Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Operationalizarea obiectivelor pedagogice

Operationalizarea obiectivelor pedagogice


OPERATIONALIZAREA OBIECTIVELOR PEDAGOGICE


Operationalizarea obiectivelor pedagogice reprezinta o strategie de analiza a finalitatilor procesului de invatamant realizata de cadrul didactic prin intermediul a doua actiuni complementare care vizeaza eficientizarea activitatii de predare-invatare-eva luare:

a)  deducerea obiectivelor concrete din obiectivele generale si specifice, incluse in programele scolare/universitare;

b) prezentarea obiectivelor concrete, ca sarcini didactice pe care trebuie sa le realizeze elevul/studentul in timpul unei activitati (lectie etc), sub forma de obiective de continut (prioritar informative) si obiective psihologice {prioritar formative), adaptate la specificul scolii si al clasei.



Prin multiplicarea numeroaselor lor efecte pedagogice, aceste doua actiuni complementare valorifica resursele modelului functional-structural de proiectare si de realizare a obiectivelor operationale, stimuland, in acelasi timp, resursele de creativitate didactica ale profesorilor, capacitatile acestora de (auto)perfectionare a activitatii de predare-invatare-evaluare.

Strategia de operationalizare a obiectivelor pedagogice este proiectata si realizata de fiecare profesor prin actiunile complementare, prezentate anterior, care vizeaza precizarea 'comportamentului final' al elevului, exprimat, de regula, printr-un verb -care defineste actiunea concreta a elevului - si o performanta concreta, exprimata la nivel de produs al invatarii.

Literatura de specialitate evidentiaza faptul ca 'cele doua elemente nu trebuie disociate' (subl.ns.) - vezi Mager, R.F., 1972; De Landsheere, Viviane et Gilbert, 1991, pag.243. Articularea lor presupune stabilirea unei corelatii intre obiectivele de continut - caic vizeaza performante direct controlabile - si obiectivele psihologice, exprimate in produse ale invatarii cu efecte formative diferite, care nu sunt intotdeauna direct controlabile dar care sunt evaluabile in termeni de competente dobandite, valorificabile in anumite limite de timp si spatiu.

Obiectivele concrete de continut reprezinta acele structuri prioritar informative a-flate la baza oricarei programe scolare/universitare. Ele angajeaza sarcini didactice a-flate intr-o 'complexitate crescanda' care poate fi proiectata la nivelul urmatorului circuit metodologic: deprinderi intelectuale, strategii cognitive, informatii logice, deprinderi motorii, atitudini fata de cunoastere (vezi Gagne, Robert, M; Briggs, Leslie, J., 1979, pag.96-102).

Modelul evocat sugereaza si modalitatea de operationalizare a celor cinci categorii de obiective prioritar cognitive. El poate fi aplicat la nivelul oricarei trepte si discipline de invatamant prin corelarea sarcinii didactice concrete - legata de o anumita deprindere, strategie, informatie logica, atitudine cognitiva specifica unei anumite materii scolare - cu actiunea concreta a elevului - exprimata prin diferite verbe de actiune, care confirma realizarea sarcinii didactice respective.



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.