Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Mentorul si mentoringul

Mentorul si mentoringul


Mentorul si mentoringul

Introducere

In Odissea lui Homer, Odiseu, inainte de a pleca in lunga sa calatorie, il lasa pe fiul sau Telemachus in grija lui Mentor, spre ai fi sfatuitor si ghid. Mentor era un batran din Ithaca, vasal al lui Atena, zeita razboiului, intelepciunii si meseriilor. Intrucat zeita vorbeste prin el, Mentor este personificarea intelepciunii si a experientei, transmise tanarului in drumul acestuia spre maturzare si gasirea propriei identitati.

Mentoringul este probabil un concept educativ vechi de cand omenirea si la fel de actual si astazi.Definitie

Fiind aplicat in prioade, contexte culturale si situatii concrete extrem de diverse, mentoringului i-au fost date de-a lungul timpului numeroase definitii. Cateva teme sunt commune si pot fi regasite in majoritatea definitiilor. Mentoringul este o relatie apropiata intre doi indivizi, mentorul, cu cunostinte si experienta mai bogata si discipolul, mai putin experimentat. Mentorul ghideaza discipolul in devenirea lui profesionala si umana, fiind sfatuitor, sursa de informatii, critic, ajutor, model si uneori prieten.Relatia reciproca dintre mentor si discipol este complexa, personala, profesionala si psihologica si determina transformari, uneori profunde, ale amandoura

In domeniul educational, mentoringul constituie o modalitate idelala de desvoltare a potentialului uman si de devenire profesionala, intr-o lume intr-o tranzitie rapida, in care gasirea unei identitati este tot mai dificila

Rolul de mentor

In invatamantul universitar si postuniversitar mentorul este profesorul, medicul sau cercetatorul cu o inalta competenta profesionala, cu bune abilitati de comunicare interpersonala, generos si entuziast in ajutorul dat discipolului. Rolul de mentor este complex si are dimensiuni multiple

Asculta, intelege si accepta, activ si empatic, discipolul, creand un climat de incredere si sinceritate:

o      Asculta cu interes, manifestat prin reactii verbale si nonverbale.

o      Pune intrebari deschise, referitaore la aspecte concrete ale situatiei discutate.

o      Ofera un feedback imediat, bazat pe aspecte concrete ale activitaii discipolului, fara a face aprecieri referitoare la motive, calitate, etc.

o      Este atent sa modul in care discipolul intelege lucrurile, la opiniile si sentimentele acestuia.

o      Raspunde cu sinceritate si empatie la starile si reactiile emotionale ale discipolului.

Solicita informatii detaliate si ofera sfaturi si sugestii privitoare la proiectele personale, educationale sau legate de cariera discipolului:

o      Pune intrebari spre a intelege corect situatia actuala a discipolului, in prespectiva personala, profesionala sau a carierei.

o      Solicita raspunsuri concrete.

o      Identifica impreuna cu discipoul aspectele din trecutul acestuia care il definesc ca personalitate, conditie si experienta.

o      Solicita comentarii referitoare la probleme pe care le considera importante si la modul in care discipolul vede solutionarea acestora.

o      Recapituleza si sintetizeaza informatiile primite, in asa fel incat discipolul sa-i poata confirma intelegerea si interpretarea corecta a lor.

Tinand cont de nevoile, interesele, abilitatile, ideile si opiniile discipolului, mentorul il ajuta pe acesta sa identifice cai si optiuni alternative, prin care obiectivele sale, personale, educationale si legate de cariera, ar puta fi atinse:

Formuleaza intrebari/ipoteze pentru a largi intlegerea problemelor din perspective multiple.

Pune in discutie supozitiile, parerile si opiniile, analizand critic datele si dovezile disponibile.

Prezinta puncte de vedere alternative, ca punct de plecare al analizei optiunilor si deciziilor.

Apreciaza impreuna cu discipolul importanta si relevanta obiectivelor stabilite si motivatia acestuia de a le atinge.

Il ajuta pe discipol sa integreze obiectivele armonios si echilibrat, in accord cu modul sau particular de a fi.

Pentru a-l ajuta pe discipol sa identifice strategiile si comportamentele inadecvate, mentorul il va ruga sa-si justifice diciziile si sa explice motivele care il fac sa evite, renunte sau refuze activitati care l-ar putea ajuta in atingerea obiectivelor care si le-a propus:

Evalueaza cu precautie masura in care discipolul este pregatit sa discute aspecte inadecvate sau negative ale activitatii si comportamentului sau.

Exprima deschis ingrijorarea ca analiza critica ar putea influenta negativ relatia sa cu discipolul.

Il face pe discipol constient de comportamentele inadecvate si in contradictie cu obiectivele propuse, confruntand si analizand critic opiniile si atitudinile acestuia.

Isi focalizeaza atentia asupra acelor comportamente si atitudini care presupune ca ar putea fi schimbate.

Tonul critic va fi tinut la minimumul necesar obtinerii impactului dorit.

Este preferabil ca remarcile critice sa fie precedate si urmate de exprimarea increderii in calitatile discipolului si resursele acestuia de a-si ameliora activitatea.

Mentorul este un model pentru discipol, directionanad si motivand efortul acestuia de a depasi dificultatile si obstacolele inerente implinirii personale si profesionale:

Ofera un model uman si professional prin ceea ce este si face.

Impartaseste discipolului cu sinceritate situatii din expeienta personala, in care dificultatile sau insuccesele au fost depasite si s-au constituit in experiente de viata motivante si benefice pentru invatare si maturizare.

Isi exprima convingerea ca asumarea de riscuri si efortul sustinut sunt absolut necesare pentru devenirea personala si porfesionala.

Mentorul il incurajeaza pe discipol sa sa ia initiative si sa faca decizii legate de evolutia si viitorul sau personal si profesional in mod independent:

Il incurajeaza pe discipol sa reflecteze critic asupra starii prezente si a viitorului sau personal, educational si profesional.

Formuleaza intrebari adresate modului in care discipolul isi percepe situatia si capacitatea de a face fata schimbarilor si dificultatilor.

Revede impreuna cu discipolul optiunile pe care acesta le are si modalitatile concrete prin care obiectivele propuse pot fi atinse.

Isi experima increderea in capacitatea discipolului de a-si decide viitorul si a indeplini obiectivele de desvoltare personala si profesionala pe care si le-a propus.

Il incurajeaza pe discipol sa-si urmeze destinul, sa-si valideze talentele, sa viseze si sa isi implineasca visele.

Descrieti calitatile umane si profesionale ale persoanei care v-a influentat in cea mai mare masura devenirea profesionala. Caracterizati succint relatia mentor- discipol cu aceasta. Care credeti ca sunt cele mai importante lucruri invatate de la mentorul d-voastra? Ce va aseamana si ce va deosebeste de mentorul d-voastra?
Atasati documentele elaborate si observatiile dumneavoastra la ghidul de studiu.

Dar evident, in ultima instanta, puterea legaturii dintre mentor si discipol, natura specifica a acesteia, continuarea ei dupa terminarea programulu de mentorig sau transfoarmarea intr-o prietenie, sunt decise de afinitatile interperonale, utilitatii percepute si satisfactiei data de relatia intre cei doi.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.