Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Elementele componente ale programelor pentru disciplinele optionale

Elementele componente ale programelor pentru disciplinele optionale


Elementele componente ale programelor pentru disciplinele optionale

Pentru elaborarea programei de optional, propunem urmatoarea schema de proiectare, care este in acord cu modelul programelor de trunchi comun.

Clasele I-IX

Argument

Obiective de referinta

Activitati de invatare

Lista de continuturi

Modalitati de evaluare

Pentru Argument, se va redacta ˝ - 1 pagina, care motiveaza cursul propus: nevoi ale elevilor, ale comunitatii locale, formarea unor competente de transfer etc.

Obiectivele de referinta (pentru un optional de 1 ora pe saptamana se vor defini si urmari 5‑6 obiective de referinta - pe care elevii urmeaza sa le atinga pana la sfarsitul anului - vor fi formulate dupa modelul celor din programa nationala (al materiilor de trunchi comun), dar nu vor fi reluari ale acestora. Daca optionalul ar repeta obiectivele de referinta ale curriculum‑ului nucleu, atunci optionalul respectiv nu ar aduce nimic nou din punctul de vedere al formarii si dezvoltarii unor capacitati intelectuale (ar aprofunda, eventual, prin adaugarea unor continuturi, competentele care se formeaza prin urmarirea obiectivelor din programa nationala).Un obiectiv de referinta este corect formulat daca prin enuntul sau se raspunde la intrebarea: "Ce poate sa faca elevul?" Daca raspunsul la aceasta intrebare nu este clar (adica nu se anticipeaza / identifica ceea ce poate face elevul si poate fi demonstrat si evaluat), atunci obiectivul este prea general definit.

Lista de continuturi cuprinde informatiile pe care optionalul le propune ca baza de operare pentru formarea capacitatilor vizate de obiective. Altfel spus, sunt trecute in lista acele informatii care vor fi vehiculate, introduse, combinate si recombinate intre ele si cu altele invatate anterior.

Ca si in cazul informatiilor prevazute in programele obligatorii (ale disciplinelor de trunchi comun), informatiile din lista optionalului nu vor fi considerate un scop in sine, ci un mijloc de formare intelectuala.

Modalitati de evaluare. Vor fi trecute tipurile de probe care se potrivesc optionalului propus (de exemplu, probe scrise, orale, practice, referat, proiect etc.). Nu vor fi incluse probele ca atare.

ATENTIE: In cazul in care optionalul este prevazut pentru un nivel de scolaritate sau un ciclu curricular, se vor defini si obiective cadru, din care se vor deduce obiectivele de referinta pentru fiecare an de studiu. Altfel spus, daca oferta cuprinde un optional pentru mai multi ani de studiu, se va redacta cate o programa pentru fiecare an, avand grija sa se respecte progresia obiectivelor de la un an la altul.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.