Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
TRANSDISCIPLINARITATEA - O NOUA ABORDARE A INVATARII

TRANSDISCIPLINARITATEA - O NOUA ABORDARE A INVATARII


TRANSDISCIPLINARITATEA - O NOUA ABORDARE A INVATARII

(Articol publicat in Revista Didactica Nr. 2, nov.2008)

Dinamica sociala a ultimelor decenii aduce in fata lumii contemporane o serie de provocari fata de care domeniul educatiei nu poate ramane indiferent. Competentele, valorile si atitudinile de care au nevoie elevii nostri pentru reusita personala si sociala nu pot fi formate in intregime prin intermediul disciplinelor scolare clasice. Noua educatie are obligatia de a apropia procesul educational de viata cotidiana a elevilor si de nevoile comunitatii in care acestia traiesc, de a avea in vedere complexitatea rolurilor pe care le vor juca elevii de azi in societatea viitoare, de la acela de fiinta autonoma, de membru al familiei si al unei colectivitati, de cetatean si producator, pana la acela de subiect si obiect al multiplelor si diverselor experiente de viata succesive, care il vor ajuta sa se cunoasca pe sine si sa abordeze o conceptie democratica, manifestandu-se ca fiinta libera, creatoare. Problema care se pune este aceea a depasirii frontierelor rigide , a deplasarii accentului spre constientizare, cooperare, gandire critica si creativa, spre adaptabilitate si interpretarea lumii mereu in schimbare. Oare poate invatamantul traditional sa raspunda unor asemenea deziderate? Rezolvarea problemei nu rezida numai in schimbari de curriculum, ci mai ales in schimbari referitoare la implementarea lui. Cheia succesului se afla la practicieni - educatoare, invatatori, profesori si consta in proiectarea, organizarea si realizarea unui demers didactic in, intre si dincolo de orice disciplina - abordare transdiciplinara a invatarii.Jaques Delors sublinia in raportul intocmit pentru UNESCO de Comisia Internationala asupra Educatiei secolului XXI ca educatia este o cale in serviciul dezvoltarii umane, un strigat de dragoste catre copii, catre generatia tanara. Dupa ce analizeaza problema globala a educatiei, propune ca puncte de plecare pentru introducerea unui nou tip de educatie patru imperative ale societatii viitoare: sa cunosti, sa faci,sa traiesti alaturi de ceilalti, sa existi. Savantii si cercetatorii in domeniul educatiei au ajuns , pe cai diferite, la aceeasi concluzie cu Comisia Internationala pentru Educatia secolului XXI, si anume aceea ca, noul tip de educatie se bazeaza pe patru competente fundamentale, competente de tip transdisciplinar: a invata sa cunosti, a invata sa faci; a invata sa traiesti impreuna cu ceilalti; a invata sa fii.

Asadar este necesara o educatie care sa acorde o mai mare importanta " omului care merge decat drumului pe care il urmeaza" ( I.D' Hainaut, Programe de invatamant si educatie permanenta, Colectie Pedagogia secolului XX, EDP, Bucuresti, 1981). Este evident faptul ca organizarea invatarii pe criteriul disciplinelor formale clasice este insuficienta intr-o lume caracterizata de explozie informationala si de o dezvoltare puternica a tehnologiilor O invatare dincolo de discipline, parcurgerea unui curriculum integrat poate fi mai aproape de nevoile omului contemporan. Abordarea integrata a curriculumului presupune crearea de conexiuni intre teme sau competente care sunt de regula formate disparat, in interiorul diferitelor discipline. Aceste teme au o puternica legatura cu viata cotidiana a elevilor si vizeaza formarea de valori si atitudini.

In functie de ce anume se integreaza - cunostinte, deprinderi, competente, valori, atitudini, metodologii de lucru si cat de mult integram, putem distinge cateva niveluri de abordare integrata a curriculumului:

a )Monodisciplinaritatea - desi promoveaza suprematia disciplinelor, elemente de integrare pot aparea chiar si la acest nivel: insertia unui fragment in structura unei discipline, armonizarea unor continuturi din interiorul disciplinei pentru a permite o mai buna rezolvarea de probleme.

b)Pluridisciplinaritatea ( multidisciplinaritatea) se refera la situatia in care o tema este supusa analizei din perspectiva mai multor discipline, procesul de integrare referindu-se in special la nivelul continutului invatarii, cu focalizare pe realizarea conexiunilor intre cunostinte, prin utilizarea unor strategii didactice  de predare - invatare tematica.

Exemplu: Tema " Protejarea mediului inconjurator - abordata in lectii de Stiinte, Matematica,

Limba si literatura romana, Educatie civica.

c)Interdisciplinaritatea - presupune transferul metodelor dintr-o disciplina in alta, cautandu-se teme comune mai multor discipline, care pot conduce la realizarea obiectivelor de invatare de nivel inalt, a competentelor transversale - luarea de decizii, rezolvarea de probleme, insusirea tehnicilor si metodelor de invatare eficienta, care indiferent de disciplina implica aceleasi principii, prin utilizarea unor strategii de  predare - invatare bazate pe probleme.

Exemplu focalizarea procesului pe dezvoltarea gandirii critice, formarea capacitatii de lucru in

echipa, a capacitatii de rezolvare de probleme, a capacitatii de luare a deciziilor in lectii de Limba si literatura romana, Istorie, Geografie, Stiinte.

d)Transdisciplinaritatea - presupune abordarea integrata a curriculumului prin centrarea pe probleme ale vietii reale, pe problemele importante, asa cum apar ele in context cotidian, cu focalizare pe identificare de solutii, rezolvare de probleme ale lumii reale, in scopul dezvoltarii competentelor pentru viata. Intrebarea care orienteaza demersul transdisciplinar este: Cum ii putem invata pe elevi sa devina cetateni mai buni? Strategiile didactice utilizate in demersul transdisciplinar  sunt de predare - invatare bazate pe proiect.

Indiferent de tipul de integrare abordat in procesul de invatare, proiectarea integrata si organizarea invatarii se centreaza pe invatarea prin descoperire, pe invatarea prin cercetare, pe baza viziunii constructiviste si globale asupra lumii inconjuratoare. Cel mai puternic argument pentru integrarea disciplinelor este insusi faptul ca viata nu este impartita pe discipline.( J. Moffett).

EXEMPLE DE INTEGRARE A CURRICULUMULUI

a) Activitati transdisciplinare la clasa I

Proiectul " Protejam natura"

Durata - o saptamana

Perioada derularii proiectului : semestrul al II - lea

Scopul:

  • formarea capacitatii de a culege informatii despre mediul inconjurator;
  • constientizarea nevoii de a proteja mediul inconjurator;
  • formarea unor comportamente ecologice - de protejare a plantelor si a animalelor.

Sugestii de realizare :

  • proiectul se deruleaza prin introducerea unor secvente scurte,de 15 minute, in cadrul  orelor de curs, fiecare dintre acestea fiind parti ale proiectului, ca intreg.
  • vizeaza obiective de referinta ale mai multor arii curriculare, traverseaza barierele disciplinelor;
  • activitatile se desfasoara grupal sau in perechi, in cele mai multe situatii, asigura participarea activa a elevilor, fundamentata pe principiul invatarii prin actiune, cu finalitate reala; cultiva cooperarea si nu competitia;
  • sunt predominante elementele de joc, respectandu-se astfel particularitatile de varsta ale copiilor;
  • valorifica tipul dominant de inteligenta al fiecarui copil, experienta de viata a fiecaruia;
  • fiecare activitate transdisciplinara introdusa in lectie este continuarea  celei precedente.

Ora I

Ora a II-a

Ora a III-a

Ora a IV-a

LUNI

CURS OPTIONAL

OMUL SI NATURA

-identificarea imaginilor care sugereaza interventia pozitiva a omului in natura

- realizarea unui colaj (lucru in grup)

CUNOASTEREA MEDIULUI

CE STIM DESPRE NATURA?

-elaborarea in grup a unui ciorchine ( prin elemente simbol - desene sau cuvinte - cheie), referitor la ceea ce stiu despre natura

MATEMATICA

OCROTITI PADUREA!

-observarea unor imagini care sugereaza actiunea de defrisare a padurii , respectiv de plantare de puieti;

- formularea in grup a unor comunicari in care integreaza numere si prezentarea acestora in fata clasei.

RELIGIE

MARTI

LIMBA ROMANA

CE VREM SA STIM DESPRE NATURA?

-formulare de intrebari despre efecte ale unui mediu neprotejat, despre ce por face oamenii pentru a proteja natura

LIMBA ROMANA

CUM NE INFORMAM?

-discutie despre cum ar putea afla mai multe despre ocrotirea naturii( reviste, emisiuni TV, internet);

- activitatea practica de informare folosind imagini din enciclopedii ( activitate in grup)

MATEMATICA

ANIMALE OCROTITE


-observare de imagini cu animale ocrotite de lege;

- formularea de probleme simple pe baza imaginilor date;

- prezentarea problemelor in fata clasei;

- rezolvarea problemelor propuse de fiecare grupa, in parte.

EDUCATIE FIZICA

UDAM FLORILE

- jocuri - stafeta

MIERCURI

LIMBA ROMANA

CE PUTEM FACE NOI?

-discutii in grup despre ce ar putea face copiii pentru ocrotirea naturii si sugerarea actiunilor prin cuvinte-cheie sau desene

LIMBA ROMANA

PRIETENII NATURII

- realizarea unui ecuson cu un desen reprezentativ pentru " Prietenii naturii"

( activitatea in grupuri mici);

- expunerea ecusoanelor si alegerea ecusonului clasei ( prin vot ).

MATEMATICA

RESPONSABILITATI LA COLTUL NATURII

-joc : Labirinul responsabilitatilor la coltul naturii ( identificarea pe fise de lucru a numelor copiilor care au anumite responsabilitati in clasa, prin trasarea drumului de la operatia de adunare / scadere la rezultatul corespunzator);

-discutii despre responsabilitatile lor la coltul naturii.

ED. MUZICALA

IMNUL PRIETENILOR NATURII

-creare de versuri pentru Imnul prietenilor naturii;

-improvizarea unei melodii.

JOI

LIMBA ROMANA

SEMANAM FLORI

-activitate individuala de semanare a florilor in ghivece, scrierea si lipirea de etichete cu numele si prenumele copilului

LIMBA ROMANA

COPIII IUBESC PADUREA

- lucru in grup: macheta cu copaci;

-scrierea unor panouri de avertizare pentru protejarea copacilor.

MATEMATICA

PLANTE DE APA

-realizarea unui desen prin unirea punctelor date, in ordinea crescatoare a numerelor ( se obtine floarea de nufar);

-culegere de informatii despre nufar , folosind enciclopedii (se deschide dimineata la aceeasi ora, poate sa prevada ploaia etc);

- discutii despre protejarea plantelor.

ED. PLASTICA

OAMENII SI NATURA

-realizarea de pliante pentru a sugera nevoia ocrotirii naturii ( copaci personalizati, mesaje adecvate);

-distribuirea pliantelor in scoala / pe strada.

VINERI

LIMBA ROMANA

PROTEJAM APA

- continuarea machetei incepute, scrierea de mesaje pentru protejarea apei

LIMBA ROMANA

CE AM AFLAT?

- discutii despre ce au aflat cu privire la ocrotirea naturii

ABILITATI PRACTICE

COPIII OCROTESC NATURA

-expozitie cu produsele reprezentative ale proiectului;

-concluzii despre ce au invatat pe parcursul derularii proiectului.

EDUCATIE FIZICA

FACEM CURATENIE

- jocuri - stafeta

b. Integrarea curriculumului pe parcursul unei zile - clasa a IV-a

Tema zilei: Zone turistice din tara

Demersul elevului

Obiective de referinta

Activitati de

invatare

Evaluare

Conti

nut

Disci-

plina

-comunica;

-traduce;

-reactioneaza la mediu;

-alege;

-creeaza

-dovedese;

Sa localizeze corect elemente

ale spatiului geografic, intr-un context dat

2.3 Sa identifice in diferite surse de informare( texte, harti, imagini etc) caracteristici ale realitatii inconjuratoare

3.3 Sa construiasca enunturi explicative referitoare la fenomene din lumea inconjuratoare, pe baza observarii acestora

-localizare pe harta si atlas;

-vizionarea unei casete;

-descrieri pe baza imaginilor video;

-identificarea relatiilor de tip cauza - efect (amplasarea unui complex hotelier);

-lucrul in grup:alegerea unei zone montane pe care o prefera pentru turism, argumentare.

Proba scrisa curenta;

Observarea sistematica (comunicarea in cadrul grupului)

Muntii Carpati;

Geografie

-creeaza;

-comunica;

-traduce;

-alege;

-explica;

Sa redacteze diverse texte de mica intindere adaptandu-le destinatiei si scopului comunicarii

2.2. Sa rosteasca mesaje, utilizand intonatia adecvata.

-realizarea unu afis pentru o zona turistica montana, care sa contina si date numerice;

-expunerea afiselor, urmata de turul galeriei acestora (receptarea mesajului, observatii, aprecieri, exprimarea optiunii pentru o zona turistica , in urma observarii afiselor)

Observarea sistematica(comunicarea in cadrul grupului)

Interevaluarea prin Turul galeriei

-Textul

nonliterar

Limba si literatura romana

-cauta;

-alege;

-rezolva;

-creeaza;

-invata;

2.9 Sa colecteze date, sa le sorteze si sa le clasifice pe baza unor criterii simple, si sa le reprezinte in tabele

4.1. Sa manifeste interes pentru analiza si rezolvarea unor probleme practice prin metode matematice

4.3. Sa manifeste disponibilitate pentru a invata de la altii si de a-i ajuta pe altii in rezolvarea de probleme;

-construirea de tabele pe baza informtiilor culese din afisele elaborate (numarul de locuri in hotel, restaurant, parcare);

-transpunerea unui context problematic intr-o problema;

-rezolvare de probleme;

-discutarea, in grup, a solutiilor gasite pentru rezolvarea unor exercitii sau probleme.

Observarea sistematica (comunicarea in cadrul grupului)

Autoevaluarea activitatii de grup

-Cum gandim si rezolvam probleme

Matematica

-comunica;

-dovedeste;

-decide;

-proiecteaza,

-judeca;

-aplica;

-creeaza;

1.3*. Sa-si exprime oral sau in scris, in cuvinte proprii, un punct de vedere personal cu privire la comportamentul civic in diferite situatii

2.2. Sa identifice reguli si norme de comportament civic in diferite situatii

-lectura unui text cu continut civic (despre turism)

-comentarii cu privire la comportamentul unor persoane (turisti);

-lucrul in grup: elaborarea unui cod de conduita al turistului aflat la munte;

-expunerea produselor, turul galeriei (aprecieri, observatii)

-joc de rol.

Chestionarea orala;

Observarea sistematica (comunicarea in cadrul grupului)

Interevaluare prin Turul galeriei

Manifestarea relatiilor dintre oameni

Educatie civica

BIBLIOGRAFIE:

Basarab N., Transdisciplinaritatea, Editura Polirom, Iasi, 1999

Ciolan, L, Dincolo de discipline - ghid pentru invatarea integrata / crosscurriculara, Editura Humanitas Educational, Bucuresti, 2003

Ciolan, L, Invatarea integrata, Edituira Polirom Iasi, 2008

Mihaescu, M, Dulman, A, Mihai, C - Activitati transdisciplinare - ghid pentru invatatori, Editura Radical, 2004

Pacurari O, Tirca A, Sarivan, L, - Strategii didactice inovative, publicatie a Centrului Educatia 2000+, in cadrul Proiectului Phare , Bucuresti 2003

Petrescu, P, Pop, V, - Transdisciplinaritatea, o noua abordare a situatiilor de invatare - ghid pentru cadre didactice,  Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2007

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.