Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Sistemul de scriere Braille

Sistemul de scriere Braille
Sistemul de scriere Braille

Louis Braille s-a nascut in anul 1809 la Coupray, langa Paris. La o varsta frageda sufera un accident in atelierul de pielarie al tatalui, pierzandu-si complet vederea. In anul 1819 este primit la scoala de orbi din Paris si in anul 1825, la varsta de 16 ani, creeaza “alfabetul Braille”, primul sistem de scriere pentru orbi de utilizare si aplicabilitate generale. Dupa 4 ani, Braille a creat, pe baza principiilor sistemului sau de scriere, si o notatie muzicala. In 1829 a publicat prima carte, utilizand alfabetul nou. Este o lucrare in care isi expune principiile sistemului sau grafic: “Nouveau procédé pour représenter par les points la forme meme des lettres” (Paris, 1829). In 1850, scrierea Braille a fost introdusa oficial in invatamantul tiflopedagogic din Franta, raspandindu-se ulterior treptat in toata lumea.

Sistemul de scriere Braille, care va fi expus in cele ce urmeaza dupa Roth (1973, p.25-27), are urmatoarele caracteristici principale:

a)     Toate semnele si literele se formeaza prin combinatii de puncte in cadrul unui grup de 6
puncte, care se numeste “ grup fundamental” sau “semn fundamental” si constituie “ unitatea de masura” pentru toate operatiile in cadrul sistemului Braille.

Grupul fundamental

Acest camp de 6 puncte permite 63 de combinatii sau permutari de puncte, un numar suficient pentru a reda literele si semnele oricarei limbi in mod clar si diferentiat. Combinatiile de puncte care nu intrec numarul de sase potfi sesizate simultan cu ajutorul varfurilor degetelor in actul citirii. Aceasta lege, devine un principiu al scrierii Braille-mai intai pe baza unor observatii empirice, iar ulterior prin verificari efectuate experimental in laboratoarele de psihologie. Astfel, s-a constata ca un stimul complex tactil care cuprinde mai multe elemente decat sase prezinta deosebite dificultati pentru operatia de analiza si sinteza si nu mai poate fi perceput decat succesiv, prin numarare. Braille, care n-a avut o pregatire psihologica, dar a dispus insa de o experienta bogata de “cititor tactil”, a sesizat aceasta legitate si a pus-o la temelia sistemului sau de scriere.

b)     O alta caracteristica a sistemului de scriere Braille rezida in faptul ca toate combinatiile

de puncte din care rezulta literele si semnele nu se fac la intamplare, ci se stabilesc dupa o anumita regula, si anume dupa principiul decadelor, un principiu matematic care confera acestui sistem un caracter logic si inchegat. Astfel, primele 10 semne, (“prima decada”) se formeaza in portiunea de sus a grupului funadamental, fiind constituite din punctele 1, 2, 4, si 5:

a b c d e f g h i j

Daca se adauga la semnele primei decade punctul 3, se obtin semnele celei de-a doua decade:

k l m n o p q r s t

Prin adaugarea punctului 6 la semnele decadei a doua, obtinem ultimele litere:u  v x y z

Semnele caracteristice limbii romane sunt:

s a a i t

Principalele semne de punctuatie se formeaza dupa aceeasi regula, fiind identice cu semnele primei decade, coborate de la nivelul punctelor 1, 2, 4, 5 la nivelul punctelor 2, 3, 5, 6:

vir- punct doua punct semnul sem- pa- ghili- stelu- ghi-

gula si puncte intrebarii nul ran- mele ta li-

virgula excla- teza deschi- inchi

marii se se

In afara de semnele de punctuatie formate din decada intai, se mai utilizeaza:

apostrof linioara semn de dialog

Dupa cum se poate vedea, semnul de dialog este format dintr-o combinatie de puncte pentru care sunt necesare doua grupuri fundamentale. De altfel, este singurul semn, din cadrul semnelor de baza, pentru care este nevoi de doua grupuri fundamentale.

c) Ca o alta caracteristica a sistemului de scriere Braille poate fi considerata utilizarea “semnelor premergatoare”. Exista o serie de semne speciale care nu se intalnesc in scrierile obisnuite si care-asezate inaintea altor semne-modifica valoarea acestora, acordandu-le alta semnificatie. In felul acesta sporesc foarte mult posibilitatile, relativ reduse, ale combinatiilor in cadrul grupului fundamental. Astfel de semne speciale premergatoare sunt, de exemplu; semnul de majuscula, semnul de cifra s.a. Daca o litera Braille este precedata de semnul de majuscula (punctul 4 si 6) se transforma in litera mare. Semnul de cifra (punctul 3, 4, 5, 6) transforma semnele primei decade in cifre:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

d) In sfarsit, trebuie amintita o alta caracteristica a sistemului Braille, si anume universalitatea lui. Universalitatea scrierii Braille prezinta de fapt mai multe aspecte: pe de o parte, trebuie sa intelegem prin aceasta caracteristica faptul ca scrierea Braille nu este un simplu alfabet, ci un sistem de scriere si notatie care cuprinde alfabetul, semnele de punctuatie, un sistem de abreviatie si stenografie, scriere matematica, notatie muzicala etc. Pe de alta parte, spre deosebire de scrierile anterioare lui Braille, acest sistem se preteaza atat pentru citit si scris, cat si pentru a fi tiparit. Prin caracterul universal al sistemului Braille intelegem, de asemenea, raspandirea lui internationala, si, daca tinem seama nu de numarul persoanelor care scriu si citesc in Braille, ci de intinderea teritoriului pe care acest sistem de scriere este raspandit, atunci se poate afirma ca alfabetul Braille este cel mai raspandit sistem de scriere din lume.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Proiect didactic Clasa: a -IV-a Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale mai mici sau egale cu 1 000 000
PROIECT DE LECTIE MATEMATICA CLASA I Compararea numarului de elemente a doua multimi
MODELE DE INSTRUIRE LOGOCENTRIC VS. EMPIRIOCENTRIC
Educatia - Obiect de studiu si intentie
Standarde ocupationale, profiluri ocupationale si standarde de pregatire profesionala pentru meseria ZIDAR PIETRAR
Sistemul de scriere Braille
PROIECT DIDACTIC CLASA:a II-a Limba si literatura romana - Textele narative:,,Cele patru piersici”,dupa o poveste populara
Introducere in statistica educationala

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu