Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
SOCIALIZAREA, LUAREA DECIZIEI SI VIITORUL

SOCIALIZAREA, LUAREA DECIZIEI SI VIITORUL


SOCIALIZAREA, LUAREA DECIZIEI SI VIITORUL

Rezumat

In functie de segmentul de varsta si gradul de socializare, clasa de elevi se poate caracteriza printr-o anumita motivatie, prin interese si aptitudini specifice etc.

Acesti factori contribuie la succes sau esec si trebuie sa fie constientizati de catre indivizi. Ei trebuie sa devina constienti de relatiile lor cu informatia si cu modurile de transmitere pe care le-au utilizat pana acum.

Activitatea de autocunoastere conduce la intelegerea modului in care experientele si cunostintele oferite de lumea inconjuratoare (scoala, familie, cultura) sunt interpretate de personalitati diferite.



In cele ce urmeaza se va incerca sa se raspunda la intrebarile urmatoare:

Unde sunt eu?

Definirea situatiei prezente

Cum sunt eu?

Imaginea pe care o au indivizii despre ei insisi

Cum mi-ar placea sa fiu?

Stabilirea obiectivelor

In ce directie sa merg?

Posibilitatile de rezolvare

Voi incerca!

Luarea deciziei

Introducere

Lucrarea de fata are drept scop intelegerea ideii de alegere a carierei si a necesitatii ca munca sa fie acceptata ca domeniu de sine statator in consilierea carierei.

Principalul obiectiv este ca elevii sa isi dea seama de importanta alegerii profesiei si a locului de munca. La incheierea activitatilor propuse in lucrare, elevii vor putea elabora planuri individuale, care sa constitue baza unui curs de formare cu o anumita dominanta.

Pentru organizarea acestor activitati este nevoie de un conducator de grup calificat si cu aptitudini speciale.

Trebuie sa se faca eforturi pentru crearea unei atmosfere de relaxare si pentru sprijinirea participantilor in a-si exprima ideile creatoare si a gasi solutii la problemele de viata respective.

Baza teoretica

Alegerea carierei - orientarea carierei

In sensul folosit de noi, alegerea carierei inseamna actul individului de a opta pentru o anumita profesie sau activitate in mod independent, dintre mai multe posibilitati, care corespund scopurilor sale si ii dau posibilitatea sa desfasoare o activitate care prezinta valoare atat pentru societate, cat si pentru el insusi.

Definitia poate fi interpretata si in sensul ca alegerea carierei este un proces interactiv intre individ si mediul sau, respectiv persoane care exercita diverse activitati profesionale. Se pot alege activitati care necesita cunostinte profesionale si acestea vor fi baza viitoarei profesii. Procesul de alegere a carierei se incheie printr-o decizie si tanarul incepe sa studieze, ca sa se pregateasca pentru activitatea profesionala aleasa. Locul de munca poate fi gasit si dupa incheierea scolaritatii obligatorii, dar, de regula, se produce ulterior incheierii invatamantului profesional

Alegerea este un element important al procesului

Cand alege, individul hotaraste sa lase deoparte doua sau mai multe posibilitati si sa prefere una singura. Gama de posibilitati ii afecteaza intotdeauna alegerea. Procesul in sine are mai multe sensuri; presupune o abordare emotionala, un act de vointa, independenta in actiune

Definirea situatiei actuale a unei persoane in cautare de lucru include o serie de intrebari la care trebuie sa se gaseasca raspuns: "Unde sunt? Ce imi doresc? Ce am realizat?" Materialul pentru aceste intrebari este oferit de analiza aspiratiilor legate de cariera si a ideilor discutate anterior.

Elevii care termina un anumit segment de educatie au deja formata o imagine despre ei insisi, ceea ce ii influenteaza, iar uneori ii impiedica in alegerea carierei. Imaginea poate fi alteori atat de putin conturata, incat incapacitatea de autodefinire face ca alegerea sa fie dificila.

Stabilirea obiectivelor se bazeaza pe cunoasterea asteptarilor si dorintelor caracteristice grupului de elevi si a celor pentru care sunt dispusi sa faca eforturi. Se cauta raspuns la intrebarea: "Ce am realizat?"

In ceea ce priveste sansele de solutionare, dupa ce s-au identificat nevoile pe baza autocunoasterii, trebuie sa se descopere si inregistreze toate posibilitatile legate de cariera. Se elaboreaza mai multe planuri informative cu privire la cariera. Se raspunde cu pasi concreti la intrebarea "In ce directie sa ma duc?

Persoana alege, facand uz de experientele sale anterioare din procesul de luare a deciziei. In acest moment se intalnesc atitudini de tipul: "Am sa incep! Am sa incerc! Acestea sunt planurile mele!"

Arborele genealogic

Exista familii care strang cu grija amintiri, diverse documente, scrisori etc. legate de trecutul lor. Daca este cazul, pot sa scrie chiar si istoria familiei. Istoria unei familii implica si profesiile pe care le-au avut membrii familiei si realizarile lor profesionale.

In mod traditional, istoria unei familii este infatisata in arborele genealogic al familiei. Prezentam in continuare un astfel de arbore, in care trebuie sa mentionati numele membrilor familiei voastre.

Dupa aceasta, notati profesiile fiecaruia si nivelul cel mai inalt de studii atins. Este recomandabil sa solicitati ajutorul parintilor in completarea arborelui.

Daca doriti, puteti continua desenul copacului si indica profesii si calificari inrudite suplimentare.

EU:

fratii si/sau surorile mele

TATAL meu

fratii si surorile tatalui meu

BUNICUL/BUNICA

fratii si/sau surorile mele

MAMA mea

fratii si surorile mamei mele

BUNICUL/BUNICA

Bunicii mei:

Parintii mei:

Fratii si surorile mele:

Alti membri ai familiei:

Numarati cate profesii ati gasit in familia voastra. Care sunt acestea?

Scrieti ce tipuri de scoli au frecventat.

Exista in familia dv. persoane cu aceeasi profesie? Care este aceasta profesie?

Cate profesii similare ai gasit?

Cati membri din familia voastra au aceeasi profesie?

Ati gasit profesii inrudite? Ce intelegeti prin profesii inrudite?

Este cineva in familia voastra care a devenit cunoscut si respectat public prin profesia sa? (Puteti scrie si despre rude care nu mai sunt in viata). DA - NU

Care a fost profesia lui/ei?

Ce anume i-a facut sa fie cunoscuti, respectati in mod public?

Priviti din nou arborele genealogic si ganditi-va daca este vreo profesie care v-ar placea?

Da, pentru ca:

Nu, pentru ca:

Exista vreo profesie care v-ar placea s-o practicati, dar care nu se mai studiaza? Motive:

astazi nu mai exista o asemenea profesie;


scoala unde as putea s-o studiez este departe;

ar trebui sa stau la internat, dar nu imi surade ideea;

rezultatele mele la invatatura sunt slabe;

motive financiare;

alte motive; care?:

Rezumati ceea ce ati aflat despre istoria profesionala a familiei voastre.

15 activitati care mi-ar placea sa le fac

Conducatorul grupului imparte coli de hartie. In introducere au fost mentionate mai multe activitati care v-ar placea. Sarcina voastra este sa scrieti mai multe activitati de acest fel; conducatorul grupului scrie si el.

1 ........

2 ........

3 ........

4 ........

5 ........

6 ........

7 ........

8 ........

9 ........

10 ........

11 ........

12 ........

13 ........

14 ........

15 ........

Dupa ce elevii completeaza, se citesc doua-trei activitati de pe fiecare lista, la alegerea fiecaruia.

Se scriu pe tabla aceste activitati si se spun despre ele cateva lucruri. Activitatile respective se considera preferate de grup.

Intoarcandu-va la listele individuale, trebuie sa puneti litera "S" in dreapta activitatii pe care doriti sa o faceti singuri si litera "I" in stanga activitatii pe care ati dori sa o faceti impreuna cu altii. Daca exista activitati pe care preferati sa le faceti uneori singuri si alteori impreuna cu altii, scrieti ambele litere, in stanga si in dreapta lor. Cand sunteti gata, adunati listele si notati numarul de activitati pe care preferati sa le faceti singuri, numarul celor pe care preferati sa le faceti cu altcineva si al celor pe care le faceti si singuri si impreuna cu altii, dupa caz. Prezinta interes activitatile pe care le faceti singuri si cele pe care le faceti impreuna cu altii.

Jocurile mele

Membrii grupului trebuie sa isi aminteasca de jocurile pe care le-au jucat de mai multe ori. Daca se poate, conducatorul grupului povesteste o intamplare despre o activitate fizica, de exemplu; gatitul, spalatul rufelor, spalatul vaselor, reparatul unui ceas, al unei biciclete etc.

Exercitiu de observatie

Membrii grupului formeaza perechi, se asaza fata in fata si vorbesc fiecare cate un minut despre pantofii celuilalt, apoi despre vreme cate un minut si in final despre culori.

Cand conducatorul grupului bate din palme, perechile se schimba.

Obiectivul exercitiului este ca membrii grupului sa invete sa se asculte unul pe altul si sa comunice.

Aptitudinile mele

Cand este vorba despre forta de munca, aptitudinile sunt interpretate ca si in sport. Exista un jargon al fiecarei profesii, in legatura cu deprinderile pe care le solicita. Mai jos dam o lista de aptitudini, frecvent utilizata de specialisti:

Interpretarea aptitudinilor

Aptitudinea verbala da posibilitatea sa fie folosit limbajul intr-un mod individual. Are o varianta scrisa si una orala.

Aptitudinea aritmetica ajuta la efectuarea calculelor simple, de exemplu: adunare, impartire, mintal sau in scris.

Aptitudinea spatiala confera usurinta in orientarea prin locuri necunscute.

Aptitudinea fizica ajuta la executarea unor miscari de o anumita complexitate cu efort minim si randament maxim.

Aptitudinea de comunicare contribuie la stabilirea si mentinerea contactelor interumane de calitate.

Aptitudinea manuala reprezinta inclinatia speciala pentru executarea de activitati manuale: asamblare, demontare, modelare etc.

Identificati-va aptitudinile pe baza acestei liste, grupandu-le in urmatoarele categorii: aptitudini prezente, aptitudini presupuse si aptitudini absente.

Prezente

Presupuse

Absente

Aptitudinea de exprimare verbala

Aptitudine aritmetica

Aptitudine de orientare in spatiu

Capacitate fizica

Aptitudine de stabilire a contactului

Dexteritati manuale

Ierarhizarea estimarilor grupului

Ierarhizati aptitudinile prezente ale membrilor grupului.

Pe baza listelor stranse de la elevi, conducatorul de grup stabileste punctele forte ale grupului.

Aptitudinile mele forte

Se fac perechi, in functie de punctele forte ale grupului. Cei care considera ca au aceleasi aptitudini, se vor aseza impreuna si vor discuta de ce considera ei acest lucru.

Jocul "fazan" cu carierele

Membrii grupului mentioneaza cate o profesie. Fiecare trebuie sa foloseasca la inceputul cuvantului sau ultimele doua litere ale cuvantului enuntat inainte.

Castigatorul, cel care va avea cele mai putine non-raspunsuri, primeste un premiu.

15 activitati de cautare a carierei

Conducatorul de grup aduce in clasa o lista cu posibilitatile de formare profesionala existente in zona respectiva.

Membrii grupului trebuie sa formeze doua subgrupuri in functie de primele 5-10 activitati pe care le prefera (vezi mai sus 15 activitati care mi-ar place sa le fac). Avand in vedere activitatile care se potrivesc intre ele, se cauta o cariera corespunzatoare acestor activitati.

Se recomanda sa se lucreze in grupuri mici, pentru ca elevii sa se poata ajuta unul pe altul. In cazul in care nu se pot gasi trei persoane in aceeasi grupa, conducatorul va intra in acea grupa, in semn de camaraderie.

Scopul exercitiului este cautarea unei cariere, referindu-va la propriile aptitudini.

Intr-un exercitiu anterior ati enumerat activitatile pe care doriti sa le faceti; organizati aceste activitati pe categorii.

Alcatuiti cel putin doua grupe (A, B etc.).

Activitati:

Grupa A:  Grupa B:

..........

..........

..........

..........

..........

..........

..........

..........

Enumerati carierele in care, dupa parerea voastra, aceste activitati se repeta in mod frecvent.

Ganditi-va daca va plac aceste cariere.

Alegeti cel putin trei dintre activitatile voastre, pe care ati dori sa le faceti mai des si care va fac placere. Scrieti-le pe randurile de mai jos:

Cautati cariere in care aceste activitati (sau cel putin una din ele) pot fi gasite des.

Daca rudele si cunoscutii desfasoara activitati similare, incercati sa aflati despre ele si sa ghiciti ce profesii au acele persoane.

Domeniile carierei noastre

Unde v-ar placea sa munciti?

Conducatorul de grup aduna laolalta domeniile cele mai frecvent mentionate. Facand acest lucru, trebuie sa aplice principiul rotatiei adica sa invite pe fiecare elev la raspuns. Domeniile acceptate de cei mai multi sunt scrise pe tabla.

Ce stiu despre mine insumi/insami?

Completati fisa de lucru. Dupa munca individuala, membrii grupului discuta in grupuri mici alegerile facute.

Sperantele mele de cariera (profesie): ............

Daca ti-ai analizat aptitudinile, noteaza mai jos cu aceste semne:

- punctele forte

- punctele slabe

- si da si nu

Aptitudinea verbala ....

Aptitudinea aritmetica ....

Aptitudinea spatiala ....

Aptitudinea fizica ....

Aptitudinea de comunicare ....

Aptitudinea manuala ....

Activitatile mele preferate:

Caracteristicile domeniului carierei pentru mine:

Pantomima

Fiecare pereche trebuie sa joace o sceneta reprezentand profesia in conformitate cu activitatile selectate anterior. Ceilalti vor trebui sa recunoasca despre ce profesie si activitati este vorba.

Cum sa merg mai departe?

Ce ar trebui sa fac ca sa ating obiectivul stabilit?

Conducatorul grupului strange idei de la membrii grupului. Se grupeaza rezultatele. Se formeaza grupe mici de lucru pentru elaborarea planului individual.

Plan individual - 1

Incotro ma indrept?

Ce obiective am:

Ce trebuie sa fac pentru aceasta?

Cand?

Plan individual - 2

Obiectiv:

Cariera:

Punctele mele forte:

Posibilitatile mele:

Slabiciunile mele:

Ce?

Cand?

De ce informatii am nevoie?

Conducatorul de grup trebuie sa centralizeze obiectivele individuale de cariera si, daca se poate, sa le grupeze. Trebuie sa retineti lucrurile cele mai importante; analizati de ce sunt cele mai importante la momentul respectiv. Ramaneti mereu la nivel concret. Dati exemple pentru toate activitatile care se fac in domeniul carierei respective.

Unde si cum?

Exercitiile de mai jos urmaresc sa va atraga atentia asupra unor modalitati specifice de lucru.

Dintre diferite modalitati, alegeti-l pe cel tipic pentru fiecare dintre voi. Ca model, am elaborat cinci perechi de situatii opuse. Daca nici una dintre ele nu este tipica pentru voi, scrieti o alta pereche de situatii opuse.

A) In perechile de situatii opuse, subliniati-le pe cele preferate.

in aer liber - in interior

cu materiale dure - cu materiale moi

solutii pe scara mare - solutii meticuloase

lucru manual - munca intelectuala;

cu multa miscare - cu putina miscare

B) B) Scrieti cate un exemplu pentru fiecare dintre caracteristicile subliniate, prin care sa justificati de ce acestea sunt tipice pentru voi.

Prefer in aer liber, pentru ca ................

Prefer inauntru, pentru ca ...............

Prefer sa lucrez cu materiale dure, pentru ca ..........

Prefer sa lucrez cu materiale moi, pentru ca ........

Prefer sa rezolv probleme cu solutii pe scara mare, pentru ca ...

Prefer sa rezolv probleme cu solutii meticuloase, pentru ca ..

Prefer sa lucrez manual, pentru ca ..............

Prefer munca intelectuala, pentru ca ...........

Prefer activitatile care impun multa miscare, pentru ca ......

Prefer activitatile care impun putina miscare, pentru ca ....

C) C) Cautati domenii profesionale care se potrivesc cu caracteristicile voastre de personalitate.

Obiectivul personal

Ce inseamna munca pentru mine?

Divizati cercul introducand profesii concrete.

Cum sa merg mai departe?

Punand intrebari celorlalti, fiecare membru al grupului incearca sa raspunda la pasii concreti din planul lui/ei individual de dezvoltare.

Grila de evaluare

In ce masura sedinta de fata m-a ajutat in evaluarea:

planului meu de cariera;

planului meu de studii;

intentiilor mele de angajare.

Subliniati raspunsul potrivit:

deloc  in mica masura la un nivel mediu

Fisa de evaluare

Te rog sa-ti spui parerea in cateva propozitii:

Calitatea exercitiilor din timpul sedintei (daca au fost potrivite, daca trebuie adaptate etc.)

Atmosfera de grup si modificarile acesteia, activitatea membrilor grupului.

Analizeaza procesele grupului, cu referire la persoanele tinere (de exemplu: au fost sprijinite, au devenit mai sigure etc.?)

Data: ......... Semnatura .......

Intrebari de autoevaluare

  1. Ce intelegeti prin alegerea carierei?
  2. Care sunt factorii care influenteaza alegerea carierei?
  3. Ce este arborele genealogic si ce rol are in configurarea intereselor profesionale?
  4. Ce tipuri de aptitudini sunt necesare in cariera preconizata de voi?
  5. Elaborati schita unui plan individual de cariera.
  6. Explicati relatia dintre procesul de socializare si cel de luare a deciziei in cariera.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.