte practica – constand din recunoasterea pe foi de exponat a plantelor si animalelor considerate „monumente ale naturii” care fac parte din flora si fauna Romaniei.

Concursul s-a desfasurat in doua etape si anume:

1- etapa de masa (pe clasele I – IV) – la care au

participat toti copiii care si-au exprimat aceasta dorinta, cei mai interesati obtinand si rezultatele cele mai bune , calificandu-se astfel pentru faza urmatoare;

2- etapa pe scoala – in ziua de vineri 15 octombrie, orele 9.

Mentionez ca aceasta actiune s-a desfasurat in

colaborare cu „Romfilatelia”, ai carei reprezentanti au apreciat in mod deosebit pregatirea concurentilor, interesul si entuziasmul tuturor participantilor si seriozitatea cu care a fost tratata aceasta activitate de catre copii si cadrele didactice mai sus mentionate.

Dupa premiere, am invitat pe toti participantii la actiunea dedicata sarbatoririi „Zilei nationale a Romaniei” de la 1 Decembrie, organizata de cercul „Filatelie” al Palatului National al Copiilor.

Am pregatit acest concurs in colaborare cu clasa Doamnei invatatoare – Nastasia Rus – copii care pe langa raspunsurile bune date au si prezentat un frumos program artistic, ceea ce demonstreaza ca activitatile filatelice pot constitui, atunci cand sunt bine pregatite, ocazii deosebite de petrecere a timpului liber in mod placut, atractiv, interesant si mai ales instructiv si educativ.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PROIECT DE LECTIE CLASA: a V-a : Incercare de autoportret
Cum sa evaluam?
Pedagogie Economica
Modele ale invatarii si implicatiile lor in actul educational
METODOLOGIA CERCETARII PEDAGOGICE
PROIECT DE LECTIE Clasa: a II-a Educatie plastica - CULORI SI NONCULORI
Colaborarea dirigintelui cu familia elevului
EVALUARE SUMATIVA /nivel mediu/ - Educatie civica , clasa a IV-a

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu