Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Factori de natura interna care determina educatia

Factori de natura interna care determina educatia
Factori de natura interna care determina educatia

b1) Potentialul intelectual al elevilor sau disponibilitatile intelectuale

Reprezinta unul din factorii importanti, putandu-se mentiona ca educatia se desfasoara fara dificultate in conditiile in care elevii dispun de o inteligenta situata in limitele normale, dar ca ea poate fi ingreunata in cazul unei deficiente mintale, nivelul de obstaculare depinzand in cele din urma de tipul deficientei mintale, putandu-se anticipa ca, intr-un fel se va desfasura educatia in cazul elevilor care poseda o debilitate mintala usoara, in altul cand este vorba de o debilitate moderata si foarte anevoios cand este vorba de limitele de jos ale deficientei de intelect, cum se intampla in cazul imbecilitatii si al idiotiei.

In pofida acestor dificultati evidente, educatia a facut progrese si in legatura cu aceste categorii de elevi, la ora actuala existand in cadrul subsistemului educatiei speciale unitati de invatamand care ofera toate conditiile pentru ca procesul instructiv-educativ sa se adecveze tot mai mult caracteristicilor si particularitatilor acestor elevi.b2) Motivatia si atitudinile pe care le au elevii fata de acest gen de activitate

Pentru ca educatia sa se desfasoare in conditii optime nu este suficienta numai componenta intelectuala obiectivata intr-o inteligenta situata in limitele normalitatii, ci este necesar ca elevii sa fie si bine motivati pentru acest gen de activitate, sa posede atitudini favorabile care sa ii determine sa se angajeze activ in rezolvarea unor sarcini si in desfasurarea unor activitati.

De multe ori nu se fac progrese mai semnificative in educatie nu din cauza unui minus de natura intelectuala, ci din cauza faptului ca elevii nu sunt suficient de motivati si nu etaleaza comportamente inscriptibile pe directia atingerii obiectivelor educationale, aspect subliniat de pedagogia populara prin intermediul proverbului ,,branza-i buna, dar burduful este de caine".

Pentru ca acest factor intern sa favorizeze insa educatia se impune mai intai ca personalul didactic sa investigheze felul in care se raporteaza elevii la diversele structuri motivationale, sau altfel spus, sa vada ce tip de motivatie poseda elevii pe care ii instruiesc.

Dupa ce s-a facut aceasta inventariere este necesar sa se gaseasca si parghiile sau mijloacele prin intermediul carora poate fi amplificata motivatia pentru acest tip de activitate, unele dintre acestea fiind mentionate si de literatura de specialitate, dar altele depinzand si de creativitatea didactica specifica fiecarui cadru didactic.

b3) Modul de functionare a diversilor analizatori

Si acest factor de natura interna este important pentru ca, in unele cazuri, existenta unor handicapuri de natura senzoriala, cum se intampla in cazul hipoacuziei sau al ambliopiei, pot sa ingreuneze semnificativ desfasurarea activitatii de educatie si implicit sa afecteue negativ dezvoltarea ulterioara a personalitatii elevilor.

Pentru contracararea acestui factor de natura interna se cuvine, mai intai, ca elevii in cauza sa fie diagnosticati corect, iar dupa aceea sa beneficieze de o instruire adecvata lor, fie in institutii scolare obisnuite (daca acest lucru este posibil), fie in institutii specializate pentru anumite tipuri de handicap (scoli pentru hipoacuzici sau surzi, scoli pentru ambliopi sau nevazatori).Ignorarea efectelor acestor handicapuri de natura senzoriala poate avea insa efecte dezastruoase asupra evolutiei psihice a acestor copii deoarece pierderile continue de informatie determinate de functionarea defectuoasa a unui analizator pot conduce la o retardare cognitiva care, in cele din urma, ii apropie de nivelul de dezvoltare a unor persoane care poseda o deficienta mintala.

b4) Starea de sanatate a elevilor

Ultimul factor pe care il avem in vedere il reprezinta starea de sanatate a elevilor, putandu-se usor anticipa ca in cazul unei sanatati precare educatia se desfasoara cu mai multa dificultate.

De multe ori acest factor este neglijat deoarece marea majoritate a elevilor nu au probleme de sanatate, dar exista cazuri cand unii elevi au afectiuni de genul diabetului zaharat, epilepsiei, anorexiei etc. si cand educatia se desfasoara cu o anumita dificultate.

Deoarece nu se poate pune problema segregarii lor in unitati speciale de invatamant, acesti elevi ar trebui sa beneficieze de o instruire diferentiata care sa fie adecvata caracteristicilor si posibilitatilor lor.

Prezentarea acestor factori, atat de natura externa cat si de natura interna, demonstreaza peremptoriu complexitatea si natura educatiei iar cunoasterea lor de catre cadrele didactice reprezinta o conditie obligatorie pentru ca unii dintre acestia sunt manipulabili si pot fi influentati de catre institutori sau profesori.

Daca, de exemplu, cadrele didactice nu pot influenta regimul politic sau nivelul de dezvoltare a societatii, ele pot totusi avea o contributie legata de prelucrarea si prezentarea continuturilor, de utilizarea anumitor metode de instruire, de amenajarea ambientului din spatiile de instruire si, prin aceste demersuri, educatia poate fi facilitata.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Ce ar trebui sa stii despre zona in care traiesti ?
LOCUL SI ROLUL LIMBII ROMANE IN FORMAREA PERSONALITATII ELEVILOR IN CICLUL PRIMAR
PROIECT DE LECTIE Clasa: a XII-a LIMBA SI LITERATURA ROMANA - Simbolismul - George Bacovia
PROIECT DE CERCETARE CLIMATUL PSIHOSOCIAL SI COMUNICAREA DIDACTICA
PROIECT DE LECTIE Clasa: a II-a Educatie plastica - CULORI SI NONCULORI
Abordari clasic-rationale ale alegerii carierei
CONCEPTIA EDUCATIEI LINGVISTICE SI LITERARE
Invatarea la adultTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu