Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
LOCUL SI ROLUL LIMBII ROMANE IN FORMAREA PERSONALITATII ELEVILOR IN CICLUL PRIMAR

LOCUL SI ROLUL LIMBII ROMANE IN FORMAREA PERSONALITATII ELEVILOR IN CICLUL PRIMAR


LOCUL SI ROLUL LIMBII ROMANE IN FORMAREA PERSONALITATII ELEVILOR IN CICLUL PRIMAR

Cultivarea limbii romane reprezinta pentru fiecare popor una din coordonatele majore ale intrarii pe poarta civilizatiei . Limba fiecarui popor sufera odata cu mutatiile sociale permanente schimbari, determinate de nevoia unei cat mai eficace si clare exprimari in ceea ce inseamna prefacerile din diferite sectoare ale economiei.

Limba romana este disciplina mater a scolii noastre. Aportul ei la formarea intelectuala si culturala a elevilor , la educatia morala si patriotica este de cea mai mare insemnatate. Fara insusirea limbii romane literare, intregul proces de pregatire in scoala este lipsit de cel mai important suport.

Cunoastera limbii favorizeaza asimilarea cunostintelor, a notiunilor, a categoriilor si conceptelor specifice diferitelor discipline studiate. Limba tarii este totodata , si un tezaur al culturii, al spiritualitatii romanesti, insusirea esentiala a fiintei noastre nationale.

Scolii in ansamblul sau, ca institutie de baza a societatii , ii revine obligatia de a face din cunoasterea limbii romane , a limbii noastre nationale un obiectiv esential al culturii generale a elevilor.Invatatorii si profesorii de limba romana au datoria profesionala si morala sa realizeze prin lectia de limba romana , o activitate din cele mai placute si folositoare pentru elevi , un act de cultura cu largi rasfringeri in forma caracterelor si a personalitatii .

Invatarea este in acelasi timp libertate si constringere . Libertate pentru ca ea permite fiecaruia sa se exprime . sa se afirme , sa inteleaga lumea si pe ceilalti oameni , si este constringere fiindca pentru a comunica , ea obliga pe emitatori si pe receptor sa respecte reguli si norme." 1)In clasele I - IV limba romana ocupa o pondere cu totul deosebita in planul de invatamant , fiindu-i alocate aproximativ 35% din numarul de ore stabilit la toate cele patru clase , ceea ce inseamna ca , in linii generale , functiile si obiectvele ciclului primar corespund chiar cu cele ale limbii romane ca obiectiv de invatamant . Limba romana la clasele mici asigura invatarea unora dintre instrumentele de baza ale activitatii intelectuale cititul , srisul, exprimarea corecta care au o implicatie in intreaga evolutie viitoare a scolarilor . 

Avandu-se in vedere ca prin actul citirii se largeste necontenit cercul de cunostinte al elevilor si ca citirea sta la baza cumulului de cunostinte pe care si-l insusesc elevii in scoala si apoi in viata , in studiul limbii romane , in primii ani de scolaritate , accentul cade   indeosebi pe activitatile care concura la formarea la elevi a unor deprinderi temeinice de citire corecta , constienta , expresiva si la formarea unei exprimari corecte .

Analizand varietatea mesajelor nonverbale ( gest , mimica ) si verbale - in continut-de la simplele enumerari la textele literare cu continut stiintific , observam ca stapanirea limbii materne de catre copil se poat realiza numai tinand seama de context si prin activitati de facilitare a exprimarii si intelegerii , prin lexic , ortografie ,morfosintaxa si punctuatie ,practicate nu ca scop in sine, ci integrate in situatii functionale , printr-o pedagogie activa.

Promovand si cultivand aspectul oral al limbajului cat si cel scris , putem dezvolta la elevi capacitatile de intelegere a lecturii , oricare ar fi continutul , furnizandu-i mijloacele de a dobandi cunostinte , de a le comunica si explica , de a realiza corelatii , de a crea , deoarece chiar creativitatea , unul din atributele esentiale ale invatarii contemporane , poate si trebuie sa fie suscitata si educata , contribuind astfel la formarea completa a personalitatii copilului .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.