Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Relatia dintre pedagogie si biologie

Relatia dintre pedagogie si biologie


Relatia dintre pedagogie si biologie

Influentele educative, educatia in general, vizeaza fiinta umana care se distinge si printr-o dimensiune biologica, fapt demonstrat de afirmatia cornform crareia omul este o fiinta bio-psiho-sociala, atribute prin care aceasta fiinta se deosebeste radical de toate fiintele intalnite la scara planetara.

In consecinta, pentru ca educatia sa se soldeze cu efecte benefice asupra fiintei umane, trebuie cunoscute caracteristicile de natura biologica ale acesteia pentru ca intr-o mare masura ele se constituie in premize care pot sa faciliteze educatia si drept urmare, sa determine progrese menite sa ridice statutul fiintei umane.

La modul general, se poate mentiona ca biologia ofera pedagogiei o serie de date, de informatii, care se pot constitui intr-un referential atunci cand se pune problema proiectarii unor activitati de ordin educational.

In linii mari, cele mai semnificative date si informatii oferite de biologie, pedagogie, se refera la urmatoarele aspecte:

informatii si date referitoare la procesele de crestere si de maturizare biologica desfasurate de-a lungul intregii ontogeneze care trebuie bine cunoscute din perspectiva consecintelor pe care le au asupra desfasurarii procesului de instruire si de formareCum foarte multe lucrari o demonstreaza invatarea, ca activitate complexa, nu poate fi realizata in conditii optime daca nu s-au atins anumite niveluri de crestere si de maturizare biologica care sa faca posibile achizitiile pe care le vizeaza invatarea.

De exemplu, achizitiile cum sunt mersul sau dobandirea limbajului nu pot fi posibile daca sistemul osteomuscular si sistemul nervos nu au atins un anumit nivel de maturizare biologica care sa faca posibile aceste progrese.

In legatura cu desfasurarea acestor procese de crestere si maturizare biologica s-a constatat ca la nivelul ontogenezei exista o serie de perioade sensibile, sau nise de dezvoltare cum le denumesc unii autori, care reprezinta segmente de varsta ce faciliteaza maximal anumite tipuri de achizitii.

De exemplu, se considera ca nisa de dezvoltare a limbajului este cuprinsa intre 0-5 ani ceea ce inseamna ca in acest segment de varsta copilul poate face progrese foarte mari de natura lingvistica, lucru demonstrat de faptul ca la sfarsitul acestei perioade, daca este bine stimulat cognitiv, copilul stapaneste limba in structurile ei fundamentale.

De asemenea, s-a demonstrat faptul ca, daca nisa de dezvoltare a fost depasita dar nu a fost valorificata, achizitia care ii era specifica se va dobandi mult mai greu ulterior, iar daca se va depasi o anumita varsta, nu va mai fi posibila asimilarea ei.

Existenta acestor nise de dezvoltare la nivelul ontogenezei are implicatii educationale de foarte mare importanta deoarece, cunoscandu-se felul in care acestea se ierarhizeaza si segmentele de varsta pe care le acopera, pot fi concepute programe educationale care sa le valorifice maximal potentialul astfel incat elevii sa dobandeasca anumite tipuri de achizitii.

Informatiile si datele referitoare la procesele de crestere si de maturizare biologica sunt nimportante si din alta perspectiva deoarece, amintitele procese, determina la anumite varste si modificari in paleta de comportamente ale elevilor care trebuie corect interpretate de catre educatori pentru a fi comise erori in legatura cu conduita pe care o afiseaza unii dintre acestia.

De exemplu, in adolescenta, procesele de crestere si maturizare cunosc o intensitate mai mare, puseele de crestere sunt de mai mare amplitudine si toate acestea determina schimbari de natura comportamenetala pe care educatorii trebuie sa le interpreteze corect.

date si informatii referitoare la ergonomia activitatii scolare

Dupa cum semnalam si atunci cand analizam factorii care determina educatia, acest proces poate fi favorizat de o serie de aspecte ce tin de calitatea mobilierului cu care sunt dotate spatiile de instruire, de acustica salilor, de luminozitatea de care beneficiaza, de zgomotele mai mult sau mai putin intense care pot afecta actul de comunicare didactica, de felul cum este conceput sau elaborat orarul activitatilor in scoala, iar in legatura cu toate acestea, informatiile furnizate de catre biologie, pot avea o insemnatate deosebita.

Tot in aceasta categorie intra si date referitoare la exigentele ce trebuie respectate atunci cand se pune problema conceperii programului de activitate zilnica a elevilor, pentru a exista un raport optim intre activitatile de instruire si cele afectate odihnei si loisirului pentru a preintampina aparitia oboselii in randul elevilor si a unor afectiuni de natura medicala.

In legatura cu aceste aspecte s-au facut progrese semnificative in ultimii ani astfel incat, la ora actuala, exista date precise in legatura cu felul de a concepe regimul activitatilor zilnice pentru fiecare ciclu de scolaritate.

Nu in ultimul rand trebuie amintit ca informatiile din aceasta categorie se refera si la aspecte ce vizeaza nutritia elevilor care au o anumita varsta si care sunt cuprinsi in anumite programe de instruire, cu scopul de a identifica dietele care vor mari randamentul elevilor in activitatea de invatare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.