Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Relatia dintre pedagogie si psihologia cognitiva

Relatia dintre pedagogie si psihologia cognitiva
Relatia dintre pedagogie si psihologia cognitiva

Dupa cum se cunoaste, psihologia cognitiva este o ramura mai recenta a psihologiei, dar ea a facut progrese foarte importante in ultimele decenii astfel incat, unele inovatii de natura cognitivista pot fi utilizate in activitatea cotidiana de instruire-invatare atat pentru a o facilita cat si pentru a-i mari eficacitatea si productivitatea.

In linii mari, cele mai semnificative inovatii ale psihologiei cognitive care pot fi aplicate in activitatea de instruire sunt circumscrise organizarii semantice a cunostintelor, aici decelandu-se mai multe posibilitati, fie ca este vorba de organizarea cunostintelor prin intermediul schemelor cognitive, fie prin intermediul retelelor semantice, fie prin intermediul scenariilor cognitive, toate aceste modalitati facilitand, pe de o parte, intelegerea mai profunda a acestor cunostinte, iar pe de alta parte, favorizeaza in mai mare masura fixarea si pastrarea acestora in memoria de lunga durata (M.L.D.).

Se intelege insa de la sine ca, utilizarea acestor inovatii cognitiviste, nu este posibila daca personalul didactic nu este bine informat in legatura cu avantajele acestei modalitati si nu dispune de abilitatile necesare reclamate de organizarea semantica a cunostintelor.

Dupa prezentarea diverselor ipostaze ale corelatiei dintre pedagogie si psihologie, pot fi aduse si alte argumente care demonstreaza similaritatea mare existenta intre cele doua discipline, care cu siguranta, n-a fost subliniata intotdeauna nici in lucrarile care au abordat aceasta problematica.

Dintre acestea primul, bineinteles, se refera la faptul ca multe dintre metodele utilizate de pedagogie in activitatea de instruire-invatare isi releva specificitatea prin intermediul unor considerente de natura psihologica.De exemplu, expunerea sau cursul magistral, ca metode de instruire valorifica intr-un fel o forma a limbajului oral si anume, monologul, dupa cum, metodele conversative valorifica maximal avantajele altei forme si anume dialogul.

De asemenea, metodele moderne de instruire cum sunt invatarea prin descoperire, rezolvarea de probleme, instruirea programata pot fi sustinute in primul rand cu argumente de natura psihologica, urmand ca acestora sa li se adauge si argumentele de natura pedagogica, ceea ce demonstreaza inca odata legatura puternica existenta intre pedagogie si psihologie. In acest sens, trebuie mentionat faptul ca in multe cazuri, o metoda de instruire este tratata atat in lucrarile de pedagogie, cat si in unele lucrari de psihologie cum se intampla cu instruirea programata care este analizata de M. Reuchlin (1999) in tratatul sau de psihologie atat din perspectiva psihologica, cat si din perspectiva pedagogica.

Un al doilea argument il constituie faptul ca unele metode pe care actuala pedagogie le utilizeaza cu succes sunt de fapt metode de sorginte psihologica cum este cazul brainstorming-ului, inventicii, studiul de caz care, prin specificul lor, sunt metode de stimularea creativitatii in grup.

In sfarsit, poate n-ar trebui sa terminam prezentarea relatiei dintre pedagogie si psihologie fara sa amintim si contributia pe care a adus-o psihanaliza educatiei, deoarece aceasta a demonstrat rolul experientelor traite anterior de catre copil in dezvoltarea ulterioara a personalitatii sale.

Evident, educatia trebuie sa tina cont de aceste experiente trecute deoarece, pe de o parte, ele stau la baza etalarii unor comportamente a caror geneza poate fi ambigua si care poate sa-l deruteze pe educator, iar pe de alta parte, deoarece experientele traite isi vor pune amprenta asupra evolutiei ulterioare a personalitatii fie ca este vorba de dimensiunea cognitiva, afectiva, morala etc.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Manualul scolar
CURRICULUM SCOALA POSTLICEALA Agricultura - Tehnician activitati de agroturism montan
Pedagogie Economica
Plantele ierboase
CUM SA NE EDUCAM COPII
Programa scolara
Test de evaluare initiala - Limba si literatura romana - clasa a IV-a
Problemele specifice evaluarii si examenelorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu