Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Gradul didactic

Gradul didactic


GRADUL DIDACTIC


Gradul didactic reprezinta o notiune operationala care defineste 'o treapta de incadrare si de retribuire a personalului din invatamant stabilita in raport cu studiile e-fectuate (pregatire de specialitate si pedagogica), vechimea in invatamant, rezultatele obtinute in activitatea instructiv-educativa' (Dictionar de pedagogie. 1979. pag. 194).

Sistemul gradelor didactice ierarhice este stabilit la nivel de politica a educatiei. Legea invatamantului (1995) si Statutul Cadrelor Didactice (1997) prevad urmatoarele grade didactice ierarhice:

- in invatamantul prescolar, primar, secundar: grad didactic definitiv, grad didactic II, grad didactic I;



in invatamantul superior: preparator; asistent; lector (sef de lucrari), conferentiar, profesor universitar.

Definitivarea in invatamant, obligatorie pentru personalul didactic, se poate obtine dupa un stagiu de cel putin 2 ani la catedra. Examentul consta intr-o inspectie scolara speciala si in sustinerea unor probe scrise si orale care evalueaza pregatirea de specialitate, metodica si pedagogica.

Gradul didactic II in invatamant se poate obtine dupa o vechime de cel putin 4 ani de la definitivarea in invatamant. Examenul consta intr-o inspectie scolara speciala un test de specialitate si de didactica specialitatii, abordat interdisciplinar. o proba de pedagogie, cu elemente de sociologie si psihologie a educatiei.

Gradul didactic I in invatamant se poate obtine dupa o vechime de cel putin 4 ani de la acordarea gradului didactic II in invatamant. Examenul consta intr-un colocviu de admitere; o inspectie scolara speciala precedata de cel putin doua inspectii scolare curente realizate pe parcursul celor 4 ani; elaborarea unei lucrari metodico-stiintifice; sustinerea lucrarii metodico-stiintifice.

Preparatorii si asistentii universitari, cu o vechime la catedra de cel putin 3 ani, pot obtine definitivarea in invatamantul preuniversitar pe baza unei inspectii de specialitate.

Lectorii universitari, cu o vechime la catedra de cel putin 6 ani. pot obtine gradul didactic II in invatamantul preuniversitar pe baza unei inspectii de specialitate (vezi Legea privind Statutul Cadrelor Didactice, Capitolul III, art.34, 35. 36).



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.