Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Educatia pentru timpul liber

Educatia pentru timpul liber


Educatia pentru timpul liber

`Folosirea inteleapta a timpului liber este un produs al culturii si al educatiei`afirma Bertrand Russel.

Activitatile din timpul liber sunt acelea care contribuie la relaxarea individului.De problema definirii continutului timpului liber s-au ocupat mai multi sociolgi si pedagogi,rezumand rolul acestuia in viata individului la trei functii majore:

a)regenerarea-refacerea fortelor fizice si spirituale epuizate in timpul indeplinirii obligatiilor profesionale,familiale si sociale.

b)compensarea -exercitarea insuficienta a capacitatilor in timpul activitatilor profesionale

c)dezvoltarea-o functie ideativa care are rolul de a da individului o anumita orientare in domeniul ideilor

Mutatiile calitative ,structurale produse in domeniul invatamantului,in procesul educatiei in, sfera timpului liber, trecerea la saptamana de cinci zile,pune in seama scolii si a familiei probleme noi referitoare la organizarea activitatii elevului cand el se afla in afara programului scolar.Sociologii romani definesc timpul liber ca partea ramasa disponibila dupa efectuarea activitatii profesionale ,acel timp care este folosit pentru manifestari cultural artistice,distractii,sport,destindere.

Presupunand cunoasterea si insusirea modalitatilor diverse de organizare si petrecere a timpului liber,cunoasterea unor modele si tehnici de planificare a vietii personale in vederea dezvoltarii sentimentului de `satisfactie a trairii timpului liber`,formarea unui stil de viata civilizat,valorificarea traditiilor si obiceiurilor,identificarea modalitatilor de relaxare ,cultivarea atitudinii optimiste fata de viata,scoala si familie deopotriva,isi aduc contributia la intrebuintarea timpului liber.

Bugetul de timp zilnic al elevului, se distribuie intre urmatoarele categorii de activitati :somn,ingrijire personala,masa,deplasarile,cursuri,activitati extrascolare,indivi-

duale si colective (activit.sportive,artistice,concursuri,activit.gospodaresti),vizionari de spectacole(film,teatru,programe tv.),activitati recreative si de divertisment.

Nu se pune problema instituirii unui nou program de organizare a timpului liber,pe langa cel al timpului de munca,invatatura,ci de organizarea unor actiuni si activitati la care elevul sa participe cu placere si interes,dupa preferinte si preocupari,optional in functie de interesele si aptitudinile pe care le are pentru anumite domenii ale vietii sociale,artistice si culturale.

In invatamantul primar,elevul trebuie indrumat sa se obisnuiasca cu regimul zilnic,antrenandu-se in diferite forme de odihna activa,recreativa in aer liber.

In ciclul gimnazial se va porni de la cunoasterea regimului zilnic al elevului,cu accent pe constientizarea notiunii de timp liber,de joc,de excursie,drumetie,emisiuni radio-tv,pentru ca apoi sa se faca referire la necesitatea folosirii timpului liber in mijlocul naturii in special in vacanta.

Tinerii au nevoie de ajutor pt.a intelege ca timpul liber nu este irosirea vietii cu placeri minore,ci este un bun prilej de pregatire pentru viata.

Scoala,familia,cluburile elevilor,`palatul copiilor`,celelalte institutii culturale,trebuie sa-i ajute pe elevi sa cunoasca multiplele activitati ce se pot organiza in timpul liber,activitatile in cercuri si cele individuale si sa selecteze fapte si activitati,sa stabileasca prioritati si optiuni.Numai astfel se pot crea elevilor posibilitati de a-si fructifica predispozitiile in functie de inclinatii,aptitudini si interese pentru anumite sectoare de activitate .

Activitatile din afara clasei si a scolii in timpul liber ,trebuie sa fie altceva decat actvitatea didactica .atat in privinta continutului cat si a formei de organizare si metodelor utilizate.Se constata,in ultimii ani ca multi tineri acorda un loc insemnat in cadrul timpului liber ,divertismentului,distractiilor facile-discoteca,placerilor minore ce duc la irosirea inutila a timpuli liber.Din pacate apetitul pt,casetele ,cd-urile ,dvd-urile,site-urile,ce starnesc instinctele si orienteaza spre promiscuitate,violenta,pt.literatura si reviste de prost gust,constituie un semnal de alarma pt.diriginte si pt.ceilalti profesori,ca sa nu mai vorbim de nocivitatea drogurilor.

Manifestarile cultural-artistice si sportive trebuie si chiar si-au reluat cursul normal in scoli:la fel si vizionarea filmelor si spectacolelor de teatru,intrecerile sportive,excursiile si vizitele;serile culturale,cenaclurile literare contribuie la educarea gustului pt.frumos si pt.o comportare civilizata.

Fie ca este vorba de cercuri cu caracter artistic,sportiv,stiintific sau de activitati,jocuri,arta manuala,de activitati organizate in vacanta,de excursii sau intalniri,rolul principal in urmarirea elevilor revine prof.diriginte.

Se spune ca lumea de maine va fi lumea oamenilor de creatie.Fiecare la locul sau de munca,va trebui sa devina un creator.Cercetarile psihologiei invatarii au demonstrat ca procesul de creatie nu apartine numai celor cu IQ-ul ridicat;nu toti oamenii cu o inteligenta deosebita sunt si oameni de creatie.Actul de creatie este rezultatul antrenamentului intelectual al capacitatilor creatoare. Cadrul propice desfasurarii acestui antrenament il ofera cercurile de elevi.Prin activitatea in cercuri,se completeaza si se adanceste orizontul stiintific si cultural al elevilor,se stimuleaza dezvoltarea aptitudinilor si a talentelor ,se favorizeaza initiativa si spiritul creator.In cercuri elevii isi insusesc metode si tehnici de invatare creativa si de cercetare stiintifica ,isi dezvolta interesele profesionale ,inclinatiile,spiritul de observare si investigare,receptivitatea fata de nou,isi educa vointa si perseverenta.Un loc aparte in stabilirea si dirijarea bugetului de timp liber,in indrumarea acestuia ,il ocupa familia care exercita o puternica si benefica inraurire asupra intrebuintarii timpului liber de catre elevi,contribuind in primul rand la folosirea judicioasa a acestuia.Familia sub indrumarea dirigintelui trebuie sa actioneze ca un factor dinamizator al activitatilor desfasurate de copil in timpul liber.Familia este datoare sa cunoasca interesele si preocuparile propriilor copii si in functie de acestea sa-I conduca la alegerea activitatilor din timpul liber.Intr-un mediu familial sanatos copilul are posibilitatea de a-si forma deprinderi de folosire judicioasa a timpului liber,atat in privinta folosirii acestuia in scopul pregatirii scolare,cat si al destinderii,recreerii,odihnei de care copiii au nevoie.Utile sunt actiunile unor familii de amenajare a unor spatii destinate jocului,a unor mese de tenis sau porti de fotbal.a unor cosuri pt.baschet,care sa vina in intampinarea de petrecere a timpului liber al copiilor.Se desprinde o evidenta legatura intre succesele scolare ale elevilor si modul de a-si petrece timpul liber.

Trei factori pot influenta pozitiv modul prin care isi petrece tanarul timpul liber:familia,scoala prin prof.si colegi si statul prin mijloacele materiale aferente ;precum si mijloacele mass-media,inernetul,care sunt cele mai indragite de elevi.

Dintre mijloacele educatiei ptr.timpul liber se evidentiaza ex.parintilor ,al profesorilor si colegilor,al personajelor pozitive din operele literare,filme,organizarea de competitii,orele de dirigentie,cercurile de elevi,serbarile scolare,excursiile,drumetiile,vizite la muzee,case memorile,vizionari de spectacole,practicarea turismului.

Timpul liber care reprezinta o parte din sistemul educativ,trebuie,pt.a avea o deplina functionalitate sa asigure rezolvarea unor imperative din structura personalitatii:informarea si formarea tanarului,recreerea si divertismentul ,satisfacerea si implinirea unor optiuni.

Acestui deziderat ii vor servi familia,scoala si societatea.

Rolul de esenta in intelegerea folosirii utile a timpului liber de catre elev il are dirigintele sau invatatorul care trebuie sa stie imbina munca si distractia,actiunile in masa cu cele de grup si individuale,inoculand elevului experienta necesara formarii si dezvoltarii fizice si spirituale pt. A avea un succes scolar si pt. A-si atinge aspiratiile profesionale.

Este necesar sa cream elevilor posibilitati de destindere si repaus,pt.a asigura regenerarea ,intrucat activitatea scolara solicita indeosebi intelectul.Trebuie promovata in timpul liber mai mult educatia fizica si cea estetica spre `compensare`si vom folosi multiplele activitatila care m-am referit pentru`dezvoltare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.