Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Istoria Pamantului

Istoria Pamantului
Istoria Pamantului

Daca ar putea vorbi, Pamantul ne-ar povesti legende vechi de miliarde de ani, ani in care a imbatranit sub povara raurilor si a vanturilor ce i-au sfaramat muntii in bucati de stanca si nisip si a intinerit cand noi munti s-au inaltat din marile si oceanele vremii. In tot acest timp el a adunat amintiri in pietre si fosile, amintiri ce se dezvaluie celor ce stiu sa le caute si sa le inteleaga. Dincolo de utilitate sau frumusete, pietrele si fosilele ascund o mare taina: cum, unde si cand s-au format. Geologii sunt cei ce stiu sa le descifreze tainele si sa reconstruiasca istoria veche a Pamantului pentru fiecare loc din lume, oferindu-ne calatorii in timp cu milioane sau miliarde de ani in urma.

Daca te uiti in jurul tau, crezi ca poti gasi indicii ascunse in pietre care-ti povestesc istorii mai vechi decat insasi istoria omului? Hai sa le descoperim impreuna!

Tocmai ai invatat sa recunosti cateva tipuri de roci: granit, gresie, micasist, cuartit. Printre cele mai vechi roci care se gasesc in regiunea ta, asa cum spun specialistii, sunt micasisturile si granitele. Aceste roci au o vechime de sute de milioane de ani.

Un alt indiciu care ne ajuta sa identificam vechimea rocilor este prezenta fosilelor. Acestea se intilnesc numai in rocile sedimentare. Printre cele mai cunoscute si interesante fosile se numara dinozaurii. Urme ale acestor dinozauri au fost descoperite in Tara Hategului, avand o vechime de aproximativ 70 de milioane ani.

Povestea dinozaurilor

A fost o data ca niciodata, in Cretacic, o insula intr-o mare. Pe aceasta insula traia un grup de animale fabuloase: dinozaurii pitici. Se numeau asa pentru ca erau de 9 ori mai mici decat rudele lor de pe continent. Dinozaurii erau asa de pitici pentru ca insula, despre care am vorbit, trebuia sa ofere adapost si hrana dinozaurilor si altor tipuri de animale. Bineinteles, nu s-au micsorat imediat, ci in milioane de ani, adaptandu-se la conditiile de pe insula lor izolata. Acelasi lucru se poate observa si in zilele noastre cu animalele care traiesc, izolate, zeci de mii de ani pe insule, in mijlocul oceanului.
Va facem cunostinta cu cativa dintre eroii povestii noastre: Magyarosaurus dacus, “vaca-dinozaur”, denumit astfel pentru ca era cel mai mare ierbivor; Rhabdodon robustus, var cu celebrul Iguanodon, care semana cu un cangur si niste neastamparati mici si rai care umblau in turme, numiti Elopteryx. Dinozaurii aveau chiar si viata de familie. In Tara Hategului s-au descoperit cuiburi cu oua de dinozauri si pui. Ei apartineau unor dinozauri numiti Telmatosaurus transylvanicus. Dinozaurii aveau, de asemenea,  si preferinte culinare: unii mancau carne (precum Elopteryx), iar altii mancau iarba (precum Magyarosaurus, Rhabdodon, Telmatosaurus).

Imaginati-va cum ar fi fost lumea astazi daca dinozaurii n-ar fi disparut!

De ce au disparut? Nu se stie precis, dar exista mai multe ipoteze: impactul pamantului cu un meteorit, o schimbare dramatica de clima si altele. Voi ce credeti?

Varsta gheturilor

Peste alte 60 de milioane de ani peisajul luxuriant si tropical a devenit dintr-o data polar! Dar ce s-a intamplat oare?

Animalele, speriate, susotesc intre ele si isi dau cu parerea, care mai de care Inteleptul mamut stia insa ce se intampla Venise glaciatiunea!!! Ce este o glaciatiune? O racire accentuata a climei, datorata, probabil, unor cauze terestre sau cosmice. Acest lucru se intampla periodic in istoria Pamantului. Astfel, racirea climei care a inceput acum mai bine de 2 milioane de ani continua, astazi, Pamantul aflandu-se intr-o faza interglaciara, relativ calda!

Urmarile perioadei glaciare ce se pot observa relativ usor sunt: lacurile glaciare, vaile erodate in forma de “U”, fragmente de roca si chiar specii de plante relicte, toate se pot observa in Muntii Retezat, Fagaras, Parang sau Rodna.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

ACHIZITIA SI DEZVOLTAREA LIMBAJULUI IN CONDITIILE CECITATII. Rolul comunicarii verbale si al experientei perceptive
Tipul de societate in care se desfasoara educatia
Test de evaluare initiala - Limba si literatura romana – clasa a IV-a
PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
A fi profesor
EVALUAREA IN LECTIA DE EDUCATIE FIZICA
PROIECT DIDACTIC Limba si literatura romana Clasa I - Sunetul si literele i/ I
Invatamantul militar

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu