Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » didactica pedagogie
Ghidul sau indrumatorul de studiu

Ghidul sau indrumatorul de studiuGhidul sau indrumatorul de studiu

Introducere

In formatul traditional de predare prin curs

Profesorul detine controlul complet al continutului, modalitatilor si ritmului de predare si examinarilor.

Activitatea didactica este prin urmare puternic structurata

Prin experienta acumulata de-a lungul anilor, studentii stiu exact care le sunt sarcinile.
Cand controlul si responsabilitatea invatarii sunt transferate studentilor, acestia se simt frustrati si dezorientati daca nu li se ofera o structura pe care sa sa cladeasca cunostintele si daca efortul de invatare nu este sustinut si directionat de profesori.

Chiar daca invatarea este responsablitatea studentilor si se renunta la controlul strict al continutului si formatului invatarii, ramane responsabiliatea profesorilor sa

Defineasca scopurile si obiectivele activitatii educative

Structureze activitatile

Controleze climatului in care se desfasoara invatarea

Ajute pe studenti cand sunt solicitati

Ofere studentilor informatii asupra rezultatelor activitatii si nivelului de performanta pe care l-au realizat (feedback)

Elaboreze si puna in aplicare examinarile (evaluare sumativa).

Ghidurile turistice sunt populare si extrem de utile acelora care intentioneaza sa viziteze pe cont propriu tari sau regiuni pe care nu le cunosc. De obicei timpul calatoriei este limitat, iar ghidul ofera informatii pretioase asupra celor mai interesante atractii turistice, astfeel incat calatoria sa fie cat mai interesanta, utila si placuta. In plus in ghid sunt oferite date referitoare la pergatirile care trebuie facute pentru calatorie, mijloace de transport, cazare, costuri, etc…

Prin analogie, ghidurile de studiu

Sunt materiale tiparite sau in format electronic

Elaborate de profesori in vederea  indrumarii studentilor.

Contin informatii cu privire la 

Ce trebuie sa invete

Cum trebuie sa invete si

Cum sa verifice daca si-au indeplinit sarcinile de studiu intr-un mod corespunzator.

Prin ghidul de studiu profesorul indruma activitatea studentilor, lasandu-le insa acestora un grad important de libertate in deciziile privitoare la modalitatile concrete in care vor asimila cunostintele

Ghidul de studiu nu este un manual, si din descrierea care urmeaza acest fapt va deveni evident.

Utilizarea ghidurilor de studiu in invatamantul medical universitar devine din ce in ce mai necesara. Iata cateava argumente:

Cresterea rapida a volumului de informatii in fiecare disciplina face necesara selectia acelora importante pentru fiecare categorie de studeniti si care pot fi asimilate in timpul acordat de tematica de invatamant. Dinamica cunostintelor este exterem de rapida in asa fel incat manualele sunt deseori depasite in momentul publicarii lor.

In contextul desvoltarii tehnicilor de calcul si multimedia sursele de informatie s-au diversificat, iar prin aparitia Internetului studentul este aruncat intr-un ocean de informatii in care navigarea este posibila doar cu un ghidaj competent, a expertului in domeniu.

Programele de invtamant ofera pe langa modalitatile de invatare traditionale, cursul, laboratorul si stagiul clinic, multe altele, cum ar fi prezentarile de cazuri, discutiile unor articole din literatura, dezbaterile, conferintele, etc…Includerea acestora intr-un mod eficient in activitatile educative nesesita o organizare si programare adecvata.

In multe universitati integrarea interdisciplinara face ca ghidurile de studiu sa fie un liant si organizator al difertielor activitati educative oferite studentilor.

Pentru invatarea la distanta ghidul de studiu reprezinta modul de interactiune intre student si profesor.

Ghidul de studiu constituie documentul prin care activitatea didactica desfasurata de profesori si studenti este inregistrata si poate servi analizelor ulterioare, evaluarilor, elaborarii unor planuri individuale de studiu sau unor portofolii de activitate.

Si nu in ultimul rand, ghidul de studiu ofera studentului suportul si structura pe care isi poate cladi invatarea activa, responsabila si independenta, ca o etapa a formarii si devenirii personale.

J.M.Laidlaw, R.M.Harden. What is …a study guide? Medical teacher 1990, 12(1):7-12

Continutul ghidului de studiu

Materialele incluse in ghidul de studiu au trei functii principale:

Coordoneaza invatarea;

Indica activitati;

Resursa bibliografica.

1. Coordoneaza si indruma activitatatea de invatare

In introducere sunt subliniate

importanta cursului

aspecte interesante si captivante care vor fi abordate

locul pe care il ocupa cursul in programa analitica

corelatiile acestuia cu alte discipline si notiuni anterior asimilate.

Cazurile clinice dau culoare, realism si credibilitate expunerii si transforma orice subiect de studiu intr-o problema incitatnta si pasionanta, a carei solutie trebuie gasita.

Sunte precizate

scopurile

obiectivele cursuluinivelul de competenta si performanta pe care se asteapta sa il atinga studentii la completarea programului de studiu.

Studentilor li se explica

ce este esential sa stie

ce este important sa invete

ce ar fi util sa cunoasca

ce pot invata facultativ

ce nu este necesar sa invete.

Este oferita structura sau schema domeniului de studiu, “harta” care orienteaza si directioneaza invatarea:

tabla de materii si schema subcapitolelor si paragrafelor

conceptele si principiile pe care se articuleaza logic cursul

glosarul de termeni, abrevieri, definitii.

Realizeaza legatura intre perspectivele disciplinelor fundamentale, medicului generalist si diferitelor specialisti . In programele integrate si organizate extradepartmenetal ( pe baza unor sisteme, de exemplu cardio-pulmonar, digstiv-metabolic, neuro-comportamental, etc., sau probleme clinice, de exemplu, durerea abdominala, deshidratarea, anemia, etc.) ghidul de studiu asigura integrarea verticala:

In anii preclinici prin evidentierea relevantei si importantei clinice a problemelor studiate.

In anii clinici prin studiul aprofundat si aplicarea principiilor fundamentale la rezolvarea unor probleme legate de tratamentul si ingrijirea pacientilor.

Face legatura intre diferitele modalitati si situatii in care are loc invatarea.Este util formatul de dosar cu spirala cu foi atasabile “loose-leaf”, in care informatiile noi sunt usor de introdus intr-un mod structurat si organizat. Formatul electronic (compterizat) ofera sub acest aspect un incontstabil avantaj.

Precizeaza care sunt cunostintele si abilitatile psihomotorii care se presupune ca sunt deja cunoscute si de la care se pleaca. Un scurt pretest ii va permite studentului sa aprecieze daca are cunostinte si aptitudini suficiente. Pot fi indicate resurse bibliografice utile  pentru reactualizarea cunostintelor.

Contine programul (data, ora, loc) diferitelor activitati educative: cursuri, seminarii, laboaratoare, stagii clinice, prezentari de caz, conferinte, ateliere de lucru, cercuri stiintifice, prezentari, instructaje, etc.

Precizeaza bibliografia recomnadata spre a fi studiata individual: manuale, tratate, articole de revista, materiale audiovizuale (atlase, visdeocasete, informatie multimedia in format digital) , programe educative intranet sau internet, adrese web ale unor baze de date, etc., programul bibliotecilor, laboratoarelor sau salilor de studiu.

Indica timpul necesar pentru completarea diferitelor activitati, permitand programarea adecvata a acestora, in acord cu spatiul acordat disciplinei in programa analitica

organizarea studiului individual.

Pregateste studentii pentru examene prin precizarea

modului de evaluare a cunostintelor si aptitiudinilor

calendarului acestora

modalitatilor concrete de desfasurare.

Intrebarile la sfrasitul lectiilor sau capitolelor, similare celor din examen, le permit studentilor sa se pregateasca pentru conditiile specificie de testare. Pot fi indicate si alte modalitati prin care studentii isi pot verifica nivelul de competenta si performanta (chestionare sau teste pe hartie sau computer, simulatoare, etc.).

Da informatii cu privire la programul si modul de contactare a cadrelor didactice sau a diferitilor specialisti de la care studentii pot solicita sfaturi sau indrumare.

2. Indica si recomanda activitati

Incurjeaza studentii sa interactioneze cu materialul studiat si sa-l interpreteze si analizeze critic prin:

intrebari

exercitii si probleme

referate

activitati practice de laborator

studii experimentale sau clinice

elaborarea unor sinteze.

Consemneaza in forma unui jurnal de activitate programul zilnic al studentului

activitati

manopere efectuate

cazuri clinice studiate

note de curs sau de studiu

referate

reflectii personale, etc.

Jurnalul de activitate poate fi utilizat pentru aprecierea activitatii studentului (evaluare formativa sau sumativa).Este punctul de plecare pentru desvoltarea planului de studiu individual si a protofoliului de actvitate (vezi in continuare).

3. Constituie o resursa bibliografica

Studentilor le sunt oferite note de curs, sinteze  sau rezumate, capitole de manual, articole de revista, referate, etc. In mod traditional acestea le sunt inmanate studentilor la inceputul sau sfarsitul orei de curs sau lucrari practice, ca o completare si sinteza in scris a prelegerii.

Existenta unor multiple surse de informare face ca in prezent functia de resursa bibliografica a ghidului de studiu sa fie mai putin importanta. Cu tate acestea, includerea unor materiale de curs in ghidurile  de studiu poate fi necesara cand:

Manualele, tratatele sau alte resurse bibliografice

lipsesc

sunt invechite sau se refera la un context cultural si social diferit

nu sunt potrivite ca format si complexitate cu nivelul de pregatire si de competenta al studentilor.

Profesorul considera importanta sublinierea anumitor asepcte sau prezentarea unor puncte de vedere sau opinii alternative.

Profesorul doreste sa transmita studentilor modul sau personal de intelegere a problemei in discutie.

In functie de ponderea data celor trei functii , de coordonare si indrumare a invatarii, de ghid al activitatilor desfasurate de studenti si ca resursa bibliografica, ghidurile de studiu difera in limite largi, in functie de

specificul disciplinei

nivelul de experienta al studentilor

preferintele profesorului

spatiul social si cultural in care se desfasoara activitatea

factori adiministrativi , etc.

Resursa bibliografica

 


Realizarea ghidului de studiu

Marime si organizare.

Pentru materiile carora le este dedicat un spatiu extins in programa analitica ghidul de studiu poate divizat in parti sau sectiuni (capitole, sisteme, …). In facultatile in care predarea in primii ani se face integrat, pe sisteme, ghidurile de studiu sunt concepute sa acopere cate un sistem, reperzentand 1-3 saptamani de studiu. In programele de invatamant integrate bazate pe rezolvarea de probleme sau sarcini ghidurile de studiu sunt structurate in jurul unui grup de teme corelate si interdependente

Autori.

Ghidului de studiu este elaborat de echipa de cadre didactice implicate in predarea disciplinei sau modulului, sub conducerea sefului disciplinei sau directorului de curs.

Este util ca in echipa sa fie inclusi specialisti din domenii inrudite, specialisti in educatie si desvoltarea unor ghiduri de studiu si persoane competenete in designul si redactarea computerizata. 

Format.

Ghidurile de studiu pe hartie raman deocamdata, pana cand computerele personale “notebook” vor fi mai accesibile, solutia adoptata de cele mai multe scoli medicale.

Formatul cu spirala si foi detasabile “loose-leaf” este , dupa cum s-a aratat, de preferat, permitand interactiunea studentului cu materialul de studiu si construirea unui ghid de studiu personal. Formatul de buzunar poate fi util in stagiile clinice.

In scolile medicale in care ghidurile de studiu sunt larg utilizate, pentru o mai comoda utilizare si acomodare a studentilor, s-a gasit utila desvoltarea unui format (organizare in pagina) comun pentru mai multe discipline sau ani de studiu. Redactarea in doua coloane distincte, in care coloana din dreapta paginii sa contina note explicative, activitati propuse, etc. si utilizarea unor simboluri grafice “icons” fac ghidul de studiu mai atractiv, usor si placut de utilizat, interactiv si variat.


Tipariti documentele care le primiti prin e-mail pentru modulele de metodica si pedagogie. Cumparati un dosar cu sina A4 in care sa organizati intr-un ghid de studiu notele de curs si mesajele primite de la mine, impreuna cu
documentele elaborate si observatiile dumneavoastra, eseurile, evaluarile, etc. Ghidul de studiu se va constitui astfel intr-un protofoliu de activitate (vezi in continurare).
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CONSILIERE VOCATIONALA - FORMA DE SOCIALIZARE SI INVATARE
Incercarea de duritate
SOCIALIZAREA, LUAREA DECIZIEI SI VIITORUL
ACHIZITIA SI DEZVOLTAREA LIMBAJULUI IN CONDITIILE CECITATII. Rolul comunicarii verbale si al experientei perceptive
Invatarea la adult
COMUNICAREA IN RELATIA PROFESOR – ELEV
PROIECT DE LECTIE MATEMATICA CLASA I Compararea numarului de elemente a doua multimi
Sistemul de scriere Braille
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu